Komkommer staat niet voor niks in de top 3 van meest gegeten groenten in Nederland. Lekker fris, weinig calorieën en je combineert ‘m zo met van alles. Ideaal dus voor warme dagen, snelle snacks of lichte salades.
Wist je dat komkommer tot de vruchtgroenten hoort? Net als tomaat, courgette en paprika. Meestal zijn ze groen, maar er bestaan ook gele en witte varianten – die zie je alleen zelden liggen.
Wat kun je met komkommer? Meer dan je denkt!
Je kent ’m rauw in de salade of als snack. Maar probeer ook eens:
- Gesmoorde of geroerbakte komkommer
- Komkommersoep (ja, echt!)
- Zelfgemaakt infused water met plakjes komkommer
- Zoetzure ingelegde komkommer
Kortom: je kunt er alle kanten mee op. En om je op weg te helpen, staan hieronder onze favoriete recepten voor je klaar.
Verse komkommersalade recepten om echt mee te verrassen
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
Borrelen, picknicken of high tea? Komkommer kan altijd mee
Van frisse hapjes tot lichte drankjes – met komkommer maak je in no-time iets lekkers voor op de borrelplank, in je picknickmand of tijdens een gezellige high tea. Simpel om te maken, leuk om te serveren. Laat je inspireren en ga lekker aan de slag!
Komkommer in de soep? Jazeker!
Op warme dagen heb je geen zin in dampende soepkommen. Maar een koude komkommersoep? Die wil je wél. Fris, licht en precies zoals het bedoeld is: gekoeld geserveerd. Denk aan gazpacho, maar dan net even anders. Perfect als lunch of voorgerecht in de zon.
Komkommersoep; verkoeling in de zomer
Echt heel simpel en heerlijk zomers is deze komkommersoep. In de tuin, bij de picknick of tussendoor is dit een aangename verrassing.
Meer dan rauw – zo maak je komkommer warm klaar
Rauw kennen we ’m allemaal, maar wist je dat je komkommer ook kunt smoren, roerbakken of grillen? Zelfs in een warm sausje doet-ie het goed. Even wennen misschien, maar zeker het proberen waard!
Bagel met gerookte zalm en komkommer
Een bagel met gerookte zalm en komkommer, dat is toch een traktatie voor de lunch? Daar mag dan ook wel een lekker glas witte wijn bij!
Scampi pakketje met zeekraal, courgette en komkommer
Iets anders op de barbecue? Maak dit scampi pakketje met zeekraal, courgette en komkommer. Gaar in aluminiumfolie en serveer als voorgerecht.
Scampi met romig komkommersausje
Wij worden gelukkig van kleur in de keuken. Scampi met romig komkommersausje is zo'n kleurrijk en smaakvol gerecht waar je blij van wordt.
Gesmoorde komkommer
Wat niet iedereen weet is dat je de komkommer ook warm kunt bereiden. Dit is onze versie van de gesmoorde komkommer.
Snackkomkommer: klein maar fijn
Je ziet ze steeds vaker: kleine, knapperige snackkomkommers. Ze groeien net als de gewone variant, maar dan mini. Ideaal om zo uit het vuistje te eten, mee te nemen voor onderweg of te dippen in een lekker sausje. Ook top in salades trouwens!
Koop ‘m vers, bewaar ‘m koel (maar liever niet in de koelkast)
Een verse komkommer herken je aan een gladde schil, frisgroene kleur en stevige beet. Sla die verpakte varianten liever over – het plastic houdt ’m misschien mooi, maar zegt niks over de echte versheid.
Bewaren doe je op een koele, donkere plek (zoals de kelder), maar niet in de koelkast. Daar wordt-ie snel slap. En dat geldt ook voor de kleine snackkomkommers.
Kas-komkommers? Best oké eigenlijk
Je ziet ze het hele jaar door liggen, maar echt van de volle grond komen komkommers alleen in augustus en september. De rest groeit in de kas – en dat is minder slecht dan je misschien denkt. De CO₂ die vrijkomt bij het verwarmen van de kas wordt namelijk hergebruikt: de planten zetten die om in zuurstof én groeien er beter van. Slim geregeld dus.
Komkommer; zó groeit ie bij de teler
Komkommer, iedereen kent deze groente en velen van ons stoppen hem regelmatig in het winkelwagentje. Maar hoe groeit deze groente eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken? Lekker Tafelen ging op bezoek en zocht het uit.
Check het recept of lees de infoDetailsRecht of krom? Maakt niks uit
Kromkommers smaken net zo goed als rechte, maar toch liggen vooral de rechte in de winkel. Die zijn makkelijker te stapelen en vervoeren, dus fijner voor de handel. Maar laten we eerlijk zijn: krom of recht, het blijft gewoon verse, knapperige komkommer. Geef die ‘misvormde’ ook gerust een kans!
Meer weten over komkommers?
Wanneer zijn ze op z’n best?
In augustus en september haal je ze vers van Hollandse bodem – uit de volle grond dus. Die zijn extra smaakvol en lokaal geteeld. De rest van het jaar komen ze vooral uit de kas.
Import of lokaal?
Buiten het seizoen komen veel komkommers uit Spanje of andere warme landen. Ze smaken prima, maar lokaal blijft natuurlijk de betere keuze als je voor vers én minder food miles gaat.
Schil of niet?
Gewoon laten zitten! Als je komkommer vers is, kun je ’m prima met schil eten. Even goed wassen is genoeg. Je behoudt zo ook nét wat meer vezels.
Is het gezond?
Zeker. Komkommer bestaat voor het grootste deel uit water en bevat nauwelijks calorieën. Lekker licht en verfrissend – ideaal als tussendoortje of onderdeel van een gezonde maaltijd.
Vruchtgroenten; proef de kleurrijke zomer
Heb jij wel eens gehoord van vruchtgroenten? Tomaten, komkommers, courgettes, zijn dat nou groenten of vruchten? We vertellen je alles!