• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, juni 5, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!

door Elise de Haan
in Specials
0
2
Kokkels

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee! – Er worden in Nederland best wel schelpdieren gegeten. Maar het opvallende is dat dit meestal Zeeuwse mosselen en oesters betreft en dat de andere soorten veel minder aan bod komen. Vaak betreft het een gevalletje onbekend maakt onbemind. En dat is heel jammer, want er is veel meer te koop dan alleen mosselen en oesters. Wist je bijvoorbeeld dat er in onze eigen Nederlandse Waddenzee heel veel kokkels voorkomen. En dat daar ook best flink op gevist wordt? We willen je graag wat meer vertellen over deze Hollandse specialiteit. Want we houden bij Lekker Tafelen van lokale producten en van schelpdieren. Tijd om dit heerlijke schelpdiertje eens in het zonnetje te zetten dus!

Wat zijn kokkels?

Kokkels zijn weekdiertjes met een tweekleppige, dikke, geribbelde schelp. Ze leven net onder het zand in de zeebodem. In de Nederlandse wateren komen ze vooral voor in de Waddenzee en ook wel in de delta’s in Oosterschelde. Kokkels worden in Nederland handmatig gevist. Voor 2005 ging dat op een andere manier. Toen gebeurde dat met grote schepen en op een mechanische manier. De kokkels werden als het ware uit de zeebodem gezogen. Deze manier van visserij werd uiteindelijk aan banden gelegd om schade aan de zeebodem en de kokkelstand te voorkomen. Met de hand geviste kokkels zijn wel een duurzaam product. Een groot deel van de Nederlandse kokkelvangst blijft echter niet in ons land, maar wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa. Voornamelijk naar Spanje, waar ze meestal verwerkt worden in hèt nationale Spaanse gerecht, paella.

kokkels
Kookschool

Kokkels; Duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Kokkels worden op de Waddenzee met de hand gevangen. Een zeer duurzaam product waar we niet meer dan bewondering voor kunnen hebben.

Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema
Lokale producten

Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema

Kokkels vissen op de Waddenzee met de WOM 3 van Rienk Nadema uit Harlingen. Een geweldig avontuur. Ontdek een stukje uit de wereld van de kokkelvisserij.

Kokkels in de keuken

Behalve de al eerder genoemde paella kun je met kokkels een heleboel kanten uit in de keuken. Je kunt ze gewoon koken, met een basisrecept als uitgangspunt, op dezelfde manier als gekookte mosselen. Heerlijk met friet, stokbrood, wat sausjes en een frisse salade. Ook in een pastaschotel zijn ze heerlijk. Denk aan de Italiaanse spaghetti vongole. Deze wordt gemaakt met venusschelpen, maar je kunt deze heel goed vervangen door kokkels. Die hebben namelijk bijna dezelfde smaak. Daarnaast zijn ze behoorlijk goedkoper dan venusschelpen. Ook in een risotto komen ze geweldig tot hun recht. Het staat natuurlijk prachtig om de kokkels in je gerecht (deels) met schelp en al te serveren. Maar als dat lastig vindt eten kun je ze er natuurlijk na het koken ook gewoon uithalen en zonder schelp verwerken.

Gekookte kokkels
Pizza met zeevruchten
Visgerechten

Pizza met zeevruchten; pizza frutti di mare!

Deze zelfgemaakte pizza met zeevruchten (pizza frutti di mare) met allerlei lekkers uit zee bezorgt je het ultieme vakantiegevoel!

Spaghetti vongole met Hollandse kokkels
Pastagerechten

Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels!

Spaghetti vongole, met Hollandse kokkels in plaats van venusschelpen. Italiaans lekker maar gewoon uit onze eigen Waddenzee. Proberen dus!

Kokkels koken
Visgerechten

Kokkels koken; een basisrecept

Verrassen met lokale lekkernijen! Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken. Je zet kokkels echt in een handomdraai op tafel.

Spaghetti met kokkels
Pastagerechten

Spaghetti met kokkels, tomatensaus, aubergine en zwarte olijven

Spaghetti Vongole maar dan op de Hollandse manier met handgevangen kokkels. Dit is écht lekker eten en koken met verse, lokale ingrediënten.

Paddenstoelen risotto met kokkels
Rijstgerechten

Paddenstoelen risotto met kokkels

Zet de herfst op tafel met deze paddenstoelen risotto met kokkels. In dit recept tref je prachtige smaken en mooie lokale ingrediënten.

Waar ga je ze kopen?

In de supermarkt zul je deze schelpdiertjes niet vinden. Geen verse althans. Verse kokkels koop je bij de vishandel. En dan kun je er misschien nog niet heel makkelijk aankomen. Houdt er dus rekening mee dat de visboer ze zal moeten bestellen. Maar hij of zij zal ongetwijfeld graag moeite doen om jou aan deze heerlijke Nederlandse delicatesse te helpen.

Tags: Vis - Schaal- en schelpdierenVis - Schaal- en Schelpdieren - SchelpdierenVis - Verse vis
DeelPin8Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

exotisch fruit
Specials

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue
Specials

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta
Specials

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Voorgerechten met gerookte zalm
Specials

Voorgerechten met gerookte zalm

Toetjes met aardbeien
Specials

Toetjes met aardbeien; lekker vers en helemaal zelfgemaakt

Spinazie & pasta
Specials

Spinazie en pasta, een perfecte match

Reacties 2

  1. Arend Nijdam says:
    9 maanden geleden

    stil van de vele mogelijkheden en recepten
    super job doen jullie !!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      9 maanden geleden

      Dankjewel voor het compliment, Arend. Fijn te horen dat onze recepten en artikelen zo gewaardeerd worden!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

1 × drie =

100% vers en 100% lekker van het seizoen

lente recepten

Lente recepten; Nieuwe inspiratie voor het voorjaar

Proef het voorjaar met deze heerlijke lente recepten. Kleurrijk, vers, gezond en vooral met heel veel smaak. Doe je lekker mee?

Check het recept of lees de info
Keukenpraatjes

Keukenpraatjes

Praat mee over…

  • Waarom liggen er appels uit Zuid-Afrika in de Nederlandse supermarkt?
  • Bloemkool 54% duurder volgens de consumentenbond.
  • Wat wil jij graag kopen bij een boerderijwinkel? Broccoli?
  • Nu al kersen? Hoe kan dat?
  • Pasta met zalm saffraan en spinazie

Uitgelicht

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue; met deze recepten maak je vrienden

Varkensvlees op de barbecue is een ware traktatie voor liefhebbers van lekker eten. Kies het juiste vlees en marinade en je hebt een feestje!

Check het recept of lees de info
exotisch fruit

Exotisch fruit; lekker vers fruit uit de Tropen

rundvlees op de barbecue

Rundvlees op de barbecue; de lekkerste recepten

courgette met pasta

Courgette met pasta; dat biedt heel veel mogelijkheden

Recept in de picture

exotisch fruitsalade
Salade

Exotische fruitsalade; een salade met passie

Fris, zuur en zoet; deze fruitsalade met een dressing vol passie heeft en een explosie van smaken die je blijven verrassen.

Check het recept of lees de info
Gegrilde lamskoteletten

Gegrilde lamskoteletten; met een Grieks tintje

Gebraden beenham

Perfect gebraden beenham

Handige kooktips

Vers fruit bewaren
Kookschool

Vers fruit bewaren; dit moet je weten!

Ga voedselverspilling tegen en bewaar vers fruit op de juiste manier, hier zie je in een oogopslag hoe je vers fruit het beste kunt bewaren.

Check het recept of lees de info
Rijst koken

Rijst koken; onze tips voor perfecte rijst

Kippenpoten kruiden met jouw zelfgemaakte kipkruiden of met een marinade

Kippenpoten kruiden; voor verbluffend lekkere kip

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Nanette op Wijnen bij stoofschotels; Welke wijn gebruik je in en bij je stoofschotel?
  • Redactie op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • pieter op Boter klaren of geklaarde boter maken ( met foto instructie )
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Redactie op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Laura op Vla zelf maken: Vanillevla, Chocoladevla, Frambozenvla
  • Connie Derks op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Vera op Waterijs van aardbeien; puur fruit op een stokje
  • Redactie op Verse aspergesoep

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Keukenpraatjes (forum)
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen