Kropsla en krulsla, je moet er tegenwoordig naar zoeken. Massaal zijn we overgestapt op de zakjes sla melange in de koeling van de supermarkt. Maar hoe leuk is het om zelf met zo’n krop sla te werken. Weet jij nog hoe je met kropsla en krulsla een heerlijke salade op tafel zet?
Kropsla en Krulsla
Twee heerlijke, alledaagse groenten. Ja, het zijn groenten, maar we kunnen het natuurlijk ook gewoon slasoorten noemen. Wij worden altijd blij van zo’n prachtige, verse krop sla. Maar zoals gezegd, de kropsla en krulsla worden steeds vaker vergeten. Het is heel gewoon geworden om voor een salade een zakje salade melange en een kant en klare dressing te gebruiken. Toch gebruiken wij nog altijd liever de kroppen sla. Je hebt dan altijd sla in huis voor bij de lunch op een broodje, maar ook als garnering bij heel veel gerechten. Bovendien zouden we de smaak van die “ouderwetse” krop sla niet willen missen.
Gebruik de restjes uit de koelkast
Een salade is ideaal voor het verwerken van restjes tomaat, komkommer, een gekookt eitje, maar ook de champignons, een restje vlees, een restje vis, en wat dacht je van het kontje van de kaas (of kopen we die ook allemaal in plakjes?) dat je over de salade raspt? Van restjes oud brood maak je croutons voor je salade. Gooi geen eten weg, want in heel veel gevallen kun je dit gewoon gebruiken. In de salade dus!.
Kropsla en krulsla pimpen doe je zo:
Naast bovengenoemde restjes is er natuurlijk ook een dressing of een vinaigrette nodig. De flessen, zakjes en tubes kant-en-klare dressing zijn natuurlijk aantrekkelijk omdat het zo lekker makkelijk is. Verdiep je dan ook eens in de ingrediëntenlijst! Niet schrikken hoor, wat je zo ongemerkt naar binnen werkt. En waarom? Het zelf maken van een dressing of vinaigrette is zo simpel. Je hebt slechts een paar ingrediënten nodig. We gaan er dan natuurlijk vanuit dat je een beetje basis voorraad in huis hebt.
Kropsla en krulsla recepten
Natuurlijk hebben we wat ideeën voor je op een rij gezet. Want wij hopen echt dat je de volgende keer bij de groenteman die kropsla en krulsla weer ziet liggen. Onderstaande tips helpen je dan op weg, maar vergeet niet dat je gewoon zelf kunt variëren met wat er nog in je koelkast ligt.
Groene salade met vinaigrette van balsamico en vijgen
- 100 gram veldsla
- 100 gram krulsla
- 2 lente-uitjes
- handje walnoten
- 100 gram blokjes zachte kaas
- 2 gedroogde vijgen
- handje tuinkers
- vinaigrette met balsamico
Was de sla, haal de worteltjes van de veldsla en snij de krulsla grof. Snij de lenteui in ringetjes en de vijgen in stukjes. Maak de dressing en breek de walnoten grof. Meng de sla soorten en de lente-uitjes en leg ze op een bord of in een schaal. Verdeel er de walnoten, de blokjes kaas en de stukjes vijgen over. Voeg vlak voor het serveren een hoeveelheid vinaigrette naar keuze over de groene salade en meng kort door.
Groene salade met appel en avocado
- 100 gram krulsla
- 100 gram bladsla
- 1 kleine elstar
- 1 avocado
- vinaigrette met appelazijn en dille
- 2 takjes verse dille
Was de sla en scheur deze in stukken. Snij de appel in partjes en de avocado in blokjes. Meng de sla en doe deze op een bord of in een kom. Verdeel er een klein beetje dressing over en meng. Neem een kommetje met een beetje dressing en haal er de stukjes appel doorheen zodat deze een dun laagje dressing krijgen. Verdeel over de salade. Doe dit ook met de avocado. Snij de dille grof en verdeel deze over de groene salade met appel en avocado. Serveer direct.
Groene salade met kerstomaatjes en klassieke vinaigrette
- 100 gram krulsla
- 100 gram bladsla
- 2 lente-uitjes
- 150 gram kerstomaatjes
- klassieke vinaigrette
Was de sla en trek deze in stukken. Was de kerstomaatjes en haal de kroontjes eraf, snij ze doormidden. Snij de lente-uitjes in ringetjes. Meng alles door elkaar met een hoeveelheid klassieke vinaigrette naar keuze. Serveer direct.
Lees ook: Botersla; die moet je plukken
Botersla: Die moet je plukken! Botersla, ook wel kropsla, is weer terug van weggeweest! En welke lekkere dingen maak je met botersla? We geven drie recepten.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
Check het recept of lees de info
Bij ons lig heel veel kroppen sla en ijsbergsla en die kleine sla! Voldoende aanbod.
Wat fijn met zoveel aanbod kun je lekker vaak sla eten. Variatie genoeg.