Lekker Tafelen
Online foodmagazine voor iedereen

Meloenen, kleurrijke en smaakvolle inspiratie voor de zomer

1 2.387

Vanaf mei zijn ze er weer volop. Meloenen. Maar wat weet je eigenlijk van meloenen. Natuurlijk weten we wat een galia meloen is, maar weet je ook wat de kleur is van een cantaloupe meloen, hoe ziet een piel de sapo meloen er uit, en hoe weet je nou wanneer de verschillende meloenen rijp zijn. Lekker Tafelen zet de feiten graag voor je op een rij.

We willen lekker eten, en gaan je dus allerlei lange en wetenschappelijke verhalen besparen. Wel leuk om te weten is dat de meloenen tot de groenten behoren en niet tot het fruit. Ze zijn familie van de komkommer, de courgette, de pompoen. Wij noemen het gemakshalve gewoon fruit, want tenslotte wordt de meloen als fruit gegeten of verwerkt.

Meloenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. De topaanvoer ligt echter in het voorjaar en in de zomer. Vanaf mei worden er volop meloenen aangeboden voor weinig geld. Ze worden met name geïmporteerd uit landen als Spanje en Israël. Maar, tegenwoordig is het ook mogelijk om meloenen uit Holland te krijgen. Deze zijn groot gebracht in kassen.

Galia meloen

Een meloentje is rijp als deze lekker ruikt of als deze bij lichte vingerdruk aan de onderzijde iets meegeeft. Bij een watermeloen kun je horen of die rijp is door er op te kloppen. Hoe holler het geluid hoe rijper de meloen. Veel mensen kopen een meloen alleen als deze er mooi uitziet. Dat mag, maar zo’n meloentje moet dan nog een paar dagen liggen. Bij meloenen is een beetje stelregel: Hoe lelijker, hoe lekkerder!

Een meloentje met plekken is vaak heerlijk zoet en aromatisch van smaak.

Watermeloen

Het schoonmaken van een meloen is eenvoudig. Geen ingewikkelde methodes maar gewoon simpel en snel. Snij een meloen in tweeën en verwijder de pitjes aan de binnenzijde met behulp van een lepel. Vervolgens met een scherp mes de schil wegsnijden en het vruchtvlees in blokjes, bolletjes of partjes verdelen. Er zijn speciale meloenbolletjes-stekers in de handel. Hiermee maak je mooie ronde bolletjes van het vruchtvlees. Een uitgehold meloentje is ook heel geschikt voor het presenteren van je desserts. Vul zo’n uitgehold meloentje eens met een fruitsalade of wat bolletjes ijs.

Meloenen kun je beter niet in de koelkast bewaren. Leg ze buiten de koelkast maar wel op een koele plaats. Ze zijn dan, uiteraard afhankelijk van de rijpheid bij aankoop, zo’n week houdbaar. Op de fruitschaal rijpen ze extra snel.

Cantaloupe meloen

Talloze variaties zijn er te bedenken met deze zomerse vruchten. Heel bekend is een voorgerechtje van meloen met ham. Maar ook met garnaaltjes of krab maak je er iets lekkers van. In fruitsalades is meloen de zachte tegenhanger van bijvoorbeeld appel en peer. De zoete smaak compenseert de smaak van de wat zuurdere fruitsoorten. Maak ook eens een meloensalade. Neem bijvoorbeeld Galia meloen, Cantaloupe meloen en watermeloen. Je hebt dan een kleurrijke combinatie van heerlijke smaken! En de meloen is natuurlijk uitermate geschikt voor het gebruik in diverse desserts. In combinatie met ijs maar ook met ander fruit en met kaassoorten is het de ideale basis voor een prachtig nagerecht!

Er zijn heel veel soorten meloen in omloop. Hier een overzicht van de meest bekende soorten:

De Galia meloen is wel het meest bekend. De geelachtige schil met een prachtig netwerk doet een beetje kurkachtig aan. Het geel/witte vruchtvlees is zoet en aromatisch van smaak.

Watermeloenen zijn echte dorstlessers. Het rode vruchtvlees is knapperig en fris van smaak. De zwarte zaden die je in een donkergroene watermeloen vindt zijn niet eetbaar. De lichtgroene watermeloenen worden dan ook steeds populairder doordat ze pitloos zijn. Watermeloenen kunnen een enorm verschil in gewicht hebben. Ze kunnen wel tot 15 kilo zwaar worden.

Piel de sapo meloen

Cantaloupe meloenen zijn groen van kleur en het vruchtvlees is geel tot oranje van kleur en zoet en sappig van smaak. Deze meloenen komen uit het Italiaanse plaatsje Cantalupe. Vandaar de naam. De kleur van het vruchtvlees van deze meloen zorgt voor een mooi contrast in bijvoorbeeld een meloensalade of een meloenbowl.

Wat minder bekend is de Charantais meloen. Deze meloen is te herkennen aan de grijsgroene kleur met de donkere strepen over z’n buik. Het meloentje is van Franse afkomst en heeft een zeer zoete en aromatische smaak.

De Piel de Sapo meloen komt gelukkig steeds meer voor. De kleur van het vruchtvlees is hetzelfde als die van de Galia meloen, maar de smaak van deze meloen, mits goed rijp gegeten, is onovertroffen. Deze meloen is ovaal van vorm, heeft een donkergroene schil met daarin prachtig gestructureerde gele strepen.

Printen

Deze recepten en tips zijn mogelijk ook interessant

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 reactie
  1. Jan zegt

    Betreffende de “piel de sapo”, zou ik nog willen toevoegen, dat dit Spaans is voor “paddenhuid”. Niet verwonderlijk gezien de schil van deze meloen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website maakt gebruik van functionele en commerciële cookies. Zonder deze cookies is deze website niet mogelijk en ze helpen u aan een betere gebruikerservaring. Oké Lees meer