• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Melk in een beslag

Lees hier waarom je dat soms echt moet doen

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
melk in beslag

Melk in een beslag – Als je een beslag maakt, staat er vaak in het recept dat je melk toe moet voegen. In de meeste gevallen is dat dan volle melk en soms wordt dat aangevuld met water. Maar waarom en in welke gevallen moet er dan volle melk in een beslag?

Volle, halfvolle of magere melk

Nederland, zuivelland! Verse zuivel zit ons bijna in het bloed. In dit artikel word je uitgelegd waarom je het belangrijkste zuivelproduct – melk – in een beslag zou toevoegen. Dat doet tenslotte iedereen massaal in onze nationale trots, de pannenkoeken en de poffertjes, maar ook in een aantal andere beslag soorten. Daarom eerst even een stukje uitleg over de vetgehaltes in melk. Hoe zat dat ook alweer? Melk is in drie varianten te koop, het verschil zit in de hoeveelheid vet.

  • In volle melk zit 3.5% vet
  • In halfvolle melk zit 1,5% vet
  • In magere melk zit 0,5% vet

De rest van de ingrediënten zoals vitamines en mineralen blijven hetzelfde. Volle melk is de basis en bij halfvolle en magere melk is er dus vet uitgehaald. Later in dit artikel wordt teruggekomen op de functie van dat melkvet in een beslag.

Gebruik je melk in een beslag? Gebruik dan het liefst VOLLE melk, want het vet in die melk heeft een belangrijke functie voor het eindresultaat van jouw baksel

Melk in een beslag

Beslag is een mengsel van droge en vloeibare ingrediënten. Beslag wordt gebruikt voor verschillende gerechten zoals pannenkoeken, wafels, muffins of soezen. De hoeveelheid melk is vaak bepalend voor de dikte van het beslag. In pannenkoeken zit veel melk, een pannenkoekenbeslag is ook een slap oftewel lopend beslag. Muffins of soezen daarentegen hebben een dik beslag dat zijn vorm enigszins behoudt.

De basisingrediënten voor een beslag zijn meel, eieren, vloeistof, rijsmiddel en smaakstoffen zoals onder andere suiker en zout. Melk wordt gebruikt om beslag slapper te maken, soms is dat omdat het, zoals bij pannenkoeken, de hele bodem moet bedekken. Als je een ei extra bij het beslag doet om het vloeibaarder te maken kom je tijdens het bakken bedrogen uit. Een ei stolt namelijk bij verhitting, melk doet dat niet, het blijft vloeibaar. De binding komt dan van de bloem of de eventuele eieren die ook in het beslag zitten.

Waarom melk gebruiken in een beslag en geen water

Er zijn veel verschillende redenen om melk in een beslag te gebruiken. De redenen lijken elkaar soms tegen te spreken, maar het gebruik van melk heeft behoorlijk veel invloed op het eindresultaat van een te maken gerecht.

Smaak

Melk heeft smaak. Water is neutraal van smaak, smaakloos dus. De romige smaak zorgt ervoor dat het eindproduct voller en romiger van smaak wordt. Daarom wordt er ook meestal volle melk gebruikt.

Doordat je met melk ook vocht toevoegt, wordt de smaak vaak ook beter. Het gerecht wordt hierdoor zachter en dat geeft een prettiger mondgevoel ofwel een betere smaakervaring.

Vet

In melk zit melkvet en in volle melk is dat zelfs 3,5%. Dat melkvet heeft een gunstig effect op de malsheid en de structuur van het beslag. Te veel vet betekent helaas vaak dat het eindproduct minder volume heeft. In sommige gevallen bestaat om die reden de hoeveelheid vocht voor de helft uit melk en voor de helft uit water.

Voor een soezenbeslag wordt vaak ook voor de helft melk en voor de helft water gebruikt. Zou je alleen water gebruiken dan krijg je soezen die er nog grillig uitzien. Als je alleen melk zou gebruiken krijgen ze minder volume en dat betekent plattere en rondere soezen.

Kleur

Naast melkvet zit er in melk ook melksuiker. Als je dus melk in een beslag doet, doe je er ook melksuikers in. Het leuke is dat die melksuikers tijdens het bakken verkleuren oftewel karameliseren. De conclusie die je daaruit kunt trekken is dat baksels waar melk in het beslag zit sneller verkleuren dan baksels waarvoor alleen water gebruikt wordt. En het wordt natuurlijk nog beter als je weet dat die melksuikers het beslag zoeter maken (karamel).

Bij de volgende recepten kun je melk gebruiken in een beslag

Pannenkoeken, poffertjes en blini’s

Pannenkoeken, poffertjes zijn natuurlijk typisch Hollandse producten. De blini is minder bekend, maar daar geldt hetzelfde voor. Alle drie de varianten worden gemaakt met een lopend beslag. Dat wil zeggen: het beslag moet in de vorm lopen. Er zit veel melk in zo’n beslag en soms wordt daar water aan toegevoegd voor een lichter eindresultaat.

Pannenkoeken recepten

Blini's
Hapjes

Blini’s met 3 verschillende toppings

Deze verleidelijke blini's maak je zelf voor op de borreltafel. Vers, lekker en echt beter dan de welbekende zak chips. Verwelkom je gasten met trots en smaakvolle hapjes.

Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken
Pannenkoeken

Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

Haal de poffertjespan maar uit de kast. Met dit originele recept kun je zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken. Dat wordt echt genieten!

Vorige Volgende

Soezen en Yorkshire pudding

Bij het bakken van soezen en Yorkshire puddings wil je veel volume creëren. Dat betekent in het geval van Yorkshire pudding een slap beslag met veel melk en veel ei. Bij de soezen verminder je juist de hoeveelheid melk om meer volume te creëren.

zelf soezen maken
Kookschool

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

yorkshire pudding
Bijgerecht

Yorkshire pudding

Maak nu ook thuis het favoriete Engelse bijgerecht Yorkshire pudding. Heerlijk met een flink stuk vlees en lekkere jus.

Vorige Volgende

 

Tags: Zuivel
DeelPin6VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Reacties 8

  1. Lidy says:
    6 maanden geleden

    Bak je appelbeignets met volle of halfvolle melk??

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      6 maanden geleden

      Oliebollenbeslag, waarschijnlijk het beslag dat je bedoeld, kun je met beide maken. De volle melk geeft een iets vollere smaak.

      Beantwoorden
  2. Fred says:
    6 maanden geleden

    U zegt dat alleen het vetgehalte in de 3 soorten melk veranderd en dat de rest hetzelfde iblijft Volgens mij is dit niet helemaal juist. Het eiwit gehalte veranderd namelijk ook behoorlijk en omgekeerd dan bij het vet. Hoe meer vet, hoe minder eiwit.
    Magere melk heeft dus het hoogste eiwit gehalte. Dit geeft mij bijvoorbeeld bij het opschuimen van melk voor de capucino veruit het mooiste schuim.
    Maar welke invloed heeft meer eiwit in beslag? Omdat een ei uithard bij verwarming, zou dat met magere melk in beslag (veel eiwit dus) hetzelfde effect hebben?

    Beantwoorden
    • Redactie says:
      6 maanden geleden

      Theoretisch klopt het Fred. Magere melk kan zorgen voor meer stevigheid of structuur. Je gebruikt volle melk voor een zachtere structuur, en dat is in de meeste baksels van toepassing.

      Beantwoorden
  3. De Backer Ivan says:
    8 maanden geleden

    Hallo,

    Vraagje om rijsttaart smeuïge te maken, kan ik er ook wat melk bijdoen?

    Groetjes
    Ivan

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      8 maanden geleden

      De rijstepap kun je met melk en/of water koken. Met melk is het romigste. Wil je zelf een lekkere rijstevlaai bakken? Op de site staat een recept voor een lekkere smeuïge rijstevlaai.

      Beantwoorden
  4. Florina says:
    2 jaar geleden

    Helder artikel weer! Bedankt. Dat is het fijne aan deze site: de duidelijke uitleg, de achtergronden, het wáárom. Kortom, een leerzame site!

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      2 jaar geleden

      Dank je wel Florina leuk om te horen dat je onze extra informatie zo waardeert.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief