- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Italiaanse desserts; 5 tips voor bij een Italiaans diner

Italiaanse desserts; 5 tips voor bij een Italiaans diner – Als er een land is waar ze wel raad weten met desserts en lekker eten dan is het wel Italië. De Italiaanse keuken staat bekend om zijn mooie gerechten met veel verse ingrediënten die ze met passie maken. Ze gebruiken hierbij basic kooktechnieken en koken vooral veel met de seizoenen mee. En diezelfde passie zie je ook terug in hun desserts. Ook wel dolce genoemd. Kenmerkend voor Italiaanse desserts is dat ze zoet zijn, maar ook weer niet te zoet. Ze hebben vaak een mooie balans tussen zoet, zuur of bitter. Desserts zijn vooral kleine gebakjes, taartjes, koekjes en mooie zuiveldesserts zoals panna cotta.

Italiaanse klassiekers

Italianen houden van een dessert dat goed smaakt bij een kopje koffie na de maaltijd. Net als Nederlanders zijn de Italianen echte koffiedrinkers. Koekjes die ze serveren noemen ze biscotti. Maar ook andere desserts en zoetigheden zijn echte Italiaanse klassieker geworden zoals tiramisu met zijn onmiskenbare koffiesmaak[1]. En wat dacht je van Gelato, echt Italiaans ijs. Of granita wat een soort schaafijs is waar een eigen smaak aan gegeven wordt. En gelukkig hebben we in Nederland diverse ambachtelijke Italiaanse ijsverkopers waar je dit kunt krijgen. In Italië zelf heeft iedere regio zijn eigen specialiteiten.

Regionale specialiteiten

Iedere regio in Italië heeft wel een dessert waar ze om bekend staan. Zo komt de tiramisu uit de regio Veneto en de panna cotta komt uit Piëmont. Ook de zabaione komt uit deze streek, een soort van schuimige wijnvla. En in Marche kennen ze heerlijke rijsttaart, genaamd bostrengo. In de Ligurische keuken houden ze juist meer van kleine fijne baksels zoals biscotti. Het allermooiste is dat deze Italiaanse desserts niet alleen lekker zijn na een authentiek diner, maar ze voor ieder moment geschikt zijn zoals bij je middagkoffie met visite.

Bij die heerlijke Italiaanse desserts kun je koffie serveren of een mooie Italiaanse dessertwijn. Gebruik je wijn in een dessert? Serveer die wijn er dan ook bij.

Italiaanse desserts; 5 tips voor bij een Italiaans diner

Wij hebben vijf tips voor een heerlijke Italiaans dessert voor je neergezet die een prima afsluiter kunnen zijn van jouw Italiaanse menu.

Romige rijsttaart uit Marche[2]

Heerlijk met gedroogd fruit zoals rozijnen. Probeer het ook eens met gedroogde vijgen!

[3]

Tiramisu van bitterkoekjes uit Veneto[4]

Een heerlijke frisse tiramisu van bitterkoekjes en citroen.

Sabayon uit Piëmont met rood fruit[5]

Zachte schuimige wijnvla met rood fruit vers uit het seizoen.

[6]

Panna cotta uit Noord Italië[7]

Met witte chocolade en een zelfgemaakte crumble.

 

[8]

Rabarber crumble van polenta en amandelmeel[9]

De herkomst is onbekend maar de Italiaanse polenta i.c.m. het amandelmeel doet ons goed smaken.

Biscotti, lekkere koekjes[10]

Ga je voor koffie als afsluiter? Dan kun je deze biscotti erbij serveren. Dit zijn cantuccini, Italiaansse koekjes wat dubbel gebakken betekend. Wij hebben een recept voor je hoe je zelf je eigen biscotti maakt.

Buon appetito

&

Tafel lekker

[11]

 

 

Links in dit artikel
  1. tiramisu met zijn onmiskenbare koffiesmaak: https://lekkertafelen.nl/recepten/nagerecht/tiramisu/
  2. Romige rijsttaart uit Marche: https://lekkertafelen.nl/recepten/romige-rijsttaart-rijstevlaai-op-zn-italiaans/
  3. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/tiramisu-van-bitterkoekjes-met-citroenmascarpone/
  4. Tiramisu van bitterkoekjes uit Veneto: https://lekkertafelen.nl/recepten/tiramisu-van-bitterkoekjes-met-citroenmascarpone/
  5. Sabayon uit Piëmont met rood fruit: https://lekkertafelen.nl/recepten/sabayon-met-rood-fruit/
  6. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/panna-cotta-met-witte-chocolade/
  7. Panna cotta uit Noord Italië: https://lekkertafelen.nl/recepten/panna-cotta-met-witte-chocolade/
  8. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/rabarber-crumble-van-polenta-en-amandelmeel/
  9. Rabarber crumble van polenta en amandelmeel: https://lekkertafelen.nl/recepten/rabarber-crumble-van-polenta-en-amandelmeel/
  10. Biscotti, lekkere koekjes: https://lekkertafelen.nl/recepten/biscotti-met-amandelen-en-witte-chocolade/
  11. [Image]: https://lekkertafelen.nl/recepten/biscotti-met-amandelen-en-witte-chocolade/