• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
maandag 17 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!

Heerlijke verse Italiaanse kaas van koemelk en een echte inspiratiebron in de keuken

0
Mascarpone

Mascarpone – Je hebt vast wel eens tiramisu gegeten, het bekende Italiaanse dessert. Een belangrijk ingrediënt in dit dessert is mascarpone. Je hebt het je misschien niet eens gerealiseerd dat er kaas in het toetje zat. Want ja, mascarpone is kaas! Deze kaas, die oorspronkelijk uit de Noord-Italiaanse streek Lombardije afkomstig is en al rond 1600 werd gemaakt, wordt echter niet alleen gebruikt om tiramisu te maken. Er kan meer met mascarpone! Lekker Tafelen vertelt je er over!

Wat is mascarpone?

Mascarpone is een verse, Italiaanse kaas, gemaakt van koemelk. Het wordt geproduceerd door aan lichte room (met een vetpercentage tussen de 18 en 30%), wijnsteenzuur toe te voegen. Hierdoor ontstaat er een witte, romige kaas met een dikke structuur en een volle, wat zoetige smaak. Deze kaas is goed smeerbaar. Alle in Nederland geproduceerde mascarpone wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en kan dus door iedereen veilig gegeten worden. Houd er rekening mee dat de kaas in Italië of in een ander land niet altijd hoeft te zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus listeriabacteriën kan bevatten. In een gesloten verpakking kun je deze roomkaas zo’n week of 3 bewaren, in de koelkast. Na openen is de kaas nog 3 dagen houdbaar. Je kunt mascarpone eventueel ook invriezen. Het is dan ongeveer 3 maanden houdbaar.

Wat kun je er mee in de keuken?

Natuurlijk wordt mascarpone vaak gebruikt voor desserts en gebak. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de volle zoete smaak van de kaas. Maar weet je dat je hem ook prima kunt gebruiken in hartige recepten? Het is heel geschikt om lekkere dipjes mee te maken. Als bestanddeel van een hartige taart of quiche kan de kaas prima dienstdoen. Maar ook als romige smaakmaker in een pastasaus of een gepureerde soep is mascarpone heerlijk!

De lekkerste recepten met mascarpone

We hebben veel verschillende recepten voor de allerlekkerste tiramisu’s voor je. Uiteraard de klassieker, met koffie en chocolade. Maar ook verschillende varianten met fruit, denk aan aardbeientiramisu, een zalige tiramisu met verse perziken en een geweldige leuke met mandarijntjes en speculaas. Een toptoetje voor Sinterklaasavond dus! Verder kun je ook heerlijke tiramisu maken met alcoholische dranken als limoncello, en onze eigen Nederlandse advocaat! Ook in andere zoete toetjes is mascarpone heerlijk.

Tiramisu recepten die je zelf wilt maken

tiramisu
Specials

De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.

Check het recept of lees de infoDetails

Maar er is meer! Ook in een gratin, in een forelmousse of in een kipovenschotel kun je mascarpone verwerken. Maar er zijn ook recepten van heerlijke hapjes waarin het een ingrediënt is.  Kortom, we hebben het hier over een super veelzijdige kaas!

Citroenroom met zacht zomerfruit
Nagerecht

Makkelijk toetje: Citroenroom met zacht zomerfruit

Geniet van citroenroom met zacht zomerfruit, een fris en makkelijk nagerecht dat je in 15 minuten op tafel zet, koel en zomers!

Kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus
Vleesgerechten

Kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus met spinazie en mascarpone

Probeer dit recept van kalfsgehaktballetjes in romige tomatensaus maar eens, zeker weten dat het bij iedereen in de smaak valt.

Trifle met chocolade en hazelnoten
Nagerecht

Trifle met chocolade en hazelnoten

Dit recept bewijst dat je voor een geweldig lekkere trifle met chocolade en hazelnoten geen uren in de keuken hoeft te staan.

Aardappelpuree met mascarpone
Bijgerecht

Aardappelpuree met mascarpone; verrassend anders

Aardappelpuree met mascarpone is een heerlijk bijgerecht dat je zeker eens moet proberen. Ontdek hoe je dit smaakvolle recept kunt maken.

Romig dessert met framboos en limoncello
Nagerecht

Romig dessert met framboos en limoncello

Dit romige dessert met framboos en limoncello is bijzonder kleurrijk, lekker en eenvoudig te maken. Met de frambozen van Raspberry Maxx.

witte chocolade bramen dessert
Nagerecht

Witte chocolade bramen dessert

Een zalig zachte crème is de basis van dit witte chocolade bramen dessert waar je liefhebbers van witte chocolade echt mee kunt verwennen.

Vorige Volgende
Italiaanse kaas

Italiaanse kaas; de lekkerste soorten + recepten

Er bestaan 400 soorten Italiaanse kaas. Weet jij wat de lekkerste soorten zijn? We delen natuurlijk ook onze beste recepten met je!

Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Ook interessant

  • Tosti's 8 variaties om zelf te maken

    Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken

  • gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten

    Gegratineerde pastaschotel met brie en walnoten uit de oven

  • Knapperige aardappelgratin met kaas

    Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven

  • macaroni ham en kaas

    Macaroni met ham en kaas; met krokant korstje uit de oven

  • Remeker kaas

    Remeker kaas: een bijzondere Nederlandse kaas

  • Ovenschotel met prei en nagelkaas

    Ovenschotel met prei en nagelkaas uit de Hollandse keuken

  • Carpaccio van rosbief

    Carpaccio van rosbief met verse geitenkaas en rucola

  • Broodje rosbief met verse geitenkaas

    Broodje rosbief met verse geitenkaas; dat is lekker lunchen

  • Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas

    Gevulde kastanjechampignons met geitenkaas van de Molkerij

  • Kaaskroket met Ossekop

    Kaaskroket met Ossekop; een zachte Nederlandse kaas (uit Oss)

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Romige soep van knolselderij en witte bonen
  • Aardappelschotel met knolselderij, champignons en spek
  • Whoopie’s; een lekkernij om blij van te worden
  • Rolletjes van wentelteefjes met peren en mascarpone
  • Tosti’s; de lekkerste variaties om zelf te maken
  • Versterkte wijnen: sherry, port en madeira in de spotlight

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.