Kabeljauw – een veel gegeten vissoort die bij iedereen in de smaak valt.
Een vis vol smaak voor iedereen
Kabeljauw is een populaire vis die veel verkocht wordt. Dit komt vooral door de lekkere volle, maar ook neutrale smaak. Deze vis heeft mooi helder wit visvlees met vrij weinig graten. De graten die erin zitten haal je er ook vrij makkelijk uit. Als de vis gaar is valt deze vrij snel in vlokken uit elkaar. Bak kabeljauwfilet daarom op het vel, zo houdt je de kabeljauwfilet bij elkaar en het komt de smaak ten goede. Je kunt er altijd nog voor kiezen om het vel voor het serveren te verwijderen.
Kabeljauw leeft in de Noordelijke ijszee, het noordoosten van de Atlantische oceaan, de Oostzee en de Noordzee. Maar een klein deel van deze verse vis op de Nederlandse markt is afkomstig uit de Noordzee. De meest verkochte kabeljauw komt uit Noorwegen. De kabeljauw uit de Noordzee is het beste verkrijgbaar van juni tot en met oktober.
Kabeljauw is een rondvis die valt onder de kabeljauwachtigen, hieronder vallen onder andere ook de skrei, koolvis, schelvis, wijting en pollak. Het is een vrij grote koud water vis, meestal tussen de 50 en 80 cm, maar kan soms zelfs 1,5 meter worden. De kleinere versies worden soms in hun geheel verkocht, maar meestal wordt deze vis als filets of moten verkocht.
Verse Kabeljauw, (H)eerlijke vis voor lekkerbekken
Verse Kabeljauw is echt een (H)eerlijk stukje vis. De basis van lekkerbekjes en kibbeling. Wat je zou moeten weten over verse kabeljauw lees je hier!
Vis bakken is echt heel eenvoudig
Behalve dat je je kabeljauw frituurt, kun je deze natuurlijk ook in de pan bakken. Vaak wordt er tegenop gezien om zelf een moot kabeljauw te bakken. Het belangrijkste is dat je goede kwaliteit vis hebt en dat je deze niet te gaar bakt. Als je de vis te lang bakt kan deze droog worden. Houdt er ook rekening mee dat de vis nog iets nagaart. Moeilijk is vis bakken in ieder geval niet. Met deze uitgebreide beschrijving en een goede moot kabeljauw kan het eigenlijk niet mis gaan.
Gebakken kabeljauw met een zalige tomatensaus
Een heerlijk gerecht met gebakken kabeljauw en een zalige saus met cherrytomaatjes. Met een duidelijke uitleg voor het bakken van kabeljauw.
Recepten met gebakken kabeljauw
Als je het vis bakken eenmaal hebt ontdekt zijn de mogelijkheden eindeloos. Omdat kabeljauw zo neutraal is, kun je deze vis met vele smaken combineren. Maak er een ander sausje bij, een frisse tapenade of alleen een beetje citroensap, het is en blijft lekker en de basisbereiding is steeds hetzelfde. Deze vis is lekker bij aardappelen, maar ook bij pasta en rijst en zelfs bij stamppot kun je deze vis met gemak serveren.
Kibbeling en lekkerbekjes van kabeljauw?
Zeg je kabeljauw dan denk je als snel aan kibbeling en lekkerbekjes. Maar deze worden echter steeds minder vaak van kabeljauw gemaakt. De lekkerbekjes werden oorspronkelijk zelfs van wijting gemaakt. En zeer verrassend, de kibbeling werd vroeger gemaakt van de wangen en de keel van de kop van de kabeljauw. Helaas zijn deze beide soorten vis schaars geworden door overbevissing en word er nu veel gebruikgemaakt van koolvis, heek, pollak of schelvis en soms zelfs van pangasius. Als je een lekkerbekje of kibbeling bij de vishandel haalt zal de visboer je kunnen vertellen waar hij deze lekkernijen mee maakt.
Zelf vis frituren, het kan zo lekker zijn!
Je kunt een gebakken visje natuurlijk bij de visboer halen, dit is erg lekker op zijn tijd. Soms is het ook leuk om zelf kibbeling, vissticks of andere gefrituurde vis te maken. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf kunt kiezen welke vis je hiervoor gebruikt en je niet afhankelijk bent van de keuze van de visboer. Het is even een kleine beetje extra werk maar dan is het daarna wel extra genieten van de vers gebakken vis. Wij hebben alvast een paar lekkere recepten met gefrituurde kabeljauw voor je op een rijtje gezet.
Kibbeling zelf maken; Gebakken vis naar jouw eigen smaak
Gebakken vis eten? Kibbeling zelf maken is echt leuk en lekker. Van verse vis (kabeljauw) en een heerlijk beslag met je eigen kruidenmelange.
Vis bitterballen van kabeljauw
Heerlijk krokante vis bitterballen met een vulling van kabeljauw. Met deze huisgemaakte vis bitterballen kun je aankomen bij de borrel. Echt!
Vissticks; Maar dan echt lekker! ( Van skrei of kabeljauw )
Vissticks zelf maken van kabeljauw of skrei geeft gegarandeerd een smakelijk resultaat. Serveer de vissticks met een homemade yoghurtsausje.
Fish & Chips, een echte Britse klassieker
Echte fish & chips van kabeljauw in een verrukkelijk krokant beslag. Fish & Chips is razend populair. Zelf maken is best eenvoudig!
Vis, net even anders bereid
Vis is zeer veelzijdig, door de vis op een andere manier te verwerken dan standaard kun je er de allerlekkerste gerechten mee maken. Wat dacht je van een taco gevuld met kabeljauw, of balletjes van vis in een zalige saus. Zelfs een loempia is mogelijk met verse vis. En in het aspergeseizoen is het vispannetje met asperges een echte topper.
Vis taco met kabeljauw
Een gezonde vis taco met kabeljauw, een beetje pit en lekker veel verse groente dit is zo lekker dat je zeker vaker vis gaat eten.
Kabeljauwballetjes in een verrukkelijke groentesaus
Net als van gehakt kun je ook van kabeljauw balletjes maken. Met aardappel, groenten en saus vormen de kabeljauwballetjes een heerlijk diner.
Vispannetje met asperges
In dit vispannetje met asperges tref je vis, groenten en aardappel. Niet moeilijk maar bijzonder smaakvol. Een all-in-one visgerecht.
Loempia met brandade en grapefruit chutney
Een loempia gevuld met brandade en garnalen. Brandade is een romig mengsel van kabeljauw, melk en aardappel.
Kies voor smaak en gemak met kabeljauw uit de oven
De makkelijkste manier om vis klaar te maken is om deze in de oven te garen. Dit kan in een ovenschotel of in een pie zijn, maar ook een heerlijke gratin met een lekker krokant en smakelijke korst hoort tot de mogelijkheden. Een ovenschotel met vis kun je in de zomer en in de winter op tafel zetten. In de winter maak je heerlijke verwarmende schotels met kruidige smaken of een lekkere Ierse pie. In de zomer heeft het allemaal iets meer kleur door het gebruik van andere, vaak kleurrijke groentes. Maar welk seizoen het ook is, een ovenschotel met vis is altijd verrassend lekker. Een mooi voordeel van ovenschotels is dat je ze vaak vooraf klaar kunt maken en later alleen maar in de oven hoeft te schuiven. Dat is een makkelijke maaltijd op topniveau!
Kabeljauwgratin met prei en kerrie
Een homemade visgratin met kabeljauw, prei en kerrie. Deze kabeljauwgratin zit vol verse ingrediënten en staat in 30 minuten op tafel.
Vis ovenschotel met zomergroenten
Deze snelle en gezonde vis ovenschotel met zomergroenten maken we met steenbolk. Als je daar niet aan kunt komen neem je kabeljauw.
Ovenschotel met kabeljauw, snijbiet en radicchio
Combineer de heerlijke smaken van snijbiet en radicchio in deze ovenschotel met kabeljauw met een bechamelsaus. Een duo van vis en groenten.
Kabeljauw uit de oven met tapenade en kruimige korst
Lekkere variaties zorgen dat een visje regelmatiger op tafel komt. Kabeljauw uit de oven met tapenade is zo'n lekkere variatie. Proberen dus!
Kabeljauw stoven voor een rijke smaak
Bij stoven denk je niet snel aan kabeljauw of andere vis, stoven duurt in onze beleving lang, maar dat is niet altijd het geval. Stoven is een manier van bereiden. De vis en de andere ingrediënten worden hierbij bereid in vocht. Dit kan bouillon zijn, maar ook kokosmelk of ander vocht. Dat vocht is meestal op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Maar door het garen van de vis en groentes komen alle smaken samen wat een volle rijke smaak geeft. En de saus die ontstaat door het stoven is geweldig lekker om een stukje bood in te soppen.
Provençaalse kabeljauwschotel
Een Provencaalse kabeljauwschotel. De warme aroma's en kleuren van mediterrane groenten en kruiden maken van deze gebakken kabeljauw een eetfestijn.
Kabeljauw stoofpot met een Oosters tintje
Kabeljauw blijft mooi stevig bij de bereiding. Probeer het maar eens met deze makkelijke en snelle kabeljauw stoofpot met een Oosters tintje.
Vis uit de tajine; Slowcooking op Marokkaanse wijze
Stoven tijdrovend? Welnee! Serveer eens deze vis uit de tajine. Heerlijke Marokkaanse smaken en weinig werk. Gebruik kabeljauw of zeewolf.
Vis-kokos curry; lekker exotisch
Deze vis-kokos curry heeft een exotisch tintje dankzij de kokosmelk. De krachtige smaken van de gebruikte specerijen maken deze curry helemaal af.
Als je deze visburgers op tafel zet is iedereen stil
Er zijn van die dagen dat je geen zin of tijd hebt voor een uitgebreide maaltijd. Op die dagen is een broodje met vis en lekker veel sla een uitkomst. Als je deze visburgers maakt, maak er dan gelijk wat meer en stop ze in de vriezer. Een goede voorbereiding is het halve werk en als je eenmaal bezig bent maakt het ook niet uit of je er 4 of 12 maakt. Je zult er blij mee zijn op een dag als er van alles samenkomt en er geen tijd is om uitgebreid te koken. Je kunt natuurlijk een visburger of hamburger bestellen, maar zeg eens eerlijk deze zelfgemaakte versies zijn toch veel lekkerder? En tijd bespaar je er ook niet echt mee, in de tijd dat je iets gaat afhalen of laat bezorgen heb jij jouw burgers ook klaar.
Kabeljauwburgers, lekker kruidig en krokant
Kruidig en krokant, deze kabeljauwburgers zijn heerlijk op een broodje, maar ook erg lekker met rijst en groente uit de wok.
Visburgers met kabeljauw en garnalen
Ontdek deze visburgers. Je kunt ze maken van de vis die jij lekker vindt. Serveer ze bij het avondeten of op een broodje bij de lunch.
Vis moet zwemmen
Bij een gerecht met vis hoort een glas wijn, vis moet tenslotte zwemmen. Welke wijn je kiest, is persoonlijk, maar wij hebben een paar lekkere flessen voor je uitgelicht.
Wijn bij kabeljauw of skrei; Drie tips voor een perfecte match
Zoek je een mooie wijn bij kabeljauw of skrei? Ontdek dan in dit artikel de perfecte wijn-spijs combinatie. Want wie een mooi stukje vis koopt en bereidt wil daar ook een mooie wijn bij schenken. Met deze informatie schenk je een perfecte wijn bij kabeljauw of skrei.
Picpoul de Pinet, witte wijn bij Fish & Chips en ander lekkers
Blijf je dit jaar thuis in de voorjaarsvakantie? Dan heb je geluk! Want al is het buiten koud en nat, binnen maken we het gezellig. We duiken samen met de kids de keuken in en slaan aan het bakken en braden. Daar hoort dan natuurlijk ook een echt lekkere wijn...
Vis in vele variaties
Als alleen al van kabeljauw zoveel manieren van bereiden en zoveel verschillende smaakcombinaties zijn, dan moet het toch niet moeilijk zijn om vaker vis te eten. Vis is lekker en gezond en vaak ook nog eens supersnel klaar, dus de smoes van geen tijd gaat echt niet op bij het bereiden van vis.
Tafel lekker !!
Rondvis; dit zijn de meest voorkomende soorten + recepten
Zalm, tonijn en kabeljauw zijn nog maar enkele van de lekkerste soorten rondvis. Hier vind je info en recepten voor de lekkerste bereidingen.