Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Ierse recepten; een eerlijke en eenvoudige keuken

Ierse recepten – We hebben de beste en lekkerste traditionele Ierse recepten voor je uitgeprobeerd en verzameld. Van Irish stew tot Irish coffee.

0 2.719

Ierse recepten; een eerlijke en eenvoudige keuken – Vandaag nemen we je mee naar Ierland. Op 17 maart vieren de Ieren hun nationale feestdag: Saint Patrick’s day. Ken je de Ierse keuken nog niet? Dan wordt het de hoogste tijd om daar kennis mee te maken. Klik hier voor meer achtergrondinformatie over de Ierse keuken. Ierse recepten kenmerken zich nog altijd door verse ingrediënten en lokale producten. En aangezien het Ierse klimaat vergelijkbaar is met het onze, zijn al deze ingrediënten ook (lokaal) in Nederland te vinden.


Ierland, aardappelland

De aardappel is de kurk waar Ierland op drijft

Wie Ierland denkt, denkt aan aardappels: en ja, het is inderdaad echt een aardappelland. Maar het is ook het land van de (wilde) zalm en forellen uit de rivieren, de mosselen en oesters uit de zee, de whiskey (let op de spelling: het is Schotse Whisky en Ierse Whiskey), het donkerbruine Guinness bier en het lamsvlees. Meer weten over de Ierse keuken? Klik hier.

Elk nadeel heeft zijn voordeel: omdat de Ieren voor hun voedselvoorziening eeuwenlang zo afhankelijk waren van aardappels, zijn ze heel creatief geworden in het bedenken van smakelijk aardappelgerechten. Wat de denken van potato farl en boxty pancakes: twee soorten aardappelpannenkoeken, of aardappelbrood.

Potato farl
Potato farl, bijzondere aardappelpannenkoeken, die al in kwarten worden gesneden, voordat ze worden gebakken
Boxty pancakes
Boxty pancakes, feestelijke aardappelpannenkoekjes die oorspronkelijk alleen tijdens bepaalde feestdagen werden gegeten.
Aardappelbrood
Aardappelbrood, een smakelijke manier om aardappel op een andere manier te verwerken.

 

Ierse recepten: eenpansgerechten

Nog meer dan in Nederland, deden de ovens pas heel laat hun intrede in de Ierse huishoudens. Vaak werd er in een ketel boven het open vuur gekookt. Dat resulteerde in diverse stoofschotels, zoals de bekende Irish stew of de Dublin coddle. De Ieren kennen ook stamppotten. Bekend is hun eenvoudige, doch smakelijke gerecht Colcannon: een stamppot van aardappel met boerenkool of witte kool en bosuitjes. Met een kuiltje, niet voor de jus, maar voor de gesmolten boter, die erbij wordt geserveerd.  Colcannon wordt vaak gegeten met een stukje ham of spek. Probeer het eens met een lekker speklapje bijvoorbeeld!

Irish stew
Irish stew – een lekkere stoofschotel met lamsvlees en Guinness
Dublin coddle
Dublin coddle is een bijzondere stoofschotel door zijn ingrediënten: worst en spek
Colcannon
Colcannon, eerlijk voedzaam gerecht

 

Ierland: omringd door de zee

Ierland is een eiland met – dankzij zijn grillige kust – een enorme kustlijn van duizenden kilometers. Langs de westkust deint de Atlantische oceaan, ten zuiden de Keltische zee en ten oosten stroomt de Ierse zee. Deze zeeën zijn rijk aan vissoorten als kabeljauw en makreel en schaal- en schelpdieren. Langs de kust staan deze heerlijkheden dan ook frequent op de kaart.

Mosselen
Lees hier van alles over mosselen.
oesters
Lekkere recepten met oesters
Ierse fishpie
Deze romige Ierse fishpie met kabeljauw is gemaakt met een dekje van aardappelpuree in plaats van een deeglaagje.

Iers brood: bakzout in plaats van gist

Soda bread

In Ierland groeit wel graan, maar dat is zó zacht, dat je er moeilijk gistbrood van kunt maken. Daar is iets op gevonden: door brood (of koekjes) met karnemelk en bakzout (baking soda of natriumbicarbonaat) te maken, krijg je toch een lekker product.

Recept: Sodabrood

Baileys, Irish cream

Fudge met BaileysIn de jaren ’70 werd in Ierland een alcoholish drankje op de markt gebracht dat toen revolutionair was: er zat niet alleen alcohol in, maar ook room. Dit romige drankje werd al gauw een hit bij liefhebbers van zoete alcoholische drankjes. Je kunt het puur drinken, in de koffie doen of gebruiken bij het maken van zoete lekkernijen. Probeer eens de overheerlijke fudge met Baileys.

Fudge van witte chocolade met Baileys en pistachenootjes

Guinness, het bekende Ierse stout-bier

Stout bier is donkerbruin bier dat gemaakt wordt van geroosterde mout. Je hebt de zoete en de bittere variant. Terwijl in Engeland sinds de 18e eeuw de zoete variant werd gebrouwen, begon met in Ierland met de bittere variant. Overigens is Guinness niet het enige merk stout in Ierland, wel het bekendste over de hele wereld. Naast Guinness bestaan nog Beamish en Murphy’s stout. Het is een biertje waar je van moet houden. Je kunt er overigens ook lekker mee koken: ze passen goed in Stoofschotels. Zoals in de Irish stew, bijvoorbeeld of gebruik hem in de Dublin Coddle.

Ierse Whiskey

Niet alleen de Schotten kunnen goed Whisky maken, de Ieren ook. Om zich van de Schotten te onderscheiden, hebben ze hun whisky WHISKEY (met een extra e) genoemd.
Niet alleen puur, met een drupje water of ‘on the rocks’ (met een ijsklontje) een genot om te drinken, maar ook verwerkt in diverse Ierse recepten.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer