• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Niet de mooiste groenten, wel heel erg lekker!

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Knolgroenten

Knolgroenten – De meeste knolgroenten zijn niet echt mooi om te zien. Dit minder mooie uiterlijk wordt dan wel weer ruimschoots gecompenseerd door de heerlijke smaak. Want smaak is iets dat knolgroenten zeker hebben. Veel knolgroenten waren een beetje vergeten, maar tegenwoordig staan ze weer in de belangstelling. Een goede reden dus om ze eens in het zonnetje te zetten.

Knolgroenten

Je kunt heerlijk creatief koken met knolgroenten. Behalve gekookt, als onderdeel van een eenvoudig AGV’tje (een maaltijd bestaand uit aardappels, groente en een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief), kun je knolgroenten op allerlei manieren bereiden. Gekookte knolgroenten zijn ook een goed bestanddeel in een gepureerde soep. Sommige soorten kun je rauw eten, en deze worden dan ook als knapperig ingrediënt in salades gebruikt. Maar ook met andere bereidingswijzen maak je de lekkerste gerechten met knolgroenten. Roerbakken, grillen, stomen… laat je fantasie de vrije loop, of neem een kijkje bij de vele recepten.

Rode bieten

Rode bieten, ook wel kroten genoemd, zijn een heerlijke en gezonde groente. Ze smaken lekker zoet en ze brengen kleur op je bord. Natuurlijk kun je ze gewoon koken en met een stukje vlees of vis en wat gekookte aardappeltjes eten, maar je kunt veel creatiever zijn met deze knolgroente. Ze zijn heel goed te verwerken in een salade, of in een soep. Al eens borsjt geproefd? Met bietjes maak je een heerlijke vegan carpaccio, een lekkere hummus of een fijne dip. En weet je wat ook heel leuk is? Je kunt rode bieten ook verwerken in zoet gebak als red velvet cupcakes! Overigen zijn bieten, ondanks dat er vaak wordt gesproken over ‘rode bieten’, niet altijd rood. Ze zijn er ook in andere kleuren, waaronder wit, geel, en rood met wit gestreept.

Rode bieten; kleur op je bord!

Rode bieten
Specials

Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!

Check het recept of lees de info

Knolselderij en Pastinaak

Knolselderij is met zijn bruinige kleur en ruwe schil nou niet bepaald de mooiste onder de knolgroenten. Het gebrek aan uiterlijk schoon wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de smaak van deze grote, ronde knol. Knolselderij is een heel veelzijdige smaakmaker. Hij mag niet ontbreken bij het trekken van een groentebouillon, maar is zelf ook een heel goede basis voor een fluwelig soepje. Daarnaast kun je knolselderij verwerken in stamppotten, ovenschotels en in salades. Ook wordt knolselderij wel ingezet als vervanging van aardappels in gerechten als stamppot, om deze minder koolhydraatrijk te maken. Knolselderij barst van de vitamine C en is licht verteerbaar. Allemaal redenen om eens vaker knolselderij te eten!

Pastinaak werd gebruikt in plaats van aardappels in de hutspot die de Leidenaren na het Leidens Ontzet van de hongerdood redde. Later werd pastinaak een vergeten groente. Inmiddels vind je ze in elke groentewinkel, groentekraam en op elke groenteafdeling en zijn ze zelfs wel populair te noemen. De witte wortels smaken een beetje anijsachtig en je kunt ze op talloze manieren bereiden. Koken, bakken, grillen en frituren, het kan allemaal met pastinaak. Ook rauw zijn ze eetbaar. Gebruik pastinaken in een fluwelig soepje, een stamppot of puree, of maak er eens een hartige taart of een salade mee.

Knolselderij
Specials

Knolselderij; Informatie en 15+ recepten

Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!

pastinaak
Specials

Pastinaak, inmiddels geen vergeten groente meer!

Pastinaak is een inmiddels weer populaire groente en een absolute topper in de keuken. Ontdek de mogelijkheden + recepten hier.

Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter

Geroosterde knolgroenten
Bijgerecht

Jij hoeft de groenten alleen maar te snijden, de oven doet het werk. Geroosterde knolgroenten zijn een lekker en makkelijk bijgerecht!

Check het recept of lees de info

Koolraap en Aardperen

Koolraap, niet te verwarren met knolraap of koolrabi, is een geel-paarse knol met een gladde schil en een lichtgele binnenkant. De smaak van deze knolgroente is zacht en een beetje zoetig. Koolraap stond op het lijstje van de vergeten groente, maar toch zie je deze wintergroente wel weer meer opduiken. Vroeger werd deze groente vooral gekookt gegeten en geserveerd met een maïzenasausje, tegenwoordig wordt er veel creatiever gekookt met koolraap. Je kunt er een heerlijke ovenschotel mee maken en ook in een hartige taart of een gepureerde soep komt koolraap prima tot zijn recht. Maar dat je koolraap ook kunt verwerken in zoete baksels als een cake is waarschijnlijk nieuw voor je!

Heb je wel eens van die kleine, bruine knolletjes gezien op de groenteafdeling? Ze worden wel Canadese aardappel, topinamboer, of Jeruzalemse artisjokken genoemd. In Nederland noemen we ze gewoon aardperen. Ook deze groente is niet moeders mooiste, net als de meeste knolgroenten. Maar de aardpeer heeft wel een heerlijke nootachtige, zoete smaak. Je kunt aardperen rauw eten, bijvoorbeeld geraspt in een salade, maar meestal worden ze warm bereidt. Je maakt er een lekker soepje van, je mengt ze door de aardappelpuree, je maakt er kroketjes van of je verwerkt ze in een stoofpotje. Mogelijkheden te over dus. Als je nog nooit aardperen hebt gegeten, dan zou je ze echt eens moeten proberen, want ze zijn naast erg lekker ook nog eens heel gezond.

Koolraap
Specials

Koolraap; breng hem weer terug in de keuken

Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.

Aardpeer
Specials

Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker

Een aardpeer is één van de minst mooie groenten. Gelukkig doet het uiterlijk niets af aan de smaak. De aardpeer is heerlijk en veelzijdig.

Zoete aardappelen, die horen ook tot de knolgroenten!

Vaak wordt gedacht dat deze groente tot de aardappelen hoort, want ze zien er tenslotte wel een beetje uit als een aardappel. Niets is minder waar, het betreft hier toch echt een groente die hoort tot de knolgroenten. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, wordt verkocht in verschillende varianten. De oranje zoete aardappel is de bekendste, maar er zijn ook paarse en witte soorten. Zoete aardappelen kun je in veel gerechten gebruiken om aardappels te vervangen. Maar als je dat doet om je koolhydrateninname te beperken willen we je even uit de droom helpen. Gewone aardappels bevatten, ondanks dat er vaak anders gedacht wordt, minder koolhydraten dan zoete aardappels. Ondanks dat zijn zoete aardappels wel een gezonde groente. En je kunt er de leukste dingen mee doen. Kijk maar eens bij de recepten. Al eens gedacht aan frietjes van zoete aardappel? Of om ze te gebruiken als vulling voor ravioli? Maar gewoon een stamppotje of een lekkere puree kan natuurlijk ook.

Zoete aardappel recepten; Van basis tot out of the box

zoete aardappel recepten
Specials

Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!

Check het recept of lees de info

Koolrabi

Je hebt ze vast wel eens gezien, de knolletjes met een prachtige lichtgroene kleur, die overigens ook in het paars geteeld worden. Maar heb je ze ook wel eens gegeten? Koolrabi is helaas een beetje een vergeten groente, en dat is best jammer. We pleiten er dan ook voor om het eens te proberen. Waarschijnlijk ben je prettig verrast en zul je in de toekomst vaker koolrabi op tafel zetten. Want het is een echt lekkere groente, die ook best veelzijdig is. Verwar koolrabi vooral niet met knolraap of koolraap. Dat zijn ook knolgroenten, maar beslist niet hetzelfde. Je kunt koolrabi rauw eten. De groente heeft een heerlijke knapperige structuur, waardoor het een fijn ingrediënt is om in een salade te verwerken. Ook maak je een lekkere vegan carpaccio met koolrabi. Ook gekookt is deze groente erg lekker, zeker als je hem in een gepureerde soep verwerkt. Of in een lekker stamppotje of een gegratineerde ovenschotel.

Koolrabi; een bijzonder knolletje!

Koolrabi
Specials

Een prachtig lichtgroen, en soms ook paars, knolletje, dat een beetje tot de vergeten groenten behoort. Jammer, want koolrabi is heerlijk!

Check het recept of lees de info

Gember, de smaakmaker onder de knolgroenten

Gember is de wortelstok van de gemberplant. Ondanks dat dat gember tot de knolgroenten wordt gerekend is het eigenlijk geen groente maar een smaakmaker. Het is dan ook vaak een onderdeel van specerijenmengsels als speculaaskruiden et cetera. Ook in de Oosterse keukens wordt veel gember gebruikt. Het heeft de naam een scherpe specerij te zijn, maar wist je dat verse gember veel milder van smaak is dan bijvoorbeeld gemberpoeder? Gember wordt ook gekonfijt, op siroop, in potjes verkocht. Lekker makkelijk, maar boordevol suiker en dus niet geschikt voor alle toepassingen. En waarom zou je geen verse gember gebruiken? Het is in elke supermarkt te koop, en je kunt het best goed bewaren. Ja, je moet het even schillen en raspen, maar het is echt de moeite waard. Gember is ook een fijne toevoeging in sauzen en dressings. Heb je gember over? Je zet een heerlijke thee van een paar schijfjes verse gember, een paar schijfjes citroen en heet water.

Water met komkommer, munt en gember
Drankjes

Water met komkommer munt en gember

Een heerlijke caloriearme dorstlesser. Water met komkommer, munt en gember is lekker verfrissend en het staat ook zo mooi op...

gemberkoekjes
Koekjes

Gemberkoekjes met 3 soorten gember

Goddelijke gemberkoekjes. Met de pit van verse gember, de zachte ondertoon van gemberpoeder en een lekkere kick van gesuikerde gember.

Vleesreepjes in "sticky" gembersaus
Vleesgerechten

Vleesreepjes in “sticky” gembersaus

In dit recept maken we vleesreepjes van hamlappen, een goed betaalbaar stukje varkensvlees welke ook als hij in reepjes is...

Pastinaaksoep met gember
Soep

Pastinaaksoep met gember; Soep met een tinteling

Verse pastinaaksoep krijgt een enorme oppepper van een beetje gember. Het geeft zo'n heerlijke tinteling aan je soep. Probeer ook...

Vorige Volgende
verse groenten

Groenten

Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!

Tags: Groente
DeelPin4Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen