• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
maandag, maart 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Vijf voordelen van je eigen (kleine) kruidentuin

door Redactie
in Specials
0
0
zelf kruiden kweken 3

Verse kruiden, ze zijn tegenwoordig echt overal te koop. In bosjes of als plant, gekweekt door  iemand die jij niet kent en voor een gemiddelde prijs tussen de één en twee euro. Je koopt een kruidenplant, gebruikt er wat van, en de rest ligt/staat vaak te verpieteren in de keuken. Zonde natuurlijk en dat kan ook heel eenvoudig anders.

Niet iedereen heeft groene vingers, dat hoeft ook niet! Een complete moestuin aanleggen? Wat ons betreft erg leuk om te doen, maar als het niet direct je interesse heeft, begin dan eens met een kruiden tuintje. Gewoon een grote plantenbak, of een paar kleinere in de vensterbank, op je balkon of op het terras. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar het heeft ook nog eens heel veel voordelen.

Kruidentuin. Waarom zou jij vandaag nog starten?

  1. Je bespaart geld. Knip alleen af wat je nodig hebt en de rest groeit gewoon lekker door.
    Heb je ineens veel 
    te veel dan vries je de kruiden in hapklare porties in, een ouderwetse, plastic ijsblokjeshouder komt dan goed van pas. En sommige kruiden zoals, tijm en rozemarijn, lenen zich heel goed om te drogen, hang ze in kleine bosjes op een droge en goed geventileerde plek.
  2.  Meer variatie op tafel. Wat houd je tegen wanneer je alleen maar even met een schaar naar je zelfgekweekte, geurige kruidenplanten hoeft te lopen. Eén basisgerecht, maar steeds anders gekruid levert vaak een verrassend lekkere combinatie op. Gewoon een kwestie van proberen.
  3.  Zoutreductie. Doordat je verse kruiden gebruikt om smaak aan je gerechten te geven, heb je veel minder zout nodig. Kruiden bevatten nl. van natuurlijke aromastoffen. Veel gezonder dus!
  4.  Mogelijkheden. Je kunt zoveel doen met verse kruiden! Maak eens een lekker kopje muntthee, limonade met verse melisse, voeg rozemarijn als smaak toe, garneer met basilicum, de mogelijkheden zijn praktisch eindeloos! Kijk hier maar eens voor een geurige kruidenolie en voor knapperige grissini met verse kruiden
  5. Leuk en leerzaam. Het zelf zaaien, stekken en kweken van verse kruiden is niet alleen erg leuk, het geeft ook veel voldoening en is bijzonder leerzaam. Lijkt je het allemaal te moeilijk en te veel werk, begin dan eens met tuinkers op een wattenschijfje, kijk maar hier voor wat tips.  
Wanneer zaaien: binnen: buiten:
Basilicum mrt-apr mei
Bieslook mrt-apr mei-juni
Dille mrt apr-juni
Kervel febr-mrt apr-juni
Koriander febr-mrt mrt-juni
Oregano mrt apr
Peterselie mrt-apr mei-aug
Salie mrt-mei mei
Snijselderij mrt-apr mei
Stevia mei-aug
Tijm mrt-apr apr
Tuinkers altijd mei-sept

zelf kruiden kweken 2(Budget)tips om zelf eenvoudig je eigen kruiden te zaaien

  1. Je kunt natuurlijk naar een tuincentrum gaan en daar hippe en relatief dure zaaibakken kopen, maar dat kan ook een stuk goedkoper! Bijna iedereen heeft wel plastic bakjes over van bijvoorbeeld de champignons, tomaten, yoghurt of andere toetjes, lege waterflesjes, noem maar op. Wees creatief. Er zijn ook mensen die zaaien in lege wc rollen of zelf bakjes vouwen van oude kranten. Vergeet niet om gaatjes in de onderkant te maken, want dan kan het te veel aan water er gewoon uitlopen en verrotten de zaden/plantjes minder snel.
  2. Gebruik zaai en stekgrond of kokosvezel, hier zitten geen meststoffen in, want daar kunnen de kleine spruiten niet goed tegen, ze lopen dan het risico om te ‘verbranden’.
  3. De meeste kruiden vragen na het zaaien een warme plek om te kunnen kiemen. Maak van bijvoorbeeld halve plastic flesjes een kapje over het bakje met zaden, zo heb een klein broeikasje gemaakt. Als de zaden gaan kiemen kun je het dopje eraf draaien zodat er wat frisse lucht naar binnen kan.
  4. Waar koop je zaden voor je kruidentuintje? Je kunt naar een tuincentrum bij je in de bij je in de buurt gaan, of eens in je kennissenkring rondvragen en zijn altijd wel mensen die wat zaden en/of stekjes over hebben. Ook bij de Aldi en de Action hebben ze in het voorjaar leuke aanbiedingen voor de moestuin. Bezoek anders eens een webwinkel, hier zijn enkele voorbeelden waar ik goede ervaringen mee heb: De nieuwe tuin, Diana’s mooie moestuin of De bolster.

 

VEEL SUCCES!

Tags: KruidenKruiden infoMoestuinverse kruiden
DeelPin1Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

ananas
Specials

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel
Specials

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank
Specials

Hollandse borrelplank; een feestje!

Rode kool met appel
Specials

Rode kool met appel; een fantastische combi

Spitskool
Specials

Spitskool; van alle markten thuis!

ei in soep 1
Specials

Ei in soep; geef je soep een extraatje

Aardappelsoep
Specials

Aardappelsoep; dat is smaak, ook voor een klein budget

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

100% vers en 100% lekker van het seizoen

winter recepten

Winter recepten; Gezelligheid binnen met het seizoen op tafel

Heerlijke winter recepten. Huisgemaakt met verse ingrediënten. Je vindt er makkelijke en snelle recepten, maar ook heerlijke stoofpotten.

Check het recept of lees de info

Uitgelicht

De lekkerste kippensoep
Specials

De lekkerste kippensoep recepten uit de hele wereld!

Kippensoep, bij een griepje, of gewoon omdat het een heerlijke soep is. Maar wat is nou de lekkerste kippensoep? Recepten uit de hele wereld!

Check het recept of lees de info
ananas

Ananas; de lekkerste dingen maken met verse ananas

salades met appel

Salades met appel; dit zijn de lekkerste recepten

Hollandse borrelplank

Hollandse borrelplank; een feestje!

Recept in de picture

Rösti
Bijgerecht

Rösti; aardappels op zijn Zwitsers!

Geraspte aardappel, en dat op zijn Zwitsers. Dan hebben we het over rösti. Een lekker bijgerecht, waarmee het heerlijk variëren is!

Check het recept of lees de info
witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Witlofovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Venkeltaart met ham en kaas

Venkeltaart met ham en kaas

Handige kooktips

eieren pellen
Kookschool

Eieren pellen

Waarom gaat eieren pellen de ene keer moeiteloos en lukt het de andere keer totaal niet. We leggen het uit en geven tips.

Check het recept of lees de info
onderdelen keukenmachine

Onderdelen van de keukenmachine, waar gebruik je ze voor?

Broccoli koken

Broccoli koken; zo blijft die mooi groen

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Elise de Haan op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • Janet Satnarain op Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen
  • kitty wal op Botersaus
  • Redactie op Griet grillen op de barbecue
  • Elise de Haan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Monique Aan op Rendang van oesterzwammen en spitskool
  • Redactie op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Carla Bos op Wereldgerecht: Mexicaanse Chili con carne
  • Benblom op Griet grillen op de barbecue
  • Redactie op Ontbijtkoek maken; Heel Holland hapt straks naar…..

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt en lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Diversen
    • Abonneren
    • Team
    • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen