Maar Krab – Eet jij wel eens schaaldieren? En dan in het bijzonder krab? Dan heb je ongetwijfeld wel eens een krabcocktail of een broodje krabsalade gegeten. Vaak wordt hier krab uit blik voor gebruikt, of zelfs surimi. Het is vast geen verrassing als we je vertellen dat verse krab, net als verse vis natuurlijk veel lekkerder is dan iets uit blik. We vertellen je iets over de verschillende soorten!
Noordzee-krab
Noordzeekrab wordt ook wel bruine krab genoemd. Ze worden gevangen in de Noordzee, zoals de naam al zegt, maar ook in het noorden van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse zee. Ze worden gevangen van januari tot en met september, en dan vooral de mannelijke exemplaren. De vrouwtjes worden vaak teruggezet om zo de populatie in stand te houden. Het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes is te zien aan de staart. Bij de vrouwtjes is deze breder. Zij draagt de eitjes onder de staart. Noordzeekrabben kunnen een jaar of 15 oud worden en hun schild kan uitgroeien tot wel een centimeter of 30. De krabben hebben een oranjeachtig tot bruine kleur. Opvallend zijn de punten van de scharen. Deze zijn zwart. Deze scharen worden door de krab gebruikt om schelpdieren open te breken.
De smaak van het vlees uit de scharen is wat visachtig, en heeft een wat zoetige smaak smaak. Het vlees van een Noordzeekrab heeft een wat losse structuur.
Koningskrab
Door kenners de lekkerste krab ter wereld genoemd. Deze enorme schaaldieren, die een spanwijdte van wel twee meter kunnen halen, worden ook wel rode koningskrab of king krab genoemd. Ze zijn crèmekleurig, en aan de bovenkant bruin. Zodra ze worden gekookt wordt de kleur rood, vandaar de naam. Ze leven oorspronkelijk in het noordelijk deel van de Grote Oceaan en de Beringzee. Later werden ze door de Russen uitgezet in de Barentszzee. Vanaf toen verspreidde de koningskrab zich in zowel oostelijke als westelijke richting. Na een aantal jaren dook de koningskrab rond Noorwegen op als bijvangst, en sinds 2002 wordt er door de Noren commercieel op koningskrab gevist. Samen met Rusland vangt Noorwegen de meeste koningskrab.
Koningskrab is een echte delicatesse. Het vlees van de koningskrab is steviger dan dat van de Noordzeekrab. De smaak is nog iets zoeter dan die van de Noordzeekrab. Koningskrab wordt zowel vers als diepgevroren verhandeld, en zowel rauw als gekookt.
Surimi, wat is dat?
Als je een kant-en-klare sushi of krabsalade koopt, of een ander product dat ‘krab’ in de naam heeft, zie je op de ingrediëntenlijst vaak helemaal geen krab staan, of heel weinig. Als je dan verder leest staat er wel ‘surimi’. Je zou kunnen denken dat dit een krabsoort is. Helaas is dat niet het geval. Wat is surimi dan wel? Surimi is eigenlijk ‘imitatiekrab’. Het wordt gemaakt van witvis. De filet hiervan wordt gemalen, en daar worden dan vervolgens zout, suiker en smaakstoffen die aan krab doen denken, aan toegevoegd. Dit mengsel wordt gekookt, waardoor het een rubberachtige structuur krijgt. Er worden staafjes van gemaakt die aan de buitenkant van een rode kleurstof worden voorzien. Er worden op deze manier ook grote ‘imitatiegarnalen’ gemaakt, die dan ook smaken als ‘krab’. Het mag duidelijk zijn dat er een flink prijsverschil is tussen krabsalade met echte krab en ‘krabsalade’ met surimi. Maar het grootste verschil zit natuurlijk in de smaak.
Krab kopen; iets wat je beslist moet weten!
Verse krab koop je bij een vishandel. Wil je verse krab bereiden? Ze worden meestal levend verhandeld, iets om rekening mee te houden als je niet zelf levende krabben wilt gaan koken. Een levende krab kun je het beste zo snel mogelijk verwerken. Maar levend koken is niet echt diervriendelijk. Er zijn ook vishandelaren die in hun winkel een ‘Crustastun’ machine hebben waarin een kreeft of krab op humane manier verdooft wordt, voordat hij gekookt wordt.
Meestal kun je ook alleen de krabpoten of de scharen kopen, al dan niet gekookt. En dat is iets waar we graag een kanttekening bij willen plaatsen. Vaak wordt er gekozen voor alleen de scharen. Dat heeft een reden, want in die poten waar die scharen aan zitten, zit het meeste vlees. Dat is een gegeven dat uiteraard ook bekend is bij krabvissers en vishandelaren. Dus waarom zou je dan een hele krab willen verkopen of kopen als de consument eigenlijk alleen de poten interessant vindt? Over dit onderwerp kwam iets naar buiten wat bij weinig mensen, en dus ook bij Lekker Tafelen niet, bekend is en waarvan we vinden dat je het moet weten als je besluit krab te gaan eten.
Net voor dat dit artikel zou worden gepubliceerd bleek uit onderzoek van het tv-programma De Keuringsdienst Van Waarde dat er door veel vissers krabben worden gevangen, waarvan vervolgens een poot wordt afgebroken, waarna het dier weer teruggegooid wordt in zee. Dit onder het mom van ‘de poot groeit weer aan nadat het dier deze is verloren.’ Het klopt inderdaad dat er een nieuwe poot groeit als een krab een schaar kwijt is, maar dit gebeurt als de krab de poot zelf heeft losgelaten, bijvoorbeeld tijdens een gevecht met een ander beest, of als het dier ergens in verstrikt is geraakt. Doordat krabben vervellen of verschalen, dat wil zeggen, ze kruipen uit het oude pantser, waarna ze een nieuw, zacht pantser krijgen, dat vanzelf verhardt. Bij een krab die een poot heeft losgelaten groeit er dus ook een nieuwe poot na dat vervellen. Bij de krabben die worden gevangen en waarbij de poot wordt uitgedraaid, wordt het pantser vaak beschadigd, waardoor er geen nieuwe poot teruggroeit. Daarnaast ervaart de krab enorme stress. Je reinste dierenmishandeling dus, en onnodig. Als je dan krab wilt eten, koop dan in ieder geval een hele en eet alles wat eetbaar is, niet alleen de poten.
Je kunt de aflevering van De keuringsdienst Van Waarde over krab hier terugkijken. Keuringsdienst van waarde: Krab gemist? Terugkijken doe je op NPO3.nl
Recepten
Verse krab is een prachtig ingrediënt om te verwerken in een plateau fruits de mer. Je kunt dan kiezen voor een hele krab, dat staat wel heel indrukwekkend, maar losse poten kan natuurlijk ook heel goed. Een krabcocktail is altijd een leuk voorgerecht. En een heerlijke krabsalade voor op een broodje, dat is toch zeker een fantastische traktatie!
Krabsalade; met echte krab!
Salades voor op een broodje of een toastje, die maak je toch zeker zelf? Heb je wel eens verse krabsalade met echte krab gegeten? Zo lekker!
Als je dan toch een artikel over krab maakt, vertel dan ook hoe je zo’n beest schoonmaakt; hoe lang je moet koken; wat je wel en niet kunt eten van wat in die schaal zit; hoe maak je het beste de poten open, enz.
Dat gaan we er zeker nog aan toevoegen Louis 😉
Ik heb gisteren een krab “ontleed”. Er staan veel filmjes op you tube hoe je dat doet. Zonder hamer zelfs 🙂 . Ik heb een redelijk gevuld potje krabsla gemaakt ervan , een pot vol bisque van al de afval en in de pantser onder de bruine “mosterd” zat een rode substantie waarmee ik 3 potjes krab boter mee prepareerde. Niet slecht voor een eerste keer 🙂
Die krab is dan zeker goed gebruikt! Geniet van het resultaat.