• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Italiaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten

0
Italiaanse kaas

Italiaanse kaas – Kaas uit Italië is wereldberoemd en staat bekend om zijn rijke smaak, diverse soorten en het vakmanschap waarmee de Italianen kazen maken. Italië heeft een lange traditie in kaasproductie, die helemaal teruggaat tot de tijd van de oude Romeinen. Met meer dan 400 verschillende soorten kaas, en de een is nog lekkerder dan de ander, die in heel het land worden geproduceerd, biedt de Italiaanse kaascultuur een schat aan smaken. Die heerlijk smakende kazen kun je natuurlijk inzetten om de lekkerste gerechten mee te maken, maar ook om zo uit het vuistje te eten, of voor een kaasplankje bij de borrel of als dessert is er genoeg keuze. Neem eens een kijkje in een goed gesorteerde kaasspeciaalzaak, of bij een Italiaanse delicatessenwinkel en ga eens voor iets anders dan de mozzarella of de Parmezaan. Laat je verrassen door de bijzondere Italiaanse kazen!

De belangrijkste Italiaanse kaassoorten

Zoals hierboven al vermeld, er zijn meer dan 400 soorten Italiaanse kaas. Die worden hier niet allemaal besproken, maar er zijn een aantal belangrijke soorten voor je op een rijtje gezet. In de bijbehorende artikelen vind je meer informatie over die kazen.

Parmezaanse kaas of Parmigiano-Reggiano

Een van de bekendste Italiaanse kazen is Parmigiano-Reggiano, in Nederland ook wel bekend als Parmezaanse kaas. De kaas dankt zijn naam aan de steden Parma en Emilia-Romagna. Parmezaan is een kaas met een eeuwenlange geschiedenis die ze in Parma nog steeds maken volgens het traditionele productieproces. De kaas wordt gemaakt van koemelk en heeft een harde, korrelige textuur en een nootachtige smaak. Parmigiano-Reggiano wordt vaak geraspt over pastagerechten, salades en soepen en is een essentieel ingrediënt in de Italiaanse keuken.

Mozzarella en Burrata

Een Italiaanse kaas die over de hele wereld veel gegeten wordt is mozzarella, een verse kaas die wordt gemaakt van buffelmelk of koemelk. Mozzarella is bekend om zijn zachte, elastische textuur en milde smaak. Het wordt natuurlijk gebruikt in de beroemde Insalata Caprese, waar het wordt gecombineerd met tomaten en basilicum, maar vergeet vooral de pizza’s niet. Want wat is nu een pizza zonder mozzarella? Maar ook pasta’s, en denk dan aan ovengerechten als lasagne kom je vaak mozzarella tegen. Burrata is een kaas die erg op mozzarella lijkt. Dat is niet zo vreemd, want eigenlijk is het een zakje van mozzarelladeeg dat is gevuld met room en stukjes mozzarella. Die heerlijke, romige kaas moet je echt eens proeven.

Gorgonzola, pittige en romige Italiaanse kaas!

Als je een blauwe kaasliefhebber bent ken je die soort zeker. Gorgonzola is een Italiaanse blauwe kaas die bekend staat om zijn karakteristieke scherpe smaak en romige textuur. De kaas wordt gemaakt van koemelk en heeft een mooie marmering van blauwe aderen. Er worden twee soorten Gorgonzola verkocht, de jonge oftewel de ‘dolce’ en de wat langer gerijpte ‘naturale’. Gorgonzola wordt vaak zo gegeten, bijvoorbeeld op een kaasplankje. Maar gorgonzola kan ook worden gebruikt in (pasta)sauzen, dressings bij salades en om gerechten als risotto op smaak te brengen. En natuurlijk mag die pittige blauwe niet ontbreken op een pizza Quattro Formaggi!

Pecorino, Italiaanse schapenkaas

Een andere geliefde Italiaanse kaas is pecorino, een harde schapenkaas met een pittige smaak. ‘Pecora’ betekent dan ook ‘schaap’ in het Italiaans. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk en heeft veel verschillende variëteiten, waaronder Pecorino Romano en Pecorino Toscano. Pecorino wordt vaak geraspt over pasta’s en gebruikt als tafelkaas waarbij hij wordt geserveerd met vers brood en fruit. Pecorino lijkt op Parmezaanse kaas, maar toch zijn die twee kazen zeker niet hetzelfde. Weet je het verschil? En waarom is die kaas toch zo zout? Ken je het verhaal van de kaas die wordt geserveerd met larven van de kaasvlieg er in? Klinkt niet zo smakelijk, hè! Je leest er alles over in het artikel over Pecorino.

Provolone, een geknede kaas in een waxlaagje

Ken je de ‘formaggi a pasta filata’ al? Dat heet in gewoon Nederlands ‘geknede kaas’. Het gaat hier over Provolone. Dit is een halfharde kaas die afkomstig is uit Zuid-Italië. Misschien heb je ze wel eens zien hangen in een Italiaanse delicatessenwinkel of een kaaswinkel, de kazen in verschillende vormen die in een waxlaagje zitten. De bijzondere kaas wordt gemaakt van koemelk en heeft een milde, boterachtige smaak. Provolone is verkrijgbaar in zowel jonge als oude variëteiten, waarbij de oudere kaas een intensere smaak heeft. Provolone wordt vaak gebruikt in sandwiches en gegrilde gerechten vanwege zijn goede smeltbaarheid. Nog nooit Provolone geproefd? Breng daar dan maar snel eens verandering in!

Verse Italiaanse kaas

Italië produceert ook verschillende verse kazen, zoals Ricotta en Mascarpone. Ricotta is een frisse kaas die wordt gemaakt van wei, een bijproduct van kaasproductie. Eigenlijk is het dus helemaal geen kaas. Ricotta heeft een zachte textuur en een milde, licht zoete smaak. Ricotta wordt vaak gebruikt in het recept voor Italiaanse desserts zoals canoli.  Mascarpone is een witte, romige kaas met een dikke structuur en een volle, zoetige smaak. Het is bekend als ingrediënt om gebak en desserts mee te maken, denk aan de beroemde tiramisu. Maar mascarpone doet het ook goed ineen hartig recept. En dat geldt zeker ook voor Ricotta.

Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

Provolone

Provolone; lekker Italiaans!

Ricotta

Ricotta; de Italiaanse kaas die geen kaas is

Gorgonzola

Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas

Mascarpone

Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!

Mozzarella

Mozzarella en Burrata voor de pizza, de pasta en de salade

Parmezaanse kaas

Parmezaanse kaas; de beroemdste Italiaanse kaas!

Vorige Volgende

Een lekker recept met Italiaanse kaas maken?

Natuurlijk is Italiaanse kaas ook bij uitstek geschikt om mee te koken. Behalve in recepten als de pizza’s, de pastasauzen en de verschillende salades met kaas zijn er nog veel meer mogelijkheden om te genieten van kaas uit Italië. Kijk eens bij de lekkerste ovenschotels, daar zit vast een recept voor jou tussen. Natuurlijk is een Italiaans kaasplankje bij een borrel altijd een goed idee. Maar ook mozzarella sticks zijn een heerlijk borrelhapje. Of denk eens aan een hartig breekbrood met mozzarella. Kortom, Italiaanse kaas biedt je talloze mogelijkheden. Kijk maar eens hieronder, ook jouw favoriete recept zit erbij!

Pannenkoek met ham en kaas
Pannenkoeken

Pannenkoek met ham en kaas; op z’n Italiaans

Uitgebreid lunchen op een gure zondag? Serveer dan Crespelle con proscuitto e formaggio of in het Nederlands: pannenkoeken met ham...

Check het recept of lees de infoDetails
Pizza quattro formaggi
Pizza

Pizza quattro formaggi; voor de kaasliefhebbers!

Ben jij een kaas- en pizzaliefhebber? Dan is dit dé pizza voor jou, want er zitten vier kazen op deze...

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
kaas

Kaas

Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

    Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

  • Biefstuk met roquefortsaus

    Biefstuk met roquefortsaus; dat is smaak!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.