• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 19 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Lamsschouder, een stuk vlees vol smaak

Bij uitstek geschikt om te stoven of om het te laten garen in de oven

Redactie door Redactie
in Specials
0
Lamsschouder

Lamsschouder – Als je denkt aan lamsvlees, dan denk je al snel aan lamskoteletjes, lamsshoarma of lamsgehakt. De kleinere stukken ‘snel klaar vlees’ dus. Maar de wat grotere delen van het lam, die wat meer tijd kosten om klaar te maken, zijn zeker zo lekker. Denk hierbij aan de lamsbout, het lamsrack, maar zeker ook de lamsschouder. Het vlees van de lamsschouder wordt vaak gebruikt om op te binden tot een rollade. Toch is dit stuk van het lam, dat veel smaak heeft, heel geschikt om op veel andere manieren klaar te maken. In de voorbout, de schouder dus, zit meer bindweefsel dan de achterbout. Dit maakt dat het vlees wat taaier is. Ook wordt lamsschouder wel gebruikt om lamsgehakt van te maken, tot blokjes soepvlees gesneden, of verwerkt tot shoarma.

De lamsschouder is ook bij uitstek geschikt om in zijn geheel te braden. De schouder van het lam is wel een stuk vlees dat een langzame garing nodig heeft, op een niet te hoge temperatuur. Dat maakt het vlees bij uitstek geschikt om te stoven of om het laten garen in de oven. Hierdoor is lamsschouder heel veelzijdig. Gebruik het in een stoofpotje, of braad een hele, of een stuk, lamsschouder in de oven. Als je in het bezit bent van een barbecue met een deksel, dan kun je ook daar heel goed een lamsschouder in klaarmaken. Dus, op naar de slager, koop een (stuk) lamsschouder en bereidt eens een ander stuk vlees. Jij en je tafelgenoten zullen verrast zijn. Wees ook niet bang om eens een hele lamsschouder klaar te maken. Dat is vast een heel stuk minder ingewikkeld dan je denkt. De tijd die het je kost om een lamsschouder klaar te maken, is het meer dan waard.

Lam, of schaap? Dit is het verschil

Een zuiglam is een lam van 10 tot 12 weken oud. Ze hebben alleen bij de moeder gedronken en nog geen of weinig gras gegeten. Hierdoor heeft het vlees een blanke kleur en een unieke smaak. Zodra het lam meer gras begint te eten, verandert de kleur van het vlees langzaam naar roze. Het wordt dan ook wat vetter en krijgt een sterkere smaak. In sommige landen, waaronder Frankrijk, slacht men de lammeren op een leeftijd van 4 tot 6 weken. In Nederland slacht men lammetjes gewoonlijk na 10-12 weken. Op dat moment is er een betere verhouding tussen het vlees en het bot, waardoor het vlees een betere smaak zou moeten hebben. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog lamsvlees wordt genoemd. Doorgaans is dit het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is. Daarna wordt het schapenvlees genoemd. Het vlees van de oudere dieren heeft een sterke, heel uitgesproken smaak die niet door iedereen op prijs wordt gesteld.

Nederlands lamsvlees

Lammetjes vind je in Nederland vooral in het voorjaar. Dit maakt dat Nederlands lamsvlees een echt seizoensproduct is. De rest van het jaar wordt er lamsvlees geïmporteerd, voornamelijk uit Schotland, Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Toch maakt dit alles lamsvlees in Nederland nog steeds niet tot een heel gangbare vleessoort. En dat is jammer, want lamsvlees is heerlijk. Houd er dan ook rekening mee dat als je een gerecht met lamsvlees wilt gaan maken, je het vlees vaak van tevoren zult moeten bestellen bij je slager. Wil je wat meer weten over (Nederlands) lamsvlees, verdiep je dan ook eens in het kookschoolartikel over lamsvlees. Hier vind je vooral algemene informatie. Kijk daarnaast eens naar het kookschoolartikel over hoe je lamsschouder kunt klaarmaken op verschillende manieren.

Lamsschouder klaarmaken, makkelijker dan je denkt!

Lamsschouder bereiden
Kookschool

Het bereiden van een lamsschouder is makkelijker dan je denkt. Hier lees je stap voor stap hoe je dat zonder problemen doet.

Check het recept of lees de infoDetails

Lamsvlees, wat algemene informatie

Lamsschouder gekruid
Kookschool

Lamsvlees is moeilijk te bereiden hoor ik nog wel eens. En eigenlijk is dat raar, want wie een biefstukje kan bakken kan ook een lamshaasje bakken. Wie stoofpotjes maakt kan dat net zo goed met een lamsschenkel of een schouder. Een karbonaadje in de pan of een lamskoteletje, niets aan.

Check het recept of lees de infoDetails

Lamsschouder, de lekkerste recepten!

Uiteraard geeft Lekker Tafelen je hieronder ook wat heerlijke recepten om lamsschouder in te verwerken. Je kunt lamsschouder in veel recepten ook gebruiken om rundstoofvlees, of kalfsstoofvlees te vervangen. Uiteraard verandert daar door de smaak enigszins. Maar dit hoeft helemaal geen afbreuk aan het recept te doen, en kan soms voor een verrassende variatie op dat recept zorgen. Lamsvlees doet het uiteraard heel goed in gerechten waarvan de oorsprong ligt in landen als Turkije, Griekenland, Marokko en het Midden-Oosten, waar veel lamsvlees wordt gegeten. Maar ook met een meer Westerse manier van klaarmaken kun je van lamsschouder genieten. Denk hierbij aan traditionele gerechten uit Groot-Brittannië, waar veel lamsvlees wordt gegeten. Irish Stew met lamsschouder is hier een mooi voorbeeld van. Maar ook een Engelse pie, gevuld met lamsstoofvlees, is heerlijk!

Lamsschouder uit de oven
Vleesgerechten

Lamsschouder uit de oven

Een groot stuk vlees klaarmaken eng? De lamsschouder uit de oven is niet moeilijk te maken en je kunt er meerdere dagen van eten.

Lamsstoofvlees met witte bonen
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met witte bonen

Deze rijkgevulde schotel van lamsstoofvlees met witte bonen en behoorlijk wat verse groenten is een voedzaam en smaakvol feest op tafel.

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Stoofschotel

Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje

Een stoofschotel van rundvlees is lekker, maar probeer zeker ook eens lamsstoofvlees. Met de juiste bereiding is het een absolute lekkernij.

Stoofschotel van lamsvlees met tagliatelle
Stoofschotel

Stoofschotel van lamsvlees met tagliatelle

In herfst- en winter zijn stoofschotels echt favoriet. Vaak van rundvlees, maar maak ook eens deze stoofschotel van lamsvlees en serveer met tagliatelle.

Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!
Stoofschotel

Koken in de tajine; heerlijk mals lamsvlees!

Een heerlijke stoof van lamsschouder uit de Tajine. Samen met couscous, veel groenten en gedroogde abrikozen is dit een fantastisch stoofgerecht.

Irish stew
Stoofschotel

Irish stew met Guinness

Irish stew is een heerlijke traditionele Ierse stoofschotel met lamsvlees, aardappelen en knolgroenten. Natuurlijk gestoofd in Guinness.

Vorige Volgende
Lamsvlees

Lamsvlees; dat betekent voorjaar

Lammetjes horen bij het voorjaar, dus dat is de tijd om van Nederlands lamsvlees te genieten. Met deze lamsvleesrecepten gaat dat lukken!

DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Reacties 2

  1. Albert Einstein says:
    4 jaar geleden

    Top

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 jaar geleden

      Dankjewel! Een compliment van Albert Einstein himself is natuurlijk altijd top!?

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!