Knolgroenten – De meeste knolgroenten zijn niet echt mooi om te zien. Dit minder mooie uiterlijk wordt dan wel weer ruimschoots gecompenseerd door de heerlijke smaak. Want smaak is iets dat knolgroenten zeker hebben. Veel knolgroenten waren een beetje vergeten, maar tegenwoordig staan ze weer in de belangstelling. Een goede reden dus om ze eens in het zonnetje te zetten.
Knolgroenten
Je kunt heerlijk creatief koken met knolgroenten. Behalve gekookt, als onderdeel van een eenvoudig AGV’tje (een maaltijd bestaand uit aardappels, groente en een stukje vlees, vis of een vegetarisch alternatief), kun je knolgroenten op allerlei manieren klaarmaken. Gekookte knolgroenten zijn ook een goed bestanddeel in een gepureerde soep. Sommige soorten kun je rauw eten, en die worden dan ook als knapperig ingrediënt in salades gebruikt. Maar ook met andere bereidingswijzen maak je de lekkerste gerechten met knolgroenten. Roerbakken, grillen, stomen… laat je fantasie de vrije loop, of neem eens een kijkje bij de recepten.
Rode bieten
Rode bieten, ook wel kroten genoemd, zijn een heerlijke en gezonde groente. Ze smaken lekker zoet en ze brengen kleur op je bord. Natuurlijk kun je ze gewoon koken en met een stukje vlees of vis en wat gekookte aardappeltjes eten, maar je kunt veel creatiever zijn met die knolgroente. Ze zijn heel goed te verwerken in een salade, of in een soep. Al eens borsjt geproefd? Met bietjes maak je een heerlijke vegan carpaccio, een lekkere hummus of een fijne dip. En weet je wat ook heel leuk is? Je kunt rode bieten ook verwerken in zoet gebak als red velvet cupcakes! Overigen zijn bieten, ondanks dat er vaak wordt gesproken over ‘rode bieten’, niet altijd rood. Ze zijn er ook in andere kleuren, waaronder wit, geel, en rood met wit gestreept.
Rode bieten; kleur op je bord!
Een groente die kleur op je bord brengt? Dan moet je rode bieten hebben, of gele, gestreepte of witte natuurlijk. Leef je uit met bietjes!
Knolselderij
Knolselderij is met zijn bruinige kleur en ruwe schil nu niet bepaald de mooiste onder de knolgroenten. Het gebrek aan uiterlijk schoon wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de smaak van de grote, ronde knol. Knolselderij is een heel veelzijdige smaakmaker. Hij mag niet ontbreken bij het trekken van een groentebouillon, maar is zelf ook een heel goede basis voor een fluwelig soepje. Daarnaast kun je knolselderij verwerken in stamppotten, ovenschotels en in salades. Ook wordt knolselderij wel ingezet als vervanging van aardappels in gerechten als stamppot, om dergelijke gerechten minder koolhydraatrijk te maken. Knolselderij barst van de vitamine C en is licht verteerbaar. Allemaal redenen om eens vaker knolselderij te eten!
Knolselderij; Informatie en 15+ recepten
Hij verdient geen schoonheidsprijs, maar wat betreft de smaak scoort knolselderij hoog. En hij is heel gezond. Koken met knolselderij dus!
Koolraap en Aardperen
Koolraap, niet te verwarren met knolraap of koolrabi, is een geel-paarse knol met een gladde schil en een lichtgele binnenkant. De smaak van de knolgroente is zacht en een beetje zoetig. Koolraap stond op het lijstje van de vergeten groente, maar toch zie je de wintergroente wel weer meer opduiken. Vroeger werd de groente vooral gekookt gegeten en geserveerd met een maïzenasausje, tegenwoordig wordt er veel creatiever gekookt met koolraap. Je kunt er een heerlijke ovenschotel mee maken en ook in een hartige taart of een gepureerde soep komt koolraap prima tot zijn recht. Maar dat je koolraap ook kunt verwerken in zoete baksels als een cake is waarschijnlijk nieuw voor je!
Heb je wel eens van die kleine, bruine knolletjes gezien op de groenteafdeling? Ze worden wel Canadese aardappel, topinamboer, of Jeruzalemse artisjokken genoemd. In Nederland noemen we ze gewoon aardperen. Ook die groente is niet moeders mooiste, net als de meeste knolgroenten. Maar de aardpeer heeft wel een heerlijke nootachtige, zoete smaak. Je kunt aardperen rauw eten, bijvoorbeeld geraspt in een salade, maar meestal worden ze warm bereidt. Je maakt er een lekker soepje van, je mengt ze door de aardappelpuree, je maakt er kroketjes van of je verwerkt ze in een stoofpotje. Mogelijkheden te over dus. Als je nog nooit aardperen hebt gegeten, dan zou je ze echt eens moeten proberen, want ze zijn naast erg lekker ook nog eens heel gezond.
Koolraap; breng hem weer terug in de keuken
Koolraap; een veelzijdige, geel met paars gekleurde knol van Hollandse bodem. Een groente die weer vaker op tafel zou moet verschijnen.
Aardpeer; niet heel mooi, wel erg lekker
Een aardpeer is één van de minst mooie groenten. Gelukkig doet het uiterlijk niets af aan de smaak. De aardpeer is heerlijk en veelzijdig.
Zoete aardappelen, die horen ook tot de knolgroenten!
Vaak wordt gedacht dat die groente tot de aardappelen hoort, want ze zien er tenslotte wel een beetje uit als een aardappel. Niets is minder waar, het betreft hier toch echt een groente die hoort tot de knolgroenten. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, wordt verkocht in verschillende varianten. De oranje zoete aardappel is de bekendste, maar er zijn ook paarse en witte soorten. Zoete aardappelen kun je in veel gerechten gebruiken om aardappels te vervangen. Maar als je dat doet om je koolhydrateninname te beperken willen we je even uit de droom helpen. Gewone aardappels bevatten, ondanks dat er vaak anders gedacht wordt, minder koolhydraten dan zoete aardappels. Ondanks dat zijn zoete aardappels wel een gezonde groente. En je kunt er de leukste dingen mee doen. Kijk maar eens bij de recepten. Al eens gedacht aan frietjes van zoete aardappel? Of om ze te gebruiken als vulling voor ravioli? Maar gewoon een stamppotje of een lekkere puree kan natuurlijk ook.
Zoete aardappel recepten; Van basis tot out of the box
Zoete aardappel recepten - een selectie smakelijke gevarieerde gerechten met deze zoete en zachte knol uit Amerika. Van soepjes tot pizza!
Koolrabi
Je hebt ze vast wel eens gezien, de knolletjes met een prachtige lichtgroene kleur, die overigens ook in het paars geteeld worden. Maar heb je ze ook wel eens gegeten? Koolrabi is helaas een beetje een vergeten groente, en dat is best jammer. We pleiten er dan ook voor om het eens te proberen. Waarschijnlijk ben je prettig verrast en zul je in de toekomst vaker koolrabi op tafel zetten. Want het is een echt lekkere groente, die ook best veelzijdig is. Verwar koolrabi vooral niet met knolraap of koolraap. Dat zijn ook knolgroenten, maar zeker niet hetzelfde. Je kunt koolrabi rauw eten. De groente heeft een heerlijke knapperige structuur, waardoor het een fijn ingrediënt is om in een salade te verwerken. Ook maak je een lekkere vegan carpaccio met koolrabi. Ook gekookt is de groente erg lekker, zeker als je hem in een gepureerde soep verwerkt. Of in een lekker stamppotje of een gegratineerde ovenschotel.
Koolrabi; een bijzonder knolletje!
Een prachtig lichtgroen, en soms ook paars, knolletje, dat een beetje tot de vergeten groenten behoort. Jammer, want koolrabi is heerlijk!
Gember, de smaakmaker onder de knolgroenten
Gember is de wortelstok van de gemberplant. Ondanks dat dat gember tot de knolgroenten wordt gerekend, is het eigenlijk geen groente maar een smaakmaker. Het is dan ook vaak een onderdeel van specerijenmengsels als speculaaskruiden et cetera. Ook in de Oosterse keukens wordt veel gember gebruikt. Het heeft de naam een scherpe specerij te zijn, maar wist je dat verse gember veel milder van smaak is dan bijvoorbeeld gemberpoeder? Gember wordt ook gekonfijt, op siroop, in potjes verkocht. Lekker makkelijk, maar boordevol suiker en dus niet geschikt voor alle toepassingen. En waarom zou je geen verse gember gebruiken? Het is in elke supermarkt te koop, en je kunt het best goed bewaren. Ja, je moet het even schillen en raspen, maar het is echt de moeite waard. Gember is ook een fijne toevoeging in sauzen en dressings. Heb je gember over? Je zet een heerlijke thee van een paar schijfjes verse gember, een paar schijfjes citroen en heet water.
Water met komkommer, munt en gember
Een heerlijke caloriearme dorstlesser. Water met komkommer, munt en gember is lekker verfrissend en het staat ook zo mooi op...
Gemberkoekjes met 3 soorten gember
Goddelijke gemberkoekjes. Met de pit van verse gember, de zachte ondertoon van gemberpoeder en een lekkere kick van gesuikerde gember.
Vleesreepjes in “sticky” gembersaus (van hamlappen)
Zo at je hamlappen vast nog nooit! Als knapperige vleesreepjes in een sticky gembersaus, met rijst bij de warme maaltijd...
Pastinaaksoep met gember; Soep met een tinteling
Verse pastinaaksoep krijgt een enorme oppepper van een beetje gember. Het geeft zo'n heerlijke tinteling aan je soep. Probeer ook...
Geroosterde knolgroenten; vitamientjes in de winter
Jij hoeft de groenten alleen maar te snijden, de oven doet het werk. Geroosterde knolgroenten zijn een lekker en makkelijk bijgerecht!
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Prachtig, ik ga morgen op pad.
Knolselderij op zuur maken.
Gewoon op verschillende manieren proberen
Mogelijkheden genoeg Agnes. Laat je ons weten wat het geworden is?