Mascarpone – Je hebt vast wel eens tiramisu gegeten, het bekende Italiaanse dessert. Een belangrijk ingrediënt in dit dessert is mascarpone. Je hebt het je misschien niet eens gerealiseerd dat er kaas in het toetje zat. Want ja, mascarpone is kaas! Deze kaas, die oorspronkelijk uit de Noord-Italiaanse streek Lombardije afkomstig is en al rond 1600 werd gemaakt, wordt echter niet alleen gebruikt om tiramisu te maken. Er kan meer met mascarpone! Lekker Tafelen vertelt je er over!
Wat is mascarpone?
Mascarpone is een verse, Italiaanse kaas, gemaakt van koemelk. Het wordt geproduceerd door aan lichte room (met een vetpercentage tussen de 18 en 30%), wijnsteenzuur toe te voegen. Hierdoor ontstaat er een witte, romige kaas met een dikke structuur en een volle, wat zoetige smaak. Deze kaas is goed smeerbaar. Alle in Nederland geproduceerde mascarpone wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en kan dus door iedereen veilig gegeten worden. Houd er rekening mee dat de kaas in Italië of in een ander land niet altijd hoeft te zijn gemaakt van gepasteuriseerde melk en dus listeriabacteriën kan bevatten. In een gesloten verpakking kun je deze roomkaas zo’n week of 3 bewaren, in de koelkast. Na openen is de kaas nog 3 dagen houdbaar. Je kunt mascarpone eventueel ook invriezen. Het is dan ongeveer 3 maanden houdbaar.
Wat kun je er mee in de keuken?
Natuurlijk wordt mascarpone vaak gebruikt voor desserts en gebak. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de volle zoete smaak van de kaas. Maar weet je dat je hem ook prima kunt gebruiken in hartige recepten? Het is heel geschikt om lekkere dipjes mee te maken. Als bestanddeel van een hartige taart of quiche kan de kaas prima dienstdoen. Maar ook als romige smaakmaker in een pastasaus of een gepureerde soep is mascarpone heerlijk!
De lekkerste recepten met mascarpone
We hebben een heleboel verschillende recepten voor de allerlekkerste tiramisu’s voor je. Uiteraard de klassieker, met koffie en chocolade. Maar ook verschillende varianten met fruit, denk aan aardbeientiramisu, een zalige tiramisu met verse perziken en een geweldige leuke met mandarijntjes en speculaas. Een toptoetje voor Sinterklaasavond dus! Verder kun je ook heerlijke tiramisu maken met alcoholische dranken als limoncello, en onze eigen Nederlandse advocaat! Ook in andere zoete toetjes is mascarpone heerlijk.
Tiramisu; fantastische variaties vanuit één basisrecept
De bekende klassieker tiramisu in vele variaties. Mascarpone, lange vingers en nog veel meer lekkers met steeds een ander resultaat.
Maar er is meer! Ook in een gratin, in een forelmousse of in een kipovenschotel kun je mascarpone verwerken. Maar er zijn ook recepten van heerlijke hapjes waarin het een ingrediënt is. Kortom, we hebben het hier over een super veelzijdige kaas!
Sandwiches met een mousse van gerookte makreel
Met wat gerookte makreel en mascarpone maak je een snelle makreelmousse. Lekker op een toastje, maar ook als basis voor een maaltijd sandwich.
Witte chocolade bramen dessert
Een zalig zachte crème is de basis van dit witte chocolade bramen dessert waar je liefhebbers van witte chocolade echt mee kunt verwennen.
Huisgemaakte spreads voor op brood; verrassend lekker
Homemade sandwich spread in meerdere varianten. Deze huisgemaakte spreads maken we op basis van yoghurt, kwark met roomkaas of mayonaise.
Schorseneren gratin; Winter asperges of Keukenmeidenverdriet
Probeer met de 'vergeten groente' schorseneren, eens deze heerlijke romige schorseneren gratin met aardappel. Zet iets origineels op tafel.
Kip ovenschotel, kip en groente onder een kaaskorstje
Deze kip ovenschotel is niet alleen lekker maar ook makkelijk. De oven doet het meeste werk. Heerlijk romig door het gebruik van mascarpone.
Chocoladetaart met mascarpone vulling
Chocoladetaart met mascarpone vulling. Een taart van biscuitdeeg, een extra vulling van gepureerde aardbeien met een klein beetje pit van een rood pepertje