Kippendijen – Je ziet in veel recepten waarin kip verwerkt wordt regelmatig de term ‘kippendij’ of ‘kippendijfilet’ voorbij komen. Maar wat is nou een kippendij of een kippendijfilet? Wat is een kipkarbonade? En wat is het verschil met een kippenpoot en een kipfilet? Lekker Tafelen zet de zaken voor je op een rijtje.
Wat zijn kippendijen?
Zoals de naam al zegt, het betreft hier de dij van de kip. Dit malse stukje vlees is dus afkomstig van het bovenste deel van de kippenpoot. De drumstick, oftewel het kleine kippenpootje is van de kippenpoot verwijderd. Kippendijen worden bij de slager of de poelier verkocht met en zonder bot. Als het bot er nog in zit worden deze ook wel verkocht onder de naam kipkarbonade. Is de kippendij ontbeend, dan noemen we het kippendijfilet. Wat is dan het verschil met de gewone kipfilet? Kipfilet wordt gesneden van de kippenborst. Het vlees van de dijen is wat vetter dan gewone kipfilet. Als je ze naast elkaar zou leggen zie je ook dat de kleur van de kippendij wat donkerder is. Wat ook een duidelijk verschil maakt met een gewone kipfilet is de smaak. Kippendijen hebben veel meer smaak. Daarnaast blijft het vlees tijdens de bereiding malser. Dit komt door het hogere vetgehalte. Waar het bakken van een gewone kipfilet wel eens wil resulteren in een droge hap, zul je dat met een kippendij niet zo snel overkomen. Kippendijen zijn overigens ook heel geschikt om te stoven.
Recepten met kippendijen
Geef soepen een boost
Zelfgemaakte kippensoep is heerlijk. Om zelf kippenbouillon te trekken kun je in plaats van een hele kip ook heel goed kippendijen gebruiken. Kies dan wel voor vlees waar het bot nog in zit en waar het vel ook nog omheen zit. Het bot en het vel geven extra smaak af aan de bouillon. Ideetjes nodig? Kijk als je van kippensoep houdt eens hier onder bij de recepten en gebruik eens kipkarbonades voor de soep!
Rode currysoep met linzen; een maaltijdsoep met een beetje pit
Een heerlijke maaltijdsoep met een beetje pit, de rode currysoep met linzen, kip en tomaten is vooral in de zomer perfect als warme maaltijd.
Wortel-koriandersoep met kipstukjes
De combinatie wortel-koriander is een klassieker. Deze wortel-koriandersoep is gezond en licht verteerbaar, maar ook smakelijk en vullend.
Voorgerechten & snacks met kippendijen
Je kunt met kippendijtjes ook heerlijke snacks en voorgerechten maken. Heerlijke gefrituurde crispy chicken! Maar ook een broodje hete kip maak je met dit stukje malse kip. Wil je indruk maken met een spectaculair voorgerecht? Maak dan eens zelf een paté. Ook daarvoor kun je de kippendij namelijk heel goed gebruiken! En probeer de kippendijtjes ook voor pulled chicken of in een kipragout.
Hoofdgerechten
Ben jij een echte kipliefhebber? We hebben veel hoofdgerechten waarin kippendijen verwerkt zijn. Gestoofd, gebakken, op zijn Aziatisch, in de Noord-Afrikaanse tajine of op zijn Mexicaans. Met dit vlees kun je alle kanten uit. Kijk er maar eens tussen, het kan niet anders dan dat er genoeg recepten tussen zitten die je aanspreken!
Spitskool wokken; op zijn Thais
Doe eens iets anders met spitskool dan koken. Spitskool wokken? Jazeker! Zo zet je een snelle maaltijd met een oosters tintje op tafel!
Gumbo; een echte Amerikaanse klassieker
Gumbo is een traditionele stoofschotel uit Louisiana, in de Verenigde Staten. Het is heerlijk gerecht met vol groenten, vlees en vis!
Kip in ketjapsaus
Lekker kruidige gestoofde kip, in een heerlijk sausje met een Oosters tintje en een beetje pit. Zet jij vanavond kip in ketjapsaus op tafel?
Pittige kip in zoetzure ananassaus
Een verrassend lekkere pittige kip in zoetzure ananassaus waar iedereen van gaat smullen. Lekker met witte rijst en een komkommersalade
Tortilla gevuld met pittige kip
Een tortilla gevuld met pittige kip is een prima keuze in je weekmenu. Het is lekker, makkelijk vooraf te maken, en zit boordevol groenten.
Baskisch kipstoofpotje
Zin in een lekker stoofpotje dat niet uren op het vuur hoeft te staan? Dit heerlijke Baskische kipstoofpotje staat binnen een uur op tafel!
Een veelzijdig product!
Zoals je ziet zijn kippendijen, al dan niet met bot, een zeer veelzijdig stukje kip. Kies eens wat vaker voor dit stukje vlees in plaats van gewone kipfilet. Het doet de smaak van je gerechten beslist goed. Je kunt dan ook in vrijwel alle recepten waarin kipfilet wordt gebruikt, deze heel goed vervangen door kippendijfilet.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!