• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Alles wat je moet weten over krieltjes

Redactie door Redactie
in Specials
0
4
Krieltjes

Krieltjes – Aardappelen bestaan er in heel veel formaten. Dat varieert van enorme bonken, heel geschikt om patat van te snijden bijvoorbeeld, tot hele kleine aardappeltjes. Die hele kleintjes worden ook wel krieltjes genoemd. Maar wat weet jij over krieltjes, behalve dat er in het koelvak van de supermarkt zakken liggen waar ‘minikrieltjes’ op staat? Lekker Tafelen heeft zich verdiept in het fenomeen krieltjes. Lees je mee?

Wanneer noem je aardappelen krieltjes?

Aardappels worden krieltjes genoemd als ze een grootte hebben van 23 tot 30 mm. Dit zijn jonge aardappeltjes, die dus nog klein zijn. Die aardappeltjes worden meestal met schil verkocht en gegeten. Zelf schillen is eigenlijk niet te doen bij aardappeltjes van dit formaat en omdat het jonge aardappeltjes zijn, met een nog dunne schil, kun je ze prima zo gebruiken.

Minikrieltjes?

Minikrieltjes, dat woord klinkt alsof er aardappels bestaan die nog kleiner zijn dan krieltjes. Dat lijkt een beetje onwaarschijnlijk, en dat is het ook. Maar jij ziet ze wel in het koelvak van de supermarkt liggen. Heb je je ooit afgevraagd hoe dat kan? En waarom vind je alleen geschilde of ‘geschrapte’ exemplaren? Om je uit de droom te helpen: die minikrieltjes die je in de supermarkt tegenkomt, dat zijn geen krieltjes. Dit zijn gewone grote aardappels, die in blokjes worden gesneden en vervolgens afgerond. Conclusie: je wordt dus in de maling genomen. Waarom worden er op die manier ‘minikrieltjes’ gemaakt? Bij de consument leeft het idee dat veel producten die kleiner zijn, ook smaakvoller zijn. Denk aan kleine tomaatjes, et cetera. In het geval van minikrieltjes is dit dus volkomen flauwekul. Die manier van ‘krieltjes’ produceren is niet verboden. Dat is waarom de supermarkten en de aardappelverwerkende industrie ermee wegkomen.

Verse krieltjes

Het gemak van de aardappelproducten uit de koeling is begrijpelijk. Toch is er ervoor te pleiten om te kiezen voor verse aardappels. Uiteraard is een van de belangrijkste redenen hiervoor dat vers, en in dit geval wordt er onder ‘vers’ verstaan rauwe aardappels met de schil er nog om, gewoon veel lekkerder is. En zeg nu zelf, wat is nu de moeite van het zelf koken van krieltjes? De schil kun je erom laten. Hou je niet van aardappels met schillen? Hele kleine aardappeltjes zelf schillen is bijna ondoenlijk. De enige uitzondering die je zou moeten maken betreft dan ook de machinaal geschrapte, ongekookte krieltjes die wel door goed gesorteerde groenteboeren worden aangeboden. Dit zijn wel echte kleine aardappeltjes en een echt vers product. En dan is de prijs nog niet eens aan de orde geweest. Verse aardappels zijn logischerwijze veel goedkoper dan bewerkte aardappelproducten.

Waar kun je ze allemaal voor gebruiken?

Krieltjes zijn best een veelzijdig product. Uiteraard kun je ze gewoon koken en bakken zoals gewone, grotere aardappels. Maar juist omdat je krieltjes in hun geheel gebruikt, kun je er hele leuke dingen mee doen. Kijk hier onder eens naar de verschillende mogelijkheden die koken met krieltjes biedt.

Als bijgerecht; lekker basic

Krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas
Bijgerecht

Krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas

Deze heerlijke krieltjes uit de oven met Parmezaanse kaas kun je perfect combineren met een lekker stuk vlees of vis en wat groenten erbij.

Krieltjes-met-roomboter-en-peterselie
Bijgerecht

Krieltjes met roomboter en peterselie

Vier het voorjaar met de klassieker krieltjes met roomboter en peterselie. Heerlijk bij asperges en heel veel andere gerechten.

Citroenaardappeltjes
Bijgerecht

Citroenaardappeltjes; uit de oven

Citroenaardappeltjes uit de oven, dat is een heerlijk bijgerecht met een Grieks tintje. Ze zijn ook erg lekker bij de barbecue!

Krieltjes bakken in de oven
Bijgerecht

Krieltjes bakken in de oven

De lekkerste manier om krieltjes te bereiden? Dat is krieltjes bakken in de oven. Kruimig van binnen en een lekker korstje, zo wil je ze!

Vorige Volgende

Uit de wok

Krieltjes zijn heel geschikt om te verwerken in een wokschotel. Je kookt ze even voor, daarna wok je ze mee met de andere ingrediënten. Kijk maar eens bij onze wokrecepten met krielaardappeltjes.

Wokschotel met krieltjes en spinazie
Wokken

Wokschotel met krieltjes en spinazie

Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes
Wokken

Hollandse wokschotel met broccoli, krieltjes en gehaktballetjes

Krieltjes bloemkool en biefstukpuntjes uit de wok
Wokken

Krieltjes, bloemkool en biefstukpuntjes uit de wok

In de salade

Je kunt krieltjes natuurlijk heel goed gebruiken om in een aardappelsalade te verwerken in plaats van grotere aardappels die je in schijfjes of blokjes hebt gesneden. Maar ook als onderdeel van een ander soort salade zijn ze een fijn ingrediënt. Je vindt hier onze lekkerste recepten voor salades met krieltjes.

Voorjaarssalade met krieltjes en asperges
Salade

Voorjaarssalade met krieltjes en asperges

Deze voorjaarssalade met krieltjes en asperges heeft dezelfde hoofdingrediënten als asperges traditioneel maar wordt geserveerd als salade.

groene aspergesalade met feta en krieltjes
Salade

Groene aspergesalade met feta en krieltjes

Deze voorjaarssalade heeft schitterende kleuren en geweldige smaken. Groene aspergesalade met feta en krieltjes kan heel goed bij de bbq.

Aardappelsalade Met Feta, Tomaat En Komkommer
Salade

Aardappelsalade met feta, tomaat en komkommer

Deze aardappelsalade met feta, tomaat en komkommer kun je als lunchgerecht serveren met een knapperig stukje ciabatta brood.

Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel recept
Salade

Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel

Doe de bekende aardappelsalade eens anders. Experimenteer eens met andere ingrediënten. Zo ontstond deze Krieltjessalade met zeekraal en gerookte forel.

Vorige Volgende

Aardappelschotels met een internationaal tintje

Je kunt met krieltjes de lekkerste aardappelschotels met een internationaal tintje mee maken. Ja, het is bekend dat die ook kant-en-klaar verkrijgbaar zijn, maar je kunt ook dat soort gerechten vrij makkelijk zelf maken. En dus aanpassen aan je eigen smaak. Geschrapt of met schil, kies wat jij het lekkerst vindt en leef je uit!

Griekse aardappelschotel
Hoofdgerecht

Griekse aardappelschotel

Krieltjes, Verschillende Groenten, Feta.... Deze Griekse Aardappelschotel staat in 20 minuten op tafel en is een lekkernij voor de zomer.

Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas
Hoofdgerecht

Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas

Aardappels, groente en vlees, maar dan met een Midden-Amerikaans tintje, dat is deze Tex-Mex aardappelschotel met krieltjes en varkenshaas!

Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo
Hoofdgerecht

Spaanse aardappelschotel; met paprika en chorizo

Eigenlijk stiekem een gewoon AGV'tje, maar wel een bijzondere, deze heerlijk gekruide Spaanse aardappelschotel, met paprika en chorizo!

Aardappelschotel met tofu
Hoofdgerecht

Aardappelschotel met tofu; Lekker en eenvoudig vegetarisch

Wil je een keer lekker, eenvoudig en vegetarisch eten? Serveer dan deze aardappelschotel met tofu. Liefst met aardappelen van de nieuwe oogst.

Vorige Volgende

In een ovenschotel

Ook in een ovenschotel kun je krieltjes gebruiken. Vervang gewone aardappels of aardappelschijfjes eens door hele of gehalveerde krieltjes.

Krieltjes op de BBQ

Heb je er wel eens aan gedacht om krieltjes te gebruiken bij een barbecue? Bijvoorbeeld door ze te garen in een pakketje van aluminiumfolie. Maar wat is er nu leuker dan om ze aan een spiesje te rijgen en ze zo te grillen? Dat is toch een verschrikkelijk leuk bijgerecht? En eens heel wat anders dan de gebruikelijke aardappelsalade.

Krieltjes op een stokje; de echte krieltjes uiteraard

Krieltjes op een stokje
Bijgerecht

Aardappels aan een spiesje, dat klinkt een beetje vreemd. Maar lekker zijn ze wel, onze krieltjes op een stokje. Ook voor op de BBQ!

Check het recept of lees de infoDetails

De lekkerste recepten met krieltjes

Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen
Bijgerecht

Ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen

Maak eens een combinatie van twee aardse smaken. Met ovenkrieltjes met gemengde paddenstoelen zet je een heerlijk najaarsgerecht op tafel!

Geplette krieltjes
Bijgerecht

Geplette krieltjes uit de oven

Op zoek naar een origineel recept met krieltjes? Maak dan eens geplette krieltjes uit de oven. Die zijn lekker knapperig en hebben veel smaak!

witte kool met dragonsaus
Hoofdgerecht

Witte kool met dragonsaus, geplette krieltjes en gebakken zalm

Witte kool met dragonsaus is een echt winters, verwarmend gerecht. Ontdek deze bijzondere, maar krachtige en smaakvolle combinatie.

Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden
Hapjes

Papas y mojo, krieltjes zoals op de Canarische eilanden

Gerimpelde zoute aardappeltjes, gekookt in de schil, met een rode of groene saus. Papas y mojo zijn een ontdekking van de Canarische eilanden.

Vorige Volgende
aardappel

Aardappels

Laat je weer eens vaker verleiden tot het eten van een echte aardappel. Ontdek hier de lekkerste recepten met de aardappel, inclusief tips.

Tags: Aardappel recepten
DeelPin5VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 4

  1. Henny Lansink says:
    3 jaar geleden

    de gefrituurde krieltjes heb ik niet kunnen vinden in deze serie

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      3 jaar geleden

      Voor het frituren van aardappels verwijzen we je graag naar het kookschoolartikel hier over, Henny. Daat staat alles in over het frituren van aardappels, en dus ook krieltjes!

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude
  • Groene lasagne; van top tot teen gezond
  • Krokante pasteitjes met camembert; simpel zelfgemaakt voorgerecht
  • Makkelijk bramenjam zelf maken met verse bramen van het seizoen

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!