Limoen – De limoen wordt over het algemeen minder gebruikt dan andere citrusvruchten zoals de citroen en de sinaasappel. Ze komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en dat is waar veel mensen de limoen mee associëren. Denk je aan limoen, dan komt er toch snel een Thais recept bovendrijven. Maar je kunt veel meer met die citrusvrucht. Onderstaand heel veel tips om dit heerlijke fruit meer terug te laten komen in je gerechten.
Limoen gember thee
Zet bijvoorbeeld eens een lekker verwarmende thee voor op koude dagen: snijd een paar plakken limoen met 2 plakjes gember en leg ze in een glas. Overgiet ze met kokend water en laat 5 minuten staan. Roer er eventueel wat honing naar smaak door.
Groene smoothie
Of een gezonde en frisse smoothie met limoen: doe 150 ml magere yoghurt met 1 banaan, 100 gram (diepvries) mango, 100 gram verse spinazie en het sap van 1 of 2 limoenen in een blender en mix tot een smoothie.
Tips met limoenen
- Ze worden gebruikt om verkleuring van fruit en groenten tegen te gaan. Niet alleen bij avocado, maar bij ook bij schorseneren en asperges werkt dit goed. Besprenkel ze met een paar druppels limoensap.
- Pers het sap uit over gesneden (rode) ui en laat een kwartier staan. Zo haal je de ergste scherpte van de ui af als je ze rauw wilt verwerken.
- Maak een vinaigrette van limoensap om je salade een boost te geven. Meng hiervoor drie delen olijfolie met 1 deel limoensap en breng het op smaak met knoflook, mosterd en peper.
- Rol een limoen een paar keer stevig over het aanrechtblad voor je gaat persen. Zo krijg je het meeste sap.
- Limoensap en -rasp kunnen prima ingevroren worden voor later gebruik.
Rijpen en bewaren
Limoenen zijn rijp als ze een stevige groene schil hebben. Hoe zwaarder hoe rijper. Ze zitten dan namelijk vol sap. Als de schil bruine vlekjes heeft, is de limoen niet meer vers en droog van binnen. Bewaar het fruit buiten de koelkast. Op kamertemperatuur kun je ze 14 dagen bewaren.
Recepten met limoen in de hoofdrol
Een schijfje als garnering, of een limoentje in een dressing, het kan allemaal. Maar ontdek ook die frisse sprankelende kracht van de citrusvrucht in allerlei gerechten. Dat kan in een marinade, in een soep, maar ook in een risotto of in een dessert. Kortom, er zijn redenen genoeg om er standaard een paar op het aanrechtblad te hebben liggen.
Yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem
De lekkere smaak van de yoghurttaart met limoen, en speculaasbodem komt niet uit een pakje maar van verse volle zuivel en echte limoenen.
Kwark met banaan en limoen, gezond en lekker ontbijten
Start je dag goed met een gezond en lekker ontbijt van kwark banaan en limoen. Vitaminen, eiwitten en vezels zijn zo wel erg lekker.
Karnemelkcake met een fris laagje limoen
Gebruik karnemelk in een cake om deze extra luchtig te krijgen. Zo'n luchtige karnemelkcake is heerlijk met een glazuurlaagje met limoen.
Scroppino met limoncello
Deze scroppino met limoncello en een takje citroenmelisse is een fris zomers drankje voor tussendoor maar zeker ook als nagerecht.
Chocolade-schuimtaart met limoen curd
Vergeet de monchou-taart en zet deze chocolade-schuimtaart tijdens een verjaardag op tafel. Iedereen gaat hiervan smullen!
Gevulde gehaktballen met limoen en kaas
Gevulde gehaktballen; iets heel anders dan de traditionele bal. Snijd de bal open en de vulling loopt eruit, zo heb je een sappige gehaktbal met saus.
Limoenmarmelade; een extraatje voor het ontbijt
Limoenmarmelade is wat bitter, dit komt omdat de schil van de limoen mee wordt verwerkt. Deze marmelade krijgt een extra kick door toevoeging van wat gin.
Marinade met limoen – 3 marinades voor biefstuk, kip en gamba’s
Drie varianten van marinade met limoen voor vlees en vis. Het zuurtje van de limoen zorgt ervoor dat het vlees of de vis lekker mals blijft.
Een gezonde keuze
Die kleine groene vruchtjes zitten boordevol vitamine C. En daarnaast zitten er ook kalium, foliumzuur en antioxidanten in. Ook wordt er gezegd dat ze je helpen bij een gezonde bloeddruk en dat ze het cholesterolgehalte verlagen. Maar ze zijn ook zuur en dat kan bij sommige mensen leiden tot maagproblemen.
Soorten
Wat je misschien nog niet wist, is dat er ook verschillende soorten zijn. De Tahiti-limoen, ook wel de Eureka-limoen genoemd, is de soort die je bij ons vooral tegenkomt. Maar de Key-limoen wordt vooral in Mexico geteeld en is echt veel zuurder dan de variant die hier bekend is. Er is ook een mildere variant uit Iran die echt alleen in de wintermaanden verkrijgbaar is onder de naam Persa-limoen.
Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes
Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.