Krieltjes – Aardappelen bestaan er in heel veel formaten. Dat varieert van enorme bonken, heel geschikt om patat van te snijden bijvoorbeeld, tot hele kleine aardappeltjes. Die hele kleintjes worden ook wel krieltjes genoemd. Maar wat weet jij over krieltjes, behalve dat er in het koelvak van de supermarkt zakken liggen waar ‘minikrieltjes’ op staat? Lekker Tafelen heeft zich verdiept in het fenomeen krieltjes. Lees je mee?
Wanneer noemen we aardappelen krieltjes?
Aardappels worden krieltjes genoemd als ze een grootte hebben van 23 tot 30 mm. Dit zijn jonge aardappeltjes, die dus nog klein zijn. Deze aardappeltjes worden meestal met schil verkocht en gegeten. Zelf schillen is eigenlijk niet te doen bij aardappeltjes van dit formaat en omdat het jonge aardappeltjes zijn, met een nog dunne schil, kun je ze prima zo gebruiken.
Minikrieltjes?
Minikrieltjes, dat woord klinkt alsof er aardappels bestaan die nog kleiner zijn dan krieltjes. Dat lijkt een beetje onwaarschijnlijk, en dat is het ook. Maar jij ziet ze wel in het koelvak van de supermarkt liggen. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat kan? En waarom vind je alleen geschilde of ‘geschrapte’ exemplaren? We helpen je uit de droom. Die minikrieltjes die jij in de supermarkt tegenkomt, dat zijn geen krieltjes. Dit zijn gewone grote aardappels, die in blokjes worden gesneden en vervolgens afgerond. Conclusie: je wordt dus gewoon in de maling genomen. Waarom worden er op deze manier ‘minikrieltjes’ gemaakt? Bij de consument leeft het idee dat veel producten die kleiner zijn, ook smaakvoller zijn. Denk aan kleine tomaatjes, et cetera. In het geval van minikrieltjes is dit dus volkomen flauwekul. Deze manier van ‘krieltjes’ produceren is niet verboden. Dat is waarom de supermarkten en de aardappelverwerkende industrie er mee wegkomen. Bron: Foodwatch
Verse krieltjes
We begrijpen bij Lekker Tafelen het gemak van de aardappelproducten uit de koeling. Toch willen we ervoor pleiten om te kiezen voor verse aardappels. Uiteraard is een van de belangrijkste redenen hiervoor dat vers, en in dit geval verstaan wij onder ‘vers’ rauwe aardappels met de schil er nog om, gewoon veel lekkerder is. En zeg nou zelf, wat is nou de moeite van het zelf koken van krieltjes? De schil kun je er gewoon om laten. Hou je niet van aardappels met schillen? Hele kleine aardappeltjes zelf schillen is bijna ondoenlijk. De enige uitzondering die we maken, betreft dan ook de machinaal geschrapte, ongekookte krieltjes die wel door goed gesorteerde groenteboeren worden aangeboden. Dit zijn wel echte kleine aardappeltjes en een echt vers product. En dan hebben we het nog niet eens over de prijs gehad. Verse aardappels zijn logischerwijze veel goedkoper dan bewerkte aardappelproducten.
Waar kun je ze allemaal voor gebruiken?
Krieltjes zijn best een veelzijdig product. Uiteraard kun je ze gewoon koken en bakken zoals gewone, grotere aardappels. Maar juist omdat je krieltjes in hun geheel gebruikt kun je er hele leuke dingen mee doen. Kijk hier onder eens naar de verschillende mogelijkheden die koken met krieltjes biedt.
Als bijgerecht; lekker basic
Uit de wok
Krieltjes zijn heel geschikt om te verwerken in een wokschotel. Je kookt ze even voor, daarna wok je ze gewoon mee met de andere ingrediënten. Kijk maar eens bij onze wokrecepten met krielaardappeltjes.
In de salade
Je kunt krieltjes natuurlijk heel goed gebruiken om in een aardappelsalade te verwerken in plaats van grotere aardappels die je in schijfjes of blokjes hebt gesneden. Maar ook als onderdeel van een ander soort salade zijn ze een fijn ingrediënt. We delen onze lekkerste recepten voor salades met krieltjes uiteraard ook met je.
Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
Deze voorjaarssalade met krieltjes en asperges heeft dezelfde hoofdingrediënten als asperges traditioneel maar wordt geserveerd als salade.
Groene aspergesalade met feta en krieltjes
Deze voorjaarssalade heeft schitterende kleuren en geweldige smaken. Groene aspergesalade met feta en krieltjes kan heel goed bij de bbq.
Aardappelsalade met feta, tomaat en komkommer
Deze aardappelsalade met feta, tomaat en komkommer kun je als lunchgerecht serveren met een knapperig stukje ciabatta brood.
Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel
Doe de bekende aardappelsalade eens anders. Experimenteer eens met andere ingrediënten. Zo ontstond deze Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel.
Aardappelschotels met een internationaal tintje
Je kunt met krieltjes de lekkerste aardappelschotels met een internationaal tintje mee maken. Ja, we weten dat die ook kant-en-klaar verkrijgbaar zijn, maar je kunt ook dat soort gerechten vrij makkelijk zelf maken. En dus aanpassen aan je eigen smaak. Geschrapt of met schil, kies wat jij het lekkerst vindt en leef je uit!
Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas
Aardappels, groente en vlees, maar dan met een Midden-Amerikaans tintje, dat is deze Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas!
Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo
Eigenlijk stiekem een gewoon AGV'tje, maar wel een bijzondere, deze heerlijk gekruide Spaanse aardappelschotel, met paprika en chorizo!
Griekse aardappelschotel
Krieltjes, Verschillende Groenten, Feta.... Deze Griekse Aardappelschotel staat in 20 minuten op tafel en is een lekkernij voor de zomer.
Aardappelschotel met tofu; Lekker en eenvoudig vegetarisch
Wil je een keer lekker, eenvoudig en vegetarisch eten? Serveer dan deze aardappelschotel met tofu. Liefst met aardappelen van de nieuwe oogst.
In een ovenschotel
Ook in een ovenschotel kun je krieltjes gebruiken. Vervang gewone aardappels of aardappelschijfjes eens door hele of gehalveerde krieltjes.
Krieltjes op de BBQ
Heb je er wel eens aan gedacht om krieltjes te gebruiken bij een barbecue? Bijvoorbeeld door ze te garen in een pakketje van aluminiumfolie. Maar wat is er nou leuker dan om ze aan een spiesje te rijgen en ze zo te grillen? Dat is toch een verschrikkelijk leuk bijgerecht? En eens heel wat anders dan de gebruikelijke aardappelsalade.
Krieltjes op een stokje; de echte krieltjes uiteraard
Aardappels aan een spiesje, dat klinkt een beetje vreemd. Maar lekker zijn ze wel, onze krieltjes op een stokje. Ook voor op de BBQ!
Probeer ook deze recepten met krieltjes
Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen
Maak eens een combinatie van twee aardse smaken. Met ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen zet je een heerlijk najaarsgerecht op tafel!
Geplette krieltjes uit de oven
Maak eens geplette krieltjes uit de oven. Zachte, in de schil gekookte krieltjes die je plet en in de oven een knapperig korstje krijgen.
Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm
Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.
Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden
Gerimpelde zoute aardappeltjes, gekookt in de schil, met een rode of groene saus. Papas y mojo zijn een ontdekking van de Canarische eilanden.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
de gefrituurde krieltjes heb ik niet kunnen vinden in deze serie
Voor het frituren van aardappels verwijzen we je graag naar het kookschoolartikel hier over, Henny. Daat staat alles in over het frituren van aardappels, en dus ook krieltjes!