Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik karnemelk ook eens om mee te koken en te bakken.
De lekkerste karnemelk is boerenkarnemelk
Karnemelk wordt vooral gezien als gezonde dorstlesser waar lang niet iedereen van houdt. Het wordt vaak als een oubollig drankje gezien, maar niets is minder waar. Je kunt er de lekkerste shakes en smoothies mee maken. Maar ook voor veel andere gerechten is dit zuivelproduct een perfect ingrediënt. Het mooie is, het valt onder de magere zuivel. Het bevat veel eiwitten en weinig calorieën en valt dus onder de gezonde zuivel. Het onbeminde komt misschien omdat deze zuiveldrank soms best zuur kan zijn. Vaak gaat dit over de goedkopere versie uit de supermarkt omdat deze op een andere manier gemaakt wordt. Neem je de boeren karnemelk of biologische karnemelk dan proef je al verschil maar als je echt lekkere karnemelk wil hebben koop je die het beste direct bij de boer, dan proef je de echte karnemelk. Deze smaakt vol en romig en is zacht van smaak. Eerlijk het verschil is echt groot.
Echt lekkere karnemelk koop je bij de boer
Wat is karnemelk en hoe wordt het gemaakt?
Karnemelk is lekker en verfrissend, dat weet iedereen. Maar wat is karnemelk precies? En hoe wordt dat eigenlijk gemaakt? Je leest het hier.
Check het recept of lees de infoPerfect voor marinades
Wist je dat je een hele lekkere marinade kunt maken van karnemelk? De melkzuurbacteriën breken de eiwitten in het vlees af en zo wordt het vlees lekker mals. Er is zelfs een Amerikaans restaurant wereldberoemd geworden door hun in karnemelk gemarineerde en gefrituurde kip. Dus dat het werkt, is wel bewezen.
Marineren in karnemelk
Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.
Check het recept of lees de infoLekker luchtig
Door het gebruik van karnemelk wordt gebak extra luchtig. Bakpoeder reageert namelijk op het zuur in zuivel en vormt zo extra bubbels. Het is overal bekend dat luchtig als lekker beschouwd wordt dus wordt er vaak gebruik van gemaakt. De Amerikanen gebruiken het veel in hun pancakes en gewone cakes. De Engelsen maken er hun sodabread en scones mee dus het is hoog tijd dat wij ook meer van deze zuivel gaan gebruiken.
Recepten met karnemelk
Melk heeft iedereen in de koelkast staan, maar karnemelk ontbreekt in heel veel koelkasten. Nu niet gelijk naar de winkel rennen en de allergoedkoopste karnemelk halen. Pak de fiets, maak een tochtje naar de dichtstbijzijnde zuivelboerderij en scoor een (glazen fles) verse boerenkarnemelk. Dat is echt een aanwinst in je koelkast en we hopen dat onderstaande recepten dat bevestigen.
Karnemelkcake met een fris laagje limoen
Gebruik karnemelk in een cake om deze extra luchtig te krijgen. Zo'n luchtige karnemelkcake is heerlijk met een glazuurlaagje met limoen.
Karnemelk bavarois
Een zomerse karnemelk bavarois, lekker fris en licht. Ideaal na een zwaardere maaltijd. Serveer met lekker veel vers fruit.
Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!
Van alle oud brood kun je wentelteefjes bakken. Maar wist je dat je ook wentelteefjes met karnemelk kunt maken in plaats van met gewone melk?
Karnemelk shake met sinaasappel en banaan
Karnemelk shake met sinaasappel en banaan een lichte shake als tussendoortje of bij ontbijt. Echt een dorstlesser waar je vrolijk van wordt.
Ook in onderstaande recepten speelt karnemelk een belangrijke rol. In deze baksels zorgt dit zuivelproduct voor een extra luchtig resultaat.
Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
Een plaatcake is evenveel werk als appeltaart en toch iets anders op tafel. Deze appel citroen plaatcake is o.a. gemaakt met karnemelk
Soda brood, een makkelijk en snel zelf te bakken brood
Dit heerlijke Soda brood is in 45 minuten klaar en is een heerlijk bijgerecht bij je diner. Het deeg rijst door een combinatie van baking soda en karnemelk.