• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 10 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Vijf voordelen van je eigen (kleine) kruidentuin

0
zelf kruiden kweken 3

Verse kruiden, ze zijn tegenwoordig echt overal te koop. In bosjes of als plant, gekweekt door  iemand die jij niet kent en voor een gemiddelde prijs tussen de één en twee euro. Je koopt een kruidenplant, gebruikt er wat van, en de rest ligt/staat vaak te verpieteren in de keuken. Zonde natuurlijk en dat kan ook heel eenvoudig anders.

Niet iedereen heeft groene vingers, dat hoeft ook niet! Een complete moestuin aanleggen? Wat ons betreft erg leuk om te doen, maar als het niet direct je interesse heeft, begin dan eens met een kruiden tuintje. Gewoon een grote plantenbak, of een paar kleinere in de vensterbank, op je balkon of op het terras. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar het heeft ook nog eens heel veel voordelen.

Kruidentuin. Waarom zou jij vandaag nog starten?

  1. Je bespaart geld. Knip alleen af wat je nodig hebt en de rest groeit gewoon lekker door.
    Heb je ineens veel 
    te veel dan vries je de kruiden in hapklare porties in, een ouderwetse, plastic ijsblokjeshouder komt dan goed van pas. En sommige kruiden zoals, tijm en rozemarijn, lenen zich heel goed om te drogen, hang ze in kleine bosjes op een droge en goed geventileerde plek.
  2.  Meer variatie op tafel. Wat houd je tegen wanneer je alleen maar even met een schaar naar je zelfgekweekte, geurige kruidenplanten hoeft te lopen. Eén basisgerecht, maar steeds anders gekruid levert vaak een verrassend lekkere combinatie op. Gewoon een kwestie van proberen.
  3.  Zoutreductie. Doordat je verse kruiden gebruikt om smaak aan je gerechten te geven, heb je veel minder zout nodig. Kruiden bevatten nl. van natuurlijke aromastoffen. Veel gezonder dus!
  4.  Mogelijkheden. Je kunt zoveel doen met verse kruiden! Maak eens een lekker kopje muntthee, limonade met verse melisse, voeg rozemarijn als smaak toe, garneer met basilicum, de mogelijkheden zijn praktisch eindeloos! Kijk hier maar eens voor een geurige kruidenolie en voor knapperige grissini met verse kruiden
  5. Leuk en leerzaam. Het zelf zaaien, stekken en kweken van verse kruiden is niet alleen erg leuk, het geeft ook veel voldoening en is bijzonder leerzaam. Lijkt je het allemaal te moeilijk en te veel werk, begin dan eens met tuinkers op een wattenschijfje, kijk maar hier voor wat tips.  
Wanneer zaaien: binnen: buiten:
Basilicum mrt-apr mei
Bieslook mrt-apr mei-juni
Dille mrt apr-juni
Kervel febr-mrt apr-juni
Koriander febr-mrt mrt-juni
Oregano mrt apr
Peterselie mrt-apr mei-aug
Salie mrt-mei mei
Snijselderij mrt-apr mei
Stevia mei-aug
Tijm mrt-apr apr
Tuinkers altijd mei-sept

(Budget)tips om zelf eenvoudig je eigen kruiden te zaaien

  1. Je kunt natuurlijk naar een tuincentrum gaan en daar hippe en relatief dure zaaibakken kopen, maar dat kan ook een stuk goedkoper! Bijna iedereen heeft wel plastic bakjes over van bijvoorbeeld de champignons, tomaten, yoghurt of andere toetjes, lege waterflesjes, noem maar op. Wees creatief. Er zijn ook mensen die zaaien in lege wc rollen of zelf bakjes vouwen van oude kranten. Vergeet niet om gaatjes in de onderkant te maken, want dan kan het te veel aan water er gewoon uitlopen en verrotten de zaden/plantjes minder snel.
  2. Gebruik zaai en stekgrond of kokosvezel, hier zitten geen meststoffen in, want daar kunnen de kleine spruiten niet goed tegen, ze lopen dan het risico om te ‘verbranden’.
  3. De meeste kruiden vragen na het zaaien een warme plek om te kunnen kiemen. Maak van bijvoorbeeld halve plastic flesjes een kapje over het bakje met zaden, zo heb een klein broeikasje gemaakt. Als de zaden gaan kiemen kun je het dopje eraf draaien zodat er wat frisse lucht naar binnen kan.
  4. Waar koop je zaden voor je kruidentuintje? Je kunt naar een tuincentrum bij je in de bij je in de buurt gaan, of eens in je kennissenkring rondvragen en zijn altijd wel mensen die wat zaden en/of stekjes over hebben. Ook bij de Aldi en de Action hebben ze in het voorjaar leuke aanbiedingen voor de moestuin. Bezoek anders eens een webwinkel, hier zijn enkele voorbeelden waar ik goede ervaringen mee heb: De nieuwe tuin, Diana’s mooie moestuin of De bolster.

 

VEEL SUCCES!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • draadjesvlees

    Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong

  • Hachee

    Hachee volgens oud-Hollands recept

  • Pannenkoeken beslag

    Pannenkoeken beslag. De basis (en geheimen)

  • Kip in ketjapsaus

    Kip in ketjapsaus

  • soepballetjes maken

    Soepballetjes maken

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • kruidige kippenpoten uit de oven

    Kruidige kippenpoten; uit de oven

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons ( Heerlijk op de borrelplank )

  • Oma’s gehaktballen

    Oma’s gehaktballen

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
  • Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
  • Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
  • Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
  • Speculaastaart met peer een sinterklaascadeautje uit jouw keuken
  • Kool uit de wok; de mogelijkheden zijn eindeloos

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.