• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Kaasfondue; recepten uit verschillende landen!

Hollands, Zwitsers, Frans en meer …

door Elise de Haan
in Specials
0
0
kaasfondue

Kaasfondue – Als je wel eens op wintersport bent geweest in Zwitserland of Frankrijk, dan ben je ongetwijfeld bekend met het fenomeen kaasfondue. Heerlijke, gesmolten kaas waarin je stukjes brood of andere lekkere dingen doopt. Deze fondue staat dan ook bekend als echt wintersport eten. Nu is het natuurlijk zo dat je dit heerlijke gerecht ook kunt eten op andere tijdstippen dan tijdens een wintersportvakantie. En natuurlijk kun je er ook gewoon thuis in Nederland van genieten. Wij durven wel te stellen dat ook in de zomer, gewoon aan je tuintafel, een goede kaasfondue erg lekker is. Misschien ken je wel de kant-en-klare pakken uit het koelvak van de supermarkt. Heel makkelijk, je hoeft ze alleen maar even op te warmen. Maar kom op, iedereen kan verzinnen dat een zelfgemaakte kaasfondue veel lekkerder is dan die uit een pak. Zelf aan de slag dus. En wie heeft er gezegd, nou ja behalve de Zwitsers dan, dat dit gerecht alleen maar afkomstig mag zijn uit Zwitserland? Want er bestaan ook echte Nederlandse soorten, zelfs nog specifieker, Texelse fondue. We vertellen je wat meer over de kaasfondue! Ga je met ons mee fonduen?

Een stukje geschiedenis

Waar komt het gerecht nu eigenlijk vandaan en hoe is het ontstaan? Volgens de culinaire geschiedenisboeken zou kaasfondue zo rond de 18e eeuw zijn ontstaan in Zwitserland om de overgebleven zomerkazen, die niet meer zo goed eetbaar waren omdat ze hard en uitgedroogd waren geworden, toch nog te kunnen gebruiken. Want eten weggooien was ook toen al ‘not done’, zeker bij de delen van de bevolking die het minder goed hadden. Deze overgebleven kazen werden gesmolten en verdund met melk. Zo ontstond er een dikke kaassoep, die vervolgens met brood en aardappelen werd gegeten. Rond 1930 besloot de Schweizerische Käseunion de fondue te gaan promoten als hét Zwitsers nationaal gerecht. In de jaren 60 werd deze fondue ook in Noord-Amerika populair. Inmiddels is de kaasfondue zoals wij hem kennen een veel luxere maaltijd dan het oorspronkelijk was. Met een enorm aanbod aan vele kaassoorten zijn we zijn niet meer afhankelijk van restjes. De melk waarin de kaas werd gesmolten is vervangen door wijn, en het brood en de aardappelen worden tegenwoordig vaak aangevuld met vleeswaren, stukjes rauwe groente en stukjes fruit. Gebruik je creativiteit om een heerlijke maaltijd samen te stellen.

Een internationaal gerecht

Ondertussen is de kaasfondue geen typisch Zwitserse aangelegenheid meer. Ook in de Franse berggebieden is het gerecht onverminderd populair. Maar ook in andere landen waar veel kaas geproduceerd en gegeten wordt, worden ook goede fondues samengesteld. Het is dan ook beslist niet zo dat alles wat van ver komt altijd lekkerder is. In Nederland worden ook een heleboel kazen gemaakt die heel geschikt zijn om in een fondue te verwerken. Een goede kaasboer kan je hier alles over vertellen, en in overleg een heerlijke Hollandse fondue voor je samenstellen. Maar hoe leuk is het om het zelf te doen? Laat je fantasie werken en combineer zelf. Kazen uit één bepaald land, of gewoon een internationale fondue. Net wat jij lekker vindt!

Recepten voor een heerlijke kaasfondue

Ben je een kaasliefhebber en heb je zin in een fondue gekregen? Dan ben je bij Lekker tafelen aan het juiste adres. Kijk snel bij de recepten hieronder. Natuurlijk hebben we een Zwitserse voor je, maar ook een Zwitserse met een Frans tintje. En natuurlijk ook twee Nederlandse recepten, waaronder de Texelse kaasfondue. Kijk ook eens bij het artikel over welke wijn bij de Zwitserse kaasfondue. Want de wijn is natuurlijk een belangrijk ingrediënt in het gerecht.

kaasfondue
Hoofdgerecht

Texelse kaasfondue; de smaak van Texel

Zwitsers, Frans of Hollands...kaasfondue is altijd lekker. Deze keer hebben we een heel bijzondere voor je, namelijk een Texelse kaasfondue!

Hollandse kaasfondue
Hoofdgerecht

Hollandse kaasfondue

Lekker hoeft niet van ver te komen. Als je kaasfondue maakt, maak dan eens een Hollandse kaasfondue. Echt comfortfood uit Hollandse kaas.

Zwitserse kaasfondue
Hoofdgerecht

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje

Kant-en-klaar kaasfondue kopen? Dat kan. Maar een Zwitserse kaasfondue zelf maken is echt lekkerder en je kunt daardoor verrassen met smaak!

Kaasfondue met 3 soorten kaas
Hoofdgerecht

Kaasfondue met 3 soorten Zwitserse kaas

Kaasfonduen is eenvoudig genieten van een heerlijke maaltijd. Een kaasfondue met 3 soorten kaas maken we uiteraard met Zwitserse kazen.

kaasfondue met vacherin mont d'or
Recepten

Snelle kaasfondue met Vacherin Mont d’Or

Een heerlijke en snelle kaasfondue maak je met (Vacherin) Mont d’Or. Lekker als maaltijd met een salade maar ook lekker op de borreltafel.

Wijn

Welke wijn bij kaasfondue?

Hmmm….. lekker én gezellig op een koude winteravond: Kaasfondue! Er zijn veel varianten op dit thema en net zoveel soorten lekkere wijn bij kaasfondue.

Vorige Volgende
Tags: Kaas
DeelPin9Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas
Stamppot

Gegratineerde hutspot met Leidse kaas

Stamppot die je zo in de oven schuift als je thuiskomt? Gegratineerde hutspot met Leidse kaas kun je voorbereiden en opwarmen in de oven!

Check het recept of lees de info
eieren met mayonaise

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen