Kip – Wist je dat kip de op een na meest gegeten vleessoort ter wereld is (alleen varkensvlees wordt nog vaker gegeten)? Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Kip is lekker, de meeste mensen die vlees eten houden wel van kip. En het is vlees dat heel erg veelzijdig is. In bijna alle keukens en kookstijlen past op een of andere manier wel kip. Een kip kan in zijn geheel bereid worden, maar nog vaker en makkelijker bereid je een kip in delen. In dit artikel bespreken we alle delen van de kip. We leggen je uit hoe je een hele kip bereidt, maar ook hoe je een heel exemplaar makkelijk in hanteerbare stukken verdeelt. En uiteraard hebben we een enorme hoeveelheid recepten voor je. Lees je mee?
Zelf een hele kip verdelen
Een hele kip snijden in acht delen
Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit
Kip in z’n geheel of kip in delen
Kipfilet
Je kunt er over discussiëren of kipfilet het lekkerste stukje van de kip is. Wat wel vaststaat, is dat kipfilet het meest gebruikte stukje kip is. En dat maakt het dus meteen ook het populairste stukje. We hebben dan ook veel recepten voor je met dit stukje vlees. Van hoofdgerechten, tot voorgerechten en snacks! Wat we je ook mee willen geven, er bestaat meer dan alleen kipfilet. Door de enorme hoeveelheid kipfilet die er wordt gegeten blijven er natuurlijk een heleboel vleugels, pootjes en karbonades over. We pleiten er daarom voor om als je kip eet ook eens daarvoor te kiezen. Dat maakt de keuze voor kipfilet tenslotte ook een beetje meer verantwoord.
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.
Vleugels en drumsticks
Deze wat kleinere kluifjes zijn heerlijk om te serveren als warme borrelhap op een feestje. Lekker pittig gekruid, al dan niet met een sausje erbij. Je bereidt ze in de frituur, de oven, de koekenpan, of zelfs op de barbecue. Je kunt er dus alle kanten mee uit. Zeker als je je bedenkt dat de vleugels en drumsticks niet alleen geschikt zijn om bij een borrel te serveren, maar ook heel goed een onderdeel van een warme maaltijd kunnen vormen. Zeker de drumsticks, het onderste deel van de kippenpoot is daar heel geschikt voor. Wist je dat de drumstick een van de populairste delen van de kip is?
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes! Ze zijn het populairste stukje kip. Heerlijk bij de warme maaltijd, als borrelhapje of bij een buffet.
Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!
Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed idee!
Kippendijen
Kippendijen, de dij van de kip. Oftewel het bovenste gedeelte van een kippenpoot. Ze worden met en zonder bot verkocht. Zit het bot er nog in, dan worden kippendijen ook wel kipkarbonade genoemd. Zonder bot noemen we ze kippendijfilet. Ze zijn wat vetter dan gewone, of kippenborstfilet. Dat is niet erg, want een beetje meer vet betekent veel meer smaak. Dit stukje vlees is heel veelzijdig. Kijk maar eens bij de recepten hieronder. Je maakt er de lekkerste hoofdgerechten mee, maar ook snacks en voorgerechten. Zelf kippensoep maken? Kippendijen met bot kun je heel goed gebruiken om verse kippenbouillon mee te trekken. Je kunt in de meeste recepten waar kipfilet als ingrediënt wordt genoemd, deze naadloos vervangen door kippendijfilet.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kippenpoten
Kippenpoten, daar kun je veel meer mee doen dan gewoon een gebraden kippenpootje bereiden. Want dat is meestal het eerste waar aan gedacht wordt bij kippenpoten. Al eens pulled chicken gemaakt? Ook dat gaat heel goed met kippenpoten. In België stoppen ze ze gewoon in de soep, en die heet dan ‘Waterzooi’. Heb je een sous-vide apparaat? Ook daarmee kun je heel goed kippenpoten bereiden. Nieuwsgierig geworden? Kijk snel bij de recepten voor inspiratie!
Macaroni met smoked pulled chicken
Maak eens macaroni met smoked pulled chicken op smaak gebracht met onder andere gerookt paprikapoeder. Een stoer familierecept.
Waterzooi; Belgische klassieker met asperges
Waterzooi is een Belgische klassieker, gemaakt van vis of kip, groenten, room en aardappelen. Dit is een variant met asperges en venkel.
Kippenpoten met bramenmarinade
Een seizoensgerecht voor juli/augustus/september. Imponeer met deze kippenpoten met bramenmarinade. Een fijne manier om bramen te verwerken!
Sousvide gegaarde kippenbouten uit de tajine
Serveer eens deze sousvide gegaarde kippenbouten uit de tajine. Terwijl je bij praat met je gasten gaart jouw gerecht langzaam in de tajine op tafel.
Hele kip
Een hele gebraden kip op tafel, dat staat toch wel heel feestelijk. Behalve dat is het ook nog eens heel erg lekker. Maar dan moet die kip wel op de juiste manier bereid zijn. Want een taaie en droge kip, daar zit niemand op te wachten. Durf jij geen hele kip te bereiden omdat je bang bent dat hij droog wordt? De kans dat dat gebeurt, is erg klein als je onze aanwijzingen volgt. Snel lezen dus!
Kippenragout met champignons (van een hele kip)
Uit de oude doos: kippenragout met champignons van hele kip, een ouderwets lekker familierecept voor in een pasteitje of met witte rijst.
Gebraden kip; Sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Kipgehakt
Kipgehakt wordt gemaakt van kipfilet waar wat extra vet, ook afkomstig van de kip, aan toe wordt gevoegd. Het is een uitstekende vervanger voor rundergehakt of half-om-half gehakt. Voor het maken van balletjes, in de pasta, maar zeker ook voor andere gerechten. We delen onze lekkerste recepten met kipgehakt met je!
Kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus
Gehaktballetjes in saté- of tomatensaus kent iedereen. Deze kipgehaktballetjes in sinaasappelsaus zijn eens iets anders en verrassend lekker.
Pilav van pasta (‘vogeltongetjes’) met kip en veel groenten
Pilav is meestal met rijst, maar deze pilav van pasta is wel heel bijzonder. Dankzij de kleine 'vogeltongpasta' lijkt hij ook nog eens op echte pilav.
Kipgehaktballetjes met uien-speksaus en stamppot
Probeer maar eens. Kipgehaktballetjes met (homemade) kruidenpaneermeel, een uien-speksaus (licht gezoet met appelstroop) en een stamppot van savooiekool.
Pasta met kipgehaktballetjes en volop verse groenten
Met de restjes uit de koelkast ontstond deze pasta met kipgehaktballetjes. Echt anders dan de klassieke bolognese, maar een feest op tafel.
Zelf kippenbouillon maken
Bouillon trekken, dat is een klusje waarvan je je misschien afvraagt waarom je daar tijd in zou steken. Tenslotte kun je alle soorten bouillon in de vorm van blokjes kopen. Kokend water erbij en je hebt een pan bouillon. Klopt helemaal. Alleen zou je eens een echt goede, zelf getrokken, bouillon moeten proeven naast een bouillon van een blokje. Dan besef je meteen waarom het de moeite waard is om zelf bouillon te trekken. En zeker als we het hebben over kippenbouillon. Dus lees vooral verder. Dan zul je beseffen dat zelf kippenbouillon maken veel minder werk is dan je zou verwachten…
Currysoep met kip
Een verwarmende currysoep met kip vol oosterse smaken, goed gevuld met onder andere, groente, stukjes kip en ramen noedels.
Kippenbouillon; Zo maak je de allerlekkerste bouillon zelf
De lekkerste kippenbouillon maak je zelf! Natuurlijk als basis voor kippensoep, maar zeker ook voor andere gerechten waar bouillon in gaat!
Kippensoep; lekker Hollands!
Onmisbaar bij een griepje, maar nog beter om gewoon te eten omdat het erg lekker is, verse kippensoep van zelfgetrokken kippenbouillon.
Braadworst / Gerookte kipfilet / Kippenlevertjes / Kipschnitzel en meer
Behalve de gebruikelijke delen van de kip worden er natuurlijk nog meer producten gemaakt van kip. De kipschnitzel is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van. Maar ook kipbraadworstjes en gerookte kipfilet zijn populaire kipproducten waarmee je heerlijke gerechten kunt bereiden. Er zit vast iets tussen de recepten wat jij lekker vindt.
Tortilla pakketjes gevuld met pulled chicken en pompoen
Verrassend gevulde tortilla pakketjes met pulled chicken en pompoen, geserveerd met een lekker sausje. Echt een cadeautje op je bord.
Cassoulet met limabonen en kip
Onze versie van een Franse klassieker is deze cassoulet met limabonen en kip. Zonder eend en varkensvlees deze keer, maar echt net zo lekker!
Makkelijke vleessalade voor in de picknickmand
Deze makkelijke vleessalade is ideaal in je picknickmand. Voor de houdbaarheid in het zonnetje gebruiken we gerookte kipfilet.
Kip stoofpotje met volop verse groenten
Een goddelijk kip stoofpotje van kipdrumsticks en kipkoteletten. Aangevuld met heerlijk verse groenten! Een topper voor de nazomermaanden.
Wist je dat kip ook heel geschikt is voor een stoofpotje?
Stoven met kip; de lekkerste kipstoofpotjes
Heb jij zin om te stoven met kip? De mogelijkheden zijn eindeloos. Lekker Tafelen geeft je de allerlekkerste recepten met gestoofde kip!
Weet je dat kip een geweldige vleessoort is om mee te stoven? Je kunt er de lekkerste stoofpotjes mee maken, die dan ook nog eens heel snel klaar zijn. Veel sneller dan bijvoorbeeld stoofgerechten met varkens- of rundvlees. En minstens zo lekker. Probeer het maar eens!
Vlees
Vlees eten is een keuze, en als je daarvoor kiest, kies dan ook met je volle verstand. Wij zijn dol op een goed en lekker stuk vlees.