• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
ijs maken - roomijs - sorbetijs

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer – Zelf ijs maken is een leuke bezigheid voor de zomervakantie. Iedereen wordt blij van een ijsje in de zomermaanden. We likken aan een waterijsje, laten een vers softijsje tappen of kiezen voor een mooie Italiaanse ijssalon om zelf de lekkerste smaken roomijs bij elkaar te zoeken. Hoe leuk is het dan als je zelf eens ijs maakt. Er zijn talloze mogelijkheden van heel simpel een waterijsje invriezen tot het maken van roomijs met vers fruit of een mooie bak sorbetijs.

IJs maken; tips en recepten voor een verkoelende zomer

Waterijs met fruit is natuurlijk een optie. In dit artikel gaat het over ijs op basis van zuivel, maar niet zonder ook de waterijsjes even te noemen.

waterijs
Specials

Waterijs; 6 heerlijke varianten met vers fruit om zelf te maken

Waterijs maken is leuk om zelf te doen. Met deze recepten maak je de lekkerste soorten. Voor jou, voor de kinderen en als zomerse traktatie.

Check het recept of lees de infoDetails

IJs maken, de verschillende soorten kort uitgelegd

Sorbetijs

Dit ijs is gemaakt op waterbasis, hier zijn geen melkproducten aan toegevoegd, dit ijs is dus geschikt voor mensen met lactose intolerantie. In plaats van water wordt ook wel wijn gebruikt.

Sorbetijs maken doe je zo:

  • 1 kilo bevroren fruit
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 50 ml water of een drank naar keuze

Zorg voor een ijskoude schaal. Haal het bevroren fruit uit de diepvries en laat het iets zachter worden. Doe fruit, water of andere drank naar keuze en geraspte citroenschil in een kom en maal heel fijn. Doe over in sorbetglazen en klaar is je ijs. Voordeel van deze methode is dat je geen suiker nodig hebt. Je kunt onbeperkt variëren met de fruitsoorten, maar ook met de toegevoegde vloeistof.

Tip: Combineer aardbeien bijvoorbeeld met een homemade citroenlimonade.

(Slag)Roomijs

Zelfgemaakt (slag)roomijs is natuurlijk het allerlekkerste ijs. Combineer dat zelfgemaakte ijs met fruit en een toef slagroom, zet er een wafeltje in en maak thuis je eigen sorbet.

Slagroomijs zelf maken doe je zo; pure verwennerij

Slagroomijs
Nagerecht

Met een beetje liefde en geduld maak je zelf het lekkerste slagroomijs. Zalig in een ijscoupe of op een hoorntje.

Check het recept of lees de infoDetails

 

IJs alternatieven

Zelf ijs maken is natuurlijk even werk. Niet iedereen heeft dat werk ervoor over. Op de hoek van iedere straat kun je wel ijs kopen en diepvriezers van supermarkten puilen uit van de ijssoorten. Wat is dan een verantwoorde keuze? Even kort de mogelijkheden op een rij:

  • Ambachtelijk ijs van een ijsboerderij of ijssalon.
  • Gemaksijsjes en softijs (overal te koop)
  • Kant-en-klaar schepijs uit de supermarkt

Het woord ambachtelijk wordt vaak misbruikt. De vele soorten schepijs in ijssalons zijn vaak gestandaardiseerd en worden maar op een aantal plekken nog echt ambachtelijk gemaakt. Weet dus wat je eet! IJsboerderijen maken vaak nog ambachtelijk roomijs. Het grappige is dat ambachtelijk ijs oorspronkelijk in Nederland door de banketbakker ambachtelijk gemaakt werd.

Gemaksijs en softijs is overal te koop. Van benzinestation tot campingwinkel en cafetaria’s. Talloze mensen likken aan zo’n ijsje op warme dagen onderweg en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt door de voedselindustrie. Wie echter even nadenkt en een etiketje leest weet dat dit niet bepaald onder de verantwoorde keuzes valt. Daar hoeven we niet veel over te zeggen toch?

Kant-en-klaar schepijs uit de supermarkt is niet veel anders dan het gemaksijs dat in hoorntjes of op stokjes wordt aangeboden. Ook hier bepalen E-nummers de smaak van het ijs. Een te mooi opgemaakte bak met frambozen dessert ijs heeft nauwelijks contact met echte frambozen gehad en wat je naar binnen werkt zijn suikers, zoetstoffen en glansmiddelen.

Kortom, je hebt alle reden om zelf ijs te maken. Het recept voor slagroomijs hierboven helpt je alvast op weg.

Tags: IJsZuivelZuivel - Roomijs
DeelPin13VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 1

  1. EJ says:
    5 jaar geleden

    lijke me heerlijke ijsjes ga ze zeker maken vandaag of morgen , bedankt voor het recept

    Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief