Lamsschouder – Als we denken aan lamsvlees, dan denken we al snel aan lamskoteletjes, lamsshoarma of lamsgehakt. De kleinere stukken ‘snel klaar vlees‘ dus. Maar de wat grotere delen van het lam, die wat meer tijd kosten om te bereiden, zijn zeker zo lekker. Denk hierbij aan de lamsbout, het lamsrack, maar zeker ook de lamsschouder. Het vlees van de lamsschouder wordt vaak gebruikt om op te binden tot een rollade. Toch is dit stuk van het lam, dat veel smaak heeft, heel geschikt om op veel andere manieren te bereiden. De voorbout, de schouder dus, bevat meer bindweefsel dan de achterbout. Dit maakt dat het vlees wat taaier is. Ook wordt lamsschouder wel gebruikt om lamsgehakt van te maken, tot blokjes soepvlees gesneden, of verwerkt tot shoarma. De lamsschouder is ook bij uitstek geschikt om in zijn geheel te braden. De schouder van het lam is wel een stuk vlees dat een langzame garing nodig heeft, op een niet te hoge temperatuur. Dat maakt het vlees bij uitstek geschikt om te stoven of om het laten garen in de oven. Hierdoor is lamsschouder heel veelzijdig. Gebruik het in een stoofpotje, of braad een hele, of een stuk, lamsschouder in de oven. Als je in het bezit bent van een barbecue met een deksel, dan kun je ook daar heel goed een lamsschouder in bereiden. Dus, op naar de slager, koop een (stuk) lamsschouder en bereidt eens een ander stuk vlees. Jij en je tafelgenoten zullen verrast zijn. Wees ook niet bang om eens een hele lamsschouder te bereiden. Dat is vast een heel stuk minder ingewikkeld dan je denkt. En we beloven je dat de tijd die het je kost om een lamsschouder te bereiden, het meer dan waard is!
Lam, of schaap?
Een zuiglam is een lam van 10 tot 12 weken oud. Ze hebben alleen bij de moeder gedronken en nog geen of weinig gras gegeten. Hierdoor heeft het vlees een blanke kleur en een unieke smaak. Zodra het lam meer gras begint te eten, verandert de kleur van het vlees langzaam naar roze. Het wordt dan ook wat vetter en krijgt een sterkere smaak. In sommige landen, waaronder Frankrijk, slacht men de lammeren op een leeftijd van 4 tot 6 weken. In Nederland slacht men lammetjes gewoonlijk na 10-12 weken. Op dat moment is er een betere verhouding tussen het vlees en het bot, waardoor het vlees een betere smaak zou moeten hebben. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog lamsvlees wordt genoemd. Doorgaans is dit het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is. Daarna wordt het schapenvlees genoemd. Het vlees van deze oudere dieren heeft een sterke, heel uitgesproken smaak die niet door iedereen op prijs wordt gesteld.
Nederlands lamsvlees
Lammetjes vind je in Nederland vooral in het voorjaar. Dit maakt dat Nederlands lamsvlees een echt seizoensproduct is. De rest van het jaar wordt er lamsvlees geïmporteerd, voornamelijk uit Schotland, Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Toch maakt dit alles lamsvlees in Nederland nog steeds niet tot een heel gangbare vleessoort. En dat is jammer, want lamsvlees is heerlijk. Houd er dan ook rekening mee dat als je een gerecht met lamsvlees wilt gaan maken, je het vlees vaak van tevoren zult moeten bestellen bij je slager. Wil je wat meer weten over (Nederlands) lamsvlees, verdiep je dan ook eens in ons kookschool artikel over lamsvlees. Hier vind je vooral algemene informatie. Daarnaast verwijzen we je naar ons kookschool artikel over hoe je lamsschouder kunt bereiden op verschillende manieren.
Lamsschouder bereiden, makkelijker dan je denkt!
Het bereiden van een lamsschouder is makkelijker dan je denkt. Hier lees je stap voor stap hoe je dat zonder problemen doet.
Check het recept of lees de infoLamsvlees, wat algemene informatie
Lamsvlees is moeilijk te bereiden hoor ik nog wel eens. En eigenlijk is dat raar, want wie een biefstukje kan bakken kan ook een lamshaasje bakken. Wie stoofpotjes maakt kan dat net zo goed met een lamsschenkel of een schouder. Een karbonaadje in de pan of een lamskoteletje, niets aan.
Check het recept of lees de infoLamsschouder, de lekkerste recepten!
Uiteraard geeft Lekker Tafelen je hieronder ook wat heerlijke recepten om lamsschouder in te verwerken. Je kunt lamsschouder in veel recepten ook gebruiken om rundstoofvlees, of kalfsstoofvlees te vervangen. Uiteraard veranderd daar door de smaak enigszins. Maar dit hoeft helemaal geen afbreuk aan het recept te doen, en kan soms voor een verrassende variatie op dat recept zorgen. Lamsvlees doet het uiteraard heel goed in gerechten waarvan de oorsprong ligt in landen als Turkije, Griekenland, Marokko en het Midden-Oosten, waar veel lamsvlees wordt gegeten. Maar ook met een meer Westerse manier van bereiden kun je van lamsschouder genieten. Denk hierbij aan traditionele gerechten uit Groot-Brittannië, waar veel lamsvlees wordt gegeten. Irish Stew met lamsschouder is hier een mooi voorbeeld van. Maar ook een Engelse pie, gevuld met lamsstoofvlees is heerlijk!
Pastei met wintergroenten en lamsvlees
Feest op tafel? Maak deze pastei met wintergroenten en lamsvlees. Met dit basisrecept voor pastei kun je echt onbeperkt variëren.
Lamsstoofvlees met een Midden-Oosters tintje
Een stoofschotel van rundvlees is lekker, maar probeer zeker ook eens lamsstoofvlees. Met de juiste bereiding is het een absolute lekkernij.
Lamsstoofvlees met witte bonen
Deze rijkgevulde schotel van lamsstoofvlees met witte bonen en behoorlijk wat verse groenten is een voedzaam en smaakvol feest op tafel.
Stoofschotel van lamsvlees met tagliatelle
In herfst- en winter zijn stoofschotels echt favoriet. Vaak van rundvlees, maar maak ook eens deze stoofschotel van lamsvlees en serveer met tagliatelle.
Lamsschouder uit de oven
Een hele lamsschouder uit de oven is een echte lekkernij voor het voorjaar. Het ultieme sharing diner met je vrienden of familie.
Irish stew met Guinness
Irish stew is een heerlijke traditionele Ierse stoofschotel met lamsvlees, aardappelen en knolgroenten. Natuurlijk gestoofd in Guinness.
Top
Dankjewel! Een compliment van Albert Einstein himself is natuurlijk altijd top!?