Kip – Wist je dat kip de op een na meest gegeten vleessoort ter wereld is (alleen varkensvlees wordt nog vaker gegeten)? Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd. Kip is lekker, de meeste mensen die vlees eten houden wel van kip. En het is vlees dat heel erg veelzijdig is. In bijna alle keukens en kookstijlen past op een of andere manier wel kip. Een kip kan in zijn geheel klaargemaakt worden, maar nog vaker en makkelijker maak je een kip klaar in delen. In dit artikel worden alle delen van de kip besproken. Er wordt uitgelegd je uit hoe je een hele kip klaarmaakt, maar ook hoe je een heel exemplaar makkelijk in hanteerbare stukken verdeelt. En uiteraard worden er een enorme hoeveelheid recepten met je gedeeld. Lees je mee?
Zelf een hele kip in stukken verdelen
Een recept maken waarbij je een hele kip zelf in stukken verdeelt, is voor veel mensen al een reden om af te haken en het gerecht niet te maken. Maar dat is helemaal niet nodig, want het is makkelijker dan je zou verwachten. Zeker als je het stappenplan, met foto-instructie, gebruikt. Dus maak het jezelf makkelijk en kijk naar het artikel hieronder.
Een hele kip snijden in acht delen
Een hele kip snijden of delen lijkt niet makkelijk en toch is het niet zo moeilijk! Met een stappenplan en foto instructies leggen we het uit.
Kip in zijn geheel of kip in delen
Ga je voor een recept om een hele kip klaar te maken? Of gebruik je liever kleinere stukken?
Een kip bestaat uit meer dan alleen kipfilet
Je kunt er over discussiëren of kipfilet het lekkerste stukje van de kip is. Wat wel vaststaat, is dat kipfilet het meest gebruikte stukje kip is. En dat maakt het dus meteen ook het populairste stukje. Je vindt hier dan ook veel recepten met dit stukje vlees. Van hoofdgerechten, tot voorgerechten en snacks! Ook jouw favoriete recept zit er vast tussen.
Wat ook mee belangrijk is, er bestaat meer dan alleen kipfilet. Door de enorme hoeveelheid kipfilet die er wordt gegeten blijven er natuurlijk heel veel vleugels, pootjes en karbonades over. Neem de moeite om als je kip eet ook eens daarvoor te kiezen. Dat maakt de keuze voor kipfilet tenslotte ook een beetje meer verantwoord.
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.
Vleugels en drumsticks zijn heerlijke borrelhapjes
De wat kleinere kluifjes zijn heerlijk om te serveren als warme borrelhap op een feestje. Lekker pittig gekruid, al dan niet met een sausje erbij. Je kunt ze maken in de frituur, de oven, de koekenpan, of zelfs op de barbecue. Je kunt er dus alle kanten mee uit. Zeker als je je bedenkt dat de vleugels en drumsticks niet alleen geschikt zijn om bij een borrel te serveren, maar ook heel goed een onderdeel van een warme maaltijd kunnen vormen. Zeker de drumsticks, het onderste deel van de kippenpoot is daar heel geschikt voor. Wist je dat de drumstick een van de populairste delen van de kip is?
Kippenvleugeltjes, dat betekent party-time!
Als borrelhapje op een feestje, als snack tussendoor, of als onderdeel van een warme maaltijd... kippenvleugeltjes zijn altijd een goed idee!
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes
Drumsticks, de lekkerste kipkluifjes! Ze zijn het populairste stukje kip. Heerlijk bij de warme maaltijd, als borrelhapje of bij een buffet.
Kippendijen
Kippendijen, de dij van de kip. Oftewel het bovenste gedeelte van een kippenpoot. Ze worden met en zonder bot verkocht. Zit het bot er nog in, dan worden kippendijen ook wel kipkarbonade genoemd. Zonder bot noem je ze kippendijfilet. Ze zijn wat vetter dan gewone, of kippenborstfilet. Dat is niet erg, want een beetje meer vet betekent veel meer smaak. Dit stukje vlees is heel veelzijdig. Kijk maar eens hieronder, ook voor jou zit er wel een lekker recept bij. Je kunt er d de lekkerste hoofdgerechten mee maken, maar ook snacks en voorgerechten. Zelf kippensoep maken? Kippendijen met bot kun je heel goed gebruiken om verse kippenbouillon mee te trekken. Je kunt in de meeste recepten waar kipfilet als ingrediënt wordt genoemd, de kipfilet naadloos vervangen door kippendijfilet.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kippenpoten
Kippenpoten, daar kun je veel meer mee doen dan gewoon een gebraden kippenpootje klaarmaken. Want dat is meestal het eerste waar aan gedacht wordt bij kippenpoten. Al eens pulled chicken gemaakt? Ook dat gaat heel goed met kippenpoten. In België stoppen ze ze gewoon in de soep, en die heet dan ‘Waterzooi’. Heb je een sous-vide apparaat? Ook daarmee kun je heel goed kippenpoten klaarmaken. Nieuwsgierig geworden? Kijk snel bij de recepten voor inspiratie!
Kippenpoten; betaalbaar en heel veelzijdig vlees
Kies vaker voor kippenpoten. Dat is goedkoper, lekker en ook nog eens heel makkelijk. Hier vind je recepten, inspiratie en handige tips.
Een hele kip braden? Dat kun jij ook!
Een hele gebraden kip op tafel, dat staat toch wel heel feestelijk. Behalve dat is het ook nog eens heel erg lekker. Maar dan moet die kip wel op de juiste manier klaargemaakt zijn. Want een taaie en droge kip, daar zit niemand op te wachten. Durf je geen hele kip klaar te maken, omdat je bang bent dat hij droog wordt? De kans dat dat gebeurt, is erg klein als je onze aanwijzingen volgt. Snel dat recept lezen dus!
Gebraden kip; sharing food bij uitstek
Goede recepten voor gebraden kip inclusief tips voor de beste bereiding. Van schoonmaken tot vlinderen en het braden van een hele kip.
Kipgehakt
Kipgehakt wordt gemaakt van kipfilet waar wat extra vet, ook afkomstig van de kip, aan toe wordt gevoegd. Het is een uitstekende vervanger voor rundergehakt of half-om-half gehakt. Voor het maken van balletjes, in de pasta, maar zeker ook voor andere gerechten. De lekkerste recepten met kipgehakt vind je hier!
Kipgehakt; heerlijke recepten, net even anders
Heel veel redenen om voor kipgehakt te kiezen. Kipgehakt geeft een podium aan verse kruiden en specerijen en de kwaliteit is echt van belang.
Zelf kippensoep en kippenbouillon maken
Bouillon trekken, dat is een klusje waarvan je je misschien afvraagt waarom je daar tijd in zou steken. Tenslotte kun je alle soorten bouillon in de vorm van blokjes kopen. Kokend water erbij en je hebt een pan bouillon. Dat klopt helemaal. Alleen zou je eens een echt goede, zelf getrokken, bouillon moeten proeven naast een bouillon van een blokje. Dan besef je meteen waarom het de moeite waard is om zelf bouillon te trekken. Een goed recept is belangrijk, zeker als het gaat over kippenbouillon. Dus lees vooral verder. Dan zul je beseffen dat zelf kippenbouillon maken veel minder werk is dan je zou verwachten… en van die bouillon kun je dan natuurlijk ook kippensoep maken.
De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!
Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!
Kippenlevertjes zijn wél lekker!
Je gruwelt er van of je vindt ze heerlijk. Heb ze nog nooit gegeten? Probeer die kippenlevertjes dan gewoon eens. Kies een recept dat je aanspreekt, maak dat en oordeel dan nog eens.
Kippenlevertjes; de lekkerste recepten
Je gruwelt er van of je vindt ze heerlijk. We hebben het hier over kippenlevertjes. Voor de liefhebbers delen we de lekkerste recepten!
Braadworst, gerookte kipfilet, kipschnitzel en meer producten van kip
Behalve de gebruikelijke delen van de kip worden er natuurlijk nog meer producten gemaakt van kip. De kipschnitzel is daar natuurlijk een mooi voorbeeld van. Maar ook kipbraadworstjes en gerookte kipfilet zijn populaire kipproducten waarmee je makkelijk heerlijke gerechten kunt maken. Er zit vast iets tussen de recepten wat jij lekker vindt.
Makkelijke vleessalade voor in de picknickmand
Deze makkelijke vleessalade is ideaal in je picknickmand. Voor de houdbaarheid in het zonnetje gebruiken we gerookte kipfilet.
Tortilla pakketjes gevuld met pulled chicken en pompoen
Verrassend gevulde tortilla pakketjes met pulled chicken en pompoen, geserveerd met een lekker sausje. Echt een cadeautje op je bord.