Krieltjes – Aardappelen bestaan er in heel veel formaten. Dat varieert van enorme bonken, heel geschikt om patat van te snijden bijvoorbeeld, tot hele kleine aardappeltjes. Die hele kleintjes worden ook wel krieltjes genoemd. Maar wat weet jij over krieltjes, behalve dat er in het koelvak van de supermarkt zakken liggen waar ‘minikrieltjes’ op staat? Lekker Tafelen heeft zich verdiept in het fenomeen krieltjes. Lees je mee?
Wanneer noem je aardappelen krieltjes?
Aardappels worden krieltjes genoemd als ze een grootte hebben van 23 tot 30 mm. Dit zijn jonge aardappeltjes, die dus nog klein zijn. Die aardappeltjes worden meestal met schil verkocht en gegeten. Zelf schillen is eigenlijk niet te doen bij aardappeltjes van dit formaat en omdat het jonge aardappeltjes zijn, met een nog dunne schil, kun je ze prima zo gebruiken.
Minikrieltjes?
Minikrieltjes, dat woord klinkt alsof er aardappels bestaan die nog kleiner zijn dan krieltjes. Dat lijkt een beetje onwaarschijnlijk, en dat is het ook. Maar jij ziet ze wel in het koelvak van de supermarkt liggen. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat kan? En waarom vind je alleen geschilde of ‘geschrapte’ exemplaren? Om je uit de droom te helpen: die minikrieltjes die je in de supermarkt tegenkomt, dat zijn geen krieltjes. Dit zijn gewone grote aardappels, die in blokjes worden gesneden en vervolgens afgerond. Conclusie: je wordt dus in de maling genomen. Waarom worden er op die manier ‘minikrieltjes’ gemaakt? Bij de consument leeft het idee dat veel producten die kleiner zijn, ook smaakvoller zijn. Denk aan kleine tomaatjes, et cetera. In het geval van minikrieltjes is dit dus volkomen flauwekul. Die manier van ‘krieltjes’ produceren is niet verboden. Dat is waarom de supermarkten en de aardappelverwerkende industrie ermee wegkomen.
Verse krieltjes
Het gemak van de aardappelproducten uit de koeling is begrijpelijk. Toch is er ervoor te pleiten om te kiezen voor verse aardappels. Uiteraard is een van de belangrijkste redenen hiervoor dat vers, en in dit geval wordt er onder ‘vers’ verstaan rauwe aardappels met de schil er nog om, gewoon veel lekkerder is. En zeg nu zelf, wat is nu de moeite van het zelf koken van krieltjes? De schil kun je erom laten. Hou je niet van aardappels met schillen? Hele kleine aardappeltjes zelf schillen is bijna ondoenlijk. De enige uitzondering die je zou moeten maken betreft dan ook de machinaal geschrapte, ongekookte krieltjes die wel door goed gesorteerde groenteboeren worden aangeboden. Dit zijn wel echte kleine aardappeltjes en een echt vers product. En dan is de prijs nog niet eens aan de orde geweest. Verse aardappels zijn logischerwijze veel goedkoper dan bewerkte aardappelproducten.
Waar kun je ze allemaal voor gebruiken?
Krieltjes zijn best een veelzijdig product. Uiteraard kun je ze gewoon koken en bakken zoals gewone, grotere aardappels. Maar juist omdat je krieltjes in hun geheel gebruikt, kun je er hele leuke dingen mee doen. Kijk hier onder eens naar de verschillende mogelijkheden die koken met krieltjes biedt.
Als bijgerecht; lekker basic
Krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas
Deze heerlijke krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas kun je perfect combineren met een lekker stuk vlees of vis en wat groenten erbij.
Krieltjes met roomboter en peterselie
Vier het voorjaar met de klassieker krieltjes met roomboter en peterselie. Heerlijk bij asperges en heel veel andere gerechten.
Krieltjes bakken in de oven
De lekkerste manier om krieltjes te bereiden? Dat is krieltjes bakken in de oven. Kruimig van binnen en een lekker korstje, zo wil je ze!
Citroenaardappeltjes; uit de oven
Citroenaardappeltjes uit de oven, dat is een heerlijk bijgerecht met een Grieks tintje. Ze zijn ook erg lekker bij de barbecue!
Uit de wok
Krieltjes zijn heel geschikt om te verwerken in een wokschotel. Je kookt ze even voor, daarna wok je ze mee met de andere ingrediënten. Kijk maar eens bij onze wokrecepten met krielaardappeltjes.
In de salade
Je kunt krieltjes natuurlijk heel goed gebruiken om in een aardappelsalade te verwerken in plaats van grotere aardappels die je in schijfjes of blokjes hebt gesneden. Maar ook als onderdeel van een ander soort salade zijn ze een fijn ingrediënt. Je vindt hier onze lekkerste recepten voor salades met krieltjes.
Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
Deze voorjaarssalade met krieltjes en asperges heeft dezelfde hoofdingrediënten als asperges traditioneel maar wordt geserveerd als salade.
Groene aspergesalade met feta en krieltjes
Deze voorjaarssalade heeft schitterende kleuren en geweldige smaken. Groene aspergesalade met feta en krieltjes kan heel goed bij de bbq.
Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel
Doe de bekende aardappelsalade eens anders. Experimenteer eens met andere ingrediënten. Zo ontstond deze Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel.
Krieltjessalade met mosterd; Een heerlijke romige aardappelsalade
In deze krieltjessalade gaan krieltjes in de schil en mosterd. Met deze twee smaakmakers en frisse crème frâiche maak jij snel een romige aardappelsalade.
Aardappelschotels met een internationaal tintje
Je kunt met krieltjes de lekkerste aardappelschotels met een internationaal tintje mee maken. Ja, het is bekend dat die ook kant-en-klaar verkrijgbaar zijn, maar je kunt ook dat soort gerechten vrij makkelijk zelf maken. En dus aanpassen aan je eigen smaak. Geschrapt of met schil, kies wat jij het lekkerst vindt en leef je uit!
Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas
Aardappels, groente en vlees, maar dan met een Midden-Amerikaans tintje, dat is deze Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas!
Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo
Eigenlijk stiekem een gewoon AGV'tje, maar wel een bijzondere, deze heerlijk gekruide Spaanse aardappelschotel, met paprika en chorizo!
Griekse aardappelschotel
Krieltjes, Verschillende Groenten, Feta.... Deze Griekse Aardappelschotel staat in 20 minuten op tafel en is een lekkernij voor de zomer.
Aardappelschotel met tofu; Lekker en eenvoudig vegetarisch
Wil je een keer lekker, eenvoudig en vegetarisch eten? Serveer dan deze aardappelschotel met tofu. Liefst met aardappelen van de nieuwe oogst.
In een ovenschotel
Ook in een ovenschotel kun je krieltjes gebruiken. Vervang gewone aardappels of aardappelschijfjes eens door hele of gehalveerde krieltjes.
Krieltjes op de BBQ
Heb je er wel eens aan gedacht om krieltjes te gebruiken bij een barbecue? Bijvoorbeeld door ze te garen in een pakketje van aluminiumfolie. Maar wat is er nu leuker dan om ze aan een spiesje te rijgen en ze zo te grillen? Dat is toch een verschrikkelijk leuk bijgerecht? En eens heel wat anders dan de gebruikelijke aardappelsalade.
Krieltjes op een stokje; de echte krieltjes uiteraard
Aardappels aan een spiesje, dat klinkt een beetje vreemd. Maar lekker zijn ze wel, onze krieltjes op een stokje. Ook voor op de BBQ!
De lekkerste recepten met krieltjes
Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen
Maak eens een combinatie van twee aardse smaken. Met ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen zet je een heerlijk najaarsgerecht op tafel!
Geplette krieltjes uit de oven
Op zoek naar een origineel recept met krieltjes? Maak dan eens geplette krieltjes uit de oven. Die zijn lekker knapperig en hebben veel smaak!
Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm
Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.
Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden
Gerimpelde zoute aardappeltjes, gekookt in de schil, met een rode of groene saus. Papas y mojo zijn een ontdekking van de Canarische eilanden.
Aardappels
Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.
de gefrituurde krieltjes heb ik niet kunnen vinden in deze serie
Voor het frituren van aardappels verwijzen we je graag naar het kookschoolartikel hier over, Henny. Daat staat alles in over het frituren van aardappels, en dus ook krieltjes!