Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Koken op een Frans kasteel – brood en bouillon

0 1.167

Koken op een Frans kasteel – brood en bouillon – Alweer deel 6 van Vanessa’s blog over het koken op een Frans kasteel. Twee weken lang kookt zij samen met Renée voor een gezelschap op een Frans kasteel.

We hebben één week werken en een dagje vrij achter de rug. Hoe hebben ze een dag zonder ons overleefd, vroegen wij ons gniffelend af. Welnu: slecht! De gasten besloten om op onze vrije avond naar een restaurant in de buurt met een Michelin-ster te gaan. Wat er precies is gebeurd weten we niet, maar ze waren ‘not amused’ en zijn halverwege de avond vertrokken om te eindigen met een pizza uit het dorp.


Ziekenboeg

Maar dat was niet alles: er waren vier zieken. Kwamen wij nét aan met onze Griekse avond met een stevige moussaka als hoofdgerecht. Of we misschien wat bouillon konden maken en misschien wat geroosterde boterhammetjes. Tja, wat doe je dan? Knipmessen en gaan. Gelukkig hadden we nog wat rundergehaktballetjes over van de amuse – want ook die hadden we natuurlijk voor meer mensen ingeslagen – en vonden we een courgette in de ijskast van het kasteel. Één bak moussaka minder op tafel gezet, en wat stokbroodjes op de grillpan getoast, een runderbouillonblokje met kleingesneden courgette en flintertjes rundergehaktballetjes voor de zieken. Gelukkig hadden we nog een stokbroodje in de vriezer van het kasteel liggen, want nadat we merkten dat een groot deel van het gezelschap enigszins bang was voor koolhydraten, zijn we maar gestopt met het kopen van stokbrood voor bij de maaltijd.

Ondertussen even polsen of zij niet dachten dat het van ons eten kwam. Wij dachten eigenlijk dat er gewoon vier mensen een kater hadden, maar dat kun je natuurlijk niet hardop uitspreken. En we wilden ook liever niet beschuldigd worden.

De volgende dag was iedereen weer opgeknapt, wat voor ons een bevestiging van een vermoeden was.

Amuses, amuses amuses

Hoewel we het menu redelijk goed bedacht hadden, hadden we vooraf niet gerekend op drie amuses per dag. Inmiddels 24 soorten amuses verder, raakt je fantasie soms een beetje uitgeput en moet er even driftig worden gebrainstormd. Nou, met Renée kom je gelukkig weer gauw op dreef! En al klinken ze soms simpel, dankzij de presentatiekunst van Renée lijkt het eigenlijk altijd heel wat. Kijk en oordeel zelf: tomaat met mozzarella, een gedroogde abrikoos met geitenkaas en een pretzel, vitello tonnato, artisjok met parmezaanse kaas….

Zalm roken?

Samen koken betekent ook: nieuwe dingen leren. Dus toen Renée mij ging vertellen, dat ze een avond zalm wilde serveren die ze zelf ging roken, wilde ik dat wel eens zien. Ik had dat nog nooit gedaan. Niks fancy rookoven: gewoon een metalen bak met een rooster, groene thee, aluminium folie en bakpapier. In een bak of wok leg je eerst wat aluminiumfolie. Daarop schep je een paar eetlepels groene thee of houtsnippers. Daarop een rooster met bakpapier. Prik er met een vork of spies wat gaatjes in. Leg daar de zalm op en sluit af met meer aluminiumfolie, je wilt niet dat de rook je hele keuken verovert. Dan ongeveer 7 – 8 minuten op halfhoog vuurtje laten roken. Klaar is Kees. De zalm is dan nog niet helemaal gaar maar heeft al een heerlijke rooksmaak. Je kunt hem aansluitend nog even in de oven stoppen of nog even bakken.  Enig nadeel: hele hele huis ruikt wel naar gerookte thee en dat lijkt wel een beetje op een wietlucht. En als je midden in een oud dorpje woont zoals Renée, dan ruikt het hele dorp dat ook. We werden er dus een beetje giechelig van. Ongetwijfeld gaan de bewoners er van uit dat wij twee Nederlandse vrouwen een jointje aan het roken waren…

Enfin, het was de moeite waard, want het was verschrikkelijk lekker.

Volgende keer vertel ik over de toetjes!

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer