Lamsvlees – Lamsvlees, en dan in het bijzonder vlees dat afkomstig is uit Nederland, is een echte voorjaarsdelicatesse. Want het voorjaar is natuurlijk de tijd dat er volop lammetjes zijn. Er wordt niet vreselijk veel lam gegeten in Nederland. Best jammer eigenlijk, want het is wel erg lekker. Voor Lekker Tafelen een reden om je wat meer te vertellen over dit vlees!
Koken met lamsvlees
Lamsvlees wordt veel gegeten in de Mediterrane en Midden-Oosterse keuken. Veel klassieke Griekse vleesgerechten worden traditioneel bereid met lam. Ook in de Turkse keuken wordt vaak gebruikgemaakt van lamsvlees. En vergeet natuurlijk ook Midden-Oosterse klassiekers als shoarma en kebab niet. Toch wordt er niet alleen in de Méditerranée en het Midden-Oosten lamsvlees gegeten. In het Verenigd Koninkrijk wordt er ook meer dan genoeg van gegeten en Britse klassiekers als shepherds pie mogen we natuurlijk niet vergeten. Daarnaast wordt er ook in Australië en Nieuw-Zeeland veel lamsvlees gegeten. Het nationale gerecht van Australië is tenslotte Roast Lamb, oftewel geroosterde lamsbout met knoflook en rozemarijn. Zo zie je dat we het hier hebben over een heerlijk veelzijdig product, waarmee je de lekkerste vleesgerechten kunt maken! Overigens is het helemaal niet moeilijk om lamsvlees te bereiden, en ook met de grote stukken valt dat erg mee.
Hou je van stoofvlees? Stoof dan eens met lamsvlees!
Lamsvlees is ook bij uitstek geschikt om mee te stoven. Dat wist je misschien nog niet, want in ons land worden vooral de snelle gerechten met lamsgehakt, koteletten, biefstukjes en shoarma gegeten. Maar we durven te beweren dat je met lamsvlees echt de allerlekkerste stoofschotels kunt maken. Lees onze special ‘stoven met lamsvlees’ er maar eens op na!!
Stoven met lamsvlees
Zijn stoofpotjes jouw favoriet? Ga dan eens stoven met lamsvlees. Een kruidige curry? of een traditionele Irish stew? We hebben ze allemaal!
Nederlands lamsvlees, een voorjaarsdelicatesse
Dat lamsvlees een voorjaarsdelicatesse is, betekent dan ook dat vers Nederlands lamsvlees eigenlijk alleen in het voorjaar en in de zomer wordt verkocht Het is niet zo dat er de rest van het jaar geen lam verkocht wordt. Er wordt namelijk ook volop geïmporteerd uit het buitenland.
Lam, zuiglam of schaap? Wanneer noemen we het lamsvlees?
We hebben het over een lam als we het hebben over een schaap dat jonger is dan een jaar.
Lammeren van ongeveer 10 tot 12 weken oud noemen we zuiglammeren. Deze lammeren zijn alleen door de moeder gezoogd en hebben nog geen gras of ander voedsel gegeten. Het vlees van de lammeren bevat nog maar weinig vet en het is licht roze van kleur. Het vlees is erg mals en de smaak van zuiglam is mild. Het heeft nog niet de typische lamsvleessmaak.
De meeste lammeren worden geslacht als ze 4 à 5 maanden oud zijn. Het vlees wordt dan al wat donkerder van kleur en de smaak wat meer uitgesproken. Het vet van deze dieren is nog wit. Bij oudere dieren wordt het vet geler van kleur. Hierdoor kun je lamsvlees onderscheiden van schapenvlees.
Grote stukken, kleine stukjes, reepjes en gehakt
Omdat een lam geen enorm groot dier is, wordt lamsvlees vaak bereid in grotere stukken. Denk hierbij aan de lamsbout, de lamsschouder, de nek en de lamsracks. Dit laatste zijn de ribben van het lam. Je kunt deze mooi in zijn geheel bereiden, maar ze worden ook wel tot koteletjes gesneden. Daarnaast worden er ook biefstukjes uit een lam gesneden, en lamsfilet. Dat laatste is afkomstig uit de rug van het lam. Uiteraard blijven er bij het slachten van een lam ook afsnijdsels over. Deze worden meestal verwerkt tot lamsgehakt, en reepjesvleesproducten als shoarmavlees.
Grote stukken lamsvlees bereiden eng? Kijk dan eens naar onderstaande artikelen over het bereiden van een lamsrack, een lamsschouder en een lamsbout!
Lamsschouder bereiden, makkelijker dan je denkt!
Het bereiden van een lamsschouder is makkelijker dan je denkt. Hier lees je stap voor stap hoe je dat zonder problemen doet.
Het bereiden van een lamsrack, makkelijker dan je denkt!
Het bereiden van een lamsrack is echt niet zo moeilijk. We delen 3 manieren. Uit de oven, uit de braadpan en van de barbecue.
Lamsbout, wat informatie
Lamsbout is de achterbout van het lam, die aan één stuk wordt gebraden. De bout leent zich goed voor een langzame garing.
Recepten met lamsvlees, om je vingers bij af te likken!
We hopen dat we je hebben geïnspireerd om eens met lamsvlees aan de slag te gaan als je dat nog niet eerder deed natuurlijk. Natuurlijk delen we onze lekkerste recepten met lamsvlees met je. Van stoofgerechten tot vlees dat sneller klaar is, als lamskoteletten, gehaktballetjes en lamsbiefstuk. En natuurlijk vergeten we de grote stukken vlees als lamsbout en lamsschouder niet. Neem er eens een kijkje tussen, spring op de fiets voor een bezoekje aan de slager en leef je uit in de keuken!
Van lamsrack tot lamskoteletjes
Lamsrack is een groot stuk vlees wat het goed doet als onderdeel van een feestelijk menu, of op de barbecue. En lang niet zo moeilijk te bereiden als je misschien verwacht. Wil je het sneller en nog makkelijker? Kies dan voor de lamskoteletten! Kijk ook eens naar ons kookschoolartikel over het bereiden van een lamsrack!
Spaanse Lamskoteletten
Kun je ze al ruiken, deze heerlijke, geroosterde Spaans gekruide lamskoteletten? Een echt zomers gerecht voor op de barbecue.
Lamsrack van de BBQ, dat wordt genieten!
Voorjaar! Tijd om te genieten van Hollands lamsvlees. Tijd om weer eens te barbecueën! Vanavond tover jij een perfecte lamsrack van de BBQ!
Lamsrack met knoflook en citroen
Pure smaken, mooie ingrediënten. Lamsrack met knoflook en citroen is daar een voorbeeld van. En, met lamsvlees zet je voorjaar op tafel.
Lamsrack met garnalen; Een heerlijke surf en turf
Altijd al eens een lamsrack willen bereiden, maar geen idee hoe? Wij laten je zien hoe je een lamsrack met garnalen surf en turf bereidt!
Gegrilde lamskoteletten met kruidenboter
Er is bijna niks lekkerder dan kort gegrilde lamskoteletten, en natuurlijk serveer je deze met kruidenboter uit eigen keuken.
Geurende lamsrack uit de oven
Maak dan eens deze heerlijk geurende lamsrack uit de oven. Makkelijk te bereiden, en je hebt er slechts een paar ingrediënten nodig.
Grote stukken lamsvlees
Durf je ook een groot stuk lamsvlees, als lamsbout of lamsschouder aan? Het is echt niet eng om grote stukken vlees te bereiden. Lekker Tafelen vertelt je hoe je dat doet!
Zacht gegaarde lamsbout met rode wijn en venkelzaad
Een lamsbout is echt een prachtig ingrediënt. Zo'n stuk vlees waar je liefdevol mee omgaat zoals in dit recept voor zacht gegaarde lamsbout.
Lamsschouder uit de oven
Een hele lamsschouder uit de oven is een echte lekkernij voor het voorjaar. Het ultieme sharing diner met je vrienden of familie.
Gemarineerde lamsbout uit de oven
Gemarineerde lamsbout is een heerlijk feestelijk gerecht, dat weinig werk vraagt, alleen wat voorbereiding. Bijzonder smakelijk met deze marinade.
Lamsboutjes in pruimensaus
In het pruimenseizoen maak ik maar wat graag deze lamsboutjes in pruimensaus. Mocht je lamsvlees te sterk van smaak vinden, dan is dit een aanrader!
Recepten met lamsgehakt
We hebben ook een aantal recepten met lamsgehakt voor je, van een klassieke shepherds, lamsgehaktballetjes pie tot een gehaktbrood. En allemaal even lekker!
Lamsgehaktballetjes met zelfgemaakte ketchup
Gehaktballetjes op de borreltafel saai? Ontdek lamsgehaktballetjes. Echt lekker en deze balletjes zorgen opnieuw voor feest bij de borrel.
Lamsgehaktballetjes in auberginestoof
Iets lekkers na een lange werkdag? Deze lamsgehaktballetjes in auberginestoof kun je van tevoren bereiden. Comfortfood, vol verse groenten!
Gehaktbrood van lamsgehakt, met een Grieks tintje
Wie loopt er niet warm voor een heerlijk gevuld en gekruid gehaktbrood? Dit gehaktbrood is van lamsgehakt en heeft een zonnig Grieks tintje!
Shepherds pie, klassiek Schots comfort food met lamsgehakt
De shepherds pie uit Schotland wordt gemaakt met lamsgehakt. Mogelijk is de verwijzing naar herders (sheperds) ontstaan door het gebruik van lamsvlees.
Overige recepten met lamsvlees
Je kunt uiteraard nog veel meer leuke en lekkere dingen doen met lamsvlees. Neem eens een kijkje tussen de overige recepten!