Kaasplankjes – Het kaasplankje is gezelligheid van de bovenste plank. Of je zo’n plankje nu inzet als dessert of bij de borrel maakt niet uit. Bijna iedereen wordt enthousiast als je die kaasjes op tafel zet. We zetten een aantal varianten voor je op een rij.
Niet alleen maar kaas
Als we het over kaasplankjes hebben denk je natuurlijk als eerste aan kaas. En ja, dat is logischerwijs het belangrijkste onderdeel van zo’n kaasplank. Maar je kunt met allerlei andere ingrediënten je kaasplank enorm boosten. Jouw gastvrijheid zit niet alleen in het op tafel zetten van die kaasjes, maar zeker ook in de manier waarop je dit presenteert. Boost je kaasplankje met fruit, noten en crackertjes of toastjes. Natuurlijk zoek je ook daarbij naar de beste match bij de kaasjes die je serveert.
Wist je dat heel veel jam en honingsoorten, maar ook honingmosterd uitstekend combineren met verschillende kaasjes? Uiteraard hebben we nog een extra luxe tips voor je: Als je in de nazomermaanden een kaasplankje serveert zijn gestoofde vijgen een absolute lekkernij die niet mag ontbreken.
Gestoofde verse vijgen voor op de kaasplank
Gestoofde verse vijgen zijn goddelijk op de kaasplank. Het stoofvocht kun je inkoken en gebruiken als heerlijke zoetmaker in de yoghurt.
Check het recept of lees de infoWelke kaas leg je op kaasplankjes?
Je kunt eindeloos variëren met kaasjes uit binnen- en buitenland. Neem bij voorkeur verschillende kazen als geitenkaas, witschimmelkaas, harde kaas, blauwe kaas etc. Heb je daaruit een selectie gemaakt? Bouw het plankje dan op van milde naar pittige smaken. Bij de milde kaasjes past vaak fruit en bij de pittigere kazen passen noten of zoete sauzen. Hopelijk kunnen we je met onderstaande suggesties inspireren, maar durf vooral zelf te gaan combineren.
Kaasplankjes; meerdere combinaties om zelf te proeven
Nederlands kaasplankje
Frans kaasplankje
Zwitsers - Frans kaasplankje
Kaas
Kaas recepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!