• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, februari 1, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Kropsla en krulsla; Worden het vergeten groenten?

door Connie Derks
in Specials
0
2
Kropsla en krulsla; Worden het vergeten groenten?

Kropsla en krulsla, je moet er tegenwoordig naar zoeken. Massaal zijn we overgestapt op de zakjes sla melange in de koeling van de supermarkt. Maar hoe leuk is het om zelf met zo’n krop sla te werken. Weet jij nog hoe je met kropsla en krulsla een heerlijke salade op tafel zet?

Kropsla en Krulsla

Twee heerlijke, alledaagse groenten. Ja, het zijn groenten, maar we kunnen het natuurlijk ook gewoon slasoorten noemen. Wij worden altijd blij van zo’n prachtige, verse krop sla. Maar zoals gezegd, de kropsla en krulsla worden steeds vaker vergeten. Het is heel gewoon geworden om voor een salade een zakje salade melange en een kant en klare dressing te gebruiken. Toch gebruiken wij nog altijd liever de kroppen sla. Je hebt dan altijd sla in huis voor bij de lunch op een broodje, maar ook als garnering bij heel veel gerechten. Bovendien zouden we de smaak van die “ouderwetse” krop sla niet willen missen.

kropsla
kropsla
krulsla
krulsla

Gebruik de restjes uit de koelkast

Een salade is ideaal voor het verwerken van restjes tomaat, komkommer, een gekookt eitje, maar ook de champignons, een restje vlees, een restje vis, en wat dacht je van het kontje van de kaas (of kopen we die ook allemaal in plakjes?) dat je over de salade raspt? Van restjes oud brood maak je croutons voor je salade. Gooi geen eten weg, want in heel veel gevallen kun je dit gewoon gebruiken. In de salade dus!.

Kropsla en krulsla pimpen doe je zo:

Dressings op basis van yoghurtNaast bovengenoemde restjes is er natuurlijk ook een dressing of een vinaigrette nodig. De flessen, zakjes en tubes kant-en-klare dressing zijn natuurlijk aantrekkelijk omdat het zo lekker makkelijk is. Verdiep je dan ook eens in de ingrediëntenlijst! Niet schrikken hoor, wat je zo ongemerkt naar binnen werkt. En waarom? Het zelf maken van een dressing of vinaigrette is zo simpel. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig. We gaan er dan natuurlijk vanuit dat je een beetje basis voorraad in huis hebt.

  • Dressing op basis van yoghurt
  • Dressing op basis van olie (Vinaigrette)

Kropsla en krulsla recepten

Natuurlijk hebben we wat ideeën voor je op een rij gezet. Want wij hopen echt dat je de volgende keer bij de groenteman die kropsla en krulsla weer ziet liggen. Onderstaande tips helpen je dan op weg, maar vergeet niet dat je gewoon zelf kunt variëren met wat er nog in je koelkast ligt.

Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgenGroene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen

  • 100 gram veldsla
  • 100 gram krulsla
  • 2 lente-uitjes
  • handje walnoten
  • 100 gram blokjes zachte kaas
  • 2 gedroogde vijgen
  • handje tuinkers
  • vinaigrette met balsamico

Was de sla, haal de worteltjes van de veldsla en snij de krulsla grof. Snij de lenteui in ringetjes en de vijgen in stukjes. Maak de dressing en breek de walnoten grof. Meng de sla soorten en de lente-uitjes en leg ze op een bord of in een schaal. Verdeel er de walnoten, de blokjes kaas en de stukjes vijgen over. Voeg vlak voor het serveren een hoeveelheid vinaigrette naar keuze over de groene salade en meng kort door.

groene salade met appel en avocadoGroene salade met appel en avocado

  • 100 gram krulsla
  • 100 gram bladsla
  • 1 kleine elstar
  • 1 avocado
  • vinaigrette met appelazijn en dille
  • 2 takjes verse dille

Was de sla en scheur deze in stukken. Snij de appel in partjes en de avocado in blokjes. Meng de sla en doe deze op een bord of in een kom. Verdeel er een klein beetje dressing over en meng. Neem een kommetje met een beetje dressing en haal er de stukjes appel doorheen zodat deze een dun laagje dressing krijgen. Verdeel over de salade. Doe dit ook met de avocado. Snij de dille grof en verdeel deze over de groene salade met appel en avocado. Serveer direct.

groene salade met kerstomaatjes en klassieke vinaigretteGroene salade met kerstomaatjes en klassieke vinaigrette

  • 100 gram krulsla
  • 100 gram bladsla
  • 2 lente-uitjes
  • 150 gram kerstomaatjes
  • klassieke vinaigrette

Was de sla en trek deze in stukken. Was de kerstomaatjes en haal de kroontjes eraf, snij ze doormidden. Snij de lente-uitjes in ringetjes. Meng alles door elkaar met een hoeveelheid klassieke vinaigrette naar keuze. Serveer direct.

Lees ook: Botersla; die moet je plukken

Botersla: Die moet je plukken! Botersla, ook wel kropsla, is weer terug van weggeweest! En welke lekkere dingen maak je met botersla? We geven drie recepten.

kroppen sla
Specials

Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop

Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.

Check het recept of lees de info
Tags: Groente
DeelPin18Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

citrus
Specials

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten
Specials

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special
Specials

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

roerei special
Specials

Roerei, een lekker begin van de dag

Rundvlees
Specials

Rundvlees; Soorten & Recepten

Kool
Specials

Kool; heel veel soorten en dus ook heel veel recepten

Skrei recepten
Specials

Skrei recepten voor liefhebbers van kwaliteitsvis en pure smaken

Reacties 2

  1. Elly Koppelman says:
    3 jaar geleden

    Bij ons lig heel veel kroppen sla en ijsbergsla en die kleine sla! Voldoende aanbod.

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      3 jaar geleden

      Wat fijn met zoveel aanbod kun je lekker vaak sla eten. Variatie genoeg.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

tortilla van aardappel
Specials

Tortilla; een klassieker uit Spanje

Eieren, vastkokende aardappels, een paar uien en extra vierge olijfolie. Meer heb je niet nodig voor een lekkere tortilla.

Check het recept of lees de info
citrus

Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes

witlof recepten

Witlof anders serveren? Met deze recepten lukt dat!

appelcake special

Appelcake; deze varianten wil je proeven! Inclusief handige tips

Recept in de picture

eieren met mayonaise
Voorgerecht

Eieren met mayonaise (oeuf mayonaise)

Een echte bistro klassieker uit Frankrijk, eieren met mayonaise of oeuf mayonaise zoals de Fransen zeggen.

Check het recept of lees de info
Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Hamrolletjes met zuurkool uit de oven

Handige kooktips

mayonaise
Kookschool

Mayonaise maken (inclusief variatietips)

Jij kunt ook de lekkerste mayonaise zelf maken met deze tips. Maak de mayonaise zo zoet, zout, zuur of kruidig zoals jij lekker vindt.

Check het recept of lees de info
Pecorino

Pecorino; schapenkaas uit Italië

tomaten ontvellen

Tomaten ontvellen, zo doe je dat snel en makkelijk

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Jos op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Redactie op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Leentje Put op Platte kaastaart; onze Belgische kwarktaart
  • Elise de Haan op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Fred Bouwmeester op Klapstuk; wat is dat en wat doe je er mee?
  • Connie Derks op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Tans op Konijn in het zuur. Een echt Limburgs streekgerecht
  • Redactie op Paté maken, heerlijk om zelf te doen
  • Ger Dikhoff op Paté maken, heerlijk om zelf te doen

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen