• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
woensdag, september 27, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Mascarpone; niet alleen voor in de tiramisu!

Heerlijke verse Italiaanse kaas van koemelk en een echte inspiratiebron in de keuken

door Elise de Haan
in Specials
0
0
Mascarpone

Mascarpone – Je hebt vast wel eens tiramisu gegeten, het bekende Italiaanse dessert. Een belangrijk ingrediënt in dit dessert is mascarpone. Je hebt het je misschien niet eens gerealiseerd dat er kaas in het toetje zat. Want ja, mascarpone is kaas! Deze kaas, die oorspronkelijk uit de Noord-Italiaanse streek Lombardije afkomstig is en al rond 1600 werd gemaakt, wordt echter niet alleen gebruikt om tiramisu te maken. Er kan meer met mascarpone! Lekker Tafelen vertelt je er over!

Wat is mascarpone?

Mascarpone is een verse, Italiaanse kaas, gemaakt van koemelk. Het wordt geproduceerd door aan lichte room (met een vetpercentage tussen de 18 en 30%), wijnsteenzuur toe te voegen. Hierdoor ontstaat er een witte, romige kaas met een dikke structuur en een volle, wat zoetige smaak. Deze kaas is goed smeerbaar. Alle in Nederland geproduceerde mascarpone wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en kan dus door iedereen veilig gegeten worden. Houd er rekening mee dat de kaas in Italië of in een ander land niet altijd hoeft te zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus listeriabacteriën kan bevatten. In een gesloten verpakking kun je deze roomkaas zo’n week of 3 bewaren, in de koelkast. Na openen is de kaas nog 3 dagen houdbaar. Je kunt mascarpone eventueel ook invriezen. Het is dan ongeveer 3 maanden houdbaar.

Wat kun je er mee in de keuken?

Natuurlijk wordt mascarpone vaak gebruikt voor desserts en gebak. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de volle zoete smaak van de kaas. Maar weet je dat je hem ook prima kunt gebruiken in hartige recepten? Het is heel geschikt om lekkere dipjes mee te maken. Als bestanddeel van een hartige taart of quiche kan de kaas prima dienstdoen. Maar ook als romige smaakmaker in een pastasaus of een gepureerde soep is mascarpone heerlijk!

De lekkerste recepten met mascarpone

We hebben een heleboel verschillende recepten voor de allerlekkerste tiramisu’s voor je. Uiteraard de klassieker, met koffie en chocolade. Maar ook verschillende varianten met fruit, denk aan aardbeientiramisu, een zalige tiramisu met verse perziken en een geweldige leuke met mandarijntjes en speculaas. Een toptoetje voor Sinterklaasavond dus! Verder kun je ook heerlijke tiramisu maken met alcoholische dranken als limoncello, en onze eigen Nederlandse advocaat! Ook in andere zoete toetjes is mascarpone heerlijk.

Tiramisu; fantastische variaties vanuit één basisrecept

tiramisu
Specials

De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.

Check het recept of lees de info

Maar er is meer! Ook in een gratin, in een forelmousse of in een kipovenschotel kun je mascarpone verwerken. Maar er zijn ook recepten van heerlijke hapjes waarin het een ingrediënt is.  Kortom, we hebben het hier over een super veelzijdige kaas!

Sandwiches met een mousse van gerookte makreel recept
Lunch

Sandwiches met een mousse van gerookte makreel

Met wat gerookte makreel en mascarpone maak je een snelle makreelmousse. Lekker op een toastje, maar ook als basis voor een maaltijd sandwich.

witte chocolade bramen dessert
Nagerecht

Witte chocolade bramen dessert

Een zalig zachte crème is de basis van dit witte chocolade bramen dessert waar je liefhebbers van witte chocolade echt mee kunt verwennen.

Huisgemaakte spreads voor op brood
Specials

Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker

Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.

schorseneren gratin
Bijgerecht

Schorseneren gratin; Winter asperges of Keukenmeidenverdriet

Probeer met de 'vergeten groente' schorseneren, eens deze heerlijke romige schorseneren gratin met aardappel. Zet iets origineels op tafel.

kip ovenschotel
Ovenschotel

Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje

Deze kip ovenschotel is niet alleen lekker maar ook makkelijk. De oven doet het meeste werk. Heerlijk romig door het gebruik van mascarpone.

Chocoladetaart met mascarpone vulling
Taart

Chocoladetaart met mascarpone vulling

Chocoladetaart met mascarpone vulling. Een taart van biscuitdeeg, een extra vulling van gepureerde aardbeien met een klein beetje pit van een rood pepertje

Vorige Volgende
DeelPin5Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

Halloumi salade met vijgen
Salade

Halloumi salade met vijgen

Zwitserse aardappelschotel
Ovenschotel

Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten
Recepten

Vegetarische spiezen met halloumi en groenten

warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons
Lunch

Warm knoflookbrood met brie en gebakken champignons

Gorgonzola
Specials

Gorgonzola; ontdek deze heerlijke Italiaanse kaas

Zwitserse kaasfondue
Hoofdgerecht

Zwitserse kaasfondue, met een Frans tintje

Raclettekaas
Kookschool

Raclettekaas; voor het Zwitserse gerecht!?

Pasta gevuld met spinazie
Hapjes

Pasta gevuld met spinazie, champignons en brie (Tapas)

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

karnemelk
Specials

Karnemelk; ook dat is een musthave in je koelkast

Karnemelk: een zuivelproduct waar je veel meer mee kan dan alleen maar drinken, gebruik het ook eens om mee te koken en te bakken.

Check het recept of lees de info
Krieltjes

Krieltjes; veelzijdige, kleine aardappeltjes

Sucadelappen

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Recept in de picture

scharrelkip in sinaasappel marinade
Vleesgerechten

Scharrelkip in sinaasappel marinade

Een hele kip op tafel? Maak eens deze scharrelkip in sinaasappel marinade. Heerlijk bruin gebakken met zo'n krokant velletje. Hmmm

Check het recept of lees de info
Mosselen met room en limoncello

Mosselen met room en limoncello; lekker!

walnoten roomboter koekjes

Walnoten roomboter koekjes; Haal het herfstgevoel uit de oven

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Connie Derks op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Currysoep met courgette
  • Margo Gielkens op Currysoep met courgette
  • Evie op Gezonde, zachte, lichtbruine bolletjes met lijnzaad
  • Redactie op Gebakken appel op brood
  • Lidy Schalekamp op Gebakken appel op brood
  • J de Clerck op Gebakken appel op brood
  • Elise de Haan op Zwitserse aardappelschotel; met gevulde tomaten en Emmentaler
  • Connie Derks op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf
  • Hans op Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen