Melk – Dit zuivelproduct is een belangrijk onderdeel in veel gerechten. Het is de basis van veel culinaire creaties, variërend van een simpel glas koude melk tot een heerlijke pudding, pannenkoek of saus. De meeste melk is koemelk, hoewel ook melk van andere dieren, zoals geiten, schapen en buffels, wereldwijd wordt geconsumeerd. Melk bestaat uit water, vet, eiwitten, lactose (melksuiker), vitaminen en mineralen. Melk is daarom een waardevol ingrediënt in veel recepten vanwege de combinatie van goede voedingsstoffen.
Welke melk is het beste
Dat er veel verschil in melk zit mag duidelijk zijn. De koelingen en de schappen staan vol met megaveel soorten melk. Zo veel, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Houdbare, verse, volle halfvolle of magere melk maar ook barista melk, lactosevrije melk en dan gaat het nog niet eens over de melkvervangers. De volgende artikelen kunnen je wellicht verder helpen om de voor jou juiste keuze te maken.
Melk opschuimen; de beste melk voor de lekkerste koffie
Een liefhebber van cappuccino en latte zal regelmatig melk opschuimen. Wij vertellen hoe en welke melk de mooiste en lekkerste schuim geeft.
Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen verse melk en houdbare melk en waarom smaakt verse melk van de boer totaal anders.
Een lekkere latte maakt je dag
Ben je dol op een heerlijke latte macchiato of een cappuccino? Even rustig wakker worden met een glas latte voordat je weer in de dagelijkse hectiek beland. Of misschien drink je latte liever later in de middag als je met vriendinnen gezellig zit bij te kletsen? Dat maakt niet uit, want die latte maak je makkelijk zelf. En dat is echt zo moeilijk niet als je weet welke melk je het beste gebruikt en waar je op moet letten. Hieronder lees je tips om thuis de lekkerste latte te maken. En als die latte lukt, is een cappuccino ook geen probleem meer.
Latte macchiato; drie prachtige lagen in een glas
Drink je graag latte macchiato? Hier vertellen we hoe je die maakt, zodat je ook thuis van een lekkere "latte" kunt genieten.
Start de dag met een kom havermout
Is havermout ouderwets? Helemaal niet! Het is juist weer helemaal hip. En dat is ook logisch, want havermoutpap is behalve erg gezond ook gewoon erg lekker. Met havermout en melk maak je de lekkerste variaties. Wil jij weten hoe je een lekkere en luchtige havermoutpap maakt? Check dan het volgende artikel. Hierin vind je ook heerlijke ideeën voor overnight oats. Lekker makkelijk als je ’s morgens niet veel tijd hebt.
Havermout; veel meer dan alleen pap
Een artikel boordevol tips over havermout en overnight oats. Eet lekker en gezond en maak van die saaie havermout een culinair feestje.
Ook pudding en vla zijn het lekkerst als je ze zelf maakt
Nagerechten zijn voor veel mensen een onmisbare afsluiting van een lekkere maaltijd. En wat is er dan lekkerder dan een zelfgemaakte pudding of vla. Voor het werk hoef je het niet te laten want het is zo klaar. Een zelfgemaakte pudding is feest op tafel waar je niet echt veel moeite voor hebt hoeven doen. Je moet er alleen wel op tijd aan beginnen. Niet omdat het zoveel werk is, maar omdat pudding nu eenmaal goed af moet koelen om mooi uit de vorm te kunnen komen. Als je niet van het voorruit denken bent, dan kan vla een optie voor je zijn. Die kun je zowel warm als koud eten.
Puddingen op basis van melk
De lekkerste puddingen op basis van melk komen uit je eigen keuken! Maak zelf eens pudding in plaats van er een te kopen. Proef het verschil!
Vla zelf maken; van boerenmelk een echt lekkere vla maken
In 10 minuten kun je vla zelf maken van verse boerenmelk. Als je die dan afwerkt met een lekkere topping naar keuze is het feest compleet!
Rijstepap is een heerlijk dessert van rijst en melk
Rijstepap is een nagerecht dat best wel een beetje meer aandacht verdient. Die heerlijke brij van rijst en melk kan, mits je het goed maakt, echt heel lekker zijn. Hoe je dit heerlijke nagerecht maakt, lees je hier:
Rijstepap uit eigen keuken
Rijstepap is zacht, romig, kleverig en een beetje zoet. Het is zalig troostvoedsel wat in heel veel landen regelmatig op tafel staat.
Gebakken rijstepap met lekker veel fruit
Gebakken rijstepap is een heerlijk warm dessert. Vul de rijstepap met fruit uit het seizoen. I.p.v. cranberry's kun je dus aardbeien nemen.
Melk in een beslag
Melk is een onmisbaar ingrediënt in heel veel recepten. Denk eens aan pannenkoekenbeslag, een makkelijk recept, maar zonder melk niet te doen. Poffertjes of blini’s zijn net zoiets, ook hier is melk de basis van het recept.
Bak je graag en maak je wel eens soezen? Dan weet je dat melk een van de smaakmakers is in het beslag. Maar niet alleen de smaak wordt er beter van, het heeft ook invloed op de vorm van het gebak. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan hier verder:
Melk in een beslag
Meestal gebruik je water in een beslag, maar melk in een beslag heeft ook zo z'n voordelen. Hier lees je welke + wat handige tips.
Wentelteefjes
Een schoolvoorbeeld van restverwerking. Wentelteefjes maak je van oud brood, melk en een eitje en je bakt ze, in een beetje roomboter, bruin en gaar. Waarom je beter oud brood gebruikt en geen vers lees je via de link hieronder, ook hoe je het op kunt lossen als je geen oud brood hebt en toch zin hebt in die heerlijke wentelteefjes.
Wentelteefjes als ontbijt, makkelijk, gezond en erg lekker!
Maak van oud brood echt iets lekkers. Serveer wentelteefjes met vers fruit van het seizoen voor het perfecte ontbijt op een vrije dag.
Sauzen met melk bij de warme maaltijd
De lekkerste sauzen zijn vaak gemaakt van zuivel. Roomboter, melk en slagroom of kookroom komen vaak voor in warme sauzen. Soms met toevoeging van bouillon of kruiden, maar zuivel is toch wel de basis waar het recept om draait. De mogelijkheden met een basissaus als een bechamelsaus zijn eindeloos. Je kunt bechamelsaus gebruiken voor over de bloemkool, in een ovenschotel en hij is onmisbaar in een echt lekkere lasagne. Ook als basis voor heel veel andere sauzen maak je gebruik van bechamelsaus.
Roomsaus of bechamelsaus
Boter, bloem, melk, room. Zijn dat basisingrediënten in je keuken? Daarmee maak je deze eenvoudige roomsaus. Een upgrade voor veel gerechten.
Bechamel van bloemkool
Vervang de bekende bechamelsaus door een bechamel van bloemkool. Gezond en lekker bij de pasta, in een ovenschotel of over groenten.
Banketbakkersroom en dulche du leche (een zoete lekkernij van melk)
Ben je een zoetekauw of bak je graag? Dan heb je vast wel eens van banketbakkersroom gehoord. Die heerlijke gele room gebruik je voor desserts, om gebak mee te vullen, maar ook om een lekkere romige crème mee te maken. Je kunt de banketbakkersroom zelfs meebakken in een gerecht. Voor de echte zoetekauwen is er dulche du leche. Voor dulche du leche heb je geen recept nodig. Alleen gecondenseerde melk, hoe handig is dat? Als die heerlijke zoete romige karamel dan eenmaal klaar is, maak je er de lekkerste dingen mee. En natuurlijk vind je er ook hoe je dulche du leche maakt van verse melk.
Banketbakkersroom; een heerlijke basis voor veel recepten
Er zijn heel veel redenen te bedenken om zelf banketbakkersroom te maken, de belangrijkste is dat het echt heel erg lekker is.
Dulce de leche maken; handige tips + een variant met verse melk
De romige en zalig zoete karamel met de naam dulce de leche maak je makkelijk zelf van gecondenseerde melk.
Melk, lekker en onmisbaar in de keuken
Dit artikel laat zien hoe veelzijdig melk is. Je kunt het warm of koud drinken en zelfs opschuimen. Je maakt er de lekkerste dingen mee van een eenvoudige pannenkoek of wentelteefje tot soezen die je ook weer kunt vullen met een heerlijke banketbakkersroom gemaakt met melk. Menig nagerecht is gemaakt met melk. Maar ook in de hartige keuken maak je regelmatig gebruik van melk. Groenten, een ovenschotel en zelfs lasagne worden, als je ze met een bechamelsaus maakt, met melk naar een ander niveau getild.
Zuivel
Werken met verse zuivel is lekker en gezond. Melk, Yoghurt, Kwark en Boter gebruiken we liefst puur. Toevoegingen aan zuivel doen we zelf wel.