Kiwi – Je kent ‘m vast: dat groene vruchtje met de bruine, harige schil. De kiwi. Maar wist je dat er meerdere soorten zijn? Naast de klassieke groene kiwi heb je ook een goudgele variant en zelfs eentje met rood vruchtvlees. Elk met z’n eigen smaakprofiel. De gele kiwi is wat zoeter, de rode heeft een vleugje bessen in zich. Ideaal dus om af te wisselen, en het brengt kleur op je bord.
Wanneer is de kiwi op z’n best?
Kiwi’s worden vooral geïmporteerd uit landen als Nieuw-Zeeland, Italië en Griekenland. Daardoor zijn ze eigenlijk het hele jaar door verkrijgbaar. Toch zie je dat de meeste kiwi’s in Nederland van november tot en met mei in de winkels liggen. Dat is ook het moment waarop ze het lekkerst én vaak het voordeligst zijn. Een mooie aanvulling dus op je winterfruit.
Let wel op waar je kiwi vandaan komt. Italiaanse kiwi’s willen nog weleens lastig rijpen, waardoor je ze thuis te lang moet laten liggen. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar kiwi’s uit Nieuw-Zeeland, en in het bijzonder die met het Zespri-logo. Die zijn doorgaans rijper, sappiger en consistenter van kwaliteit. Let daar dus op als je boodschappen doet.
Waarom kiwi goed voor je is
Kiwi’s zijn echte vitaminebommetjes. Ze staan vooral bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C – zelfs meer dan een sinaasappel. En dat is fijn, zeker in het seizoen waarin je weerstand wel een extra zetje kan gebruiken.
Maar er zit nog iets bijzonders in kiwi’s: het enzym actinidine. Dat helpt bij de spijsvertering, maar kan ook roet in het eten gooien als je kiwi’s combineert met zuivel. Het enzym breekt namelijk eiwitten af, waardoor bijvoorbeeld yoghurt of slagroom bitter kan gaan smaken. Tip: wil je kiwi combineren met zuivel? Kook ‘m dan heel even, dan is dat enzym onschadelijk.
Kiwi in de keuken
Kiwi’s zijn heerlijk uit de hand, maar ook verrassend lekker in gerechten. Wat dacht je van een kiwi-cheesecake zonder oven? Of een tropische kiwi-mojito voor een zwoele zomeravond? Ook in een simpel dessert met hangop komt de kiwi perfect tot z’n recht. Het frisse zuurtje snijdt mooi door het romige van de zuivel – zeker als je het enzym even buiten spel hebt gezet.
Kiwi cheesecake; veel vers fruit waar je vrolijk van wordt
Een no-bake kiwi cheesecake, een lust voor het oog en boordevol vezels en vitamine C. En het mooiste is, hij is niet eens moeilijk te maken.
Kiwi mojito; een heerlijk tropische cocktail van vers fruit
Een heerlijk verfrissend aperitiefje nodig? Maak dan deze licht bevroren kiwi mojito. Maak een dubbele hoeveelheid want het smaakt naar meer.
Kiwi met hangop
Deze kiwi met hangop is een lust voor het oog, lekker fris van smaak en ook nog eens erg gezond want het zit boordevol eiwitten en vezels.
Kiwisoep, een fris en fruitig zomersoepje
Neem eens een aantal extra kiwi's mee en maak er dan een lekker koud soepje van, een kiwisoep. Op warme dagen is dit echt genieten.
Kiwi schillen en bewaren
Het schillen van een kiwi hoeft echt geen gedoe te zijn. Snijd de boven- en onderkant eraf, steek een lepel tussen de schil en het vruchtvlees en draai die rond. Zo ‘lepeltje-lepeltje’ haal je de schil er in één keer af. Handig!
Bewaren? Onrijpe kiwi’s laat je best gewoon op de fruitschaal liggen. Zijn ze rijp, dan kunnen ze beter in de koelkast. Zo blijven ze lekker.
Kiwi schillen en bewaren
Er zijn meerdere manieren om een kiwi te schillen. Bewaar je een kiwi het beste in de koelkast of op de fruitschaal? Hier lees je alles!
Kiwibessen
De kiwi heeft ook nog een kleinere variant, dit is de kiwibes. Hij heeft de grootte van een druif en is lichtzuur. De bes is heerlijk om uit de hand te eten, maar doet het vooral goed als decoratie in salades en op gebak. Kiwibessen worden ook wel in Nederland geteeld.
Kiwi combineren met lokaal fruit
En ja, kiwi’s zijn vaak geïmporteerd. Maar dat betekent niet dat je ze niet slim kunt combineren. Zet ze eens naast lokaal zomerfruit als aardbeien of blauwe bessen. Of maak er een vrolijke fruitsalade mee. Kiwi’s brengen pit, kleur én een hoop goeds voor je lijf. En dat is precies waar wij van houden bij Lekker Tafelen.
Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de tropen
Exotisch fruit is een mooie aanvulling op lokaal fruit. Maar hoe gek is het dat bananen (geïmporteerd) het meest gegeten fruit van NL zijn?