• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Bijgerecht

Huzarensalade; zelfgemaakt véél lekkerder!

door Elise de Haan
in Bijgerecht, Salade, Specials
0
2
Opgemaakte huzarensalade

Huzarensalade; zelfgemaakt is véél lekkerder! – Als jij gaat barbecueën of je organiseert een buffet of een oud en nieuw party, dan heb je er ook vast wel eens een huzarensalade als ‘side-dish’ bijgegeven. Vaak wordt dan als basis een grote bak of emmer kant-en-klare huzarensalade gekocht en wordt deze salade mooi opgemaakt op een grote schaal geserveerd. Eigenlijk is dat jammer, want met een klein beetje moeite maak je zelf deze klassieker onder de salades. Die maak je dan met verse ingrediënten, zonder conserveringsmiddelen en smaakstoffen. Reken maar dat dat echt veel lekkerder is dan die uit de koelvitrine van de supermarkt! En je gasten zullen dat beslist beamen!

Huzarensalade

De herkomst van de naam huzarensalade is niet echt duidelijk. Het verhaal gaat dat de huzaren, dit zijn Hongaarse ruiters die dienden in de Oostenrijkse keizerlijke legers en die vochten tegen de Turken, werden omringd door de vijand, en daarom geen vuur konden maken om te koken. Om toch te kunnen eten namen ze voedsel mee dat al eerder was bereid. Door verschillende soorten te mengen ontstond er een koude schotel, die al snel de naam ‘huzarensalade’ kreeg. Er ontstond een bijna vergelijkbare salade die de naam Russische salade draagt.

Het verschil met de huzarensalade is dat Russische salade altijd eieren bevat.

Wat gaat er allemaal in?

Een huzarensalade is een salade met als basis aardappel en vlees. Meestal wordt er rundvlees gebruikt. Dat wordt dan aangevuld met groenten als doperwten, wortel en soms ook paprika of rode biet. Verder gaat er appel, zilveruitjes en augurk in. Verder wordt de salade vaak aangemaakt met een dressing op basis van mayonaise. Maar zoals met veel klassieke recepten, er zijn duizenden recepten in omloop, en ze zijn allemaal verschillend. Uiteraard kan ook jij je eigen versie creëren door de huzarensalade aan te passen aan jouw eigen smaak. In ons recept gebruiken we gaar rundvlees. Heb je dat niet bij de hand, of geen zin om het speciaal te maken? Je kunt het vervangen door blokjes ham, salami, gerookt kipfilet et cetera.

Huzarensalade

Snijden is het meeste werk!

Het zelf maken van een huzarensalade is niet moeilijk en er komen alleen ingrediënten aan te pas die je makkelijk overal kunt vinden. Eigenlijk is het snijden van de ingrediënten nog het meeste werk. Wat betreft dat snijden, je kunt een huzarensalade op verschillende manieren maken. Een salade waar bij de aardappels bijna fijngemaakt worden en waar dan de andere ingrediënten die ook heel fijngemaakt worden door heen gemengd worden. Er ontstaat dan een soort compacte, smeerbare salade. Zeg maar zoals veel kant-en-klare salades eruit zien.  Omdat wij graag zien wat we eten, en een salade er veel smakelijker en aantrekkelijker uitziet als de ingrediënten nog herkenbaar zijn, hebben we er voor gekozen om een wat grover gesneden huzarensalade te maken. Je kunt dit uiteraard aanpassen naar je eigen wensen.

Zelfgemaakte huzarensalade

Porties: 6-10 personen
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: Makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kilo vastkokende aardappels
  • 150 gram wortel
  • 200 gram doperwten vers (eventueel diepvries)
  • 300 gram gaar rundvlees
  • 2 appels, Jonagold, Elstar o.i.d.
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 gram augurk, zoetzuur
  • 100 gram kleine zilveruitjes, zoetzuur
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 6 eetlepels mayonaise
  • 4 eetlepels vocht van de zilveruitjes
  • peper en zout
  • mosterd
  • slabladeren, hard gekookte eieren, tomaat, komkommer, zilveruitjes en augurkjes etc om te garneren

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een huzarensalade:

 Schil de aardappels en snijd ze in heel kleine blokjes van een halve centimeter. Zet een pan water op en voeg als het water kookt de blokjes aardappel toe.  Breng het water weer aan de kook en laat een minuut doorkoken. Zet dan het vuur uit en laat de aardappelblokjes even staan. Controleer of ze gaar zijn door te proeven. Als ze gaar zijn stort je ze in een vergiet en spoel je ze af zonder de koude kraan om het garingsproces te stoppen. Laat goed uitlekken.

Kook de wortel en de doperwten gaar. Spoel koud onder de kraan en laat goed uitlekken.

Snijd de augurk in kleine blokjes.

Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Meng met het citroensap om verkleuring te voorkomen.

Snijd het vlees in heel kleine blokjes.

Meng de gesneden ingrediënten met de zilveruitjes en de gehakte peterselie.

Maak een dressing van de mayonaise, het vocht van de zilveruitjes, peper en zout en klein beetje mosterd naar smaak. Schep de dressing door de salade.

Bekleed een lage of platte schaal met slabladeren. Schep de salade daar op. Garneer de salade met hardgekookt ei, tomaatjes, plakjes komkommer etc.

De huzarensalade is lekker bij een barbecue, een koud buffet etc. Of gewoon als maaltijdsalade. Serveer met wat toast of stokbrood.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel recepten
DeelPin82Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

groene salade met ananasdressing
Salade

Groene salade met ananasdressing

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

Gegratineerde paddenstoelen
Bijgerecht

Gegratineerde paddenstoelen

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

roergebakken witlof
Bijgerecht

Roergebakken witlof met honing en mosterd

Aardappelpuree met koolraap
Bijgerecht

Aardappelpuree met koolraap en pecorino

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Reacties 2

  1. Agnes de Groene says:
    6 maanden geleden

    Er staan heel wat lekker recepten die ik wel eens uit ga proberen.

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 maanden geleden

      Leuk Agnes, dat is waar we het voor doen 😉

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen