Kaasfondue – Als je wel eens op wintersport bent geweest in Zwitserland of Frankrijk, dan ben je ongetwijfeld bekend met het fenomeen kaasfondue. Heerlijke, gesmolten kaas waarin je stukjes brood of andere lekkere dingen doopt. Die fondue staat dan ook bekend als echt wintersport eten. Nu is het natuurlijk zo dat je dit heerlijke gerecht ook kunt eten op andere tijdstippen dan tijdens een wintersportvakantie. En natuurlijk kun je er ook gewoon thuis in Nederland van genieten. Wij durven wel te stellen dat ook in de zomer, gewoon aan je tuintafel, een goede kaasfondue erg lekker is. Misschien ken je wel die kant-en-klare pakken uit het koelvak van de supermarkt. Heel makkelijk, je hoeft ze alleen maar even op te warmen. Maar kom op, iedereen kan verzinnen dat een zelfgemaakte kaasfondue veel lekkerder is dan die uit een pak. Zelf aan de slag dus. En wie heeft er gezegd, nou ja, behalve de Zwitsers dan, dat dit gerecht alleen maar afkomstig mag zijn uit Zwitserland? Want er bestaan ook echte Nederlandse soorten, zelfs nog specifieker, Texelse fondue. We vertellen je wat meer over de kaasfondue! Ga je met ons mee fonduen?
Een stukje geschiedenis
Waar komt het gerecht nu eigenlijk vandaan en hoe is het ontstaan? Volgens de culinaire geschiedenisboeken zou kaasfondue zo rond de 18e eeuw zijn ontstaan in Zwitserland om de overgebleven zomerkazen, die niet meer zo goed eetbaar waren omdat ze hard en uitgedroogd waren geworden, toch nog te kunnen gebruiken. Want eten weggooien was ook toen al ‘not done’, zeker bij de delen van de bevolking die het minder goed hadden. Die overgebleven kazen werden gesmolten en verdund met melk. Zo ontstond er een dikke kaassoep, die vervolgens met brood en aardappelen werd gegeten. Rond 1930 besloot de Schweizerische Käseunion de fondue te gaan promoten als hét Zwitsers nationaal gerecht. In de jaren 60 werd de fondue ook in Noord-Amerika populair. Inmiddels is de kaasfondue, zoals wij hem kennen, een veel luxere maaltijd dan het oorspronkelijk was. Met een enorm aanbod aan heel veel kaassoorten zijn we zijn niet meer afhankelijk van restjes. De melk waarin de kaas werd gesmolten is vervangen door wijn, en het brood en de aardappelen worden tegenwoordig vaak aangevuld met vleeswaren, stukjes rauwe groente en stukjes fruit. Gebruik je creativiteit om een heerlijke maaltijd samen te stellen.
Een internationaal gerecht
Ondertussen is de kaasfondue geen typisch Zwitserse aangelegenheid meer. Ook in de Franse berggebieden is het gerecht onverminderd populair. Maar ook in andere landen waar veel kaas geproduceerd en gegeten wordt, worden ook goede fondues samengesteld. Het is dan ook zeker niet zo dat alles wat van ver komt altijd lekkerder is. In Nederland worden ook heel veel kazen gemaakt die heel geschikt zijn om in een fondue te verwerken. Een goede kaasboer kan je hier alles over vertellen, en in overleg een heerlijke Hollandse fondue voor je samenstellen. Maar hoe leuk is het om het zelf te doen? Laat je fantasie werken en combineer zelf. Kazen uit één bepaald land, of gewoon een internationale fondue. Net wat jij lekker vindt!
Recepten voor een heerlijke kaasfondue
Ben je een kaasliefhebber en heb je zin in een fondue gekregen? Dan ben je bij Lekker tafelen aan het juiste adres. Kijk snel bij de recepten hieronder. Natuurlijk hebben we een Zwitserse voor je, maar ook een Zwitserse met een Frans tintje. En natuurlijk ook drie Nederlandse recepten, waaronder de Texelse kaasfondue en een fondue met bier. Kijk ook eens bij het artikel over welke wijn bij de Zwitserse kaasfondue. Want de wijn is natuurlijk een belangrijk ingrediënt in het gerecht.
Kaasfondue met bier; met oude boerenkaas en Romero
Kaasfondue met bier, dat is eens wat anders dan met wijn. We gebruikten Romero en oude boerenkaas en dat geeft heel veel smaak aan de fondue!
Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje
Kant-en-klaar kaasfondue kopen? Dat kan. Maar een Zwitserse kaasfondue zelf maken is echt lekkerder en je kunt daardoor verrassen met smaak!
Kaasfondue met 3 soorten Zwitserse kaas
Kaasfonduen is eenvoudig genieten van een heerlijke maaltijd. Een kaasfondue met 3 soorten kaas maken we uiteraard met Zwitserse kazen.
Snelle kaasfondue met Vacherin Mont d’Or
Een heerlijke en snelle kaasfondue maak je met (Vacherin) Mont d’Or. Lekker als maaltijd met een salade maar ook lekker op de borreltafel.
Hollandse kaasfondue
Lekker hoeft niet van ver te komen. Als je kaasfondue maakt, maak dan eens een Hollandse kaasfondue. Echt comfortfood uit Hollandse kaas.
Texelse kaasfondue; de smaak van Texel
Zwitsers, Frans of Hollands...kaasfondue is altijd lekker. Deze keer hebben we een heel bijzondere voor je, namelijk een Texelse kaasfondue!
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!