Lamskoteletten – Gek eigenlijk, bij lamsvlees noem je het lamskoteletten, als het om varkensvlees gaat, noem je het spareribs. Lamskoteletten worden door velen gezien als een delicatesse. Met hun sappige vlees, en de karakteristieke smaak worden ze regelmatig gekozen op de menukaart van een restaurant. Misschien bestel jij ze dan ook wel. En diezelfde lamskoteletten kun je natuurlijk ook thuis bakken.
Zelf lamskoteletten bakken
Lamskoteletten bakken is echt heel makkelijk. Met een eenvoudig recept kun je al uit de voeten. Als je thuis zelf lamskoteletten wil bakken is het verstandig om eens te kijken bij een Turkse slager. Daar kun je veel goedkoper aan lamskoteletten komen, en het gaat dan vaak om Hollandse lamsvlees van een uitstekende kwaliteit. Die Turkse slager kan je misschien ook wel advies geven over hoe jij de lekkerste lamskoteletten kunt bakken. Dus zoek een mooi recept, er staan er meerdere hieronder, en ga het eens proberen.
Let op, zorg er altijd voor dat de lamskoteletten op kamertemperatuur zijn voor je ze gaat bakken. Vervolgens kun je ze in een hete pan bakken. Hoelang je ze bakt, is afhankelijk van de dikte van het vlees. Je kunt ongeveer uitgaan van de volgende baktijden.
- 4 minuten voor medium-rare
- 5 minuten voor medium
- 6 minuten voor well-done
Voeg smaak toe met verschillende kruiden. Je kunt zowel verse als gedroogde kruiden gebruiken. Passende kruiden zijn: knoflook, tijm en rozemarijn. Maar naast die kruiden kan er nog meer. Een beetje citroensap kan bijvoorbeeld wonderen doen met de smaak van jouw lamskoteletten. Experimenteer vooral en ontdek welke smaken jij, naast verschillende kruiden, nog meer kunt gebruiken.
Marineren geeft smaak en maakt het vlees nog malser
In de recepten hieronder zie je al dat er smaak toegevoegd wordt door de lamskoteletten te marineren. Een shoarmamarinade en lamskoteletten met een Oosters tintje bijvoorbeeld. Maar kies vooral marinades met smaken waar jij van houdt.
Drie snelle marinades om lamskoteletten te marineren
Recept 1: Klassiek: Knoflook en Rozemarijn
Meng 4 tenen knoflook met 2 eetlepels rozemarijn en de geraspte schil van een citroen met 60 ml olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Recept 2: Fris en zomers: Yoghurt en Munt
Hak wat verse munt en wat verse koriander fijn. Meng 2 eetlepels munt en 1 eetlepel koriander met 200 ml. Griekse yoghurt. Meng er ook 2 fijngehakte tenen knoflook door en 1 1 theelepel gemalen komijn. Breng verder op smaak met zout en peper
Recept 3: Stijlvol: Honing en Mosterd
Meng 3 eetl. honing met 3 eetl. mosterd, 2 eetl. olijfolie en 1 eetl. sojasaus. Schep er 1 fijngehakte teen knoflook door en breng verder op smaak met zout en peper.
Let op: Als je de lamskoteletten wilt marineren breng je ze eerst op kamertemperatuur. Doe de marinade in een afsluitbare zak. Doe de lamskoteletten erbij en zorg dat die volledig bedekt zijn met de marinade. Laat nu minimaal 1 uur marineren in de koelkast, maar liever nog 4 tot 6 uur. Haal dan de lamskoteletten uit de marinade. Je kunt ze nu bakken of grillen naar wens.
Inspiratie opdoen met de lekkerste recepten
De lekkerste recepten voor lamskoteletten? Die vind je hieronder. Op zijn Spaans, op zijn Grieks? Of met een heerlijke shoarmamarinade? Ook met een Oosters tintje zijn ze heerlijk. Natuurlijk is er ook een klassiek recept voor lamskoteletten met kruidenboter voor je. Ze zijn allemaal even lekker, dus het maakt niet uit voor welke variant je gaat. Of je probeert ze gewoon allemaal een keer!
Lamskoteletten in shoarmamarinade
Lamskoteletten in shoarmamarinade, dat is een topper op de barbecue, maar zeker ook in de grillpan of koekenpan makkelijk te bereiden.
Lamskoteletten met een Oosters tintje
Weet je dat lamsvlees ook heel goed op zijn Aziatisch kan? Proef de lamskoteletten met een Oosters tintje maar eens. Je zult verrast zijn!
Spaanse lamskoteletten
Kun je ze al ruiken, die heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.
Gegrilde lamskoteletten met kruidenboter
Er is bijna niks lekkerder dan kort gegrilde lamskoteletten, en natuurlijk serveer je deze met kruidenboter uit eigen keuken.
Wat zijn lamskoteletten nu precies?
Lamsvlees is een product dat in Nederland niet erg bekend is. Lamskoteletten zijn stukjes vlees die afkomstig zijn van de ribben van een lam. Ze worden meestal gesneden uit het ribgedeelte van de rug van het lam. Lamskoteletten zijn klein, mals en sappig, en hebben een karakteristiek botje dat eruitziet als een klein handvat. Ze worden vaak gezien als een luxe stukje vlees vanwege hun smaak en textuur. Lamskoteletten kunnen op verschillende manieren worden bereid, zoals grillen, bakken, braden of barbecueën. Het vlees wordt meestal rosé gebakken of gegrild om de sappigheid en de natuurlijke smaak te behouden.
Lamsvlees; dat betekent voorjaar
Lammetjes horen bij het voorjaar, dus dat is de tijd om van Nederlands lamsvlees te genieten. Met deze lamsvleesrecepten gaat dat lukken!