• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Koolsalade of coleslaw

De leukste en lekkerste recepten voor salades met kool!

Redactie door Redactie
in Specials
0
Koolsalade of coleslaw

Koolsalade of coleslaw – Een salade is altijd lekker. Een maaltijdsalade als lunch, of in een grotere portie als avondeten. Maar ook als bijgerecht bij een warme maaltijd kun je prima met een salade voor de dag komen. Want dat is een makkelijke manier om wat extra groenten te eten. Meestal zul je die salade maken met een bladgroente als botersla, ijsbergsla of veldsla of iets dergelijks als basis. Toch zijn er meer mogelijkheden dan dat. Want ook met kool kun je de lekkerste salades maken. In dit artikel vind je dan ook recepten voor de lekkerste koolsalades of coleslaw, zoals ze op zijn Amerikaans heten.

Van zelfgemaakte koolsalade wordt iedereen blij

Kool is een taboe in de moderne keuken, want kool is veel werk. Tenminste, dat denken de meesten. Maar als je met kool leert werken zul je ontdekken dat dat reuze meevalt. Natuurlijk moet je die kool eerst snijden, en dat is dan ook het meeste werk. Met een muziekje op de achtergrond is dat echt niet zo vervelend. Sterker nog, als je samen met je partner, of misschien wel met je kind, in de keuken staat, is dat het perfecte moment voor gesprekken waar het anders niet van komt. Als die kool eenmaal gesneden is, maak je van de ene helft bijvoorbeeld rode kool met appeltjes. Van de andere helft maak je een koolsalade. Niet zo’n inspiratieloze koolsalade die je bij je thuisbezorgd maaltijd geleverd krijgt, maar een salade waar iedereen wel blij van wordt.

Gebruik de kool die jij lekker vindt

Je kunt bijna elke kool gebruiken om een lekkere koolsalade of coleslaw te maken. In veel recepten zie je dat er witte kool wordt gebruikt. Maar eigenlijk kun je vrijwel elke koolsoort ervoor kiezen. Met rode kool, gecombineerd met andere ingrediënten, tover je een salade vol kleur op je bord. Maar ook een van oorsprong oosterse kool als Chinese kool kun je heel goed inzetten om een salade van te maken. Maar ook van de prachtige groene savooiekool, die met de gebubbelde bladeren, kun je een heerlijke salade maken. Zelf van zuurkool kan dat. Kortom, durf te variëren met kool.

Je bent echt snel klaar

Wist je dat een koolsalade of coleslaw al in 15 minuten op tafel kan staan? Natuurlijk zijn er ook de uitgebreidere varianten waar je niet even meer tijd voor nodig hebt, maar dan nog ben je in 30 minuten klaar. Kijk maar naar de bereidingstijden bij de recepten. Het is echt minder werk dan je denkt. Het grote voordeel is dat je in die tijd een salade op tafel zet met weinig calorieën, maar wel met heel veel vezels. Precies dat wat je nodig hebt. En die vezels in de kool zorgen ervoor dat je darmen gezond blijven. Je hebt die vezels gewoon keihard nodig.

Spelen met een lekkere dressing

Een koolsalade wordt echt jouw koolsalade als je durft om te variëren. Niet alleen met de kool, maar ook met de dressing. De dressing brengt de smaken in de koolsalade bij elkaar. Dat kun je bereiken met verschillende dressings. Een dressing op basis van mayonaise is een mogelijkheid, maar als je de salade echt gezond wil houden kun je misschien beter kiezen voor een dressing met yoghurt of een vinaigrette. Zo’n vinaigrette (3 delen olie, 1 deel azijn) brengt een mooi zuurtje in de koolsalade wat heel mooi past bij de scherpe smaak van kool. Die vinaigrette kun je op smaak brengen met met kruiden als dille, peterselie of bieslook. Ook wat geraspte knoflook kan er uitstekend in. En, vergeet niet om te variëren met de azijn. Pak een mooie appelcider of kies voor een balsamicoazijn. Het maakt een enorm verschil in de uiteindelijke smaak, en zo maak je er echt jouw koolsalade van.

Koolsalade of coleslaw met de seizoenen mee

Gevoelsmatig hoort een koolsalade bij de herfst en bij de winter. En in de praktijk zul je het ook vooral in die seizoenen maken. Als je met groene kool (of savooiekool) aan de slag wil, ben je echt gebonden aan de herfst en de winter. Die kool is nu eenmaal niet verkrijgbaar in de zomer. Maar alle andere kolen wel. In de zomer ga je sneller aan de slag met Chinese kool of spitskool, en in de winter zul je eerder voor rode kool, witte kool of groene kool kiezen. O, en bedenk dat je ook van spruitjes een heerlijke koolsalade kunt maken. Kortom, je kunt jaarrond genieten van de smaak en de eenvoud, maar ook van de kracht van een lekkere koolsalade.

Seizoenstips:

Zomaar een paar leuke tips om verschillende soorten koolsalade of coleslaw per seizoen te serveren:

  • Voorjaar: Een lichte koolsalade met jonge kool, radijs en verse kruiden.
  • Zomer: Een friszoete salade met rode kool, blauwe bessen en appel.
  • Herfst: Een stevige koolsalade met walnoten, appels en wortel.
  • Winter: Een koolsalade met rode kool, sinaasappel en gekonfijte noten.

Geniet van de seizoenen! Met de recepten hieronder heb je alvast de nodige inspiratie. Als je er eenmaal mee aan de slag gaat, ga je vanzelf variëren.

Dit is waar je echt op moet letten bij het maken van een lekkere koolsalade

Het is supermakkelijk om een lekkere koolsalade te maken. Maar, er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Kijk maar:

1. Zorg voor een echt verse kool!

Kool is niet de populairste groenten. Als je in gemakswinkels, zoals supermarkten, shopt, heb je een grote kans dat je een niet verse kool aantreft. Zorg voor een stevige kool, met voldoende kleur. Bruine randjes of slappe bladeren wil je niet. VERS is het sleutelwoord bij het maken van een koolsalade.

2. Werk met een echt scherp mes of gebruik een mandoline

Met een goed scherp mes of een goede mandoline maak je het jezelf een stuk makkelijker. Kool heeft een stugge structuur, en met dit gereedschap kun je dat prima aan. Zo zorg je voor mooie reepjes kool van gelijke grootte. Te dikke reepjes kunnen snel te stug worden, te dunne reepjes worden snel slap. Het goed snijden van de kool is dus heel belangrijk voor het eindresultaat.

Een koolsalade kun je van tevoren maken, maar houd dan rekening met:

Je kunt een koolsalade van tevoren maken, maar let op, niet alles is mogelijk. Met de volgende tips kun jij een koolsalade van tevoren maken.

– Koel

Als je de kool van tevoren snijdt, kun je die beter in de koelkast bewaren. Gebruik een luchtdichte bak. Leg er eventueel een vochtige doek over om het vochtgehalte in de kool te behouden en uitdrogen te voorkomen. Zo houd je de kool knapperig totdat je die serveert.

– Zout

Voor echt knapperige kool kun je de kool licht zouten na het snijden. Laat de kool dan 15 tot 20 minuten rusten en spoel het zout eraf. Dep de kool dan goed droog. Zo trek je het vocht uit de kool, en dat zorgt voor een knapperige kool in je koolsalade.

– Harde ingrediënten en zachte ingrediënten

Harde ingrediënten als wortel, paprika of appel kun je toevoegen terwijl je de salade maakt. Die harde ingrediënten behouden hun structuur goed. Als je zachte ingrediënten gebruikt zoals kruiden, zachte groenten, of zacht fruit, voeg die dan pas vlak voor het serveren toe. Dat is een kleine moeite en zorgt echt voor een beter resultaat.

– De dressing op het laatst

Je kunt de dressing wel van tevoren maken, maar voeg die pas op het laatste moment toe aan de koolsalade. Dat geldt eigenlijk voor alle salades die je van tevoren wil maken. Bewaar een van tevoren gemaakte dressing in een afgesloten potje of flesje in de koelkast, om smaakverlies en uitdrogen te voorkomen. Voeg de dressing vlak voor het serveren toe. Schenk de dressing over de koolsalade en gebruik je handen of een lepel om de dressing zachtjes door de salade te mengen.

De lekkerste recepten voor een koolsalade of coleslaw

Hier vind je de lekkerste recepten voor het maken van een koolsalade. Ga je voor een wat meer traditionele salade met kool en winterpeen? Of de wat meer winterse salade met witte kool, cranberry’s en amandelen? Houd je van pittig? Kijk dan eens bij de salades die zijn gemaakt met rode kool. Maar misschien is de Mediterrane koolsalade meer iets voor jou. Of koop een paar kolen en probeer alle recepten!

Pittige koolsalade met rode koo
Salade

Pittige koolsalade met rode kool

Zet iets lekkers op tafel met een pittige koolsalade met rode kool. Een eenvoudig recept vol smaak en kleur.

Koolsalade met wortel en kurkuma
Salade

Koolsalade met wortel en kurkuma

Een heerlijk frisse witte koolsalade met wortel en kurkuma, ook bekend onder de naam atjar, is een bijgerecht wat vrijwel overal bij past.

Mediterrane koolsalade
Salade

Mediterrane koolsalade: Fris, gezond en boordevol smaak

Met een witte kool, komkommer en een paprika maak je een grote kom kleurrijke en betaalbare mediterrane koolsalade boordevol smaak.

Koolsalade met cranberry's en amandelen
Salade

Koolsalade met cranberry’s en amandelen

Van een eenvoudige 'coleslaw' kun je iets bijzonders maken. Een koolsalade met cranberry's en amandelen is een luxe variant van coleslaw!

Koolsalade met winterpeen
Salade

Koolsalade met winterpeen

Van witte kool en wortels kun je een lekkere salade maken. Heerlijk als extra groente bij een warme maaltijd, die koolsalade met winterpeen!

Koolsalade met een Mexicaans tintje
Salade

Koolsalade met een Mexicaans tintje; van rode kool en witte kool

Breng variatie in je koolsalade met een Mexicaans tintje. Proef de pittige smaken en geniet van een verrassende combinatie.

Vorige Volgende

Coleslaw; minder Amerikaans dan je verwacht!

‘Coleslaw’ klinkt erg Amerikaans en er wordt dan ook vaak vanuit gegaan dat die salade heel erg Amerikaans is. Toch zit dat een beetje anders. Koolsalade is een gerecht dat traditioneel afkomstig is uit de keukens van Centraal-Europa. Denk hierbij aan de keukens van Duitsland en Polen. Via de Nederlanders kwam het recept van koolsla, in het Engels vertaald naar ‘coleslaw’, in de 18e eeuw terecht in Amerika. En daar werd het vervolgens een bijzonder populair gerecht.

Kool

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Ze zijn er in heel veel soorten, kleuren, maten en smaken, dat maakt kool een veelzijdige groente. Ga jij ook eens vaker kool op tafel zetten?

Tags: Groente
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Groenten

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief