Kippendijen – Je ziet in veel recepten waarin kip verwerkt wordt regelmatig de term ‘kippendij’ of ‘kippendijfilet’ voorbij komen. Maar wat is nu een kippendij of een kippendijfilet? Wat is een kipkarbonade? En wat is het verschil met een kippenpoot en een kipfilet? Lekker Tafelen zet de zaken voor je op een rijtje.
Wat zijn kippendijen?
Zoals de naam al zegt, het betreft hier de dij van de kip. Dit malse stukje vlees is dus afkomstig van het bovenste deel van de kippenpoot. De drumstick, oftewel het kleine kippenpootje, is van de kippenpoot verwijderd. Kippendijen worden bij de slager of de poelier verkocht met en zonder bot. Als het bot er nog in zit worden ze ook wel verkocht onder de naam kipkarbonade. Is de kippendij ontbeend, dan noem je het kippendijfilet. Wat is dan het verschil met de gewone kipfilet? Kipfilet wordt gesneden van de kippenborst. Het vlees van de dijen is wat vetter dan gewone kipfilet. Als je ze naast elkaar zou leggen zie je ook dat de kleur van de kippendij wat donkerder is. Wat ook een duidelijk verschil maakt met een gewone kipfilet is de smaak. Kippendijen hebben veel meer smaak. Daarnaast blijft het vlees tijdens de bereiding malser. Dit komt door het hogere vetgehalte. Waar het bakken van een gewone kipfilet wel eens wil resulteren in een droge hap, zul je dat met een kippendij niet zo snel overkomen. Kippendijen zijn overigens ook heel geschikt om te stoven.
Recepten met kippendijen
Waarom kipspiesjes van kippendijen lekkerder zijn
Grote of kleine spiesjes? De lekkerste kipspiesjes van kippendijen kun je makkelijk zelf maken! Inclusief variatietips om ze te kruiden.
Geef soepen een boost
Zelfgemaakte kippensoep is heerlijk. Om zelf kippenbouillon te trekken kun je in plaats van een hele kip ook heel goed kippendijen gebruiken. Kies dan wel voor vlees waar het bot nog in zit en waar het vel ook nog omheen zit. Het bot en het vel geven extra smaak af aan de bouillon. Ideetjes nodig? Kijk als je van kippensoep houdt eens hier onder bij de recepten en gebruik eens kipkarbonades voor de soep!
Rode currysoep met linzen; een maaltijdsoep met een beetje pit
Een heerlijke maaltijdsoep met een beetje pit, de rode currysoep met linzen, kip en tomaten is vooral in de zomer perfect als warme maaltijd.
Wortel-koriandersoep met kipstukjes
De combinatie wortel-koriander is een klassieker. Deze wortel-koriandersoep is gezond en licht verteerbaar, maar ook smakelijk en vullend.
Voorgerechten & snacks met kippendijen
Je kunt met kippendijtjes ook heerlijke snacks en voorgerechten maken. Heerlijke gefrituurde crispy chicken! Maar ook een broodje hete kip maak je met dit stukje malse kip. Wil je indruk maken met een spectaculair voorgerecht? Maak dan eens zelf een paté. Ook daarvoor kun je de kippendij namelijk heel goed gebruiken! En probeer dit stukje kip ook voor pulled chicken of in een kipragout.
Hoofdgerechten
Ben je een echte kipliefhebber? Je vindt hier veel hoofdgerechten waarin kippendijen verwerkt zijn. Gestoofd, gebakken, op zijn Aziatisch, in de Noord-Afrikaanse tajine of op zijn Mexicaans. Met dit vlees kun je alle kanten uit. Kijk er maar eens tussen, het kan niet anders dan dat er genoeg recepten tussen zitten die je aanspreken!
Vadouvan yoghurt curry; met kip
Een curry die snel op tafel staat? Vadouvan yoghurt curry met kippendijfilet kun je binnen een half uurtje serveren!
Kipstoofpot; met volop verse groenten
Stoven kun je ook met kip. Maak eens een heerlijk kipstoofpotje, dat ook nog eens bol staat van de verse groenten.
Gumbo; een echte Amerikaanse klassieker
Gumbo is een traditionele stoofschotel uit Louisiana, in de Verenigde Staten. Het is heerlijk gerecht met vol groenten, vlees en vis!
Tortilla gevuld met pittige kip
Een tortilla gevuld met pittige kip is een prima keuze in je weekmenu. Het is lekker, makkelijk vooraf te maken, en zit boordevol groenten.
Thaise kip in pindacurry; Kai panang
Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!
Kip tikka masala
Kip tikka masala, een grote schaal rijst en sperziebonen of kouseband. Of je serveert het lekker met naanbrood. Dit is echt Lekker Tafelen!
Ovenschotel met kip, bloemkool en prei
Een eenvoudige, maar erg lekkere ovenschotel met kip, bloemkool en prei. Boordevol Hollandse groenten waar iedereen nog eens van opschept.
Pittige kip in zoetzure ananassaus
Een verrassend lekkere pittige kip in zoetzure ananassaus waar iedereen van gaat smullen. Lekker met witte rijst en een komkommersalade
Rijstpannetje met kip en champignons
Een lekker en makkelijk rijstpannetje met kip en champignons, er is maar 1 pan nodig, dit betekent veel smaak en weinig afwas.
Nasi met kip en groenten
Een lekkere rijstschotel voor een zaterdag. Niet de snelste maaltijd, maar wel erg lekker, onze nasi met kip en groenten!
Kip in ketjapsaus
Lekker kruidige gestoofde kip, in een heerlijk sausje met een Oosters tintje en een beetje pit. Zet jij vanavond kip in ketjapsaus op tafel?
Bami met kip en paksoi
Vergeet de bamipakketten en roerbakgroenten uit de supermarkt en snijd verse groenten voor een heerlijke bami met kip en paksoi.
Een veelzijdig product!
Zoals je ziet zijn kippendijen, al dan niet met bot, een heel veelzijdig stukje kip. Kies eens wat vaker voor dit stukje vlees in plaats van gewone kipfilet. Het doet de smaak van je gerechten zeker goed. Je kunt dan ook in vrijwel alle recepten waarin kipfilet wordt gebruikt, die kippenborst heel goed vervangen door kippendijfilet.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!