Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Landelijke appelplukdag succesvol, maar waar was jij?

1 464

Landelijke appelplukdag succesvol, maar waar was jij? – Zaterdag 28 september 2013. De landelijke appelplukdag wordt overal aangekondigd met grote borden in de polder en langs de Nederlandse wegen. Door middel van krantenkoppen en mededelingen op de radio is er van alles aan gedaan om de Nederlanders op te roepen massaal appels te gaan plukken. Natuurlijk ging Lekker Tafelen ook op pad. Een zonovergoten dag in september, wat willen we nog meer. We spreken met elkaar af bij Boerderij en Landwinkel Nieuw Slagmaat in Bunnik. We moeten daar even wachten op elkaar. Het naastgelegen weiland is omgetoverd tot parkeerterrein en bezoekers lopen af en aan. Terwijl ik wacht passeren twee fietsers. Ik hoor ze roepen tegen elkaar…. “Jé, is het hier vandaag Gratis?” En toen…. toen wist ik weer waarom ik hier aanwezig was.


Landelijke appelplukdag succesvol.

We zeiden het al, mensen lopen af en aan. Het is een feest om te constateren dat er zoveel mensen op pad gaan voor een dag die de herkomst en de waarde van ons voedsel in het zonnetje zet. De appel wordt in heel Nederland geteeld. De tijd dat we naar de Betuwe moesten ligt al lang achter ons. Ook bij jou in de buurt tref je boomgaarden vol appels en peren. Hier wordt de Jamie Oliver boodschap in Nederland aan de man gebracht. “Weet wat je eet!”. Gelukkig schijnt het zonnetje en dat is uiteraard mede de reden van het drukke bezoek. Tijdens onze rondgang in de boomgaard beseffen we dat dat zonnetje van deze dag een extra feest maakt. De mooie rode blossen op de appels, de enthousiaste plukkers, lachende kinderen en tassen vol appels ………… DANK JE WEL ZON!

Ik neem je mee….

Ik neem je mee op reis, we nemen je mee naar de appelboomgaard. Wij gingen naar Bunnik, waar ben jij geweest? De vele vragen van bezoekers, de vele gesprekken die we volgden tijdens onze aanwezigheid in de boomgaard, ze haalden het beste in ons naar boven. Meer dan ooit voelen we de drang om te delen en te inspireren. Vragen als…. zit er gif op? Is het biologisch? Hoe bewaar ik mijn appels? Kan ik er sap van maken? Wat is een Cox? Deze, en nog veel meer vragen vertellen ons dat er nog zoveel te vertellen is. De Landelijke Appelplukdag moeten we dan ook met z’n allen omarmen en wij hopen dat ook jij volgend jaar aanwezig bent. Voor nu nemen we je graag mee in het avontuur van de Landelijke Appelplukdag 2013 bij Boerderij en Landwinkel Nieuw Slagmaat in Bunnik.

Landelijke Appelplukdag in beeld

Beelden zeggen meer dan tekst. Toch? Ja, natuurlijk, maar beleving zegt nog meer. Wij laten je graag onze ervaring zien, maar roepen je vooral op dit volgend jaar zelf mee te gaan maken. Zo’n appelplukdag zal ook vast een ontuitwisbare indruk op je kinderen maken. De beleving is fantastisch voor de hele familie. Zelf je appels plukken, genieten van de zon, een dagje er op uit, kletsen met de plukkers en de teler zelf. Het is één groot feest. We hebben geprobeerd dit op beeld vast te leggen, maar vergeet niet…… beleef het zelf!

Het zonnige karakter van deze dag is in onze foto’s duidelijk terug te zien. Het beïnvloed de kwaliteit op bepaalde punten, maar hopelijk doet dit niets af aan het plaatje dat wij willen schetsen van “onze” appelplukdag. Geniet mee van onze beleving!

Boerderij en landwinkel Nieuw Slagmaat in Bunnik

Boerderij en landwinkel Nieuw Slagmaat in Bunnik

Appelplukdag succesvol

Werk aan de winkel

04-01-SAM_1058

Zacht Fruit is er volop

05-01-SAM_1059

De nieuwe oogst appels en peren

06-01-SAM_1060Verkoop rundvlees in de landwinkel

11-01-SAM_1097

Aankomst in de boomgaard. Gezellige drukte!

12-01-SAM_1067Mooi ras, kort verkrijgbaar. Hier staan ze.
13-01-SAM_1091Sierappels nodig voor de bestuiving
14-01-SAM_1068Appelmoes, appeltaart, hier groeit de goudreinet.

16-01-SAM_1070

Stoofappeltjes, tijd voor hete bliksem

17-01-SAM_1072Het echte werk. Wie heeft deze geplukt?

18-01-SAM_1073Instructies voor amateur plukkers

19-01-SAM_1074FF checken.

20-01-SAM_1078Professionele plukker. Laat graag zijn trots zien. Ome Adrie praat ons even bij.
21-01-SAM_1079Dit……. (feromoonverwarring)
22-01-SAM_1090voorkomt dit (fruitmot).

23-01-SAM_1092

Djûke van der Maat de drijvende kracht achter de appelplukdag 2e bij ‘Beste boer van NL’

25-01-SAM_1077

Conference peren. Uitzoeken maar.

24-01-SAM_1076

Hoeveel zouden er in zo’n oogstkist zitten?

27-01-SAM_1075

Cox d’orange pippin. Hier groeien ze nog. Staat deze heerlijke appel straks ook tussen de vergeten rassen?

33-01-SAM_1071

DANK JE WEL ZON

30-01-SAM_1093

Het bloemen plukveld trekt ook veel belangstelling

31-01-SAM_1094

Staat er daar achteraan iemand te snoepen van de verse oogst?

 36-01-SAM_1098
Een nieuwe lading staat klaar. Sta jij volgend jaar ook in de rij?

35-01-SAM_1065

Amateur plukkers worden af en aangevoerd.

Dit was onze ervaring tijdens de Landelijke Appelplukdag 2013 bij Boerderij en Landwinkel Nieuw Slagmaat in Bunnik. Ben je ook op de landelijke appelplukdag geweest? Misschien heb je iets aan deze ideeën:

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Nederlandse Fruittelers Organisatie zegt

    Tijdens de Landelijke Appelplukdag op 28 september 2013 brachten circa 34 duizend mensen een bezoek aan 31 fruitboomgaarden verspreid over de fruitteeltgebieden. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (landelijke coordinator) en de deelnemende fruitbedrijven blikken terug op een zeer geslaagd evenement voor jong en oud.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer