Kersen – In de zomermaanden kom je ze overal tegen, maar pas op! De publiekslieveling is er maar kort en veel handelaren maken daar “dankbaar” gebruik van. Vooral vroeg in het seizoen vind je veel kersen uit het buitenland. Wij gaan liever voor de echte Hollandse van de vakman. Jij ook?
Waarom zou je buitenlandse kersen kopen als ze hier in Nederland volop groeien?
Griekse, Turkse of Spaanse kersen, het is er allemaal. Maar we zeiden het al, we kiezen liever voor die heerlijke lokale producten. Spring eens op de fiets en ontdek die kersenboomgaarden. Daar hoef je allang niet meer voor naar de Betuwe. In heel Nederland worden kersen geteeld.
Kersen ontpitten zo doe je dat makkelijk en snel
Heb je een voorraadje heerlijke Nederlandse kersen weten te bemachtigen en wil je de kersen ontpitten? Lees dan eerst onze handige tips.
Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit
Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!
Recepten met verse Hollandse kersen
Gewoon een portie kersen wegsnoepen is al een feest op zich. Een schaaltje van dit verse fruit op je bureau, een schaaltje op de tuintafel, een schaaltje naast je op de bank (niet knoeien dan!) of een handje kersen in je broodtrommeltje op school. Je hebt echt alle reden om een extra kilootje mee te nemen bij de teler of bij de groenteman.
Maar naast dat je kersen gewoon als tussendoortje eet kan er natuurlijk nog veel meer. Begin je dag bijvoorbeeld met een heerlijke, zelfgemaakte kersenkwark. Dat is gezonder & lekkerder dan een drinkontbijt uit een pakje en kost je echt niet meer tijd! Geniet je met vrienden of vriendinnen van een kop koffie? Serveer er dan iets lekkers bij. In oktober wordt dat waarschijnlijk appeltaart, maar in juni en juli wordt dat natuurlijk iets met kersen. Met de streusel kuchen of de kersen-chocolade cakejes hieronder ga je absoluut scoren en je vrienden of vriendinnen komen in het najaar graag terug voor jouw appeltaart.
Een diner kun je ook afsluiten met dit heerlijke fruit. Maak er Zwitserse room bij, doe het in een glaasje en je zet feest op tafel. Zo ingewikkeld hoeft het allemaal echt niet te zijn.
Kersenvlaai gemaakt met verse kersen
Met dit recept voor echte Limburgse kersenvlaai maak jij nu thuis ook heerlijke vlaai. Natuurlijk is die goed gevuld met verse zure kersen.
Pavlova met kersen en chocolade
Een ideaal nagerecht voor etentjes met meer mensen is een pavlova met kersen. Fantastisch om te zien en ook nog eens een echte lekkernij.
Streusel kuchen met zomerfruit
Streusel kuchen om zelf te maken. De Duitse plaatkoek is heerlijk met Hollandse kersen of met ander zomerfruit. Ontdek dit recept!
Kersen kwark
Deze zelfgemaakte kersen kwark moet je zeker een keer proeven. Als ontbijt of als dessert, dat maakt niet uit. Hier krijg je blije eters van!
Kersenbonbons zelf maken: origineel en erg lekker!
Even geen koekjes maar kersenbonbons bij de koffie. Kersenbonbons zelf maken is leuk, origineel en natuurlijk heel erg lekker!
Kersen verschillen onderling enorm in smaak
Koop je appels bij je groenteman dan vraag je naar een Elstar of een Goudrenet. Maar heb je wel eens naar Burlat kersen gevraagd? Eigenlijk is het best een beetje gek dat we die rassen niet kennen. De smaken tussen de onderlinge kersenrassen zijn echt heel verschillend. Door eens bij de teler te gaan kijken zul je dat ontdekken. Daar liggen, afhankelijk van de tijd van het jaar, wel de verschillende soorten bij elkaar. Je kunt er proeven en zelf kiezen wat jij lekker vindt.
KERSVERS van de teler
De borden zie je overal langs de weg. Hier kersen eten! Dat is gewoon een feestje op zich. Alleen daarvoor stap je al graag op de fiets. Vergeet het biertje of wijntje op een terras even en plof neer langs de weg met een portie fruit, direct van de teler.
De uitspraak “KERSVERS” komt echt niet uit de lucht vallen
Natuurlijk neem je na afloop een flinke zak van dat fruit mee voor thuis. Hier op de pagina vind je wat lekkere inspiratie om naast het gewoon tussendoor snoepen van kersen er ook echt mee aan de slag te gaan. Lees eerst hoe het er bij de kersenteler aan toe gaat. Het zal je ongetwijfeld inspireren om daar eens vaker langs te gaan.
Kersenpluk, een kijkje bij de teler
Kersenpluk, een kijkje bij de teler Meekijken bij de kersenpluk, dat wilde ik graag. En ik was welkom bij Gert van Wijk, kersenteler in IJsselstein. We spraken af dat ik op woensdag 2 juli terug zou komen om mee te kijken. Want op die woensdag zou er de hele dag...
Check het recept of lees de infoDetailsLanger genieten van kersen? Maak er jam van!
Als het kersenseizoen volop in gang is, kunnen liefhebbers langer van die snoepjes blijven genieten door er zelf jam van te maken. Ja, je leest het goed: zelf maken. Het is een heerlijk rustgevend klusje en het heeft bovendien een aantal voordelen vergeleken met jam uit een potje.
De voordelen van zelf jam maken:
1. Je weet zeker dat er vers fruit in zit. Industriële jam mag van vruchtenpulp of gevriesdroogde vruchten worden gemaakt. Er komt zwaveldioxide aan te pas en het citroensap komt van in zout gepekelde citroenen of citroenpulp.
2. Je hoeft veel minder suiker te gebruiken. In jam zit ongeveer 50% suiker. Dat is voor de smaak echter helemaal niet nodig! Het helpt wel voor de conservering, maar laten we eerlijk wezen: jouw jam hoeft niet drie jaar bewaard te kunnen worden.
3. Je kunt naar hartenlust experimenteren met smaken: specerijen, drank, kruiden. Allemaal heerlijke smaakmakers die je naar eigen wens kunt toevoegen.
Kersenjam maken; een heerlijk, rustgevend klusje
Kersenjam maken; het is een heerlijk, rustgevend klusje. Zelf jam maken is zó makkelijk en lekker! In stapjes uitgelegd, mét foto's.
Check het recept of lees de infoDetailsO, en voor we het vergeten, check ook de andere steenvruchten van dit seizoen.
Vijf gezonde redenen om kersen te eten
Kersen, seizoensproduct nummer 1 op dit moment. Kersenkraampjes langs de weg, en elke groenteman (als die van zijn vak houdt) laat ze uitbundig terugkomen in zijn presentatie. Alleen dat al maakt ons enthousiast en zal ons verleiden om dat pondje kersen maar eens aan te schaffen. In deze special laten we je nog vijf redenen zien waarom je die vruchten vaker zou moeten kopen.
Vijf gezonde redenen om kersen te eten
1. Ze leveren energie
Kersen bevatten veel “snelle” suikers. Ze worden snel opgenomen in het lichaam en dat betekent dat ze ook snel energie leveren. Hoeveel mensen kopen daar een pakje nep suiker voor. Hoeveel mensen eten een mars als ze een dipje hebben. Je kent het wel, maar die mars kan dus ook een pondje kersen zijn. En neem van mij aan, je geniet echt meer. Van die mars krijg je een schuldgevoel en van die kersen krijg je energie zonder schuldgevoel. Lekker leven is dus vaker kersen eten.
2. Ze bevatten geen vet
Terwijl je dit leest zit jij misschien wel met een zak chips op de bank. Waarom eigenlijk? Omdat je even trek had? Waarom zit je niet met een paar vrienden gezellig uit een bakje kersen te grabbelen? Die kersen leveren maar 0,1% vet en dat betekent dat je zou hebben genoten en veel minder vet tot je had genomen. Kies dus eens vaker voor dat pondje kersen.
3. Kersen eten is goed voor je nieren
Ja, er is meer. Kersen bevatten vezels, veel vezels en dat is goed voor je darmen. Ze hebben dan ook een vochtafdrijvende werking wat je lichaam reinigt en goed is voor je nieren. Gewoon een hele gezonde eigenschap van onze Hollandse kersen. En natuurlijk voelt dat prettig als je dan die snack links hebt laten liggen voor dat heerlijke bakje kersen.
Een pondje kersen zo weghappen is natuurlijk lekker en gezond. Misschien wil je ze op een andere manier verwerken.
4. Gebruik ze als sportcoach
Nee, kersen roepen niet: “Go on”. Kersen zijn net een stilleven wat dat betreft. De suikers in kersen zorgen ervoor dat je een betere sportprestatie levert. Leuk toch? Genieten van gezond Hollands fruit en dan straks ook je voetbalwedstrijd winnen! Dat is Lekker Leven. Eten en bewegen is goed voor je, maar eet dan kersen in plaats van een snack. Samen met dat bewegen zorgt het voor een optimale gezondheid, meer energie en werklust. Je straalt weer!
5. Gebruik ze als ontstekingsremmer
Nee, hebben ze dan ook nog een medicinale werking? Ja hoor, zeker weten. De vruchten bevatten volop vitaminen en mineralen en dat is goed tegen ontstekingen. Ze verlagen klachten bij reuma en hartziekten.
Ik hoop dat je nu op de fiets springt en een bakje (liefst Hollandse) kersen gaat halen. Dan hoop ik ook dat ik je morgen tegenkom en die glimlach zie. Je straalt! Dankzij onze eigen Hollandse kersen.
Vier verrassende tips met Hollandse kersen
Hollandse kersen, de lekkerste die er zijn. Het is dan ook jammer dat op veel bezochte plaatsen (supermarkt/markt) ook vaak de buitenlandse varianten aangeboden worden. Koop ze het liefst rechtstreeks bij de teler. Het is een heerlijk middagje op de fiets. Je komt ze tegenwoordig overal tegen, daar hoeft het niet aan te liggen toch? Wij beloven dat je geniet van de kwaliteit. In deze special 4 verrassende tips met vers geplukte Hollandse kersen.
Limoenbavarois met Hollandse kersensaus
Nodig voor de bavarois:
- 4 eetlepels sap van limoenen
- 135 gram poedersuiker
- De schil van 1 limoen (alleen het groen), in dunne reepjes gesneden
- 16 blaadjes in koud water geweekte gelatine
- 4 eiwitten
- 1/2 liter half stijfgeklopte slagroom
- 3 eetlepels water
Voor de saus:
- 500 gram Hollandse kersen
- 150 ml water
- 150 gram suiker
- 10 gram maizena
En voor de garnering:
- 4 hele kersen
- stijfgeklopte slagroom
Limoen bavaroise
Breng het water samen met het limoensap en 35 g. poedersuiker aan de kook en laat de limoenschilletjes even meekoken. Neem de schilletjes uit de pan en houd ze apart voor de garnering.
Los de uitgeknepen gelatineblaadjes op in het vocht en laat het afkoelen. Klop in de tussentijd de eiwitten stijf in een vetvrij gemaakte kom samen met de rest van de poedersuiker. Zodra de limoenvloeistof begint op te stijven, schep hem dan door de halfstijf geklopte room.
Meng meteen daarna het stijfgeklopte eiwit erdoor en giet het geheel in (met water bevochtigde) kommetjes. Laat het 3 tot 4 uur in de koelkast opstijven.
Hollandse kersensaus:
Kook de ontpitte kersen met de suiker en het limoensap tot ze zacht worden. Los in het water de maizena op, zodra de kersen koken en zacht zijn voeg je de in water opgeloste maizena toe. Laat de saus een beetje afkoelen, mocht je de saus nog te dik vinden voeg dan wat extra water toe.
Serveren
Plaats de kommetjes voor het serveren even in een bak met heet water. Stort de bavarois op bordjes en voeg de kersen er om heen. Garneer de bavarois af met kersen, slagroom en limoenreepjes.
Kersenbonbons van Hollandse kersen
Verse kersenbonbons een traktatie voor bij de koffie wie lust dat nu niet? In de kersen tijd is dit natuurlijk helemaal een hit!
- 20 mooie rijpe kersen met steeltje
- 10 el kersenlikeur
- 300 g pure chocolade
- bakpapier
Prik de kersen met een cocktailprikker meerdere keren in en leg ze in een kommetje.
Schenk de likeur erop en laat de kersen zo ongeveer 2 uur marineren. Smelt 2/3 de van de chocolade in een kom boven een pan met heet water (au bain-marie).
Als de chocolade gesmolten is, haal je de kom van de pan en los je de rest van de chocolade 1/3 op in de al gesmolten chocolade.
Laat de kersen uitlekken, dep ze eventueel een beetje droog en haal de kersen (hou ze vast aan het steeltje) door de gesmolten chocolade op bakpapier harden en haal ze daarna nogmaals door de gesmolten chocolade, zodat het chocoladelaagje lekker dik wordt. Laat ook dit weer harden.
Vermeld er wel bij dat de bonbons gemaakt zijn van verse kersen en dus een pit bevatten!!!
Hollandse kersenflapjes
Gebakjes met amandelen, die supermakkelijk te maken zijn. Ze zijn heerlijk fris door de verse, zure kersen vulling.
Voor 4 flapjes
- 4 plakjes bladerdeeg
- amandelschaafsel
- 1 losgeklopt ei met beetje room
Voor de vulling:
- 500 gram kersen ontpit!
- 150 ml water
- 150 gram suiker
- 15 gram maizena
Kook de ontpitte kersen met de suiker tot ze zacht worden en los de maizena in het water op, zodra de kersen koken en zacht zijn voeg je de in water opgeloste maizena toe. Laat de vulling goed afkoelen. Verwarm de oven op 180 graden. Leg de bladerdeegplakjes klaar en schep in het midden de vulling. Klap de bladerdeeg flappen in een driehoek en druk de randen goed aan. Bestrijk de bovenkant met ei/roommengsel en het amandelschaafsel. Laat de flappen een half uur staan alvorens ze de oven in gaan. Bak de flappen in ca. 20 min gaar. Bestrooi na afkoelen met poedersuiker.
Vlaaivulling van Hollandse kersen op 2 manieren
De vlaaivulling van Hollandse kersen is niet alleen een feest op een huisgebakken vlaai, maar ook op taarten, en bij desserts is dit smullen! Hier vind je zowel de variant van verse kersen als de variant met kersen uit de diepvries of uit een potje. Na het kersenseizoen koop je dus geen vlaaivulling uit blik, maar maak je vlaaivulling zoals jij die lekker vindt.
Vlaaivulling van verse Hollandse kersen
- 3 dl water
- 300 gram suiker
- 1 kg verse rode kersen ontpit (of uit de vriezer)
- 25 gram maizena
Hou 3 eetlepels water apart, de rest van het water, de suiker en de kersen aan de kook brengen. Zodra de kersen zacht zijn, voeg je de maizena toe. Laat dit nog even door koken en laat het dan afkoelen. Klaar is je verse vlaaivulling. Gebruik voor vlaai, taart, kersenflapjes of zomaar een lepeltje op je yoghurt, vla of pudding.
Vlaaivulling van kersen na het seizoen
Is het kersenseizoen voorbij en wil je toch nog eens die eenvoudige vlaaivulling serveren? Maak dan bovenstaand recept met kersen uit de diepvries (eerst ontdooien) of maak onderstaand recept met geconserveerde kersen.
- 1 pot 600 gram zure rode kersen
- 200 gram witte suiker
- 25 gram maïzena
Giet het sap van de kersen op en laat ze dan goed uitlekken. De maizena met de suiker aanlengen met een paar eetlepels kersensap uit pot en tot een glad papje roeren. Doe de kersen met 250 ml van het kersensap in een pan op matig vuur, verwarm de kersen totdat ze koken. Roer het maïzenapapje tot een glad geheel, giet het mengsel bij de warme kersen en meng alles goed. Zet het vuur lager en laat sudderen tot de vulling is ingedikt, ongeveer 2 minuten, verwijder van het vuur, laat afkoelen, en gebruik als taartvulling.