Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Meiraap, een mooi gekleurd lente knolletje

Meiraap een mooi wit lente knolletje met een paarsachtige kraag. Met zijn pittig, zoete maar toch frisse smaak biedt meiraap ontzettend veel mogelijkheden in de keuken.

0 7.813

Meiraap, een mooi gekleurd lente knolletje – Meiraap of ook wel meiknolletjes genoemd is een typisch Hollandse groente die, zoals de naam al doet vermoeden, geteeld wordt in het voorjaar, dit omdat de plant niet winterhard is. In Nederland is het lange tijd een vergeten groente geweest, hoewel echt vergeten was hij niet hij werd echter voornamelijk gebruikt als veevoeder. Maar gelukkig staan ze inmiddels weer op de kaart mede dankzij de vele mogelijkheden die dit knolletje biedt.

In de groenteschappen springt de meiraap direct in het oog, de vrolijke uitstraling van deze groente brengt je gelijk in lentesferen, een mooi wit knolletje met een lichtpaarse kraag. De knolletjes zijn er trouwens niet alleen in mei, maar zijn verkrijgbaar tijdens het gehele voorjaar c.q. de lente.

De smaak van dit knolletje

De smaak laat zich het best omschrijven als pittig, zoet en fris, het doet qua smaak veel denken aan een radijs hoewel de smaken van de meiraap iets milder zijn dan die van de radijs. Bij het verwarmen wordt de smaak nog wat zachter.

Zeker de jonge, kleine voorjaarsraapjes doen het prima met de schil er nog om, je hoeft slechts de onder- en bovenkant van de knol af te snijden en dan is deze al klaar voor gebruik, de wat oudere c.q. grotere raapjes hebben en ietwat stuggere schil deze zou ik dan ook zeker even dun schillen voor gebruik.

Wat kun je zoal met meiraap?

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos, heel simpel in dunne plakjes als aanvulling op je boterham met kaas, rauw geraspt of fijngesneden door een salade, maar een meiraap laat zich ook prima koken, stoven, karameliseren, grillen, roosteren, glaceren of roerbakken. Door verhitting gaat wel vaak de paarsachtige kleur wat verloren, maar het aroma krijgt een extra dimensie en is dan bijna nootachtig te noemen. Bewaar meiraapjes tot gebruik in de koelkast, zo blijven ze wel 1 à 2 weken goed, eventuele snijvlakken dek je het best af met een stukje huishoudfolie.

Sommige rassen van de meiraap worden al jong geoogst dit zijn de varianten met lekkere malse, jonge blaadjes, deze blaadjes heten raapsteeltjes, andere varianten, die met stugger blad, mogen uitgroeien tot mooie stevige knolletjes, de meiraapjes

Aan de slag met meiraapjes

Ovenfriet van meiraap

Ovenfriet van meiraap met een avocadodip

Ook voor kinderen is groente eten een feest. Met meiraapjes ( een echte voorjaarsgroente) maak je deze heerlijke frieten. Avocado dip erbij en feesten maar. Hoezo niet gezond?

Ovenschotel met meiraap en venkel

Lekker makkelijk toch, zo’n ovenschotel? Terwijl je eten gaart in de oven lees jij de krant. Probeer deze ovenschotel met meiraap en venkel maar eens.

Meiraapjes als zoet en exotisch bijgerecht

Meiraapjes als bijgerecht, zoet door toevoeging van maple syrup, exotisch door toevoeging van kardamom. Meer doen met voorjaarsgroenten lukt jou zo ook!

 

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer