Maasdammer – De kazen met de grote gaten en de kenmerkende, zoete, wat nootachtige smaak, ken je vast wel uit de Alpen. Emmentaler en Gruyère zijn wereldberoemd. Maar wist je dat er in ons eigen Nederland ook zo’n kaas wordt gemaakt? Die gatenkaas heet Maasdammer, vernoemd naar het Zuid-Hollandse Maasdam. Nu denk je misschien ‘nooit van gehoord’. Maar de kans is groot dat je de kaas bij elk bezoekje aan de kaasafdeling van de supermarkt ziet liggen, of misschien zelfs wel in je winkelwagentje legt. Want veel Maasdammer wordt verkocht onder naam ‘Leerdammer’. Je weet wel, die van ‘de lekkerste kaas tussen de gaten’. Volg je het nog?
Maasdammer, Leerdammer… wat is het verschil?
Dat klinkt natuurlijk wat wazig, Maasdammer die wordt verkocht als Leerdammer. Je zou verwachten dat een kaas die Leerdammer heet geen Maasdammer is. Het zit echter een beetje anders. Ergens in het begin van de jaren 70 in de vorige eeuw wilden een kaashandelaar uit Schoonrewoerd en een kaasfabrikant uit Leerdam een kaas ontwikkelen met de smaak van Goudse kaas, maar met de grote gaten van Emmentaler. Die kaas wordt geproduceerd in Schoonrewoerd, vlak bij Leerdam, en kreeg als merknaam ‘Leerdammer’ mee. Inmiddels wordt de kaas ook door andere kaasproducenten gemaakt onder andere merknamen en is de soortnaam van de kaas Maasdammer.
Zo komen die gaten in de kaas
Maasdammer is een halfharde Nederlandse kaas, die wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, en heeft een vetgehalte van 45%. Het is een echte Nederlandse kaas, maar wordt bereid op de manier zoals Emmentaler gemaakt wordt. De gaten in de kaas ontstaan door de vorming van koolstofdioxide in de kaas. Dit gas kan niet door de korst naar buiten. Tijdens het rijpen zet het gas uit en zo ontstaan de gaten in de kaas. Maasdammer kaas rijpt 1 tot 3 maanden. De kaas wordt gemaakt in kaaswielen van 12 kilo en in blokken.
Maasdammer in de keuken
Je kunt prima koken met de kaas. Maasdammer is heel geschikt als onderdeel van een Hollandse kaasfondue, maar komt ook in een salade prima tot zijn recht. Je kunt de kaas eigenlijk gebruiken voor alles waar je bijvoorbeeld Goudse kaas, Edammer of Emmentaler in zou zetten. Dus kies eens voor Maasdammer!
Nederlandse kaas
Ontdek heerlijke Nederlandse kaas. Niet alleen de Goudse. Natuurlijk vind je hier ook de lekkerste recepten met kaas uit Nederland.