• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Krab; een bijzondere delicatesse!

Alles wat je over dit schaaldier moet weten

0
Krab

 

 Maar Krab – Eet jij wel eens schaaldieren? En dan in het bijzonder krab? Dan heb je ongetwijfeld wel eens een krabcocktail of een broodje krabsalade gegeten. Vaak wordt hier krab uit blik voor gebruikt, of zelfs surimi. Het is vast geen verrassing als je wordt verteld dat verse krab, net als verse vis natuurlijk veel lekkerder is dan iets uit blik. Hier lees je iets over de verschillende soorten!

Noordzeekrab

Noordzeekrab wordt ook wel bruine krab genoemd. Ze worden gevangen in de Noordzee, zoals de naam al zegt, maar ook in het noorden van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee. Ze worden gevangen van januari tot en met september, en dan vooral de mannelijke exemplaren. De vrouwtjes worden vaak teruggezet om zo de populatie in stand te houden. Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes is te zien aan de staart. Bij de vrouwtjes is die breder. Zij draagt de eitjes onder de staart. Noordzeekrabben kunnen een jaar of 15 oud worden en hun schild kan uitgroeien tot wel een centimeter of 30. De krabben hebben een oranjeachtig tot bruine kleur. Opvallend zijn de punten van de scharen. Die zijn zwart. De scharen worden door de krab gebruikt om schelpdieren open te breken.

De smaak van het vlees uit de scharen is wat visachtig, en heeft een wat zoetige smaak smaak. Het vlees van een Noordzeekrab heeft een wat losse structuur.

Noordzeekrab

Koningskrab

Door kenners de lekkerste krab ter wereld genoemd. Die enorme schaaldieren, die een spanwijdte van wel twee meter kunnen halen, worden ook wel rode koningskrab of king krab genoemd. Ze zijn crèmekleurig, en aan de bovenkant bruin. Zodra ze worden gekookt, wordt de kleur rood, vandaar de naam. Ze leven oorspronkelijk in het noordelijk deel van de Grote Oceaan en de Beringzee. Later werden ze door de Russen uitgezet in de Barentszzee. Vanaf toen verspreidde de koningskrab zich in zowel oostelijke als westelijke richting. Na een aantal jaren dook de koningskrab rond Noorwegen op als bijvangst, en sinds 2002 wordt er door de Noren commercieel op koningskrab gevist. Samen met Rusland vangt Noorwegen de meeste koningskrab.

Koningskrab is een echte delicatesse. Het vlees van de koningskrab is steviger dan dat van de Noordzeekrab. De smaak is nog iets zoeter dan die van de Noordzeekrab. Koningskrab wordt zowel vers als diepgevroren verhandeld, en zowel rauw als gekookt.

Surimi, wat is dat?

Als je een kant-en-klare sushi of krabsalade koopt, of een ander product dat ‘krab’ in de naam heeft, zie je op de ingrediëntenlijst vaak helemaal geen krab staan, of heel weinig. Als je dan verder leest staat er wel ‘surimi’. Je zou kunnen denken dat dit een krabsoort is. Helaas is dat niet het geval.

Wat is surimi dan wel? Surimi is eigenlijk ‘imitatiekrab’. Het wordt gemaakt van witvis. De filet hiervan wordt gemalen, en daar worden dan vervolgens zout, suiker en smaakstoffen die aan krab doen denken, aan toegevoegd. Dit mengsel wordt gekookt, waardoor het een rubberachtige structuur krijgt. Er worden staafjes van gemaakt die aan de buitenkant van een rode kleurstof worden voorzien. Er worden op die manier ook grote ‘imitatiegarnalen’ gemaakt, die dan ook smaken als ‘krab’. Het mag duidelijk zijn dat er een flink prijsverschil is tussen krabsalade met echte krab en ‘krabsalade’ met surimi. Maar het grootste verschil zit natuurlijk in de smaak.

Krab kopen; iets wat je zeker moet weten!

Verse krab koop je bij een vishandel. Wil je verse krab klaarmaken? Ze worden meestal levend verhandeld, iets om rekening mee te houden als je niet zelf levende krabben wilt gaan koken. Een levende krab kun je het beste zo snel mogelijk verwerken. Maar levend koken is niet echt diervriendelijk. Er zijn ook vishandelaren die in hun winkel een ‘Crustastun’ machine hebben waarin een kreeft of krab op humane manier verdoofd wordt, voordat hij gekookt wordt.

Meestal kun je ook alleen de krabpoten of de scharen kopen, al dan niet gekookt. En dat is iets waar een kanttekening bij geplaatst dient te worden. Vaak wordt er gekozen voor alleen de scharen. Dat heeft een reden, want in die poten waar die scharen aan zitten, zit het meeste vlees. Dat is een gegeven dat uiteraard ook bekend is bij krabvissers en vishandelaren. Dus waarom zou je dan een hele krab willen verkopen of kopen als de consument eigenlijk alleen de poten interessant vindt? Over dit onderwerp kwam iets naar buiten wat bij weinig mensen, en dus ook bij Lekker Tafelen niet, bekend is en waarvan we vinden dat je het moet weten als je besluit krab te gaan eten.

Net voor dat dit artikel zou worden gepubliceerd bleek uit onderzoek van het tv-programma De Keuringsdienst Van Waarde dat er door veel vissers krabben worden gevangen, waarvan vervolgens een poot wordt afgebroken, waarna het dier weer teruggegooid wordt in zee. Dit onder het mom van ‘de poot groeit weer aan nadat het dier die is verloren.’

Het klopt inderdaad dat er een nieuwe poot groeit als een krab een schaar kwijt is. Maar dit gebeurt als de krab de poot zelf heeft losgelaten, bijvoorbeeld tijdens een gevecht met een ander beest, of als het dier ergens in verstrikt is geraakt. Doordat krabben vervellen of verschalen, dat wil zeggen, ze kruipen uit het oude pantser, waarna ze een nieuw, zacht pantser krijgen, dat vanzelf verhardt. Bij een krab die een poot heeft losgelaten groeit er dus ook een nieuwe poot na dat vervellen. Bij de krabben die worden gevangen en waarbij de poot wordt uitgedraaid, wordt het pantser vaak beschadigd, waardoor er geen nieuwe poot teruggroeit. Daarnaast ervaart de krab enorme stress. Je reinste dierenmishandeling dus, en onnodig. Als je dan krab wilt eten, koop dan in ieder geval een hele en eet alles wat eetbaar is, niet alleen de poten.

Je kunt de aflevering van De keuringsdienst Van Waarde over krab terugkijken. Keuringsdienst van waarde: Krab gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl

Recepten

Verse krab is een prachtig ingrediënt om te verwerken in een plateau fruits de mer. Je kunt dan kiezen voor een hele krab, dat staat wel heel indrukwekkend, maar losse poten kan natuurlijk ook heel goed. Een krabcocktail is altijd een leuk voorgerecht. En een heerlijke krabsalade voor op een broodje, dat is toch zeker een fantastische traktatie!

Krabsalade; met echte krab!

Verse krabsalade
Salade

Salades voor op een broodje of een toastje, die maak je toch zeker zelf? Heb je wel eens verse krabsalade met echte krab gegeten? Zo lekker!

Check het recept of lees de infoDetails
Vorige Volgende
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • oven gegaarde zalm in roomsaus

    Ovengegaarde zalm in roomsaus

  • schol bakken

    Schol bakken; puur, eenvoudig en vooral erg lekker

  • pasta met gerookte makreel

    Pasta met gerookte makreel – gezond, betaalbaar en met heel veel smaak

  • Forel pakketje

    Forel pakketje uit de oven

  • Hele dorade uit de oven

    Hele dorade uit de oven

  • haring salade

    Rode bietjes-haring salade

  • lekkerbek

    Lekkerbek zelf maken doe je zo

  • Rijkgevulde vissoep

    Rijkgevulde vissoep met tomaten en veel verse groenten

  • gebakken mosselen

    Gebakken mosselen met paprika en ui; dit wil je proeven!

  • Kibbeling zelf maken

    Kibbeling zelf maken; gebakken vis naar jouw eigen smaak

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.