Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Maak me echt blij: pudding

1 4.025

Denk aan pudding, dan denk je aan zoet. En natuurlijk pudding hoort zoet te zijn. Het past in de categorie “zoete nagerechten”. Maar zoet en zoet is wel een verschil toch. In een pudding wil ik graag echte smaken herkennen. Daar wordt ik echt blij van. Als ik in de supermarkt een pudding koop dan wordt ik daar niet blij van. Dat zijn kleffe happen, boordevol smaken die ik niet wil proeven. En op het etiket wordt me dan verteld hoe lekker dat wel niet is en hoe de fabrikant zijn best gedaan heeft om daar geen extra troep in te stoppen.

En weer, weer kom ik tot dezelfde slotconclusie. Als ik het zelf maak weet ik in ieder geval wat er in gaat. Welke smaken ik ga ervaren. En ja, daar wordt ik echt blij van!

De originele vanillepudding

Meng een halve liter volle melk met 4 eetlepels suiker en breng aan de kook. Halveer ondertussen een vanillestokje en schraap het merg er boven de pan uit. Doe ook het vanillestokje in de pan. Zet het vuur heel laag en geef het even de tijd zodat de vanillesmaak optimaal opgenomen kan worden door de melk. Klop ondertussen in een grote kom de eierdooiers met 2 eetlepels suiker. Goed opkloppen is een vereiste. Haal het vanillestokje uit de melk en giet de melk heel voorzichtig al roerend door het ei-suiker mengsel. Doe het geheel terug in de pan en laat het op een heel laag vuur, al roerend, goed warm worden. Het mag absoluut niet meer koken. Zodra de vanillepudding de juiste dikte heeft haal je deze van het vuur.

Serveer de vanillepudding met een verse vruchtensaus.

Chocoladepudding, dit smaakt echt

Meng 50 gram cacaopoeder met 75 gram maïzena. Roer met een garde glad met 6 eetlepels volle melk. Voeg 100 gram suiker toe. Meng nogmaals goed.
Breng een liter melk aan de kook en voeg hier dan, al roerend, het chocolademengsel bij. Zet het vuur laag en laat het geheel nog een minuut of 5 zachtjes doorkoken. Ondertussen steeds blijven roeren. Spoel ondertussen je puddingvorm om met koud water. Als de inhoud van je pan de juiste dikte bereikt heeft doe je het geheel over in de omgespoelde puddingvorm. Laat afkoelen en klaar is je pudding.
Serveer je chocoladepudding met slagroom, maar ook kiwi of ander vers fruit kun je hier prima bij serveren. Maak eventueel een witte chocoladesaus, laat iets terugkoelen tot deze nog net vloeibaar is en giet deze chocoladesaus over je chocoladepudding. Een fantastisch effect en dan afmaken met een takje rode bessen of een paar frambozen bovenop.

Griesmeelpudding

Breng 3/4 liter volle melk met een klein bekertje slagroom (1/8 liter) en de geraspte schil van een halve biologische citroen aan de kook. Roer er 75 gram griesmeel, 60 gram suiker en 10 gram vanillesuiker door. Breng al roerend opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en laat, al roerend, zachtjes doorkoken tot de pudding de gewenste dikte bereikt. Spel je puddingvorm om moet koud water en giet de pudding er in. Laat goed terugkoelen in de koelkast. Serveer met vers fruit. Denk aan bosvruchten als aardbeien, bosbessen, frambozen en rode bessen.

Oma’s warme bitterkoekjespudding

Verwarm 3 dl. melk en week hierin 100 gram bitterkoekjes en 200 gram oud brood zonder korstjes. Prak het volledig fijn en voeg 50 gram boter toe. Klop 3 eierdooiers met 50 gram suiker los en roer het bitterkoekjesmengsel erdoor. Klop 3 eiwitten zeer stijf en schep ze voorzichtig door het bitterkoekjes mengsel. Vet een puddingvorm in en vul de vorm voor 3/4 met het mengsel. Dek af met aluminiumfolie en en zet de vorm in een pan met zoveel koekend water dat dit tot net onder de rand van de vorm komt. Kook de pudding 1 1/2 uur au bain marie. Laat de pudding zonder deksel even staan en stort dan op een voorverwarmde schaal.

Wener pudding

Meng 125 gram oud brood zonder korst met 50 gram sukade, 100 gram rozijnen, sap van 1 citroen en rasp van 1 citroen. Klop 3 eieren met 100 gram suiker schuimig. Laat 50 gram suiker in een pan met dikke bodem smelten en goudgeel kleuren. Breng 3 1/2 dl. melk aan de kook. Neem de pan met karamel van het vuur. Blus de karamel met een eetlepel koud water en schenk langzaam de melk erbij. Schenk dit al roerend bij het eimengsel. en voeg brood met sukade, rozijnen, citroensap en citroenrasp toe. Laat dit ander half uur weken. Vet een puddingvorm met deksel in met boter. Vul de vorm met het mengsel. , sluit de vorm af en zet deze in een pan met zoveel kokend water dat dit tot net onder de rand van de vorm komt. Kook de pudding 2 uur au bain marie. Laat de pudding zonder deksel even staan en stort dan op een voorverwarmde schaal.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Gina zegt

    Nu de vanillepudding in de pan. Aantal eierdooier gegokt. Stiekem al even geproefd. Lekker!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer