Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Knolgroenten; Lekkers van onder de grond

Knolgroenten zijn zo veelzijdig, die moet je echt niet vergeten! Ze groeien allemaal ondergronds, van rammenas tot knolselderij. Ontdek ze in deze heerlijke special.

0 5.823

Knolgroenten, zijn niet allemaal rond, maar hebben vooral gemeen dat ze onder de grond groeien. Typisch Europees en een zeer belangrijke voedingsbron voor onze verre voorouders. Jarenlang werden de meeste knolgroenten vergeten of in ieder geval niet gebruikt. Maar je moet ze echt niet vergeten! Ze zijn allemaal verschillend, in smaak, uiterlijk en gebruik, maar je kunt er zoveel mee.


Gek op knollen

In deze special geven we je aantal leuke tips mee over de basics in knolgroenten. Er valt echt nog heel veel te ontdekken. Dat ontdekken doen we ook in de keuken. Het Lekker Tafelen bloggersteam ging aan de slag met knolgroenten en maakte de mooiste gerechtjes en met z’n allen hopen we nu dat jullie nog veel meer tips hebben.

Koel en donker

Knolgroenten bewaar je altijd koel en donker! Liefst onder een berg zand in de schuur. Meestal bewaren we ze in de koelkast, maar 13 graden is idealer. De ouderwetse kelder bijvoorbeeld. Aangesneden knollen dek je af met huishoudfolie en bewaar je eveneens koel. Uitdroging is het gevolg van te warm bewaren. Je kunt er dan weinig meer mee.

Dit doe je met leftovers

Restjes van de diverse knolgroenten kunnen altijd verwerkt worden in soepen of salades. Dat geldt overigens voor bijna alle verse groenten. Knollen matchen eigenlijk altijd met de aardappel. Verwerk ze dus ook in aardappelpuree en stamppotten. Heb je meerdere knolgroenten in huis? Probeer dan eens een frittata.

Kooptip

Let er bij het kopen van knollen op dat de knollen met blad altijd de voorkeur hebben. Dit blad verlept als eerste als de knollen niet vers meer zijn. De groenteman draait dit blad dan graag van de knollen af. Het blad van bosbieten kun je ook prima gebruiken in een salade, en het groen van een knolselderij is een sterke smaakmaker in soepen.

Aardperen, bijzondere lekkernij die veel meer aandacht verdient. Klik voor meer info op de foto
Recepten met aardperen
Recepten met aardpeer
Gember; Betoverende smaakmaker! En ook die behoort tot de knollen Klik voor meer info op de foto
Recepten met gember
Recepten met gember

Rammenas of Rettich

Hoestsiroop van rammenasWe maken graag even een extra plekjes voor de rettich of de rammenas. Een groente die z’n oorsprong in Azië heeft. De zwarte winterrammenas heeft een bijzonder scherpe smaak. De wat frissere zomer rammenas is beter bekend als rettich. Deze laatste is verkrijgbaar van het voorjaar tot in de herfst.

Gebruik de rettich of rammenas als radijs en maak deze knolgroenten schoon als een wortel.

Hoestsiroop van rammenas: oma’s eenvoudige recept

Zoete aardappel

Bataten; exotische vitaminebommetjes die onder de grond groeien en een bijzondere, unieke en zoete smaak hebben. De zoetheid lijkt op die van een wortel, maar de substantie als van de aardappel. De bataat of ‘zoete aardappel’ behoort tot de windefamilie en is een verdikking van de wortels. We noemen ze ‘aardappel’ maar omdat het geen familie van de nachtschadeplant is is de bataat wél rauw te eten. Een stevige ‘bite’ en gezonde koolhydraten!

Meer informatie over de zoete aardappel

Meer recepten met de zoete aardappel in de hoofdrol.

Andijviestamppot
Andijviestamppot van zoete aardappel
Zoete aardappel taart
Zoete aardappel taart
Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel
Gezonde friet van pastinaak en zoete aardappel
Zoete aardappelsoep
Zoete aardappelsoep

Schorseneren

SchorsenerenSchorseneren worden ook wel aremluisasperges genoemd. Ook keukenmeidenverdriet of winterasperges zijn bekende benamingen. Haal ze snel uit de vergetelheid, want deze gerechtjes zijn het proberen meer dan waard:

Wortel of peen

We kennen tegenwoordig bijna jaarrond meerdere soorten wortels. Denk aan waspeen, winterpeen, bospeen en regenboogpeen. De winterpeen of winterwortel wordt meestal in de winter gebruikt en de verfijnder smakende bospeen is meer een zomergroente.

Meer over de verschillen

Meer recepten met de wortel in de hoofdrol

Regenboogpeen ovenschotel
Regenboogpeen ovenschotel
Regenboogpeen met salie
Regenboogpeen met salie
Zoetzure rauwkostsalade
Zoetzure rauwkostsalade
Wortelsoep met gember en koriander
Wortelsoep met gember en koriander

Drie toppers onder de knollen

Hieronder verwijzen we je graag naar drie uitgebreide specials van bietjes, knolselderij en de inmiddels allang niet meer vergeten pastinaken. Deze drie specials staan boordevol tips en ideeën met deze gezonde knollen.

Pastinaak, vergeten maar opnieuw ontdekt
Pastinaak, vergeten maar opnieuw ontdekt
Rode bietjes, favoriete recepten en tips
Rode bietjes, favoriete recepten en tips
Gezonde knolselderij; niet alleen in de snert
Gezonde knolselderij; niet alleen in de snert

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer