Koolsalade of coleslaw – Een salade is altijd lekker. Een maaltijdsalade als lunch, of in een grotere portie als avondeten. Maar ook als bijgerecht bij een warme maaltijd kun je prima met een salade voor de dag komen. Want dat is een makkelijke manier om wat extra groenten te eten. Meestal zul je die salade maken met een bladgroente als botersla, ijsbergsla of veldsla of iets dergelijks als basis. Toch zijn er meer mogelijkheden dan dat. Want ook met kool kun je de lekkerste salades maken. In dit artikel vind je dan ook recepten voor de lekkerste koolsalades of coleslaw, zoals ze op zijn Amerikaans heten.
Van zelfgemaakte koolsalade wordt iedereen blij
Kool is een taboe in de moderne keuken, want kool is veel werk. Tenminste, dat denken de meesten. Maar als je met kool leert werken zul je ontdekken dat dat reuze meevalt. Natuurlijk moet je die kool eerst snijden, en dat is dan ook het meeste werk. Met een muziekje op de achtergrond is dat echt niet zo vervelend. Sterker nog, als je samen met je partner, of misschien wel met je kind, in de keuken staat, is dat het perfecte moment voor gesprekken waar het anders niet van komt. Als die kool eenmaal gesneden is, maak je van de ene helft bijvoorbeeld rode kool met appeltjes. Van de andere helft maak je een koolsalade. Niet zo’n inspiratieloze koolsalade die je bij je thuisbezorgd maaltijd geleverd krijgt, maar een salade waar iedereen wel blij van wordt.
Gebruik de kool die jij lekker vindt
Je kunt bijna elke kool gebruiken om een lekkere koolsalade of coleslaw te maken. In veel recepten zie je dat er witte kool wordt gebruikt. Maar eigenlijk kun je vrijwel elke koolsoort ervoor kiezen. Met rode kool, gecombineerd met andere ingrediënten, tover je een salade vol kleur op je bord. Maar ook een van oorsprong oosterse kool als Chinese kool kun je heel goed inzetten om een salade van te maken. Maar ook van de prachtige groene savooiekool, die met de gebubbelde bladeren, kun je een heerlijke salade maken. Zelf van zuurkool kan dat. Kortom, durf te variëren met kool.
Je bent echt snel klaar
Wist je dat een koolsalade of coleslaw al in 15 minuten op tafel kan staan? Natuurlijk zijn er ook de uitgebreidere varianten waar je niet even meer tijd voor nodig hebt, maar dan nog ben je in 30 minuten klaar. Kijk maar naar de bereidingstijden bij de recepten. Het is echt minder werk dan je denkt. Het grote voordeel is dat je in die tijd een salade op tafel zet met weinig calorieën, maar wel met heel veel vezels. Precies dat wat je nodig hebt. En die vezels in de kool zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven. Je hebt die vezels gewoon keihard nodig.
Spelen met een lekkere dressing
Een koolsalade wordt echt jouw koolsalade als je durft om te variëren. Niet alleen met de kool, maar ook met de dressing. De dressing brengt de smaken in de koolsalade bij elkaar. Dat kun je bereiken met verschillende dressings. Een dressing op basis van mayonaise is een mogelijkheid, maar als je de salade echt gezond wil houden kun je misschien beter kiezen voor een dressing met yoghurt of een vinaigrette. Zo’n vinaigrette (3 delen olie, 1 deel azijn) brengt een mooi zuurtje in de koolsalade wat heel mooi past bij de scherpe smaak van kool. Die vinaigrette kun je op smaak brengen met met kruiden als dille, peterselie of bieslook. Ook wat geraspte knoflook kan er uitstekend in. En, vergeet niet om te variëren met de azijn. Pak een mooie appelcider of kies voor een balsamicoazijn. Het maakt een enorm verschil in de uiteindelijke smaak, en zo maak je er echt jouw koolsalade van.
Koolsalade of coleslaw met de seizoenen mee
Gevoelsmatig hoort een koolsalade bij de herfst en bij de winter. En in de praktijk zul je het ook vooral in die seizoenen maken. Als je met groene kool (of savooiekool) aan de slag wil, ben je echt gebonden aan de herfst en de winter. Die kool is nu eenmaal niet verkrijgbaar in de zomer. Maar alle andere kolen wel. In de zomer ga je sneller aan de slag met Chinese kool of spitskool, en in de winter zul je eerder voor rode kool, witte kool of groene kool kiezen. O, en bedenk dat je ook van spruitjes een heerlijke koolsalade kunt maken. Kortom, je kunt jaarrond genieten van de smaak en de eenvoud, maar ook van de kracht van een lekkere koolsalade.
Seizoenstips:
Zomaar een paar leuke tips om verschillende soorten koolsalade of coleslaw per seizoen te serveren:
- Voorjaar: Een lichte koolsalade met jonge kool, radijs en verse kruiden.
- Zomer: Een friszoete salade met rode kool, blauwe bessen en appel.
- Herfst: Een stevige koolsalade met walnoten, appels en wortel.
- Winter: Een koolsalade met rode kool, sinaasappel en gekonfijte noten.
Geniet van de seizoenen! Met de recepten hieronder heb je alvast de nodige inspiratie. Als je er eenmaal mee aan de slag gaat, ga je vanzelf variëren.
Dit is waar je echt op moet letten bij het maken van een lekkere koolsalade
Het is supermakkelijk om een lekkere koolsalade te maken. Maar, er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk maar:
1. Zorg voor een echt verse kool!
Kool is niet de populairste groenten. Als je in gemakswinkels, zoals supermarkten, shopt, heb je een grote kans dat je een niet verse kool aantreft. Zorg voor een stevige kool, met voldoende kleur. Bruine randjes of slappe bladeren wil je niet. VERS is het sleutelwoord bij het maken van een koolsalade.
2. Werk met een echt scherp mes of gebruik een mandoline
Met een goed scherp mes of een goede mandoline maak je het jezelf een stuk makkelijker. Kool heeft een stugge structuur, en met dit gereedschap kun je dat prima aan. Zo zorg je voor mooie reepjes kool van gelijke grootte. Te dikke reepjes kunnen snel te stug worden, te dunne reepjes worden snel slap. Het goed snijden van de kool is dus heel belangrijk voor het eindresultaat.
Een koolsalade kun je van tevoren maken, maar houd dan rekening met:
Je kunt een koolsalade van tevoren maken, maar let op, niet alles is mogelijk. Met de volgende tips kun jij een koolsalade van tevoren maken.
– Koel
Als je de kool van tevoren snijdt, kun je die beter in de koelkast bewaren. Gebruik een luchtdichte bak. Leg er eventueel een vochtige doek over om het vochtgehalte in de kool te behouden en uitdrogen te voorkomen. Zo houd je de kool knapperig totdat je die serveert.
– Zout
Voor echt knapperige kool kun je de kool licht zouten na het snijden. Laat de kool dan 15 tot 20 minuten rusten en spoel het zout eraf. Dep de kool dan goed droog. Zo trek je het vocht uit de kool, en dat zorgt voor een knapperige kool in je koolsalade.
– Harde ingrediënten en zachte ingrediënten
Harde ingrediënten als wortel, paprika of appel kun je toevoegen terwijl je de salade maakt. Die harde ingrediënten behouden hun structuur goed. Als je zachte ingrediënten gebruikt zoals kruiden, zachte groenten, of zacht fruit, voeg die dan pas vlak voor het serveren toe. Dat is een kleine moeite en zorgt echt voor een beter resultaat.
– De dressing op het laatst
Je kunt de dressing wel van tevoren maken, maar voeg die pas op het laatste moment toe aan de koolsalade. Dat geldt eigenlijk voor alle salades die je van tevoren wil maken. Bewaar een van tevoren gemaakte dressing in een afgesloten potje of flesje in de koelkast, om smaakverlies en uitdrogen te voorkomen. Voeg de dressing vlak voor het serveren toe. Schenk de dressing over de koolsalade en gebruik je handen of een lepel om de dressing zachtjes door de salade te mengen.
De lekkerste recepten voor een koolsalade of coleslaw
Hier vind je de lekkerste recepten voor het maken van een koolsalade. Ga je voor een wat meer traditionele salade met kool en winterpeen? Of de wat meer winterse salade met witte kool, cranberry’s en amandelen? Houd je van pittig? Kijk dan eens bij de salades die zijn gemaakt met rode kool. Maar misschien is de Mediterrane koolsalade meer iets voor jou. Of koop een paar kolen en probeer alle recepten!
Koolsalade met cranberry’s en amandelen
Van een eenvoudige 'coleslaw' kun je iets bijzonders maken. Een koolsalade met cranberry's en amandelen is een luxe variant van coleslaw!
Koolsalade met winterpeen
Van witte kool en wortels kun je een lekkere salade maken. Heerlijk als extra groente bij een warme maaltijd, die koolsalade met winterpeen!
Mediterrane koolsalade: Fris, gezond en boordevol smaak
Met een witte kool, komkommer en een paprika maak je een grote kom kleurrijke en betaalbare mediterrane koolsalade boordevol smaak.
Koolsalade met wortel en kurkuma
Een heerlijk frisse witte koolsalade met wortel en kurkuma, ook bekend onder de naam atjar, is een bijgerecht wat vrijwel overal bij past.
Koolsalade met een Mexicaans tintje; van rode kool en witte kool
Breng variatie in je koolsalade met een Mexicaans tintje. Proef de pittige smaken en geniet van een verrassende combinatie.
Pittige koolsalade met rode kool
Zet iets lekkers op tafel met een pittige koolsalade met rode kool. Een eenvoudig recept vol smaak en kleur.
Coleslaw; minder Amerikaans dan je verwacht!
‘Coleslaw’ klinkt erg Amerikaans en er wordt dan ook vaak vanuit gegaan dat die salade heel erg Amerikaans is. Toch zit dat een beetje anders. Koolsalade is een gerecht dat traditioneel afkomstig is uit de keukens van Centraal-Europa. Denk hierbij aan de keukens van Duitsland en Polen. Via de Nederlanders kwam het recept van koolsla, in het Engels vertaald naar ‘coleslaw’, in de 18e eeuw terecht in Amerika. En daar werd het vervolgens een bijzonder populair gerecht.
Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten
Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?