Lekker Tafelen
dinsdag 20 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Nederlandse kaas van landgoed Kernhem uit Ede

Redactie door Redactie
in Specials
0
Kernhem

Kernhem, zacht, maar wel met pit! – Roodbacteriekaas wordt ook wel gewassen-korstkaas, roodschimmelkaas, of roodflorakaas genoemd. Dit zijn kaassoorten waarvan de korst wordt behandeld met een bepaalde vloeistof met alcohol of pekelwater met zeezout. De kaas kan ook nog geënt worden met een bacteriecultuur. Hierdoor ontstaat een korst, die in kleur varieert van wat grijzig of lichtoranje tot rood.

Kernhem, zacht, maar wel met pit!

Ook in Nederland worden gewassen korstkazen gemaakt. Kernhem is een van die Nederlandse kazen. Dit is geen kaas die een historische oorsprong heeft. De kaas werd ontwikkeld door het NIZO (Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek) in Ede, tegenwoordig NIZO Food Research genoemd. Van oudsher worden kazen vaak vernoemd naar de plaats waar ze traditioneel gemaakt werden. In het geval van Kernhem werd de kaas vernoemd naar het landgoed Kernhem in Ede. Op dit landgoed is NIZO Food Research gevestigd.

Kernhem is verre familie van de kazen uit de meshanger- of messekleverkaas familie. Dit zijn zachte kazen die weer zijn ontstaan uit een soort ‘mislukte’ Edammer kazen, en danken hun naam aan het feit dat ze zo zacht en plakkerig waren dat ze bij het snijden aan het mes blijven plakken. De wrongel van die mislukte Edammers bevatte wat te veel vocht, waardoor de kazen als een pudding in elkaar zakten. De boeren die de kaas maakten waren echter zuinig, en na een paar dagen werd de kaas toch opgegeten en bleek boven verwachting goed te smaken. Later werd uit die kaassoort de Kernhem ontwikkeld.

De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Nadat de buitenkant van de kaas is ingewassen, wordt de kaas gerijpt in speciale rijpingsruimten, waar een grotachtige atmosfeer wordt nagebootst. De roodbacterie op de korst geeft de kaas een kenmerkende, specifieke smaakt. De kaas is vrij pittig, maar ook romig.

Koken met Kernhem

Kernhem is een kaas die heel geschikt is om mee te koken. Koud, in een salade, op een croissantje of een stuk stokbrood. Maar zeker ook in warme gerechten komt Kernhem goed tot zijn recht. Gesmolten Kernhem geeft je gerechten een heerlijke kaassmaak. Het smeltpunt ligt ongeveer gelijk met Goudse kaas.

Op je kaasplankje

Op een Nederlands kaasplankje mag Kernhem zeker niet ontbreken. Met bijvoorbeeld een Nederlandse blauwaderkaas, een zachte Nederlandse geitenkaas en een oude boerenkaas maak je een heerlijke combinatie!

Witloftaartje met kernhem
Lunch

Witloftaartje met Kernhem

Voor grote of kleine trek, witloftaartjes met kernhem kunnen altijd. Als luxe lunch, maar ook als hapje tussendoor zijn ze geweldig lekker!

Check het recept of lees de infoDetails
Farfalle met kaasragout
Pastagerechten

Farfalle met kaasragout van Kernhem; lekker vegetarisch

Pasta met een kazige saus, gevuld met champignons en noten, dat is farfalle met kaasragout. Je gaat de ragout maken met Kernhem kaas!

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Nederlandse kaas

Nederlandse kaas

Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.

Tags: GelderlandKaas
DeelPin7TweetVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Reacties

  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • F. van Mastbergen op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!