Komkommersalades – Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend en bijna iedereen vindt ze wel lekker. Ze zijn een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten. Komkommers zijn dan ook een van de meest gebruikte groenten in salades en dat komt vooral door hun knapperige textuur en de frisse, lichte smaak. Een van de voordelen van salades met komkommer, is dat ze gemakkelijk te maken zijn. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig om snel een heerlijke komkommersalade te maken. Het enige wat je nodig hebt voor een basic salade is een komkommer, wat olie en azijn en wat kruiden. Komkommers bevatten veel water en hebben daardoor dus weinig calorieën, en dat maakt ze dus een supergezonde toevoeging aan je maaltijd. In dit artikel zijn de lekkerste komkommersalades voor je bij elkaar gezocht en Je krijgt wat tips voor het maken van zo’n salade.
Salades met komkommer maken, dat doe je zo:
Bij het maken van een goede komkommersalade is het belangrijk om te beginnen met verse ingrediënten. Kies stevige en knapperige komkommers die geen zachte plekken hebben. Was en snijd de komkommers in dunne plakjes of blokjes of rasp ze en meng ze met de andere ingrediënten van je keuze, denk aan tomaten of andere groente, een kaas als feta of mozzarella. Vergeet niet om een dressing toe te voegen die bij de smaak van de salade past. Een eenvoudige dressing van olijfolie, azijn en kruiden werkt goed voor de meeste salades, dus ook voor een komkommersalade. Als je eens iets anders wilt proberen, voeg dan een Aziatische dressing toe met sojasaus, rijstazijn en sesamolie.
Recepten voor de lekkerste komkommersalades
De mogelijkheden om salades te maken met komkommer zijn eindeloos. De frisse groente is tenslotte met bijna alles te combineren. Een van de populairste komkommersalades is de Griekse salade. Die salade is gemaakt van komkommers, tomaten, ui, feta, olijven en een dressing van olijfolie en azijn. Het is een frisse en gezonde salade die gemakkelijk te maken is en boordevol smaak zit. Door de kaas kun je de salade heel goed als maaltijdsalade eten. Een andere interessante salade is Oosterse komkommersalade. Het is een salade die vol van smaak is en perfect past bij Aziatische gerechten, zoals sushi of loempia’s en natuurlijk is het een salade die heerlijk is bij nasi of bami. Wat ook erg lekker is, is de koolrabisalade met venkel en komkommer, de combinatie van de ingrediënten zal je verrassen. Een fruitige combinatie is de komkommersalade met mozzarella en frambozen. Wil je eens een echt goed gevulde salade? Dan moet je de maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm, en komkommer, eens proeven. Je ziet het, met komkommersalade kun je alle kanten uit, en ook voor jou zit er zeker eentje tussen die jij heerlijk vindt!
Snel en eenvoudig
Je kunt met komkommer heel snel een eenvoudige, maar toch lekkere salade als bijgerecht serveren. Simpel met een kruid als dille of munt. Of met tomaat en lente-uitjes. Maar het simpelst en bij alles passend is toch geraspte komkommer, met een dressing van olie en azijn.
Zoetzure komkommer met variaties
Met dit recept of met een variatie daarop zijn komkommers nooit saai. Komkommer zoetzuur is lekker op ieder moment van de dag.
Komkommersalade met dille; zo makkelijk, zo veelzijdig!
Een super eenvoudige komkommersalade met dille. Lekker op een toastje, maar ook als bijgerecht bij vis of vlees of op een broodje gezond.
Eenvoudige komkommersalade
Misschien wel de meest eenvoudige komkommersalade die we kennen, maar nog altijd een lekkernij. Ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld een curry of nasi.
Komkommer tomatensalade met lente-uitjes
Een komkommer tomatensalade om heel regelmatig te maken. Kan bij veel gerechten en is ook een heerlijke rauwkost bij bijvoorbeeld een ovenschotel.
Komkommer en fruit, een fijne combinatie!
Om een fruitige komkommersalade te maken combineer je komkommer gewoonweg met fruit. Dat klinkt simpel, en dat is het ook. Maar door de frisse en neutrale smaak combineert komkommer goed met heel veel soorten fruit. Probeer het maar eens.
Komkommersalade met mozzarella en frambozen
Groente, fruit en kaas, ze vormen samen deze kleurrijke, zomerse komkommersalade met mozzarella en frambozen, mét frambozendressing!
Rauwkost van komkommer, wortel en sinaasappel
Deze rauwkost van komkommer, wortel en sinaasappel is lekker fris en gezond. Door het sinaasappelsap heb je geen dressing nodig.
Komkommersalades op zijn Oosters
Bij een (vaak) pittige Oosterse maaltijd is een frisse salade een bijgerecht dat je eigenlijk niet kunt missen. Denk eens aan een oosterse komkommersalade. Atjar met komkommer is natuurlijk een gerecht bij uitstek dat bij zoiets past. Of zoetzure linten van komkommer en wortel. Maar er is meer! Je vindt hier ook een oosterse komkommersalade die fantastisch combineert met nasi of bami. En komkommer met een sesamdressing, dat is echt een lekkere combinatie.
Atjar van komkommer en paprika; Begeleider bij diverse gerechten
Zet je vanavond bami of nasi op tafel? Maak er een verse atjar van komkommer en paprika bij. Je rijsttafel krijgt zo weer een heel andere dimensie.
Oosterse komkommersalade; lekker bij bami of nasi
Verras je tafelgenoten met een lekkere Oosterse komkommersalade voor bij gerechten als bami, saté of een rijstgerecht. Dat is lekker en vers!
Zoetzure linten van komkommer en wortel
Een frisse salade met zoetzure linten van komkommer en wortel. Door de groenten in linten te snijden krijgt je salade een speels effect.
Komkommersalade met sesam
Een komkommersalade met sesam waarbij de komkommer geschaafd is in linten. Zo maak je van een gewone komkommersalade iets speciaals.
Met een Grieks tintje
Komkommer en feta, dat is een ultieme combinatie. Het hartige, zoute van de feta en het frisse van de komkommer passen geweldig bij elkaar. En of dat nu in een Griekse salade is, of samen met wat zoetzure uitjes… lekker is het altijd. Kijk ook eens naar de aardappelsalade met feta, tomaat en komkommer, die is erg lekker bij de barbecue. Maar ook de koolrabisalade met venkel en komkommer zal je verrassen.
Koolrabisalade met venkel en komkommer
Een lekkere, zomerse salade met een bijzondere groente, dat is deze koolrabisalade met venkel en komkommer. Lekker met feta!
Eenvoudige Griekse salade; De smaak van de zon
Deze veelzijdige Griekse salade zet de smaak van de zon op tafel. Een eenvoudige Griekse salade kan dan ook echt een topper op tafel zijn.
Komkommersalade met feta en zoetzure uitjes
De zoetzure uitjes maken deze komkommersalade met feta af. Maak er gelijk maar meer want ze zijn bij veel meer gerechten lekker.
Aardappelsalade met feta, tomaat en komkommer
Deze aardappelsalade met feta, tomaat en komkommer kun je als lunchgerecht serveren met een knapperig stukje ciabatta brood.
Komkommersalades met vis
Ook met vis en komkommer kun je lekkere salades samenstellen. Zalm en komkommer is een klassieker. Maar ook garnalen en komkommer passen prima bij elkaar, kijk maar naar de bijzonder goed gevulde salade met zalm en grote garnalen.
Maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm
Tijd voor een heerlijke salade vol vis en groente? Ga dan voor deze zomerse maaltijdsalade met garnalen en gerookte zalm!
Romige komkommersalade met gerookte zalmsnippers
Met slechts een paar verse ingrediënten maak je een heerlijk romige komkommersalade met gerookte zalmsnippers. Een feestje op tafel!
Probeer ook eens de snelle varianten van een komkommersalade
Nog een aantal voorbeelden? Hier vind je snelle recepten voor een komkommersalade die je bij heel veel gerechten als bijgerecht kunt serveren. Juist in de zomermaanden geeft een komkommersalade dat lekkere frisse karakter aan een maaltijd en de recepten helpen je hopelijk op weg.
Komkommersalade zoetzuur
Nodig: 1 kleine komkommer, 4 eetlepels wittewijnazijn, 1 eetlepel suiker, ½ theelepel mosterd, zout, peper, 1 eetlepel fijngeknipte verse munt, 1 eetlepel fijngeknipte verse dille, 2 cherrytomaatjes.
Schil de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Roer in een kom de azijn, de suiker, de mosterd en zout en peper door elkaar, schep er de komkommerblokjes en de helft van de kruiden door en laat de komkommer in de koelkast minstens 1 uur marineren. Laat de komkommerblokjes in een zeef uitlekken. Snijd de tomaatjes in vieren. Doe de komkommer in een schaal en strooi de rest van de kruiden erover. Garneer met de tomatenpartjes.
Komkommersalade; lekker pittig
1 kleine komkommer, 1 rode ui, 1 rode Spaanse peper, ½ deciliter azijn, 4 eetlepels suiker.
Snijd de komkommer in dunne plakjes en de ui in dunne ringen. Hak de peper fijn. Breng in een steelpan de azijn en suiker aan de kook. Laat al roerend de suiker oplossen. Roer de peper erdoor. Rangschik de komkommer en de ui op een schaal. Schenk het sausje erover.
Komkommersalade; lekker met een Thais accent
1/2 komkommer, 2 tomaten, 1 bosje lente-uitjes, in grove ringen, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, 1/4 theelepel zout, 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper, 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes, 25 gram fijngehakte geroosterde zoute pinda’s.
Schil de komkommer en snijd hem in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes. Doe de komkommer, tomaat en ui in een schaaltje. Roer in een kommetje het citroensap, de olijfolie, peper, zout en de korianderblaadjes door elkaar en houd dit mengsel apart. Roer vlak voor het opdienen de pinda’s en het sausje door de salade.
Komkommersalade; lekker zomers met yoghurt
1 komkommer, 1 rode paprika, 2 takjes peterselie, 1 takje groene selderij met blaadjes, 4 takjes koriander, 400 ml Griekse yoghurt, 1 teentje knoflook, 1 mespunt chilipoeder, 1 mespunt kardemompoeder 1 theelepel kerriepoeder, zout en peper.
Was de komkommer en snijd hem in kleine blokjes. Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en de pitjes en snijd hem in kleine stukjes. Was de selderijstengel en snijd in blokjes. Hak de groene kruiden samen met de selderijblaadjes fijn. Roer alle ingrediënten door de yoghurt en pers er het knoflookteentje over uit. Breng op smaak met het chili, kerrie en kardemompoeder, zout en peper. Laat minstens een half uur de smaken intrekken in de koelkast voor je de salade serveert.
Komkommersalade; nog frisser met appel
1 grote komkommer, 2 friszure appels, 1 bos radijs, 1 doosje tuinkers, 1/2 teentje knoflook, 1 bekertje zure room, 1 theelepel scherpe mosterd, 1 theelepel verse fijngehakte basilicum, zout en peper.
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder met een lepel het zaad en snijd de komkommer eerst in lange banen en vervolgens in blokjes. Halveer de appel, verwijder het klokhuis, snijd ook in blokjes en besprenkel ze met citroensap. Was de radijs en snijd in plakjes. Knijp de knoflook boven de zure room uit en meng er de basilicumblaadjes en de mosterd door. Breng met zout en peper op smaak. Meng de dressing enkele uren voor het serveren door de salade en schep tussentijds nog enkele malen om. Knip de tuinkers met een schaar van het bedje en strooi die kort voor het opdienen over de salade.
Komkommer, fris, gezond en vooral lekker!
Komkommer, een heerlijke groente, die je overal voor kunt inzetten. Niet alleen als snack of salade, maar ook op verrassende andere manieren!