Kersen – In de zomermaanden kom je ze overal tegen, maar pas op! Deze publiekslieveling is er maar kort en veel handelaren maken daar “dankbaar” gebruik van. Vooral vroeg in het seizoen vind je veel kersen uit het buitenland. Wij gaan liever voor de echte Hollandse kersen van de vakman. Jij ook?
Waarom zou je buitenlandse kersen kopen als ze hier in Nederland volop groeien?
Griekse kersen, Turkse kersen, Spaanse kersen, het is er allemaal. Maar we zeiden het al, we kiezen liever voor die heerlijke lokale producten. Spring eens op de fiets en ontdek die kersenboomgaarden. Daar hoef je allang niet meer voor naar de Betuwe. In heel Nederland worden kersen geteeld.
Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit
Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!
Recepten met verse Hollandse kersen
Gewoon een portie kersen wegsnoepen is al een feest op zich. Een schaaltje van dit verse fruit op je bureau, een schaaltje op de tuintafel, een schaaltje naast je op de bank (niet knoeien dan!) of een handje kersen in je broodtrommeltje op school. Je hebt echt alle reden om een extra kilootje kersen mee te nemen bij de teler of bij de groenteman.
Maar naast dat je kersen gewoon als tussendoortje eet kan er natuurlijk nog veel meer. Begin je dag bijvoorbeeld met een heerlijke, zelfgemaakte kersen kwark. Dat is gezonder & lekkerder dan een drinkontbijt uit een pakje en kost je echt niet meer tijd! Geniet je met vrienden of vriendinnen van een kop koffie? Serveer er dan iets lekkers bij. In oktober wordt dat waarschijnlijk appeltaart, maar in juni en juli wordt dat natuurlijk iets met kersen. Met de streusel kuchen of de kersen-chocolade cakejes hieronder ga je absoluut scoren en je vrienden of vriendinnen komen in het najaar graag terug voor jouw appeltaart.
Een diner kun je ook afsluiten met verse kersen. Maak er Zwitserse room bij, doe het in een glaasje en je zet feest op tafel. Zo ingewikkeld hoeft het allemaal echt niet te zijn.
Pavlova met kersen en chocolade
Een ideaal nagerecht voor etentjes met meer mensen is een pavlova met kersen. Fantastisch om te zien en ook nog eens een echte lekkernij.
Streusel kuchen met zomerfruit
Streusel kuchen is een Duits plaatgebak, die je op veel manieren kunt vullen. Met lekker veel zomerfruit bijvoorbeeld. Lekker en verantwoord tegelijk.
Kersen kwark
Deze zelfgemaakte kersen kwark moet je zeker een keer proeven. Als ontbijt of als dessert, dat maakt niet uit. Hier krijg je blije eters van!
Kersen-chocolade cakejes
Kersen eet je vaak lekker uit de hand. Deze kersen-chocolade cakejes gaan die traditie veranderen. Lekker voor een high tea of bij de koffie.
Verse kersen met Zwitserse room
Een simpel, maar geweldig nagerecht van verse kersen met Zwitserse room. Geniet van de korte tijd dat er verse kersen zijn.
Kersen zijn niet gewoon kersen
Koop je appels bij je groenteman dan vraag je naar een Elstar of een Goudrenet. Maar heb je wel eens naar Burlat kersen gevraagd? Eigenlijk is het best een beetje gek dat we die rassen niet kennen. De smaken tussen de onderlinge kersenrassen zijn echt heel verschillend. Door eens bij de teler te gaan kijken zul je dat ontdekken. Daar liggen, afhankelijk van de tijd van het jaar, wel de verschillende soorten kersen bij elkaar. Je kunt er proeven en zelf kiezen wat jij lekker vindt.
KERSVERS van de teler
De borden zie je overal langs de weg. Hier kersen eten! Dat is gewoon een feestje op zich. Alleen daarvoor stap je al graag op de fiets. Vergeet het biertje of wijntje op een terras even en plof neer langs de weg met een portie Hollandse kersen.
De uitspraak “KERSVERS” komt echt niet uit de lucht vallen.
Natuurlijk neem je na afloop een flinke zak kersen mee voor thuis. Op deze pagina vind je wat lekkere inspiratie om naast het gewoon tussendoor snoepen van kersen ook met die kersen aan de slag te gaan. Lees eerst hoe het er bij de kersenteler aan toe gaat. Het zal je ongetwijfeld inspireren om daar eens vaker langs te gaan.
Kersenpluk, een kijkje bij de teler
Kersenpluk, een kijkje bij de teler Meekijken bij de kersenpluk, dat wilde ik graag. En ik was welkom bij Gert van Wijk, kersenteler in IJsselstein. We spraken af dat ik op woensdag 2 juli terug zou komen om mee te kijken. Want op die woensdag zou er de hele dag...
Check het recept of lees de infoLanger genieten van kersen? Maak er jam van!
Als het kersenseizoen volop in gang is, kunnen liefhebbers langer van deze snoepjes blijven genieten door er zelf jam van te maken. Ja, je leest het goed: zelf maken. Het is een heerlijk rustgevend klusje en het heeft bovendien een aantal voordelen ten opzichte van jam uit een potje.
De voordelen van zelf kersenjam maken:
1. Je weet zeker dat er vers fruit in zit. Industriële jam mag van vruchtenpulp of gevriesdroogde vruchten worden gemaakt. Er komt zwaveldioxide aan te pas en het citroensap komt van in zout gepekelde citroenen of citroenpulp.
2. Je hoeft veel minder suiker te gebruiken. In jam zit ongeveer 50% suiker. Dat is voor de smaak echter helemaal niet nodig! Het helpt wel voor de conservering, maar laten we eerlijk wezen: jouw jam hoeft niet drie jaar bewaard te kunnen worden.
3. Je kunt naar hartenlust experimenteren met smaken: specerijen, drank, kruiden. Allemaal heerlijke smaakmakers die je naar eigen wens kunt toevoegen.
Kersenjam maken; een heerlijk, rustgevend klusje
Kersenjam maken; het is een heerlijk, rustgevend klusje. Zelf jam maken is zó makkelijk en lekker! In stapjes uitgelegd, mét foto's.
Check het recept of lees de infoOh, en voor we het vergeten, check ook de andere steenvruchten van dit seizoen.