Karnemelk – Karnemelk is een zuivelproduct waar je veel meer mee kunt dan alleen maar drinken. Gebruik dit product ook eens om mee te koken en te bakken. Dat kan best in veel recepten. Verrassend? Dat valt best mee. Lees snel verder!
De lekkerste karnemelk is boerenkarnemelk
Karnemelk wordt vooral gezien als gezonde dorstlesser. Een drankje waar lang niet iedereen van houdt. Het wordt dan ook vaak als een oubollig drankje gezien, maar niets is minder waar. Je kunt er de lekkerste shakes en smoothies van maken. Maar ook voor veel andere gerechten is dit zuivelproduct een perfect ingrediënt. Het mooie is, het hoort bij de magere zuivel. Er zitten veel eiwitten en weinig calorieën in en het is dus gezonde zuivel. Waarom niet iedereen het waardeert, is omdat dit zuiveldrankje best zuur kan zijn. Dat is dan overigens meestal de goedkopere variant uit de supermarkt, omdat die op een andere manier gemaakt wordt. Als je kiest voor de boerenkarnemelk of biologische karnemelk dan proef je al verschil, maar als je echt lekkere karnemelk wilt hebben, koop je die het liefst direct bij de boer, dan proef je de echte! Die smaakt vol en romig en is zacht van smaak. Eerlijk, het verschil is heel groot.
Echt lekkere karnemelk koop je bij de boer
Wat is karnemelk en hoe wordt het gemaakt?
Karnemelk is lekker en verfrissend, dat weet iedereen. Maar wat is karnemelk precies? En hoe wordt dat eigenlijk gemaakt? Je leest het hier.
Perfect voor marinades, ja, echt!
Wist je dat je een hele lekkere marinade kunt maken van karnemelk? De melkzuurbacteriën breken de eiwitten in het vlees af en zo wordt het vlees lekker mals. Er is zelfs een Amerikaans restaurant wereldberoemd geworden door hun in karnemelk gemarineerde en gefrituurde kip. Dus dat het werkt, is wel bewezen.
Marineren in karnemelk
Wat zijn de voordelen van marineren in karnemelk? We geven uitleg, tips en een paar lekkere recepten met karnemelk marinade.
Karnemelk maakt gebak lekker luchtig
Door het gebruik van karnemelk wordt gebak extra luchtig. Bakpoeder reageert namelijk op het zuur in de zuivel en vormt zo extra bubbels. Het is overal bekend dat luchtig als lekker beschouwd wordt, dus wordt er in recepten vaak gebruik van gemaakt. De Amerikanen gebruiken het veel in hun pancakes en gewone cakes. De Engelsen maken er hun sodabread en scones mee, dus het is hoog tijd dat er hier ook meer karnemelk gebruikt gaat worden.
Recepten met karnemelk
Melk heeft iedereen in de koelkast staan, maar karnemelk ontbreekt in heel veel koelkasten. Nu niet gelijk naar de winkel rennen en de allergoedkoopste karnemelk halen. Pak de fiets, maak een tochtje naar de dichtstbijzijnde zuivelboerderij en scoor een (glazen fles) verse, boerenkarnemelk. Dat is echt een aanwinst in je koelkast en dat zullen onderstaande recepten bevestigen.
Karnemelk bavarois
Een zomerse karnemelk bavarois, lekker fris en licht. Ideaal na een zwaardere maaltijd. Serveer met lekker veel vers fruit.
Wentelteefjes met karnemelk; Kinderen zijn hier dol op!
Van alle oud brood kun je wentelteefjes bakken. Maar wist je dat je ook wentelteefjes met karnemelk kunt maken in plaats van met gewone melk?
Karnemelkcake met een fris laagje limoen
Gebruik karnemelk in een cake om deze extra luchtig te krijgen. Zo'n luchtige karnemelkcake is heerlijk met een glazuurlaagje met limoen.
Karnemelk shake met sinaasappel en banaan
Karnemelk shake met sinaasappel en banaan een lichte shake als tussendoortje of bij ontbijt. Echt een dorstlesser waar je vrolijk van wordt.
Ook in onderstaande recepten speelt karnemelk een belangrijke rol. In die baksels zorgt dit zuivelproduct voor een extra luchtig resultaat.
Appel citroen plaatcake; Frisse lekkernij met appels
Een plaatcake is evenveel werk als appeltaart en toch iets anders op tafel. De appel citroen plaatcake is o.a. gemaakt met karnemelk.
Soda brood, een makkelijk en snel zelf te bakken brood
Met dit recept voor soda brood zet je in 45 minuten een heerlijk vers brood op tafel. Met tips voor hartige en zoete vullingen.
Zuivel
Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruiken we liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doen we zelf wel.