Lunchplank – Het serveren van een lunch op een grote plank brengt direct gezelligheid en sfeer op tafel. Met een schaal vol heerlijke hapjes voelt iedereen zich welkom want er is genoeg lekkers voor iedereen. Het samen delen zorgt voor een ongedwongen gezellige sfeer waarbij de gesprekken vanzelf op gang komen.
Een feestelijke lunchplank
Een grote plank vol heerlijke hapjes staat garant voor een feestelijke lunch. Het is ook voor de gastvrouw leuk en makkelijk om te maken. Ze heeft vooraf een beetje meer werk misschien, maar als de lunchplank eenmaal op tafel staat is er tijd genoeg voor de gasten. Zorg er van tevoren voor dat je weet waar je gasten van houden en of er allergieën zijn, zodat iedere gast er zorgeloos van kan genieten.
Een mix van kleuren en smaken passend bij het seizoen
Door de lunch op een plank te serveren zet je een grote mix van kleuren en smaken op tafel. Het geeft een gevoel van overvloed zodat iedereen het idee heeft dat er genoeg is, zonder dat er 20 schaaltjes op tafel staan. Zo ziet het er gezellig uit zonder een rommelige tafel en heel veel afwas.
Bedenk vooraf wat je op tafel wil zetten en houdt de keuzes beperkt. Kies voor minder maar wel voor echte kwaliteit en zorg dat alles bij elkaar past en/of in eenzelfde thema past. Deze lunchplank is perfect voor de herfst en winter. Kruidige gehaktballetjes, heerlijke ham, oude kaas, noten en fruit zoals druiven en peren zorgen voor een mooie smaakcombinatie met producten die horen bij het najaar en de winter.
Belangrijke punten bij het maken van een lunchplank:
Bij het maken van een lekkere afwisselende lunchplank zijn er een paar belangrijke dingen waar je op moet letten:
- Zorg dat de plank er aantrekkelijk uitziet, denk in lijnen en houdt het strak.
- Gebruik goede kleur en smaakcombinaties.
- Zorg voor echt verse producten van goede kwaliteit.
- Hou rekening met iedereen zonder het te overdrijven, houdt rekening met eventuele allergieën.
- Hou de soorten beperkt en zet niet te veel op tafel. Je kunt beter iets achter de hand houden om later aan te vullen als dat nodig mocht zijn.
- Vul lege plekken op met bijvoorbeeld kleine dingen zoals noten, olijven, druiven of tomaatjes.
- Houd plaats vrij voor iets warms en leg dat er op het laatste moment pas op.
Kies voor de juiste maat plank
Een lunchplank is groot, er liggen namelijk best veel gerechtjes op. Maak een lunchplank dan ook niet voor meer dan maximaal 6 personen. De opzet is dat iedereen zelf kan pakken en er dus ook vanaf zijn plek aan tafel makkelijk bij moet kunnen. Maak liever 2 planken van 4 personen dan een van 8. Voor 4 personen heb je al een flinke plank nodig, de plank op de foto is 30×50 cm en is voor 4 personen.
Heb je geen grote plank? Ga eens naar de kringloop en kijk daar eens voor een grote plank, een spiegel, of een dienblad wat je eventueel als lunchplank kunt gebruiken.
Zorg voor een overzichtelijke plank
Heel veel dingen kun je op zo op de plank leggen. Die plank kun je eventueel eerst bekleden met een stuk bakpapier, zeker als die plank poreus is. Zorg er voor dat het papier net iets kleiner is dan de plank en dat je het niet ziet liggen.
Salades op basis van mayonaise doe je in schaaltjes, en als je die hebt, liefst een schaaltje op voet. Dat ziet er leuk uit en bespaart weer plek op de lunchplank. Een dipsausje kan in een minikommetje of borrelglaasje. De nagerechtjes mogen in een champagneglaasje, of een ander klein glaasje op voet. Kijk wat je hebt, maar maak kleine porties. Er staat zoveel op de lunchplank dat echt iedereen genoeg heeft.
Brood, crackers en ander lekkers
Op veel planken zie je broodsoorten en crackers liggen. Hier is er voor gekozen om dat niet te doen. Een warme en verse croissant of broodje maakt de plank vee te vol en doet de ingrediënten op de plank geen goed. Zet aan beide zijde van de plank een bord of kleine plank met diverse broodsoorten. Denk aan kleine varianten van croissants, harde broodjes, rozijnenbollen, pitabroodjes. Maar ook aan stukjes stokbrood, toastjes of crackers. Gebruik wat lekker is bij de gerechten op de lunchplank.
Dit zijn de dingen die gebruikt zijn op de lunchplank
De gemaakte lunchplank bestaat uit diverse heerlijkheden met een mooie afwisseling is smaak en structuur. Gebruik dit als leidraad en pas het eventueel aan naar smaak, eigen wensen en seizoen.
- 2 stukken boerenkaas. In dit geval extra belegen kaas en jong belegen met fenegriek
- 2 soorten boeren ham gekookt en gedroogd van ieder 4-6 plakjes
- 6 plakjes gerookte zalm
- een stukje geitenkaas van 150 gram
- gehaktballetjes, van 500 gram gehakt
- een schaaltje eiersalade
- een schaaltje farmer salade
- 1 peer in stukken
- olijven
- 2 verse vijgen, in partjes
- schijfjes komkommer
- cherrytomaatjes
- 1 sinaasappel in plakjes
- een glaasje zure room met dille
- gemengde noten
- 4 kleine glaasjes met appel room dessert
- takjes groene kruiden zoals dille en peterselie
De lunchplank maken
Deze recepten maak je eerst:
Let op, de eiersalade verwijst naar meerdere recepten. Kies de eiersalade die jou het lekkerst lijkt.
Appel-roomdessert met stroopwafel
Proef de herfst in iedere hap en geniet van de combinatie fris, romig en zoet in dit verrassend eenvoudige appel-roomdessert met stroopwafel.
Eiersalade; zelfgemaakt het allerlekkerst
Als er iets makkelijk is om zelf te maken, dan is het wel eiersalade, het resultaat is echt veel smaakvoller dan de gekochte versies.
Farmer salade; zo maak je die zelf
Iedere farmer zijn eigen recept. Maar met dit recept voor farmer salade scoor je altijd! Een heerlijke frisse salade met o.a. stukjes appel.
Gehaktballetjes
De lekkerste gehaktballetjes? Die vind je op Lekker Tafelen! Internationale balletjes, kipgehaktballetjes, balletjes voor elke smaak!
Zo bouw je de lunchplank op:
Maak de gehaktballetjes volgens gekozen recept. Maak ook de eiersalade en de farmer salade. Dit kan allemaal al een of twee dagen vooraf gemaakt worden.
Maak de dessertjes, ook die kun je een dag eerder maken.
Bekleed eventueel de plank met bakpapier en begin om er de grote dingen het eerst op te leggen. Leg de stukken kaas op een hoek zodat iedereen er makkelijk van kan pakken. Leg de geitenkaas op de hoek onder de andere kaas.
Zet de nog lege schaaltjes van de salades in het midden en iets erboven op de plank en leg er een slinger om van plakjes komkommer.
Leg de gerookte zalm in de hoek links onder en plaats er het schaaltje zure room bij.
Leg de gekookte en gedroogde ham in losjes gevouwen plakjes in een lijn van de zalm naar de geitenkaas.
Snijd de sinaasappel doormidden en snijd er mooie plakjes van. Leg ze in een rij naar het midden van de plank.
Snijd de peer in plakjes en leg die bij de ham en boven de zure room mooi naast elkaar.
Snijd de vijgen in partjes en leg ze bij de geitenkaas.
Vul de glaasjes met de salades en zet de desserts in de linkerbovenhoek.
Leg een handje noten bij de kaas en bij de peer.
Leg hier en daar een handje olijven, en tomaatjes om de gaatjes op te vullen.
Steek hier en daar verse takjes kruiden tussen.
Zet schaaltjes (warm) brood naar keuze links en rechts op de tafel zodat de lunchplank er nog tussen kan.
Verwarm de balletjes en leg ze op 2 plekken, net boven de ham en onder de kaas op de plank. Doe dit vlak voor je de plank op tafel zet zodat ze nog warm zijn.
Zet de glaasjes met dessertjes pas op de tafel op de plank in verband met het gevaar van vallen. Mocht je glaasjes zonder voet gebruiken dan kun je ze wel al op de plank plaatsen.
Zet de lunchplank met trots op tafel en geniet.
Tafel lekker !!
Dank je wel voor dit leerzame, inspirerende en praktische artikel! Voor iemand die zoiets nooit doet, een handleiding om er iets goeds en moois van te maken. Ik ben er blij mee! 👍🤗
Heel graag gedaan Florina! Fijn dat je er blij mee bent.