Koude soep; heerlijk verfrissend op warme dagen – De dagen worden weer wat warmer en juist dan is het lekker om een soepje te nemen die niet per se verwarmend is, een lekker verkoelend of verkwikkend soepje kan dan zeker zo lekker zijn, misschien zelfs nog wel lekkerder. Gelukkig is het maken van een koude soep een peulenschil. Slechts een kwestie van kiezen van de juiste, lekkere, verse ingrediënten en deze samenvoegen in de blender.
Gazpacho
De gazpacho is denk ik toch wel één van de meest bekende koude soepen. Deze populaire Spaanse soep wordt traditioneel bereid met oud brood, olijfolie en knoflook. In sommige versies wordt hierbij nog wat vloeistof in de vorm van water of azijn toegevoegd.
Inmiddels zijn er wereldwijd vele varianten op de gazpacho waarvan de meest populaire de rode versie is met tomaten als basis.
Gazpacho; koude Spaanse soep zonder vlees of bouillon
Een heerlijk verfrissend soepje op een warme dag? Dan is gazpacho een goede keus. Bomvol verse groenten, dus behalve lekker ook heel gezond!
Groene gazpacho met Hollandse garnaaltjes
Gazpacho is een koude soep, meestal rood door het gebruik van tomaat. Ik kies echter voor groen, dé kleur van het voorjaar maar ook van komkommer en avocado.
Ajo Blanco, het witte zusje van gazpacho
Ajo Blanco is een koude soep van knoflook en amandelen, zo uit de keuken van Andalusië in Spanje. In een handomdraai gemaakt in de blender.
De witte gazpacho heet eigenlijk “Ajo Blanco” wat witte knoflook betekent.
Nog meer koude soep
Maar het stopt natuurlijk niet bij de gazpacho er zijn meer koude soepen en hoewel de naam gazpacho bijna een algemeen gebruikte naam is geworden voor alle koude soepen is dit niet het geval, soepen die niet als basis het oude brood, de olijfolie en de knoflook hebben zijn geen gazpacho’s, maar gewoon koude soepen; overigens maakt dit ze niet minder lekker
Komkommersoep; verkoeling in de zomer
Echt heel simpel en heerlijk zomers is deze komkommersoep. In de tuin, bij de picknick of tussendoor is dit een aangename verrassing.
Koude koolrabi-courgettesoep
Als lunch, als voorgerechtje, of als amuse in een klein glaasje, deze koude koolrabi-courgettesoep kun je op allerlei manieren inzetten.
Watermeloensoep; met komkommer, gember en munt
Deze simpele frisse watermeloensoep zit boordevol smaak dankzij de munt en de gember die er doorheen zit. Het ultieme zomergevoel in een glaasje.
Kiwisoep, een fris en fruitig zomersoepje
Neem eens een aantal extra kiwi's mee en maak er dan een lekker koud soepje van, een kiwisoep. Op warme dagen is dit echt genieten.
Koude spinaziesoep met basilicum met een heerlijke topping
Een echte lekkernij voor warme dagen is deze koude spinaziesoep met basilicum en een heerlijke topping van maïs en komkommer.
Papaya mango soep; Koude soep voor mooie zomerdagen
Papaya mango soep; Koude soep voor mooie zomerdagen. En het is extra leuk als je de soep in de schil van de papaya serveert.
Tips
- Een koude soep is ideaal om mee te nemen naar een picknick, bewaar hem dan in een thermosfles zodat hij ook echt lekker koud blijft.
- Zorg dat je soep echt goed gekoeld is dat maakt hem zoveel lekkerder.
- Klop voor het serveren je soep even door, dit maakt hem lekker luchtig en alle ingrediënten zijn weer even goed vermengd.