• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
vrijdag 18 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Liveblog: wandelen door de wijngaarden

Redactie door Redactie
in Specials, Lokale producten
0
Wijngaard Languedoc 3

Liveblog: wandelen door de wijngaarden

Vanessa in de wijngaard

Ik had het in mijn eerdere liveblog al over beleving. Beleving komt natuurlijk pas echt tot leven als je fysiek aanwezig kunt zijn op de plek waar het allemaal begint: de wijngaard. Mét uitleg graag, want dan ga je de wijn pas begrijpen.

Na een korte nacht en een vroeg ontbijt kwamen we bij het syndicaat van de Côtes de Thongue. Syndicaat klinkt misschien onheilspellend, maar het betekent gewoon een vereniging van wijnboeren. Daar legde men ons uit, dat een aantal wijnboeren uit deze streek wakker werd geschud in 2009 door een groepje studenten die de streek op biodiversiteit hadden bestudeerd. Ze gaven adviezen aan de wijnboeren om bepaalde vegetatie aan te planten en waterreservoirs aan te leggen, zodat niet alleen de natuur, maar ook de boeren zelf daarvan konden profiteren.

Biodiversiteit in de wijngaard

wilde pistache
wilde pistache

Wanneer de biodiversiteit in de wijngaard toeneemt, is er niet alleen ruimte voor diverse planten, maar komen daar ook dieren zoals (zeldzame) vogels, reptielen en micro-organismen op af. Sommige dieren en micro-organismen helpen de wijnboer weer bij het bestrijden van schadelijke dieren en micro-organismen.

Sinds 2011 is er een lobby om zoveel mogelijk wijnboeren hiervoor te interesseren. Al na een paar jaar, proefden de wijnboeren de positieve resultaten letterlijk terug in hun wijn.

Prachtige herfstkleuren en interessante weetjes

Wandelen in de herfst is sowieso een feestje. Maar wandelen in de herfst door de wijngaarden is wel heel bijzonder. Ieder druivenras verkleurt weer op zijn eigen manier. Zo worden wijnstokken voor witte wijn gelig, de Merlot blijft groen en weer andere rassen verkleuren naar roze,  bordeauxrood, of donkerbruin. ‘Onze’ wijnboer van het domein l’Arjolle liet ons weten dat ze hagen planten, waarlangs vleermuizen ’s nachts worden geleid, zodat ze de wijngaarden vinden, waar ze de nachtvlinders eten, die de druiven aantasten. Ons pad slingerde tussen verschillende percelen, waar we af en toe heerlijke wilde munt roken, of dan weer een olijfboom zagen, volgeladen met mooie olijven. Wat een feestje!

Wijngaard Languedoc 2
Olijfboom e1446150432935
Wijngaard herfst 2
Wijnwandeling

Last but not least: de Côtes de Thongue

Hierna was de laatste proeverij aan de orde van verschillende wijnboeren uit de Côtes de Thongue. En het zal u niet verbazen, na mijn verhaal van gisteren over beleving, dat ik deze wijnen het allerlekkerste vond. En dat terwijl ook hier veel wijnen tussen de € 4,50 en € 8 kosten. Een streek om te onthouden dus! Wat ook fijn om te weten is, is dat veel van deze wijnen, o.a. van het Domaine l’Arjolle en Domaine Bourdic, in Nederland ook worden verkocht. Alleen online in Nederland te koop, maar wel ook een aanrader, vond ik de wijnen van Lou Belvestit, wijnboer met klassieke druiven, waaronder wijnstokken van meer dan 75 jaar oud!

Rest mij ook nog een compliment te geven aan de geweldige cateraar, Casa del Sol, die ons een voortreffelijke lunch voorschotelde en het mooie boutique-hotel La Distellerie in Pézenas te vermelden, waar wij een voortreffelijke kamer hadden en wat een prachtig, kleinschalig hotel is, in een voormalige Distilleerderij met een spa en hamam. Echt een plekje om naar terug te keren en tot rust te komen tijdens een heerlijke vakantie.

 

DeelPinVerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

10 keer VERS in 15 minuten
Specials

10 keer VERS in 15 minuten. Verander je lifestyle met deze recepten

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Verse schelvis met gestoofde paprika en cajunkruiden
  • Runderribstuk; slowcooking op de barbecue
  • Op de huid gebakken dorade met spaghetti van courgette en wortel
  • Prikkertjes met meloen, ham en mozzarella
  • Lamsbiefstuk met kruidenboter; dat is smaak op tafel
  • Fruitsalade van meloen in een limoncello dressing

Reacties

  • Erik op Pitabroodjes of shoarmabroodjes; zo maak je ze zelf
  • Redactie op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Janny Hildenbrant op Zelf pruimenjam maken van verse Hollandse pruimen
  • Redactie op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Eric op Stoofpotje met lam, aardpeer en ras el hanout
  • Redactie op De echte Duitse Currywurst (TOPSNACK)

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

cropped-pruimen-opal.jpg

Verse Hollandse Pruimen

Ciabatta met geitenkaas en perziken

Verleidelijk Vers Vegetarisch

10 keer VERS in 15 minuten

10 keer VERS in 15 minuten

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!