Kernhem, zacht, maar wel met pit! – Roodbacteriekaas wordt ook wel gewassen-korstkaas, roodschimmelkaas, of roodflorakaas genoemd. Dit zijn kaassoorten waarvan de korst wordt behandeld met een bepaalde vloeistof met alcohol of pekelwater met zeezout. De kaas kan ook nog geënt worden met een bacteriecultuur. Hierdoor ontstaat een korst, die in kleur varieert van wat grijzig of lichtoranje tot rood.
Kernhem, zacht, maar wel met pit!
Ook in Nederland worden gewassen korstkazen gemaakt. Kernhem is een van die Nederlandse kazen. Dit is geen kaas die een historische oorsprong heeft. De kaas werd ontwikkeld door het NIZO (Nederlands Instituut voor Zuivelonderzoek) in Ede, tegenwoordig NIZO Food Research genoemd. Van oudsher worden kazen vaak vernoemd naar de plaats waar ze traditioneel gemaakt werden. In het geval van Kernhem werd de kaas vernoemd naar het landgoed Kernhem in Ede. Op dit landgoed is NIZO Food Research gevestigd.
Kernhem is verre familie van de kazen uit de meshanger- of messekleverkaas familie. Dit zijn zachte kazen die weer zijn ontstaan uit een soort ‘mislukte’ Edammer kazen, en danken hun naam aan het feit dat ze zo zacht en plakkerig waren dat ze bij het snijden aan het mes blijven plakken. De wrongel van die mislukte Edammers bevatte wat te veel vocht, waardoor de kazen als een pudding in elkaar zakten. De boeren die de kaas maakten waren echter zuinig, en na een paar dagen werd de kaas toch opgegeten en bleek boven verwachting goed te smaken. Later werd uit die kaassoort de Kernhem ontwikkeld.
De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Nadat de buitenkant van de kaas is ingewassen, wordt de kaas gerijpt in speciale rijpingsruimten, waar een grotachtige atmosfeer wordt nagebootst. De roodbacterie op de korst geeft de kaas een kenmerkende, specifieke smaakt. De kaas is vrij pittig, maar ook romig.
Koken met Kernhem
Kernhem is een kaas die heel geschikt is om mee te koken. Koud, in een salade, op een croissantje of een stuk stokbrood. Maar zeker ook in warme gerechten komt Kernhem goed tot zijn recht. Gesmolten Kernhem geeft je gerechten een heerlijke kaassmaak. Het smeltpunt ligt ongeveer gelijk met Goudse kaas.
Op je kaasplankje
Op een Nederlands kaasplankje mag Kernhem zeker niet ontbreken. Met bijvoorbeeld een Nederlandse blauwaderkaas, een zachte Nederlandse geitenkaas en een oude boerenkaas maak je een heerlijke combinatie!
Witloftaartje met Kernhem
Voor grote of kleine trek, witloftaartjes met kernhem kunnen altijd. Als luxe lunch, maar ook als hapje tussendoor zijn ze geweldig lekker!
Check het recept of lees de infoFarfalle met kaasragout van Kernhem; lekker vegetarisch
Pasta met een kazige saus, gevuld met champignons en noten, dat is farfalle met kaasragout. Je gaat de ragout maken met Kernhem kaas!
Check het recept of lees de infoNederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.