• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee!

1
Kokkels

Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee! – Er worden in Nederland best wel schelpdieren gegeten. Maar het opvallende is dat dit meestal Zeeuwse mosselen en oesters betreft en dat de andere soorten veel minder aan bod komen. Vaak betreft het een gevalletje onbekend maakt onbemind. En dat is heel jammer, want er is veel meer te koop dan alleen mosselen en oesters. Wist je bijvoorbeeld dat er in onze eigen Nederlandse Waddenzee heel veel kokkels voorkomen. En dat daar ook best flink op gevist wordt? Hier lees je meer over deze Hollandse specialiteit. Want lokale schelpdieren zijn echt geweldig om mee te werken. Tijd om dit heerlijke schelpdiertje eens in het zonnetje te zetten dus!

Wat zijn kokkels?

Kokkels zijn weekdiertjes met een tweekleppige, dikke, geribbelde schelp. Ze leven net onder het zand in de zeebodem. In de Nederlandse wateren komen ze vooral voor in de Waddenzee en ook wel in de delta’s in Oosterschelde. Kokkels worden in Nederland handmatig gevist. Voor 2005 ging dat op een andere manier. Toen gebeurde dat met grote schepen en op een mechanische manier. De kokkels werden als het ware uit de zeebodem gezogen. Die manier van visserij werd uiteindelijk aan banden gelegd om schade aan de zeebodem en de kokkelstand te voorkomen. Met de hand geviste kokkels zijn wel een duurzaam product. Een groot deel van de Nederlandse kokkelvangst blijft echter niet in ons land, maar wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa. Voornamelijk naar Spanje, waar ze meestal verwerkt worden in hét nationale Spaanse gerecht, paella.

kokkels
Kookschool

Kokkels; duurzame delicatesse uit de Waddenzee

Kokkels worden op de Waddenzee met de hand gevangen. Een zeer duurzaam product waar we niet meer dan bewondering voor kunnen hebben.

Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema
Lokale producten

Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema

Kokkels vissen op de Waddenzee met de WOM 3 van Rienk Nadema uit Harlingen. Een geweldig avontuur. Ontdek een stukje uit de wereld van de kokkelvisserij.

Kokkels in de keuken

Behalve de al eerder genoemde paella kun je met kokkels veel kanten uit in de keuken. Je kunt ze gewoon koken, met een basisrecept als uitgangspunt, op dezelfde manier als gekookte mosselen. Heerlijk met friet, stokbrood, wat sausjes en een frisse salade. Ook in een pastaschotel zijn ze heerlijk. Denk aan de Italiaanse spaghetti vongole. Die wordt gemaakt met venusschelpen, maar je kunt ze heel goed vervangen door kokkels. Die hebben namelijk bijna dezelfde smaak. Daarnaast zijn ze behoorlijk goedkoper dan venusschelpen. Ook in een risotto komen ze geweldig tot hun recht. Het staat natuurlijk prachtig om de kokkels in je gerecht (deels) met schelp en al te serveren. Maar als dat lastig vindt eten kun je ze er natuurlijk na het koken ook gewoon uithalen en zonder schelp verwerken.

Gekookte kokkels
Pizza met zeevruchten
Visgerechten

Pizza met zeevruchten; pizza frutti di mare!

Deze zelfgemaakte pizza met zeevruchten (pizza frutti di mare) met allerlei lekkers uit zee bezorgt je het ultieme vakantiegevoel!

Spaghetti vongole met Hollandse kokkels
Visgerechten

Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels!

Spaghetti vongole, met Hollandse kokkels in plaats van venusschelpen. Italiaans lekker maar gewoon uit onze eigen Waddenzee. Proberen dus!

Kokkels koken
Visgerechten

Kokkels koken; een basisrecept

Verrassen met lokale lekkernijen! Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken. Je zet kokkels echt in een handomdraai op tafel.

Spaghetti met kokkels
Pastagerechten

Spaghetti met kokkels, tomatensaus, aubergine en zwarte olijven

Spaghetti Vongole maar dan op de Hollandse manier met handgevangen kokkels. Dit is écht lekker eten en koken met verse, lokale ingrediënten.

Vorige Volgende

Waar ga je ze kopen?

In de supermarkt zul je deze schelpdiertjes niet vinden. Geen verse althans. Verse kokkels koop je bij de vishandel. En dan kun je er misschien nog niet heel makkelijk aankomen. Houdt er dus rekening mee dat de visboer ze zal moeten bestellen. Maar hij of zij zal ongetwijfeld graag moeite doen om jou aan deze heerlijke Nederlandse delicatesse te helpen.

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

  • schol bakken

    Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker

  • pasta met gerookte makreel

    Pasta met gerookte makreel – gezond, betaalbaar en met heel veel smaak

  • Forel pakketje

    Forel pakketje uit de oven

  • Hele dorade uit de oven

    Hele dorade uit de oven

  • haring salade

    Rode bietjes-haring salade

  • lekkerbek

    Lekkerbek zelf maken doe je zo

  • Rijkgevulde vissoep

    Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Kibbeling zelf maken

    Kibbeling zelf maken; gebakken vis naar jouw eigen smaak

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.