Mandarijn – We eten mandarijnen meestal uit het vuistje, maar er kan veel meer met die zoete en sappige vrucht.
In het winterseizoen is er simpelweg minder fruit. Mandarijnen vormen de grote redding in die periode. De citrusvrucht is lekker makkelijk te schillen en breekt zo mooi in stukjes zonder dat je een mes nodig hebt, en je kunt hem eten zonder dat je vieze handen krijgt. De mandarijn is niet voor niets zo populair in de winter.
De ene mandarijn is de andere niet
Mandarijnen zijn er in heel veel soorten, zoet, zuur, met of zonder pit. Maar hoe weet je welke je moet hebben? Een goede groenteman kan je hierbij adviseren, maar hij laat je ook het verschil proeven. Zo kun je thuis echt genieten van dit fruit. Je koopt mandarijnen tenslotte niet om ze alleen maar voor de show op de fruitschaal te leggen.
Mandarijnen
Mandarijnen van een slechte oogst? Dat vertelt de foute groenteman. Wilt u proeven? Dat is het advies van de echte groenteman. Koop jij ook zo vaak een telleurstelling?
De frisse toets in een salade
Net als een sinaasappel en allerlei ander fruit kun je een mandarijn ook erg goed verwerken in een salade. Een hele bekende is de witlofsalade, een salade die oma al maakte. Soms nog met extra banaan of ananas, om de toen nog bittere witlof een zoete toets te geven. Maar ook in andere salades is de citrusvrucht erg lekker. Denk hierbij aan een ijsbergsla met kaas en mandarijn of een bleekselderij salade met appel, mandarijn en kerrie.
Witlofsalade met mandarijn en ananas
Kinderen zijn niet snel gek van een witlofsalade. Deze witlofsalade met mandarijn en ananas kan dat wel eens gaan veranderen.
Groene salade met kaas en mandarijn
Maak op de simpelste manier van een gewone en vrij saaie ijsbergsla een groene salade met kaas en mandarijn die wel verrast.
Selderijsalade met mandarijn
Deze heerlijk frisse selderijsalade met mandarijn is zoetzuur en heeft een lekkere bite door de basis van twee soorten selderij.
Heerlijk in een nagerecht
Nagerechten zijn meestal zoet. Als je het niet al te zoet wilt, is het een goed idee om er citrusfruit aan toe te voegen. Mandarijnen zijn hiervoor heel geschikt, want ze zijn lekker fris, niet al te zuur en makkelijk te pellen. En alleen van die mooie frisse oranje kleur word je toch al blij?
Dronken mandarijntjes op een krokant bedje
Mandarijntjes gemarineerd in een siroop met Grand-Marnier, geserveerd met een koekje. Serveer de dronken mandarijntjes als dessert met ijs.
Tiramisu met speculaas en mandarijn
Mandarijnen en speculaas. Een heerlijke combinatie voor de wintermaanden. Kinderen zijn dol op deze tiramisu met speculaas en mandarijn.
Bavarois van kwark met mandarijn
Een bavarois van kwark, maar niet met rauwe eieren. De eieren in deze bavarois van kwark worden eerst verhit. Lekker met verse mandarijntjes.
Chipolatapudding; een heerlijke klassieker uit de Nederlandse keuken
De klassieker uit de Nederlandse keuken, chipolatapudding. Een feestelijke pudding met een kleurrijke vulling van vruchtjes en bitterkoekjes.
Bakken met mandarijn
Bij het maken van een kwarktaart met mandarijnen wordt al snel naar een blik mandarijnen gegrepen. Neem liever een verse vrucht, die is echt veel lekkerder en heeft niet een heel proces ondergaan van pekelbadjes, suikerstroop en kleurstof. Vind je de schilletjes irritant? Snijd dan de schil er af met een scherp mes en snijd het vruchtvlees tussen de velletjes uit. Maar wist je dat je ook de hele vrucht kunt koken en dan pureren?
We hebben wat recepten voor je op een rij gezet om mandarijnen te verwerken in gebak. In de cake clementine zitten hele mandarijntjes, dit is echt een cake die je een keer gemaakt moet hebben. Wil je graag nog meer uitdaging, maak dan eens de prachtige mandarijngebakjes. Die smaken niet alleen met Sinterklaas erg lekker.
Cake Clementine, met mandarijntjes
Deze Cake Clementine, is heerlijk bij de koffie, maar kan bijvoorbeeld ook met een bolletje ijs als dessert op tafel gezet worden.
Mandarijnengebak – Een typisch gebakje voor 5 december
Maak dit gebakje voor 5 december. Mandarijnen, verwerkt in een gebakje en gecombineerd met ingrediënten die je aan sinterklaas doen denken.
Marmelade voor de liefhebbers
Marmelade wordt wel eens verward met jam. Het grote verschil is dat marmelade altijd van de hele vrucht gemaakt wordt, dus met schil en al. De bekendste is natuurlijk de variant met sinaasappel. Marmelade staat bekend om zijn licht bittere smaak. Dit komt door het witte gedeelte van de schil. Dit is bij sinaasappel, citroen en grapefruit dikker dan bij limoen en mandarijn, daarom zijn de laatste 2 minder bitter van smaak. Probeer dus eens een mandarijnenmarmelade.
Mandarijn marmelade + recept voor MonChou taartjes
Maak eens een mandarijn marmelade. Lekker voor de wintermaanden. We doen er direct een recept bij voor MonChou taartjes met mandarijn marmelade
Aan de slag
Koken en bakken met mandarijn is net zo veelzijdig als koken en bakken met citroen of sinaasappel. Als je citroen of sinaasappel te heftig vindt, of je hebt ze toevallig niet in huis, dan zijn ze in de meeste gevallen prima te vervangen door mandarijntjes.
Citrus; heerlijke recepten met vitaminebommetjes
Als er een vrucht met power is dan is het wel citrus. Behalve uit het vuistje of als sap geeft het vele gerechten een ware smaak boost.
Hallo, je hebt een belangrijk artikel over de kwaliteit van zalm op je website maar hoe zit het met citrusvruchten? Die zijn toch behandeld met giftig spul thiobendazool? Ik kan me voorstellen dat een waarschuwing op zn plek is.
Bij deze staat die er Joosje 😉