Kokkels; iets lekkers uit onze eigen Waddenzee! – Er worden in Nederland best wel schelpdieren gegeten. Maar het opvallende is dat dit meestal Zeeuwse mosselen en oesters betreft en dat de andere soorten veel minder aan bod komen. Vaak betreft het een gevalletje onbekend maakt onbemind. En dat is heel jammer, want er is veel meer te koop dan alleen mosselen en oesters. Wist je bijvoorbeeld dat er in onze eigen Nederlandse Waddenzee heel veel kokkels voorkomen. En dat daar ook best flink op gevist wordt? Hier lees je meer over deze Hollandse specialiteit. Want lokale schelpdieren zijn echt geweldig om mee te werken. Tijd om dit heerlijke schelpdiertje eens in het zonnetje te zetten dus!
Wat zijn kokkels?
Kokkels zijn weekdiertjes met een tweekleppige, dikke, geribbelde schelp. Ze leven net onder het zand in de zeebodem. In de Nederlandse wateren komen ze vooral voor in de Waddenzee en ook wel in de delta’s in Oosterschelde. Kokkels worden in Nederland handmatig gevist. Voor 2005 ging dat op een andere manier. Toen gebeurde dat met grote schepen en op een mechanische manier. De kokkels werden als het ware uit de zeebodem gezogen. Die manier van visserij werd uiteindelijk aan banden gelegd om schade aan de zeebodem en de kokkelstand te voorkomen. Met de hand geviste kokkels zijn wel een duurzaam product. Een groot deel van de Nederlandse kokkelvangst blijft echter niet in ons land, maar wordt geëxporteerd naar Zuid-Europa. Voornamelijk naar Spanje, waar ze meestal verwerkt worden in hét nationale Spaanse gerecht, paella.
Kokkels; duurzame delicatesse uit de Waddenzee
Kokkels worden op de Waddenzee met de hand gevangen. Een zeer duurzaam product waar we niet meer dan bewondering voor kunnen hebben.
Kokkels vissen op de wadden met Rienk Nadema
Kokkels vissen op de Waddenzee met de WOM 3 van Rienk Nadema uit Harlingen. Een geweldig avontuur. Ontdek een stukje uit de wereld van de kokkelvisserij.
Kokkels in de keuken
Behalve de al eerder genoemde paella kun je met kokkels veel kanten uit in de keuken. Je kunt ze gewoon koken, met een basisrecept als uitgangspunt, op dezelfde manier als gekookte mosselen. Heerlijk met friet, stokbrood, wat sausjes en een frisse salade. Ook in een pastaschotel zijn ze heerlijk. Denk aan de Italiaanse spaghetti vongole. Die wordt gemaakt met venusschelpen, maar je kunt ze heel goed vervangen door kokkels. Die hebben namelijk bijna dezelfde smaak. Daarnaast zijn ze behoorlijk goedkoper dan venusschelpen. Ook in een risotto komen ze geweldig tot hun recht. Het staat natuurlijk prachtig om de kokkels in je gerecht (deels) met schelp en al te serveren. Maar als dat lastig vindt eten kun je ze er natuurlijk na het koken ook gewoon uithalen en zonder schelp verwerken.
Spaghetti Vongole met Hollandse kokkels!
Spaghetti vongole, met Hollandse kokkels in plaats van venusschelpen. Italiaans lekker maar gewoon uit onze eigen Waddenzee. Proberen dus!
Kokkels koken; een basisrecept
Verrassen met lokale lekkernijen! Kokkels koken is net zo makkelijk als mosselen koken. Je zet kokkels echt in een handomdraai op tafel.
Pizza met zeevruchten; pizza frutti di mare!
Deze zelfgemaakte pizza met zeevruchten (pizza frutti di mare) met allerlei lekkers uit zee bezorgt je het ultieme vakantiegevoel!
Spaghetti met kokkels, tomatensaus, aubergine en zwarte olijven
Spaghetti Vongole maar dan op de Hollandse manier met handgevangen kokkels. Dit is écht lekker eten en koken met verse, lokale ingrediënten.
Waar ga je ze kopen?
In de supermarkt zul je deze schelpdiertjes niet vinden. Geen verse althans. Verse kokkels koop je bij de vishandel. En dan kun je er misschien nog niet heel makkelijk aankomen. Houdt er dus rekening mee dat de visboer ze zal moeten bestellen. Maar hij of zij zal ongetwijfeld graag moeite doen om jou aan deze heerlijke Nederlandse delicatesse te helpen.
stil van de vele mogelijkheden en recepten
super job doen jullie !!
Dankjewel voor het compliment, Arend. Fijn te horen dat onze recepten en artikelen zo gewaardeerd worden!