Maaltijdsalade; Basisregels + inspiratie
Dankzij de groeiende strijd tegen ons collectieve overgewicht, zullen veel mensen af en toe sla als maaltijd willen eten, in plaats van een warme maaltijd. Misschien twijfel je, omdat sla saai lijkt. Welnu, dat hóeft helemaal niet: het kan juist bijzonder smakelijk zijn omdat je veel verschillende smaken kunt combineren en bovendien kun je eindeloos variëren.
Een paar basisregels voor een lekkere maaltijdsalade
- Zelf houd ik niet zo van de waterige, smakeloze ijsbergsla. Ga voor onze ordinaire Hollandse slakrop, tegenwoordig chic ‘botersla’ genoemd, eventueel gemengd met de wat luxere soorten als eikenbladsla, rucola, raddicchio, lollo rosso en waterkers.
- Zorg dat de sla gewassen én droog is, zodat de zandresten en de beestjes zijn verdwenen maar de dressing er beter op blijft zitten.
- Dé klassieke Franse basisvinaigrette bestaat uit een verhouding van 1 deel azijn op 3 delen olie, wat peper, zout en wat mosterd. Klop het geheel stevig door met een vork en gebruik nét zoveel mosterd dat de substantie iets bindt.
- Wel zin in de salade, maar niet in sla? Kolen (witte, rode, Chinese) kunnen een prima alternatief vormen. Lekker en goedkoop.
- Je eet met al je zintuigen: geef je salade daarom kleur. Onderzoeken hebben uitgewezen, dat als een maaltijd uit minstens 6 kleuren bestaat, de meeste kinderen het opeten, ongeacht wat er op hun bordje ligt. Scheelt je weer apart koken voor ze.
- Stop er voor de bite iets knapperigs door: zaadjes, pitjes, noten, kiemen, croutons, uitgebakken spekjes….
- Geen zin in een koude salade in de winter? Maak er een ‘salade tiède’ van (spreek uit: salade tjède), oftewel: een lauwe sla. Voeg op het laatst warme elementen toe zoals gegrilde of gekookte groenten, warme linzen of kikkererwten, gekookte plakjes aardappel, gekookte eitjes, gebakken spekjes, gegrilde gamba’s of stukjes warme kip.
De bedoeling is natuurlijk een volle, lekkere maaltijdsalade. Dus: ga los en voeg van alles toe.
Ingrediënten voor een lekkere maaltijdsalade
- tomaatjes
- (gemarineerde) gedroogde tomaatjes
- gemarineerde artisjokken
- kappertjes
- komkommer in stukjes
- bleekselderij in dunne reepjes
- radijsjes in schijfjes
- reepjes paprika
- fijngesneden rauwe venkel
- rode ui in flintertjes
- geraspte worteltjes
- waterkers
- tuinkers
- andere cressen
- kiemen
- gekookte sperzieboontjes
- lekkere olijfjes
- (zelfgemaakte) croutons
- hardgekookte (kwartel)eitjes
- uitgebakken of gegrilde spekjes
- in reepjes gesneden gerookte kipfilet
- afgekoelde in bouillon gepocheerde kipfilet
- Stukjes gegrilde kip
- hamreepjes
- verse tonijn of uit blik
- gerookte zalm, of uit blik
- gerookte forel
- maïskorrels
- nier- of andere bonen
- linzen
- sperzieboontjes
- kikkererwten
- koude pasta
- gekookte aardappels in stukjes of krieltjes
- couscous
- rijst
- stukjes feta
- roquefort
- kleine bolletjes mozzarella
- flintertjes Parmezaanse kaas
- verse zachte kruiden (basilicum, koriander, peterselie, dille en bieslook)
- gedroogde kruiden of kruidenmengsels zoals herbes de Provence, een lepel Indiase currypasta, of de Midden-Oosterse ras el hanout
- stukjes fruit zoals appel, peer, sinaasappel, mandarijn, granaatappel pitjes, blauwe bessen of mango
- verkruimelde walnoten
- fijngehakte hazelnoten
- pijnboom- of pompoenpitten
- rozijnen of andere gedroogde vruchtjes zoals cranberries
Ook de sladressing kun je eindeloos aanpassen. Wat dacht je van walnoot- of truffelolie, fijngesneden sjalotjes, een klein scheutje gembernat of honing, wat fijngesneden kruiden, een paar druppeltjes Worcestersaus of maggi in plaats van zout. Of gebruik citroen- of limoensap in plaats van azijn. Ga lekker los! Maak eens een dressing op yoghurtbasis. Gebruik dan wat minder olie en voeg wat yoghurt toe. Soms is wat vet gewoon lekker: ik voeg vaak ook wat mayonaise toe als ik een salade maak met krieltjes erin of kipfilet. Die smaken combineren heerlijk, vind ik.
Lekkere dressings voor op de sla
Bij lekkere sla hoort een lekkere dressing. Ik geef er hier 2:
Balsamico dressing:
- 1 sjalotje, fijngesneden
- 3 el olijfolie
- 1 el Balsamico azijn
- 1 tl sterke mosterd, anders 2 theelepels
- 5 à 8 druppeltjes maggi, naar smaak
- een beetje peper
Mosterd-honingdressing:
- 1 tl (met bergje) dille
- 3 el olijfolie
- 1 el wijnazijn
- 1 tl scherpe mosterd anders 2 tl
- 1 el honing
- peper en zout
Kluts steeds met een vorkje alles door elkaar tot een mooie wat dikkere homogene massa ontstaat.