Kippendijen – Je ziet in veel recepten waarin kip verwerkt wordt regelmatig de term ‘kippendij’ of ‘kippendijfilet’ voorbij komen. Maar wat is nou een kippendij of een kippendijfilet? Wat is een kipkarbonade? En wat is het verschil met een kippenpoot en een kipfilet? Lekker Tafelen zet de zaken voor je op een rijtje.
Wat zijn kippendijen?
Zoals de naam al zegt, het betreft hier de dij van de kip. Dit malse stukje vlees is dus afkomstig van het bovenste deel van de kippenpoot. De drumstick, oftewel het kleine kippenpootje is van de kippenpoot verwijderd. Kippendijen worden bij de slager of de poelier verkocht met en zonder bot. Als het bot er nog in zit worden deze ook wel verkocht onder de naam kipkarbonade. Is de kippendij ontbeend, dan noemen we het kippendijfilet. Wat is dan het verschil met de gewone kipfilet? Kipfilet wordt gesneden van de kippenborst. Het vlees van de dijen is wat vetter dan gewone kipfilet. Als je ze naast elkaar zou leggen zie je ook dat de kleur van de kippendij wat donkerder is. Wat ook een duidelijk verschil maakt met een gewone kipfilet is de smaak. Kippendijen hebben veel meer smaak. Daarnaast blijft het vlees tijdens de bereiding malser. Dit komt door het hogere vetgehalte. Waar het bakken van een gewone kipfilet wel eens wil resulteren in een droge hap, zul je dat met een kippendij niet zo snel overkomen. Kippendijen zijn overigens ook heel geschikt om te stoven.
Recepten met kippendijen
Geef soepen een boost
Zelfgemaakte kippensoep is heerlijk. Om zelf kippenbouillon te trekken kun je in plaats van een hele kip ook heel goed kippendijen gebruiken. Kies dan wel voor vlees waar het bot nog in zit en waar het vel ook nog omheen zit. Het bot en het vel geven extra smaak af aan de bouillon. Ideetjes nodig? Kijk als je van kippensoep houdt eens hier onder bij de recepten en gebruik eens kipkarbonades voor de soep!
Soto ayam; Indonesische kippensoep
Soto ayam is een Indonesische maaltijdsoep. Kip, kippenbouillon, aardappel en een garnering van ei, taugé en gebakken uitjes.
Wortel-koriandersoep met kipstukjes
De combinatie wortel-koriander is een klassieker. Deze wortel-koriandersoep is gezond en licht verteerbaar, maar ook smakelijk en vullend.
Voorgerechten & snacks met kippendijen
Je kunt met kippendijtjes ook heerlijke snacks en voorgerechten maken. Heerlijke gefrituurde crispy chicken! Maar ook een broodje hete kip maak je met dit stukje malse kip. Wil je indruk maken met een spectaculair voorgerecht? Maak dan eens zelf een paté. Ook daarvoor kun je de kippendij namelijk heel goed gebruiken! En probeer de kippendijtjes ook voor pulled chicken of in een kipragout.
Hoofdgerechten
Ben jij een echte kipliefhebber? We hebben veel hoofdgerechten waarin kippendijen verwerkt zijn. Gestoofd, gebakken, op zijn Aziatisch, in de Noord-Afrikaanse tajine of op zijn Mexicaans. Met dit vlees kun je alle kanten uit. Kijk er maar eens tussen, het kan niet anders dan dat er genoeg recepten tussen zitten die je aanspreken!
Kip Korma; uit de Indiase keuken
Deze klassieker maak je nu heel makkelijk zelf. Kip korma; uit de Indiase keuken is een lekker kruidig gerecht met yoghurt en amandelen.
Thaise kip in pindacurry; Kai panang
Kai Panang, dat is heerlijke Thaise kip in pindacurry. Als je een liefhebber bent van de Aziatische keuken moet je dit gerecht echt proeven!
Nasi met kip en groenten
Een lekkere rijstschotel voor een zaterdag. Niet de snelste maaltijd, maar wel erg lekker, onze nasi met kip en groenten!
Kip Teriyaki met paksoi
Teri betekent glans en yaki betekent bakken. Wij krijgen er trek van. Jij ook? Kip Teriyaki staat echt zo op tafel. De Japanse keuken thuis.
Kip in het pannetje; de klassieker!
Kip in het pannetje; in de jaren 70 op veel restaurantkaarten. Inmiddels een echte klassieker, en heel makkelijk te bereiden! Proberen dus!
Pasta met kip en spinazie; een makkelijke en verse maaltijd
Een fantastisch recept. Pasta met kip en spinazie en nog veel meer verse groenten. Een heerlijke en makkelijke maaltijd voor doordeweeks.
Een veelzijdig product!
Zoals je ziet zijn kippendijen, al dan niet met bot, een zeer veelzijdig stukje kip. Kies eens wat vaker voor dit stukje vlees in plaats van gewone kipfilet. Het doet de smaak van je gerechten beslist goed. Je kunt dan ook in vrijwel alle recepten waarin kipfilet wordt gebruikt, deze heel goed vervangen door kippendijfilet.
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!