Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koken en bakken met meel, bloem of granen als basis.

0 1.066

Koken en bakken met meel, bloem of granen als basis – Puur, dat is voor ons een begrip. Hoe puurder hoe beter! Puur ervaar je als je een bezoekje brengt aan de plaatselijke korenmolen. Gewapend met een katoenen boodschappentas spring ik op mijn fiets en rijd naar de plaatselijke korenmolen. De wind blaast me zowat van mijn fiets en diezelfde wind is de oorzaak van de luid krakende molenwieken die gelukkig op enige afstand blijven. Met enig respect kijk ik naar de loodzware wieken om me ervan te verzekeren dat ze echt vast zitten. Dan stap ik vast besloten naar binnen. Ook daar hoor ik het knarsen van de wieken, en de krassende geluiden van een draaiende molensteen. De aanwezige molenaar kent me al, en regelmatig beklim ik met hem het angstvallig smalle houten trapje om even een kijkje te nemen bij de massale molensteen. Elke keer weer vindt ik dat een beleving. Even bijbabbelen, laten we het bijschreeuwen noemen want de krakende wieken weten altijd weer boven ons uit te komen, en dan even van het uitzicht genieten op het balkon van de molen. Ver voor mij uit zie ik de grauwe rook uit ronde stalen en stenen schoorstenen boven de stad Utrecht. En elke keer weer besef ik me dat dit een unieke tegenstelling is.

Wanneer ik besluit mijn boodschappen bij de plaatselijke Albert Heijn te doen moet ik vaak moeite doen om de kinderen mee te krijgen. Ze worden er beloond met plakjes worst of kaas, een snoepje bij de kassa, er zijn leuke dingen genoeg. Maar als ik naar de molen ga hebben ze de schoentjes al aan voor ik mn koffie op heb. Datzelfde gevoel heb ik steeds weer bij een bezoekje aan “onze” molen. De beleving is puur, het verhaal is eerlijk en mijn katoenen boodschappentas komt nooit leeg thuis. De volkoren pannenkoekenmix is het feestje voor de kinderen, maar ook het tarwemeel, spelt en het meergranenmeel gaan in onze keuken een mooie toekomst tegemoet.

Rijmandjes voor het rijzen van brooddeeg

Lekker Tafelen staat vol met heerlijke ideeën om ook jouw bezoekje aan de plaatselijke korenmolen te laten uitmonden in een heerlijk tafelmoment met je gezin, je vrienden of familie. Bezoek de molenaar, en scoor punten bij je gasten met een PUUR en HEERLIJK resultaat.

Molenbrood bakken

Brood bakken staat bekend als een tijdrovende klus. Toch valt dit reuze mee. al bak je maar één keer per week. Xandra weet alles van brood bakken en geeft haar recepturen prijs. Haar broodrecepten hebben we gebundeld op Lekker Tafelen zodat ook jij kunt genieten van de vele heerlijke varianten. Niet meer klagen dat het lastig is, maar nu naar de molenaar en straks ruikt je hele huis naar vers en warm huisgebakken brood.

Broodrecepten

Verrukkelijke Pancakes

Amerikaanse Pancakes voor een stevig ontbijt

Probeer ook eens pancakes. Daarmee bak je een perfecte, voedzame en gezonde start van de dag. Onderstaande recepten helpen je op weg.

Amerikaanse pancakes
Bananenpancakes

Pannenkoeken van de molenaar

pannenkoeken-naturel

Pannenkoeken eten kan bijna zonder schuldgevoel. Het bovengenoemde volkoren pannenkoekenmeel van de molenaar zorgt voor smaakvolle, gezondere pannenkoeken die je ook nog eens gezond kunt beleggen.

Pannenkoeken van de molenaar

Lees ook: Pannenkoekenbeslag, de basis en geheimen

Kruid-cakeEen perfecte cake bakken

De cakemix lijkt voor velen een uitkomst. Jij kunt echter ook een perfecte cake bakken zonder mix. Met 8 gouden regels in je achterhoofd gaat je cake zeker niet mislukken.

8 gouden regels voor het bakken van een perfecte cake

Meer cake ideeën vindt je hier

Meel of bloem als basis

Meel of bloem is een belangrijke basis in je keuken. Voor pasta’s, pizza’s en het maken van een quiche. Ook hier geldt: Ruil al die kant-en-klare mixen in voor meel of bloem van de molenaar. Lekker Tafelen heeft diverse recepten online staan die een prima basis vormen.

Drie tips van een taartenbakster

Samantha maakt heerlijke taarten en ook zij geeft haar recepten prijs op Lekker Tafelen. Samantha verdiept zich graag in het professioneel bakken van haar taarten. Ze geeft dan ook een aantal mooie basics mee die jouw baksels naar een hoger level helpen.

Zo bak je zelfs (slagroom)soezen en eclairs
Bladerdeeg, leuk om zelf te maken
Strudel, een veelzijdige deegspecialiteit

Receptenbundel

Recepten, tips en ideeën die jij kunt gebruiken voor of na het bezoek van een molen winkel hebben we voor je verzameld. Bekijk de verzameling maar eens. Wij zijn ervan overtuigd dat ze iedereen kunnen inspireren om nog meer smaak op tafel te zetten.
Bekijk de molenaars Receptenbundel

Dit artikel is onderdeel van de serie: Lekkers van de molenaar; passie op je bord

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer