Kruidenboter maken – op stokbrood, op een gegrild stukje vlees, bij de vis of zelfs bij groenten, kruidenboter is altijd lekker. Het geeft een gerecht net dat beetje extra wat het speciaal maakt. Je kunt kruidenboter kopen, maar er gaat niets boven het zelf maken van kruidenboter. Koop lekkere roomboter, het liefst rechtstreeks bij de boer, en met een paar extra ingrediënten kun je zelf heel makkelijk kruidenboter maken. Dit is echt zo veel lekkerder dan de kant-en-klare versies!
Zelf kruidenboter maken is leuk!
Als je zelf kruidenboter maakt, heeft het als voordeel dat je precies weet wat erin zit. Geen verborgen smaakmakers, conserveringsmiddelen of bergen suiker, jij beslist wat de smaakmakers voor je kruidenboter zijn. Je kunt de boter helemaal aanpassen aar je eigen smaak of perfect passend bij juist dat ene gerecht. Zacht, kruidig, pittig, zoet of zout, het kan allemaal.
De lekkerste kruidenboter maak je zo
Het maken van kruidenboter is heel eenvoudig, zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is, liever iets te koud dan gesmolten. Ga die lekkere boter dus niet in de magnetron zetten, hij zal dan gedeeltelijk smelten wat invloed heeft op de structuur van de boter.
Die boter kun je op twee manieren bewerken met een mixer of met een vork. Met een vork is het gewoon een kwestie van goed prakken en mengen voor een vrij compacte kruidenboter. De mixer zal dus een iets luchtigere kruidenboter geven dan met een vork.
Het is de bedoeling dat je de boter zalvig roert en niet luchtig klopt. Gebruik daarom bij een keukenmachine de vin, of bisschop en niet de garde. Dit voor behoud van je garde maar ook voor de structuur van de kruidenboter. Met een garde kun je de kruiden niet goed doorroeren, omdat ze allemaal aan de draden blijven hangen.
Begin met een goede basis
De enige echte basis voor kruidenboter is, echt lekkere roomboter, niet meer en niet minder. Geen margarine, geen olie, alleen echte boter, het liefst rechtstreeks van de boer. Als je basis goed is dan kan de rest ook bijna niet mis gaan.
De receptsuggesties die hier volgen zijn voor een hoeveelheid van 150 gram boter. Dat is een mooie hoeveelheid om rollen van te maken. Roer de boter eerst goed zalvig voor je de extra ingrediënten er aan toevoegt. Een kruidenboter is het lekkerste als de boter minimaal een dag de smaken van de toevoegingen op heeft kunnen nemen.
Basis kruidenboters die vrijwel overal bij te gebruiken zijn
- Zoute boter – voeg een theelepel zout-flakes toe, zout-flakes zijn iets grover dan gewoon zout en smelten vrij makkelijk in de mond. Grof zeezout is hiervoor te hard.
- Knoflookboter – pers 2 teentjes knoflook uit en roer dit samen met een beetje zout en peper door de boter.
- Kruidenboter – snijd 2 takjes peterselie, en een paar takjes bieslook fijn. Roer dit samen met zout en peper door de boter.
- Kruidenboter met knoflook – snijd 2 takjes peterselie, en een paar takjes bieslook fijn, pers 1 teentje knoflook uit. Roer dit samen met een beetje zout en peper door de boter.
- Citroenboter – voeg een eetlepel zest van een biologische citroen en een beetje zout toe aan de boter.
Kruidenboters met verse kruiden
- Rozemarijn zeezout boter – hak een takje rozemarijn zo fijn mogelijk en roer dat samen met een beetje zout en peper krachtig door de boter.
- Citroen-tijm boter – ris de blaadjes van 3-4 takjes tijm en hak er kort met een mes doorheen zodat ze goed de smaak kunnen afgeven. Voeg dit samen met een 1/2 eetlepel citroenzest bij de boter.
- Bieslook boter – Hak een bosje bieslook in dunne ringetjes en roer dit met een beetje zout en peper door de boter.
- Limoen-dille boter – hak 2-3 takjes dille fijn en roer dit met een 1.2 eetlepel limoenzest en zout door de boter.
- Basilicumboter – Rooster een eetlepel pijnboompitten, laat dit afkoelen en roer dit samen met fijngehakte blaadjes van 4 takjes basilicum en een beetje zout door de boter.
Kruidenboters met gedroogde kruiden
Je kunt hier eventueel nog vers gehakte peterselie of bieslook aan toevoegen voor meer kleur en smaak.
- Gerookte paprika boter – voeg een halve theelepel gerookt paprikapoeder samen met een beetje zout en peper toe aan de boter.
- Ras el hanout boter – voeg een volle theelepel ras el hanout, samen met een beetje zout toe aan de boter.
- Cajun boter – voeg 1 volle theelepel cajun toe aan de boter samen met een mespuntje paprikapoeder. Pas op sommigen mengsel bevatten al zout.
- Italiaanse kruidenboter – voeg 2 theelepels gemengde Italiaanse kruiden samen met een beetje zout toe aan de boter.
- Kerrieboter – voeg een volle theelepel kerriepoeder met een beetje zout toe aan de boter.
Kruidenboter met iets extra’s
- Truffelboter– voeg 2 eetlepels truffeltapenade samen met een beetje zout en peper toe aan de boter.
- Pestoboter – voeg een eetlepel rode of groene pesto toe aan de boter.
- Mosterdboter – voeg een volle theelepel grove mosterd en scherpe mosterd toe aan de boter.
- Tomaten boter – voeg 30 gram fijngehakte gedroogde tomaat, 1 theelepel tomatenpuree, 1 theelepel gedroogde oregano en een teentje geperste knoflook, zout en peper toe aan de boter.
- Olijven boter – voeg 2 eetlepels fijngehakte olijven samen met een geperst teentje knoflook en 1 theelepel gedroogde oregano, zout en peper toe.
- Chiliboter – voeg 1 eetlepel sweetchilisaus, een mespunt chilivlokken en een beetje Srirachasaus toe aan de boter.
- Gekarameliseerde uien boter – bak een half fijngesneden uitje samen met een beetje tijm, zout en peper tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen en roer dit door de boter.
Rollen kruidenboter zijn makkelijk en ideaal
Een klein beetje kruidenboter maken is vrij lastig en waarom zou je niet gelijk wat meer maken als je toch bezig bent? Onze tip is: maak er rollen van. Die rollen bewaar je in de diepvries. Als je dan kruidenboter nodig hebt, snijd je er met een nat en warm mes de benodigde plakjes of hoeveelheid vanaf. Die plakjes zijn in no-time op temperatuur om verder te gebruiken. Hoe leuk is het als je een etentje hebt en je kunt twee of meerdere soorten kruidenboter op tafel zetten zonder er extra werk aan te hebben, want je had ze al eens eerder gemaakt.
Je maakt de rollen kruidenboter heel makkelijk met huishoudfolie of bakpapier. Leg hiervoor een royaal stuk folie voor je op een werkvlak. Daarop leg je in een baan in het midden de boter. Vouw de folie van je af over de boter en duw de boter met het plastic in vorm met een pannenkoekenmes. Zorg dat de luchtbellen eruit zijn. Rol de rest van de folie erover en draai de uiteindes strak aan. Laat de kruidenboter opstijven in de koelkast of diepvries. Bij de rollen met plasticfolie kun je de porties met folie erom afsnijden. Dit is makkelijker en minder geknoei dan met bakpapier, maar kijk wat voor jou het makkelijkste is.
Roomboter; puur voor het beste resultaat
Met roomboter geef je echt smaak aan je gerechten. Wat is het precies en wat kan er allemaal mee? Wij leggen het uit en geven recepten.