• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Koolrabi; een bijzonder knolletje!

0
Koolrabi

Koolrabi – Heb jij het wel eens gegeten? Je hebt ze ongetwijfeld wel eens zien liggen bij de groentekraam op de markt, of bij de groenteboer, die lichtgroene knolletjes, soms met het blad er nog aan. Ze bestaan overigens ook in het paars. Die zie je eigenlijk zelden in de winkels liggen, maar mensen die een moestuin hebben kennen die variant misschien wel. Koolrabi hoort eigenlijk een beetje tot de vergeten groenten. En dat is een beetje jammer, want koolrabi is erg lekker. We gaan je iets vertellen over deze bijzondere groente, in de hoop dat je nieuwsgierig wordt en eens een paar van die knollen koopt om ze te proberen. Want hoe leuk is het om eens iets anders te eten dan de gebruikelijke groenten als bloemkool, sperziebonen en sla? Wie weet wordt koolrabi wel jouw nieuwe, favoriete groente!

Wat is koolrabi precies?

Koolrabi hoort tot de knolgroenten. Om precies te zijn: het is een stengelknolgroente. Dit kun je zien als je een koolrabi uit de grond trekt. Je ziet dan dat de knol niet in de grond heeft gezeten, maar pas boven de grond wordt gevormd. Deze knol wordt door de plant gebruikt om voedingsstoffen op te slaan. Niet alleen voedingsstoffen die voor de plant belangrijk zijn, maar ook voedingsstoffen die voor de mens belangrijk zijn. Koolrabi is dan ook een heel gezonde groente. De groente bevat veel vezels, vitamine C, vitamine B, maar ook calcium, kalium en magnesium.

Verwar de koolrabi trouwens niet met koolraap of knolraap. Dit zijn compleet andere groenten. Ze zijn wel met elkaar verwant, maar de koolraap is beslist een wintergroente, is geel van kleur, en smaakt nog wat zoeter dan de koolrabi. De knolraap, ook wel meiknol genoemd, is wel een voorjaars- en zomergroente, net als de koolrabi, en smaakt nog meer radijsachtig.

Knolgroenten

Knolgroenten; van aardpeer tot zoete aardappel

Vaak zijn het niet de mooiste groenten om te zien, maar knolgroenten hebben meestal een geweldige smaak. Een goede reden om ze vaker te eten!

Koolrabi

Een echte seizoensgroente!

We hebben het hier over een echte seizoensgroente. Koolrabi wordt in ons land vooral geoogst in het late najaar en de vroege zomer. Toch loopt het seizoen vaak wel wat verder door de zomer in. Er wordt ook wel koolrabi ingevoerd uit het buitenland (vaak uit Duitsland) en daardoor is de groente inmiddels bijna jaarrond verkrijgbaar in Nederland.

Hoe smaakt deze groente?

Rauwe koolrabi heeft een heel knapperige structuur. Je zou de smaak wel enigszins kunnen vergelijken met die van selderij, maar er wordt ook wel een vergelijking gemaakt met radijs. Gekookt smaakt de groente weer heel anders, meer zacht en zoetig, en heeft het meer weg van koolraap en in de verste verte iets van gekookte bloemkool. De structuur van gekookte of gebakken koolrabi lijkt wel wat op die van knolselderij. De paarse koolrabi smaakt overigens hetzelfde als de groene. De structuur en de kleur aan de binnenkant van de knol is ook hetzelfde. Het verschil zit hem dus vooral in de kleur van de schil. En die verwijder je meestal voor dat je hem gaat bereiden. Dus je hoeft niet speciaal op zoek naar koolrabi in een bepaalde kleur vanwege het ‘kleureffect’ in je gerechten. Overigens is het niet zo dat de schil van de koolrabi beslist oneetbaar is. Je kunt de heel jonge exemplaren wel ongeschild bereiden, maar van de wat grotere knollen kun je de schil beter verwijderen. Dit gaat het makkelijkst met een dunschiller.

Verse koolrabi kopen; dit is waar je op moet letten

Als je koolrabi gaat kopen let dan op de volgende dingen: om te beginnen, mocht er nog blad aan de koolrabi zitten, kijk dan of dat er nog fris en stevig uitziet. Is het blad verlept en begint het al bruinig te worden, dan is de knol oud en kun je hem beter laten liggen. Kijk verder naar hoe fris en onbeschadigd de schil er uitziet. Als er rotte plekjes of zachte plekjes in de schil zitten, laat de knollen dan ook maar liggen. Ze kunnen zich onder de schil veel verder uitgebreid hebben dan wat je alleen aan de buitenkant kunt zien. Voel dus of het een stevig aanvoelende knol betreft.

Een ander iets om op te letten is het formaat van de knollen. Zoek knollen uit die maximaal het formaat hebben van een flinke appel. Grotere exemplaren, die dus te ver doorgegroeid zijn en te laat geoogst, kunnen aan de binnenkant erg vezelig zijn en dat is niet echt lekker. Alleen zit er aan het verhaal over het formaat van de knol wel een ‘maar’! Er worden namelijk ook reuzenkoolrabi’s geteeld. En die reuzenkoolrabi’s zijn een variant die wel bedoeld zijn om uit te groeien tot een flink formaat. Deze soorten zijn dan wel goed van smaak en structuur. Je kunt vers gekochte koolrabi een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. Ook aangesneden exemplaren zijn, mits goed verpakt, nog wel een paar dagen in de koelkast houdbaar.

Dit kun je er allemaal mee doen

Koolrabi is een groente die multi-inzetbaar is in de keuken. Door de knapperige structuur van rauwe koolrabi is het een geweldige groente om te verwerken in een salade. Het geeft echt een lekkere ‘bite’. Of kijk eens naar het recept van koolrabi carpaccio, een gezond en lekker alternatief voor een echte carpaccio die natuurlijk met rundvlees wordt gemaakt. Gekookte koolrabi is een heerlijk ingrediënt in een gepureerde groentesoep. Zeker samen met andere zachtsmakende groenten als courgette kun je er een heerlijke, fluwelige soep van maken. Maar gekookt en verwerkt in een zomerse stamppot is koolrabi ook geweldig.  Ook in een gegratineerde ovenschotel komt de groente prima tot zijn recht, de combinatie met kaas is een goede. Snuffel maar eens tussen de recepten hier onder!

Koolrabistamppot met verse tuinkruiden
Stamppot

Koolrabistamppot met verse tuinkruiden

Van die lichtgroene knolletjes op de groenteafdeling maak je met dit recept een lekkere koolrabistamppot met verse tuinkruiden!

Ovenpasta met koolrabi en graskaas
Pastagerechten

Ovenpasta met koolrabi en graskaas

Het lijkt wel wat op mac and cheese, maar dan veel gezonder, want er zit een kilo groente in. Proef onze ovenpasta met koolrabi en graskaas!

Koolrabisalade met venkel en komkommer
Salade

Koolrabisalade met venkel en komkommer

Een lekkere, zomerse salade met een bijzondere groente, dat is deze koolrabisalade met venkel en komkommer. Lekker met feta!

Koude koolrabi-courgettesoep
Soep

Koude koolrabi-courgettesoep

Als lunch, als voorgerechtje, of als amuse in een klein glaasje, deze koude koolrabi-courgettesoep kun je op allerlei manieren inzetten.

Vorige Volgende
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.