Lekker Tafelen
zondag 18 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Kiwi; fris, fruitig en verrassend veelzijdig

Met groene, gele of zelfs rode kiwi's zet je kleur en gezelligheid op tafel

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
kiwi

Kiwi – Je kent ‘m vast: dat groene vruchtje met de bruine, harige schil. De kiwi. Maar wist je dat er meerdere soorten zijn? Naast de klassieke groene kiwi heb je ook een goudgele variant en zelfs eentje met rood vruchtvlees. Elk met z’n eigen smaakprofiel. De gele kiwi is wat zoeter, de rode heeft een vleugje bessen in zich. Ideaal dus om af te wisselen, en het brengt kleur op je bord.

Wanneer is de kiwi op z’n best?

Kiwi’s worden vooral geïmporteerd uit landen als Nieuw-Zeeland, Italië en Griekenland. Daardoor zijn ze eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar. Toch zie je dat de meeste kiwi’s in Nederland van november tot en met mei in de winkels liggen. Dat is ook het moment waarop ze het lekkerst én vaak het voordeligst zijn. Een mooie aanvulling dus op je winterfruit.

Let wel op waar je kiwi vandaan komt. Italiaanse kiwi’s willen nog weleens lastig rijpen, waardoor je ze thuis te lang moet laten liggen. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar kiwi’s uit Nieuw-Zeeland, en in het bijzonder die met het Zespri-logo. Die zijn doorgaans rijper, sappiger en consistenter van kwaliteit. Let daar dus op als je boodschappen doet.

Waarom kiwi goed voor je is

Kiwi’s zijn echte vitaminebommetjes. Ze staan vooral bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C – zelfs meer dan een sinaasappel. En dat is fijn, zeker in het seizoen waarin je weerstand wel een extra zetje kan gebruiken.

Maar er zit nog iets bijzonders in kiwi’s: het enzym actinidine. Dat helpt bij de spijsvertering, maar kan ook roet in het eten gooien als je kiwi’s combineert met zuivel. Het enzym breekt namelijk eiwitten af, waardoor bijvoorbeeld yoghurt of slagroom bitter kan gaan smaken. Tip: wil je kiwi combineren met zuivel? Kook ‘m dan heel even, dan is dat enzym onschadelijk.

Kiwi in de keuken

Kiwi’s zijn heerlijk uit de hand, maar ook verrassend lekker in gerechten. Wat dacht je van een kiwi-cheesecake zonder oven? Of een tropische kiwi-mojito voor een zwoele zomeravond? Ook in een simpel dessert met hangop komt de kiwi perfect tot z’n recht. Het frisse zuurtje snijdt mooi door het romige van de zuivel – zeker als je het enzym even buiten spel hebt gezet.

kiwi cheese-cake
Taart

Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt

Een no-bake kiwi cheesecake, een lust voor het oog en boordevol vezels en vitamine C. En het mooiste is, hij is niet eens moeilijk te maken.

Kiwi mojito
Drankjes

Kiwi mojito; een heerlijk tropische cocktail van vers fruit

Een heerlijk verfrissend aperitiefje nodig? Maak dan deze licht bevroren kiwi mojito. Maak een dubbele hoeveelheid want het smaakt naar meer.

kiwi met hangop
Nagerecht

Kiwi met hangop

Deze kiwi met hangop is een lust voor het oog, lekker fris van smaak en ook nog eens erg gezond want het zit boordevol eiwitten en vezels.

kiwisoep
Soep

Kiwisoep, een fris en fruitig zomersoepje

Neem eens een aantal extra kiwi's mee en maak er dan een lekker koud soepje van, een kiwisoep. Op warme dagen is dit echt genieten.

Kiwi schillen en bewaren

Het schillen van een kiwi hoeft echt geen gedoe te zijn. Snijd de boven- en onderkant eraf, steek een lepel tussen de schil en het vruchtvlees en draai die rond. Zo ‘lepeltje-lepeltje’ haal je de schil er in één keer af. Handig!

Bewaren? Onrijpe kiwi’s laat je best gewoon op de fruitschaal liggen. Zijn ze rijp, dan kunnen ze beter in de koelkast. Zo blijven ze lekker.

Kiwi schillen

Kiwi schillen en bewaren

Er zijn meerdere manieren om een kiwi te schillen. Bewaar je een kiwi het beste in de koelkast of op de fruitschaal? Hier lees je alles!

Kiwibessen

Kiwibessen

De kiwi heeft ook nog een kleinere variant, dit is de kiwibes. Hij heeft de grootte van een druif en is lichtzuur. De bes is heerlijk om uit de hand te eten, maar doet het vooral goed als decoratie in salades en op gebak. Kiwibessen worden ook wel in Nederland geteeld.

Kiwi combineren met lokaal fruit

En ja, kiwi’s zijn vaak geïmporteerd. Maar dat betekent niet dat je ze niet slim kunt combineren. Zet ze eens naast lokaal zomerfruit als aardbeien of blauwe bessen. Of maak er een vrolijke fruitsalade mee. Kiwi’s brengen pit, kleur én een hoop goeds voor je lijf. En dat is precies waar wij van houden bij Lekker Tafelen.

exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen

Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?

Tags: FruitZomer
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

zelf barbecue spiesjes maken
Specials

Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken

Schnitzel recepten
Specials

Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten

Salades met kaas
Specials

Salades met kaas die echt ergens naar smaken

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse kapucijners met spirelli en kiphaasjes
  • Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Spiezenfeest: zelf barbecue spiesjes maken
  • Van gloeiend rooster tot gekoeld glas
  • Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast
  • Verse aspergesoep met roomkaas en geschaafde Rotterdamsche Oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Martine op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Tessa op Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!