Heel Nederland eet uit een doos. Over de populariteit van maaltijdboxen
Boxen, kratten en dozen. Het ene na het andere concept wordt uit de grond gestampt. Jullie kennen ze vast al wel. Wat begon met een kratje streekproducten uit je eigen regio is inmiddels booming business. HelloFresh, Marley Spoon, Albert Heijn, De Streekkrat, De Streekmolen, Beebox, Beterbio, De Krat, het lijstje wordt met de dag groter. Ook Jumbo en verschillende chefs werken aan een dergelijk concept.
Toet toet….. uw boodschappen!
Het lijkt niet te stuiten. De markt van online shoppen groeit enorm. Kleding, boeken, apparatuur, de postbode kan de pakketten bijna niet aan. Maar waar wij nog altijd in de veronderstelling waren dat je eten wil zien en voelen lijkt het zo, dat we dit net zo makkelijk opzij zetten voor het gemak van de boodschappen aan de voordeur. Maar gaan we dan een uurtje achter de computer kruipen om de boodschappen bij elkaar te sprokkelen in verschillende webshops? Nee, echt niet, tenminste, het wordt ons wel erg makkelijk gemaakt. We kunnen namelijk een box laten thuisbrengen waar al ons eten in zit. De boodschappen zijn uitgebalanceerd per maaltijd. Je houdt niets meer over en…. het recept zit er alvast bij, hoef je ook niet meer over na te denken.
Net niet kant-en-klaar
Hebben we het nu over maaltijden? Nee, de boxen, kratten en dozen zijn gevuld met ingrediënten. Verse producten, aangevuld met houdbare producten, waarmee je zelf nog moet koken, dat gerecht op het meegestuurde recept moet klaarmaken. Het gevoel van koken willen we niet missen. We willen die tomaat zelf snijden en in het bijbehorende boekje lezen hoe je nou eigenlijk de naaldjes van een takje rozemarijn ritst. Een app houdt je kooktijd in de gaten, zelf nadenken kan morgen weer.
Baas op eigen bord
Het grote voordeel van maaltijdboxen is dat ze in ieder geval stimuleren om met verse producten te werken. En vers moeten ze zijn, want jouw eerste indruk van die boodschappen is uiteraard van groot belang. Een vrolijke boer op een verpakking of in het bijbehorende instructieboekje helpt je al snel aan het idee dat het met de kwaliteit wel snor zit. Met klinkende namen als gemakskrat, weekendbox en leuzen als “wij creëren lekkere recepten” zou je toch wel raar zijn als je niet snel een abonnementje af gaat sluiten. Zij denken over de recepten, zij zoeken de boodschappen bij elkaar, zij bezorgen en jij hoeft alleen maar te koken. En dat voor maar xx euro (wat overigens best een flink bedrag is). Feit is alleen wel dat we laten bepalen wat er op ons bord ligt.
Het gemis van struinen op de markt
Boodschappen doen staat vaak synoniem aan sjouwen, drukke winkels, lange rijen bij de kassa en kauwgom kauwende winkelmedewerkers. We hebben er bijna massaal een hekel aan. Zou dat de reden zijn om voor een box te kiezen? Of is het makkelijk gewoon niet meer na te denken over wat je vanavond moet eten? Met je verstand op nul, want je hebt je de hele dag al in allerlei bochten gewrongen! Jammer, want er valt zoveel te ontdekken. Wie naar een echte slager, visboer, kaasboer of bakker gaat zal een stukje passie tegenkomen. Hij of zij weet als geen ander wat het is om jou te inspireren met verrassende producten, seizoen specialiteiten en meer. Op de markt zie en voel je de passie. Een goede groenteman zal je advies geven over een lekker appeltje. “Mevrouw, het seizoen van de Hollandse pruimen is nu! Die zijn nu lekkerder dan die uit Zuid-Afrika”. Zorg dat je vriendjes wordt met deze ambachtsmannen. Zij helpen je aan de beste ingrediënten en geven er vaak meteen een recept bij, hé klinkt dat niet bekend? Welke pruimen zaten er afgelopen week in jouw maaltijdbox?
Eenheidsworst of creativiteit
Je zet een dampend bordje op tafel en geniet van de maaltijd. Je partner vertelt morgen tijdens de lunch wat jullie aten. Tegelijkertijd kijkt de halve kantine op. Oh, dat at ik ook! Dat zat in die ene box. Waarop een heuse discussie ontstaat want er zijn er ook een paar die nieuwe box van een supermarktketen besteld hadden. Die hadden een afwijkende maaltijd.
“Maakt toch niet uit, ik kook toch zelf, ik kook toch met vers? En dat iemand anders bepaalt wat ik eet drie keer per week en dat ik daar uiteindelijk best wel een bedrag voor neertel is mijn keuze toch?”
En dat is helemaal waar, maar het leuke van koken en tafelen is juist dat je er je eigen gevoel in legt. Dat je net dat andere kaasje serveert van de lokale boer. Dat je kersen langs de weg kocht en dat jouw chili con carne helemaal anders is doordat je puntpaprika’s gebruikt. Een gevoel dat wij absoluut niet willen missen! Als ik een pak Knorr wereldgerechten koop dan hoef ik niet meer na te denken over de kruiden en specerijen. Koop ik een maaltijdbox dan heb ik een instructieboekje. Waar blijft dan de inspiratie en de creativiteit?
Het lijkt geweldig en vooral makkelijk en in het begin zal iedereen zijn uiterste best doen om die 3 maaltijden per week op tafel te zetten. En wat wij stilletjes hopen is dat er na een tijdje mensen zonder het receptenboekje aan de gang gaan met de ingrediënten, maar rondvragend horen we vaker dat een deel van de box in de prullenbak verdwijnt. De meeste mensen zitten er namelijk niet op te wachten dat werkelijk alles voorgekauwd wordt en zeker niet dat wat we iedere week eten.
Koken is niet moeilijk!
Zelf koken of bakken is niet moeilijk. Ga het gewoon doen! Echt, we kunnen je niet genoeg vertellen hoe leuk het is om zelf iets te maken. Daarbij hoef je heus niet tot het uiterste te gaan. Begin met eenvoudige basics. Maak eens een gerecht zonder allerlei kant en klare mixen. Met een goed recept heb je een goede basis, die je aan kunt passen aan je eigen smaak. En zo ontstaat jouw eigen gerecht. Geen tijd om boodschappen te doen? Wat is nu belangrijker, dat uur achter de computer om social media te checken of verse ingrediënten op je bord? We geven je graag nog wat goede tips mee om het enthousiasme in zelf koken weer terug te krijgen.
Vier tips om het plezier in koken terug te vinden
- Neem de tijd voor je boodschappen en haal je producten bij iemand die er verstand van heeft.
- Koop je ingrediënten niet vanuit een maaltijd, maar maak een maaltijd met de ingrediënten die je gekocht hebt. Laat je leiden door de seizoenen.
- Durf eens wat anders. Maak bijvoorbeeld je standaard nasi goreng maar wissel af met de bijgerechten. De komkommer kan bijvoorbeeld elke maaltijd anders geserveerd worden. Maak er eens een eigen atjar bij. Of maak je eigen saus bij biefstuk. De saus uit een pakje smaakt in heel Nederland hetzelfde. Maar jouw verse champignon roomsaus smaakt echt anders en gegarandeerd beter. Alleen je trots maakt het gerecht al lekkerder
- Wees creatief met wat je overhoudt. Voor een stamppot heb je niet een hele krop andijvie nodig. Maak van de overige andijvie een salade. Zo voorkom je dat je eten weggooit en zet je toch steeds iets nieuws op tafel.
Wel of geen maaltijdboxen?
We zijn erg benieuwd naar jullie mening! Gebruiken jullie een maaltijdbox, of hebben jullie die in het verleden gebruikt? Deel hier je ervaringen, je tips. Wil je niet aan de maaltijdboxen? Laat ons dan ook weten waarom je daarvoor kiest. Reageren kan onderaan deze pagina.
Persoonlijk vind ik de maaltijdbox een echte uitkomst. Ik woon alleen en werk van half 9 tot half 6, wat betekent dat ik eigenlijk altijd met honger naar de supermarkt ging. Hierdoor was ik altijd snel verleid tot het kopen van eten dat ik niet nodig had en vervolgens vergeten in de voorraadkast lag of dat makkelijk en niet altijd even gezond was. Ook het halen van Chinees was, vooral na een drukke dag, erg verleidelijk.
Nu ligt er een complete maaltijd aan ingrediënten alvast in mijn koelkast. De eenpersoonsboxen zijn per maaltijd flink aan de prijs. Daarom heb ik gekozen voor een tweepersoonsbox voor 3 dagen. 3 dagen volg ik het recept en 3 dagen experimenteer ik met de ingrediënten. Let wel op dat dit niet kan met sommige soorten vlees en vis, want die bederven snel (ik heb zelf een vegetarische box). Qua aanbieder wissel ik af tussen Hello Fresh en Zoyummy (afhankelijk van het menu van de Hello Fresh box), waardoor ik het idee heb toch een keuze te hebben welke richting ik de volgende week op ga.
Ik heb inmiddels een paar geprobeerd maar helaas is allemaal een beetje vergelijkbaar. Onlangs ben ik overgestapt op de Zoyummy maaltijdenbox. Zij leveren lang georienteerde maaltijdboxen. Zo eet je elke week iets anders.
Ik vind dat echt veel beter dan steeds het zelfde te eten. Je gaat toch geen box bestellen met ingredienten wat je zelf ook kan zoeken en kopen?
Met Zoyummy kan je tenminste andere keukens ontdekken.
Die kenden wij nog niet Zia, we zijn erg benieuwd naar je ervaring met Zoyummy
Ik heb sinds 4 maanden een duurzaam geteeld groente en fruit pakket. Ik haal dat elke week af bij mijn afhaalpunt. Het is groente en fruit van de lokale telers. Ik vind het geweldig om elke week een menu te maken, ik krijg op dinsdag een mail met de inhoud en donderdag haal ik het pakket op. dus ik kan mijn boodschappen aanpassen aan de inhoud. Door dit pakket eten we ook eens anders dan de standaard dingen en vind ik koken ook weer leuker. Ik zou alleen nooit voor een pakket kiezen waar alles in zit want ik wil ook wel eigen inbreng hebben.
Daar zijn we het over eens. Pakketten kunnen een leuke, inspirerende aanvulling zijn. Een goede groenteman zal dit ook in zijn winkel laten zien. Die verrast met een seizoensassortiment en bijzonderheden. Leuk om te horen dat er goede initiatieven tussen zitten.
Wij hebben dit ook geprobeerd. In ieder geval gezond eten en duidelijk hoe te maken. Als je beperkte tijd hebt en daardoor ongezonde maaltijden neemt is dit een mooi alternatief. Voor ons gezin werkt het niet echt goed en vind ik het behoorlijk duur.
Er zijn speciale boxen voor gezinnen Gerlien, ik ben benieuwd naar je ervaring, waarom werken deze boxen (afgezien van de prijs) niet?
Er staat nog steeds een aanbod open Paul 😉 Tijd om een box te testen dus!
De boxen, kratten en dozen helpen in ieder geval weer bij het opdoen van ervaring. En ze leveren een verse maaltijd op! Voor velen al een hele stap.
Maar fijn dat we je nog steeds terug zien op onze social media Paul!
Heel herkenbaar. Ik denk inderdaad liever zelf.
Loop dan ook altijd met een grote boog om de dames en heren heen die je die boxen willen aansmeren in de stad.
Die heb ik al vaker gehoord Maaike. Op de straat, aan de voordeur en op markten, je kunt er niet meer omheen.
Haha…
Ik heb nooit kunnen ‘werken’ met zo’n box. (In wezen bestaan ze al veel langer in de vorm van groente pakketten enzo)
Maar ik kan me goed voorstellen dat iemand er (een tijdje) gebruik van maakt. Zeker sommige pakketten komen me ingrediënten en recepten die je normaal niet zo zou uitkiezen.
Daarnaast is het ook met ‘zelf koken’ heel erg een kwestie van ervaring opdoen, oefening en missers op z’n tijd.
Sociale media kunnen wat dat betreft een hele inspiratie zijn. Of dat nou via groepen op FB is, GooglePlus… Daar geldt net als met koken: doen! (en blijven hangen waar het bevalt..)