Kabeljauw – Een veel gegeten vissoort die bij iedereen in de smaak valt.
Een vis vol smaak voor iedereen
Kabeljauw is een populaire vis die veel verkocht wordt. Dit komt vooral door de lekkere volle, maar ook neutrale smaak. De vis heeft mooi helder wit visvlees met vrij weinig graten. De graten die erin zitten haal je er ook vrij makkelijk uit. Als de vis gaar is, valt die vrij snel in vlokken uit elkaar. Bak kabeljauwfilet daarom op het vel, zo houd je de kabeljauwfilet bij elkaar en het komt de smaak ten goede. Je kunt er altijd nog voor kiezen om het vel voor het serveren te verwijderen.
Kabeljauw leeft in de Noordelijke ijszee, het noordoosten van de Atlantische oceaan, de Oostzee en de Noordzee. Maar een klein deel van de verse vis op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. De meest verkochte kabeljauw komt uit Noorwegen. De kabeljauw uit de Noordzee is het beste verkrijgbaar van juni tot en met oktober.
Kabeljauw is een rondvis die valt onder de kabeljauwachtigen. Hieronder vallen onder andere ook de skrei, koolvis, schelvis, wijting en pollak. Het is een vrij grote koud water vis, meestal tussen de 50 en 80 cm, maar hij kan soms zelfs 1,5 meter worden. De kleinere vissen worden soms in hun geheel verkocht, maar meestal wordt de vis als filets of moten verkocht.
Vis bakken is echt heel eenvoudig
Behalve dat je de kabeljauw frituurt, kun je die natuurlijk ook in de pan bakken. Vaak wordt er tegenop gezien om zelf een moot kabeljauw te bakken. Het belangrijkste is dat je goede kwaliteit vis hebt en dat je die niet te gaar bakt. Als je de vis te lang bakt kan hij droog worden. Houd er ook rekening mee dat de vis nog iets nagaart. Moeilijk is vis bakken in ieder geval niet. Met de uitgebreide beschrijving en een goede moot kabeljauw kan het eigenlijk niet mis gaan.
Gebakken kabeljauw met een zalige tomatensaus
Een heerlijk gerecht met gebakken kabeljauw en een zalige saus met cherrytomaatjes. Met een duidelijke uitleg voor het bakken van kabeljauw.
Recepten met gebakken kabeljauw
Als je het vis bakken eenmaal hebt ontdekt zijn de mogelijkheden eindeloos. Omdat kabeljauw zo neutraal is, kun je de vis met heel veel smaken combineren. Maak er een ander sausje bij, een frisse tapenade of alleen een beetje citroensap, het is en blijft lekker en de basisbereiding is steeds hetzelfde. De vis is lekker bij aardappelen, maar ook bij pasta en rijst en zelfs bij stamppot kun je de vis met gemak serveren.
Kibbeling en lekkerbekjes van kabeljauw?
Zeg je ‘kabeljauw’ dan denk je als snel aan kibbeling en lekkerbekjes. Maar die worden echter steeds minder vaak van kabeljauw gemaakt. De lekkerbekjes werden oorspronkelijk zelfs van wijting gemaakt. En heel verrassend, de kibbeling werd vroeger gemaakt van de wangen en de keel van de kop van de kabeljauw. Helaas zijn beide soorten vis schaars geworden door overbevissing en wordt er nu veel gebruikgemaakt van koolvis, heek, pollak of schelvis en soms zelfs van pangasius. Als je een lekkerbekje of kibbeling bij de vishandel haalt, zal de visboer je kunnen vertellen waar hij die lekkernijen mee maakt.
Zelf vis frituren, het kan zo lekker zijn!
Je kunt een gebakken visje natuurlijk bij de visboer halen, dit is erg lekker op zijn tijd. Soms is het ook leuk om zelf kibbeling, vissticks of andere gefrituurde vis te maken. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf kunt kiezen welke vis je hiervoor gebruikt en je niet afhankelijk bent van de keuze van de visboer. Het is even een klein beetje extra werk, maar dan is het daarna wel extra genieten van de vers gebakken vis. Wij hebben alvast een paar lekkere recepten met gefrituurde kabeljauw voor je op een rijtje gezet.
Visnuggets voor op de borrelplank
Van verse witvis, en andere zorgvuldig gekozen ingrediënten maak jij de lekkerste visnuggets die je ooit hebt geproefd.
Lekkerbek zelf maken doe je zo
Zin in een gebakken vis maar geen viskraam in de buurt? Ook jij kunt thuis die heerlijke lekkerbek zelf maken.
Vis bitterballen van kabeljauw
Heerlijk krokante vis bitterballen met een vulling van kabeljauw. Met deze huisgemaakte vis bitterballen kun je aankomen bij de borrel. Echt!
Vissticks; Maar dan echt lekker! ( Van kabeljauw )
Vissticks zelf maken van kabeljauw of skrei geeft gegarandeerd een smakelijk resultaat. Serveer de vissticks met een homemade yoghurtsausje.
Fish & Chips, een echte Britse klassieker
Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is best eenvoudig!
Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.
Vis, net even anders bereid
Vis is heel veelzijdig. Door de vis op een andere manier te verwerken dan standaard kun je er de allerlekkerste gerechten mee maken. Wat dacht je van een taco gevuld met kabeljauw, of balletjes van vis in een zalige saus. Zelfs een loempia is mogelijk met verse vis. En in het aspergeseizoen is het vispannetje met asperges een echte topper.
Saltimbocca van verse kabeljauwfilet; in 15 minuten op tafel!
Wil je luxe tafelen, maar niet lang in de keuken staan? Dan is saltimbocca van verse kabeljauwfilet met een zalige citroensaus de uitkomst.
Kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa
Dit frisse voorgerecht van kabeljauw in kruidenolie met tomatensalsa is een perfecte start van een diner met familie of vrienden.
Vispannetje met asperges
In dit vispannetje met asperges tref je vis, groenten en aardappel. Niet moeilijk maar bijzonder smaakvol. Een all-in-one visgerecht.
Loempia met brandade en grapefruit chutney
Een loempia gevuld met brandade en garnalen. Brandade is een romig mengsel van kabeljauw, melk en aardappel.
Kies voor smaak en gemak met kabeljauw uit de oven
De makkelijkste manier om vis klaar te maken is door die in de oven te garen. Dit kan in een ovenschotel of in een pie zijn, maar ook een heerlijke gratin met een lekker krokante en smakelijke korst hoort tot de mogelijkheden. Een ovenschotel met vis kun je in de zomer en in de winter op tafel zetten. In de winter maak je heerlijke verwarmende schotels met kruidige smaken of een lekkere Ierse pie. In de zomer heeft het allemaal iets meer kleur door het gebruik van andere, vaak kleurrijke groenten. Maar welk seizoen het ook is, een ovenschotel met vis is altijd verrassend lekker. Een mooi voordeel van ovenschotels is dat je ze vaak vooraf klaar kunt maken en later alleen maar in de oven hoeft te schuiven. Dat is een makkelijke maaltijd op topniveau!
Ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin
Met dit recept lust iedereen vis. De ovenschotel met kabeljauw en broccoligratin is snel favoriet en er zeurt niemand over de groenten.
Verse kabeljauw bruschetta uit de oven
Heerlijk verse kabeljauw met een frisse bruschetta topping. Dit is een feestelijk en lekker gerecht om te serveren als je vrienden komen eten.
Ierse Fish pie; romig troostvoedsel uit de zee
Deze Ierse Fish pie maak je met kabeljauw of andere stevige witte vis. Hij is heerlijk romig en hapt lekker weg. Hier zet je met eenvoudige ingrediënten een zeer smaakvol gerecht neer.
Kabeljauw uit de oven met tapenade en kruimige korst
Lekkere variaties zorgen dat een visje regelmatiger op tafel komt. Kabeljauw uit de oven met tapenade is zo'n lekkere variatie. Proberen dus!
Kabeljauw stoven voor een rijke smaak
Bij stoven denk je niet snel aan kabeljauw of andere vis, stoven duurt in onze beleving lang, maar dat is niet altijd het geval. Stoven is een manier van klaarmaken. De vis en de andere ingrediënten worden hierbij bereid in vocht. Dit kan bouillon zijn, maar ook kokosmelk of ander vocht. Dat vocht is meestal op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Maar door het garen van de vis en groenten komen alle smaken samen, wat een volle rijke smaak geeft. En de saus die ontstaat door het stoven is geweldig lekker om een stukje brood in te soppen.
Als je deze visburgers op tafel zet is iedereen stil
Er zijn van die dagen dat je geen zin of tijd hebt voor een uitgebreide maaltijd. Op die dagen is een broodje met vis en lekker veel sla een uitkomst. Als je deze visburgers maakt, maak er dan gelijk wat meer en stop ze in de vriezer. Een goede voorbereiding is het halve werk en als je eenmaal bezig bent maakt het ook niet uit of je er 4 of 12 maakt. Je zult er blij mee zijn op een dag als er van alles samenkomt en er geen tijd is om uitgebreid te koken. Je kunt natuurlijk een visburger of hamburger bestellen, maar zeg eens eerlijk die zelfgemaakte varianten zijn toch veel lekkerder? En tijd bespaar je er ook niet echt mee, in de tijd dat je iets gaat afhalen of laat bezorgen heb jij je burgers ook klaar.
Visburgers met kabeljauw en garnalen
Ontdek deze visburgers. Je kunt ze maken van de vis die jij lekker vindt. Serveer ze bij het avondeten of op een broodje bij de lunch.
Kabeljauwburgers, lekker kruidig en krokant
Kruidig en krokant, deze kabeljauwburgers zijn heerlijk op een broodje, maar ook erg lekker met rijst en groente uit de wok.
Vis in heel veel variaties
Als alleen al van kabeljauw zoveel manieren van klaarmaken en zoveel verschillende smaakcombinaties zijn, dan moet het toch niet moeilijk zijn om vaker vis te eten. Vis is lekker en gezond en vaak ook nog eens supersnel klaar, dus de smoes van ‘geen tijd’ gaat echt niet op bij het klaarmaken van vis.
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.