Kiwi – Behalve dat ze erg lekker en mooi is, maken de goede eigenschappen van de exoot, de kiwi de krachtpatser onder het fruit.
Groen en gezond
De kiwi ken je als een prachtige groene vrucht. Dit harige, donkergroene, ovaalvormig bolletje, heeft een prachtige felgroene binnenkant, met een witte kern die omringd is met zwarte pitjes. Het is niet voor niets dat de vrucht heel veel gebruikt wordt als decoratie. Behalve dat hij erg mooi is om te zien, zit er in de vrucht ook nog eens erg veel vitamine C, vezels en collageen, wat weer erg goed is voor je huid. Reden genoeg dus om dit exotische fruit regelmatig te eten.
Kiwi schillen en bewaren
Er zijn meerdere manieren om een kiwi te schillen. Bewaar je een kiwi het beste in de koelkast of op de fruitschaal? Hier lees je alles!
Green of gold kiwi wat is het verschil?
De standaard kiwi is groen maar er is ook een gouden variant. Die heeft dezelfde vorm, maar heeft een gladde schil. De binnenkant is, zoals de naam als zegt, goudkleurig en net iets zoeter van smaak dan zijn groene broertje.
Minder bekend en nog vrij kort op de markt is een rode kiwi
Die kiwi zit wat uiterlijk betreft tussen de green en gold in. Als je hem doorsnijdt, zie je geelgroen vruchtvlees met een witte kern die behalve de zwarte pitjes ook een rode gloed rondom de kern heeft. De smaak van de nieuweling is zoeter dan de gemiddelde kiwi.
Kiwibes
De kiwi heeft ook nog een kleinere variant, dit is de kiwibes. Hij heeft de grootte van een druif en is lichtzuur. De bes is heerlijk om uit de hand te eten, maar doet het vooral goed als decoratie in salades en op gebak.
Wat weet jij van de herkomst en het seizoen?
De meeste kiwi’s komen uit Nieuw-Zeeland. Het seizoen duurt van mei tot december. De Nieuw-Zeelandse kiwi is vooral bekend onder de naam Zespri, een beschermde merknaam. Die zijn ook het populairst. Vanaf december tot ongeveer maart zie je vooral fruit uit Griekenland, Frankrijk en Italië. En vanaf maart neemt Chili het stokje over. Die zijn meestal kleiner en moeilijker rijp te krijgen, ze blijven vaak vrij hard.
Recepten met kiwi
Kiwi mojito; een heerlijk tropische cocktail van vers fruit
Een heerlijk verfrissend aperitiefje nodig? Maak dan deze licht bevroren kiwi mojito. Maak een dubbele hoeveelheid want het smaakt naar meer.
Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt
Een no-bake kiwi cheesecake, een lust voor het oog en boordevol vezels en vitamine C. En het mooiste is, hij is niet eens moeilijk te maken.
Kiwi met hangop
Deze kiwi met hangop is een lust voor het oog, lekker fris van smaak en ook nog eens erg gezond want het zit boordevol eiwitten en vezels.
Kiwisoep, een fris en fruitig zomersoepje
Neem eens een aantal extra kiwi's mee en maak er dan een lekker koud soepje van, een kiwisoep. Op warme dagen is dit echt genieten.
Kiwi combineert niet goed met zuivel
Let op! In kiwi zit een enzym dat niet goed combineert met zuivel. Dit enzym breekt eiwit af en zorgt ervoor dat zuivel bitter gaat smaken. Die bittere smaak voorkom je door het vruchtvlees eerst te koken. Ook breekt dit enzym gelatine af, dus bij gebruik van gelatine dien je kiwi ook eerst te koken.
Het grote voordeel van dit enzym is dat het ook vlees malser maakt, ideaal dus in een marinade.
Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen
Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?