Lamsgehakt – Je vindt lamsgehakt, of lamsvlees in het algemeen niet in het standaardassortiment van elke slager. Het is ook een gehaktsoort die in Nederland veel minder vaak wordt gebruikt. Maar eigenlijk zou je er toch eens naar op zoek moeten gaan. Want lamsvlees is heerlijk, en van lamsgehakt kun je de lekkerste gerechten maken. Dat varieert van allerlei spannende, internationale vleesgerechten, tot onze traditionele Hollandse gehaktbal, die je ook heel goed met lamsvlees kunt maken.
Wat algemene informatie over gehakt
Een van de veelzijdigste vleesproducten is ongetwijfeld gehakt. Je kunt het voor heel veel gerechten gebruiken. Denk aan hamburgers, gehaktballen, gehaktbroden, soepballetjes en geruld gehakt. En gehakt wordt niet alleen in Nederland gegeten, maar over de hele wereld ingezet voor allerlei nationale gerechten. Gehakt is niet alleen rundergehakt, of half-om-halfgehakt. Er wordt ook gehakt gemaakt van varkensvlees, kip, kalfsvlees, kalkoen en lamsvlees en er worden gehaktsoorten aangeboden die zijn samengesteld uit verschillende vleessoorten. Denk hierbij aan half-om-halfgehakt, gemengd gehakt en dergelijke. Meestal wordt gehakt gemaakt van de afsnijdsels. Dit zijn de wat minder mooie en malse stukken die overblijven na het slachten en uitbenen. Om ze niet verloren te laten gaan, worden ze vermalen tot gehakt. Op die manier zou ook de term ‘woensdag gehaktdag’ zijn ontstaan. Vroeger werd het vee op maandag geslacht, vervolgens werd het vlees op dinsdag uitgebeend en gesneden en moesten op woensdag de restjes worden opgemaakt. En je raadt het vast al, die restjes werden vermalen tot gehakt! Dit is overigens niet iets wat alleen honderden jaren geleden gebeurde, het was ook nog lang in de twintigste eeuw gebruikelijk.
Nederlands lamsvlees
Lams- en schapenvlees is het vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Over het algemeen wordt het vlees van een schaap dat jonger dan een jaar is lamsvlees genoemd. Zodra het dier ouder dan een jaar is, wordt het beschouwd als een schaap. Het vlees van een schaap is veel vetter dan van een lam en het heeft een sterke, uitgesproken smaak, die niet door iedereen even lekker wordt gevonden. Het voorjaar is de tijd van de lammetjes, en dus de tijd om te genieten van Nederlands lamsvlees. Dit Nederlandse lamsvlees is een echt product van het seizoen. Vers lamsvlees uit Nederland is vrijwel alleen in het voorjaar en in de zomer te koop. Omdat er ook lamsvlees wordt ingevoerd, is er wel het hele jaar vers lamsvlees te koop.
Lamsgehakt
Lamsgehakt heeft een mooie roze kleur en is fijn, maar wel wat uitgesproken van smaak. Zoals bij vrijwel alle soorten gehakt, worden voor dit gehakt ook niet de mooiste stukken vlees gebruikt om tot gehakt te draaien. Meestal worden voor lamsgehakt stukken van de schouder, nek, borst of bout gebruikt. Lamsvlees en dus ook lamsgehakt is ook niet de magerste vleessoort. Maar dat is geen probleem, want een beetje vet betekent ook dat het gerecht waarvoor je het gebruikt niet te snel te droog zal worden. En dat vet in lamsgehakt komt de smaak ook zeker ten goede.
Waarom lamsgehakt?
Lamsvlees heeft een wat uitgesprokener smaak dan rundergehakt. Zeker in gerechten uit de Midden-Oosterse, Griekse en Turkse keuken zal lamsgehakt goed tot zijn recht komen. Denk ook eens aan traditionele Britse recepten, als Shepherds pie. In veel gevallen kun je in recepturen het rundergehakt of half-om-halfgehakt gerust vervangen door lamsgehakt.
Om meer te weten te komen over gehakt in het algemeen, wat regeltjes over de samenstelling van gehakt, wat tips en weetjes over gehakt, en uiteraard ook over lamsgehakt, raden we je aan om het artikel over gehakt eens te lezen. Daar vind je je alles wat je moet weten over gehakt!
Lamsgehakt, waarom je daarvoor zou kunnen kiezen
Er zijn veel soorten gehakt te koop. Behalve de bekendste soorten, kennen we ook lamsgehakt. Waarom zou je voor lamsgehakt kiezen?
Gehakt, de meest veelzijdige stukjes vlees. Weet je echt wat je eet?
Gehakt bestaat uit dierlijk vlees en dierlijk vet, koop je vers en maak je zelf aan. Wat zijn de regels voor de samenstelling (zonder rare toevoegingen)?
Kopen en bewaren
Lamsvlees is een product dat in Nederland niet heel veel verkocht wordt. Houd er rekening mee dat de slager misschien geen lamsgehakt op voorraad heeft, en ook het lamsvlees om tot gehakt te draaien niet. Ook de meeste Nederlandse supermarkten verkopen niet standaard lamsgehakt. Dat betekent dus dat als jij lamsgehakt wilt gaan klaarmaken, je dit het beste van tevoren bij de slager kunt bestellen, om teleurstelling te voorkomen. Je kunt lamsgehakt dat je vers bij de slager hebt gekocht maximaal 1 dag in de koelkast bewaren. Heb je het vlees in de supermarkt gekocht en is het verpakt in een gesealde verpakking, kijk dan naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Lamsgehakt laat zich ook heel goed invriezen. Je kunt het maximaal 3 maanden in de diepvries bewaren.
Zelf lamsgehakt draaien
Mocht je in het bezit zijn van een gehaktmolen, dan is het natuurlijk ook mogelijk om je eigen lamsgehakt te draaien. Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt kiezen welk deel van het lam je wilt gebruiken, welke kruiden of specerijen je er aan toe wilt voegen. Je kunt zelf gehakt draaien het beste doen vlak voor dat je het gerecht waar je het gehakt voor gaat gebruiken gaat klaarmaken. Als je het eerder doet loop je het risico dat het vlees gaat verkleuren. Dit ziet er niet smakelijk uit. Gebruik voor het zelf draaien van gehakt vlees dat zo koud mogelijk is. Je kunt hiervoor het vlees wat aanvriezen (dus niet diepvriezen!) Denk er ook aan dat je zelf gedraaid gehakt niet lang kunt bewaren.
De lekkerste recepten met lamsgehakt
Wie lamsgehakt eenmaal ontdekt zal er vanzelf mee gaan experimenteren. Uiteraard zijn er hier al een aantal heerlijke recepten met lamsgehakt voor je op een rij gezet. Van een heerlijke lamsburger tot een gehaktbrood, maar ook een klassieker als moussaka en heerlijke lamsgehaktballetjes voor op de borreltafel.
Shepherd’s pie; Een echte Britse comfortfood klassieker!
Zin in een heerlijke, Britse, comfortfood klassieker? Maak eens een Shepherds pie. Een schaal vol gehakt, groenten en romige aardappelpuree!
Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje
Wie loopt er niet warm voor een heerlijk gevuld en gekruid gehaktbrood? Dit gehaktbrood is van lamsgehakt en heeft een zonnig Grieks tintje!
Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup
Gehaktballetjes op de borreltafel saai? Ontdek lamsgehaktballetjes. Echt lekker en deze balletjes zorgen opnieuw voor feest bij de borrel.
Turkse pide gevuld met gehakt
Zet eens wat anders op tafel dan een pizza. Deze heerlijk Turkse pide gevuld met gehakt en paprika is een goed en smakelijk alternatief.
Lamsburger op een broodje met tzatziki en courgette
Als lunch, maar ook op een makkelijke zaterdagavond is een lamsburger feest. Met lekkere zelfgemaakte tzatziki en gegrilde courgette.
Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Iets lekkers na een lange werkdag? Deze lamsgehaktballetjes in auberginestoof kun je van tevoren bereiden. Comfortfood, vol verse groenten!
Lamsköfte met een muntsausje
De traditionele lamsköfte met een muntsaus. Gegaard in de oven, maar je kunt de lamsköfte ook een minuut of vijf in een grillpan leggen.
Kebab menu van de barbecue met Tzatziki en Fregola
Kebab kun je afhalen bij de diverse grillrooms, maar in dit artikel ontdek je de voordelen van een kebab menu van eigen barbecue. Lekker en vooral gezellig!
Lamsvlees; dat betekent voorjaar
Lammetjes horen bij het voorjaar, dus dat is de tijd om van Nederlands lamsvlees te genieten. Met deze lamsvleesrecepten gaat dat lukken!