• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 17 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Specials

Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen

Inclusief handige tips om meringue te maken en te bewaren

Connie Derks door Connie Derks
in Specials
0
meringue

Meringue recepten – Met maar twee ingrediënten en veel lucht maak je de lekkerste meringue. Van bros, krokant tot zacht en romig. Met meringue maak je er een feestje van.

Verschillende soorten meringue

Er zijn veel soorten meringue, en dan gaat het niet over de vorm, maar over de manier van klaarmaken. Iedere manier heeft weer andere eigenschappen. Er is Hollands schuim, dat wordt koud bereid, Italiaans schuim, waarbij de suiker wordt verhit en Duits schuim waarbij de eiwitten met de suiker worden verwarmd. Iedere bereiding levert weer een ander eindresultaat. Je vindt hier dus niet alleen meringue recepten, maar in het artikel hieronder worden ook de verschillende soorten uitgelegd.

Meringue; alle soorten op een rij

meringue
Kookschool

Meringue, heerlijke luchtige, krokante schuimpjes. We vertellen je welke soorten er zijn en hoe je die verschillende soorten maakt.

Check het recept of lees de infoDetails

Dit is wat je moet weten over het perfect stijfkloppen van eiwit

Dat je eiwit in een schone en vetvrije kom moet kloppen is algemeen bekend. Maar wist je dat je hier het beste een glazen of een roestvrijstalen kom voor kunt nemen? In plastic zitten vaak krassen en daar gaat vuil in zitten. Hierdoor kun je het minder goed vetvrij maken. Maar eiwit kloppen heeft nog meer geheimen. Je leest ze in het artikel hieronder.

Eiwit opkloppen tips en tricks

eiwit opkloppen
Kookschool

Lukt een eiwit opkloppen niet? Wij geven je tips en tricks bij het eiwit opkloppen. De reden dat het niet lukt staat hier ongetwijfeld in.

Check het recept of lees de infoDetails

Perfecte meringue maken; dit zijn de basisregels

Nu kunnen de lekkerste meringue recepten op een rij staan, maar met de basisregels wordt het je het een stuk makkelijker gemaakt:

  • Werk schoon, zorg dat alles vetvrij is. Ook je gereedschap en je grondstoffen.
  • Zorg dat er alleen eiwit in de kom zit, in eigeel zit vet.
  • Klop rustig en niet op volle snelheid, voor een mooie luchtige meringue, zonder grote luchtbellen.
  • Hoeveel suiker je gebruikt is bij meringue erg belangrijk, verminder niet zomaar de hoeveelheid suiker omdat het je te veel lijkt. In schuim zit nu eenmaal veel suiker en dat heeft zijn redenen.
  • Gebruik de soort suiker die in het recept vermeld wordt, kristalsuiker heeft heel andere eigenschappen dan poedersuiker of basterdsuiker.

Meringue bewaren; dit is waar je op moet letten

Onder dit artikel vind je meerdere meringue recepten. Maar hoe bewaar je die meringue? Droge meringue kun je prima bewaren en nog best lang ook. Zorg ervoor dat er geen vocht bij kan, want schuim is droog en trekt vocht aan. Eenmaal vochtig kun je ze weggooien. Het beste is een goed afsluitbare plastic trommel of koekblik. Zipp lock zakjes werken ook prima. Zorg er wel voor dat hier zo min mogelijk lucht in zit, want ook in lucht zit vocht. Meringue die je gebruikt bij pavlova en bijvoorbeeld de lemon meringue pie kun je niet bewaren, die heeft een houdbaarheid van maximaal 2-3 dagen, afhankelijk van de luchtvochtigheid van de omgeving.

Meringue recepten

Van meringue kun je de leukste en lekkerste dingen maken. Ieder recept heeft weer een ander kenmerk, droog, of juist heerlijk zacht of met een smaakje. Maak mooie kransjes als cadeau, schuimnestjes als dessert of een lemon meringue pie met zijn heerlijk zachte structuur. En wil je eens een heel ander schuimpje? Maak dan eens de karamelschuimpjes. Met onderstaande meringue recepten gaat het je lukken.

Wil je verse eiwitten gebruiken voor je meringue die niet in de oven gaat? Maak dan Italiaans of Frans schuim, hier wordt het eiwit verhit waardoor de schadelijke bacteriën gedood worden en iedereen er van kan genieten.

Schuimpjes voor de feestdagen
Bakken

Schuimpjes voor de feestdagen

Kerstmis is de ideale tijd om je eens lekker uit te leven in de keuken. Deze schuimpjes voor de feestdagen zijn te leuk om ze niet te maken.

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)
Taart

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)

Een friszure citroentaart met een wolk van luchtige meringue. De lemon meringue pie is een klassieker en met dit recept maak jij hem zelf!

Mokka salted karamel schuimpjes
Bakken

Mokka salted karamel schuimpjes; Heerlijke schuimpjes met een licht bittertje

Wat te doen met overgebleven eiwitten? Nou, deze Mokka salted karamel schuimpjes maken bijvoorbeeld. Zo maak je van weinig ingrediënten een lekkernij.

Vorige Volgende

 

Eiwit en suiker maken samen pure magie

Hoe verwerk je meringue? Check onderstaande meringue recepten

Meringue kun je perfect gebruiken om desserts of gebak een extraatje te geven. Die mooie gebakken schuimpjes zijn prachtig als decoratie. Maar ook die gebroken plak, die bedoeld was voor de taart, kun je prima gebruiken om Eton mess te maken of om een taart mee af te werken. Maar ook een appel, of rabarbertaart krijgt meer allure en smaak door het gebruik van meringue. Maak een heerlijke rol van zachte meringue of juist een brosse taart van droog schuim. Je ziet de mogelijkheden zijn eindeloos en dan te bedenken dat alles gemaakt is van eiwit en suiker. Met onderstaande recepten kun je heerlijk experimenteren.

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Desserts van schuimpjes
Specials

Van overtollige eiwitten maak je schuimpjes. Mooi opgelost! Gebruik die schuimpjes voor één van deze drie desserts van schuimpjes.

Check het recept of lees de infoDetails
Eton mess
Nagerecht

Eton Mess met balsamico en verse aardbeien

Eton Mess met balsamico en veel aardbeien: het klassieke Engelse dessert in een frisse en toegankelijke versie.

nockerln
Nagerecht

Salzburger nockerln

Mijn vader wilde vroeger altijd in het Oostenrijkse Salzburgeen Salzburger nockerln gaan eten en dat feest bestaat nog altijd.

Meringue rol met pecannoten
Bakken

Meringue rol met pecannoten

Simpel gebak met een luxe uitstraling, dat is deze meringue rol. Maar 5 ingrediënten en een klein beetje werk maar een groots resultaat.

Meringue appeltaart
Taart

Meringue appeltaart; Originaliteit wordt beloond

Maak in plaats van een standaard appeltaart eens een meringue appeltaart met een heerlijk romige schuimlaag, makkelijk en lekker origineel.

zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Gebakken kwarktaart met verse rode bessen. Een heerlijk zomers taartje waaraan iedereen in één keer ziet dat je het zelf gemaakt hebt.

IJstaart
Nagerecht

Supermakkelijke ijstaart

Verras je vrienden eens met een echte ijstaart. Deze is super makkelijk te maken en iedereen zal deze ijstaart waarderen.

Vorige Volgende
Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Tags: Eieren
DeelPin33VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Varkensvlees op de barbecue
Specials

Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

graskaas
Specials

Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer

zacht fruit
Specials

Zacht fruit; de lekkerste recepten voor een feestelijke zomer

Spitskool
Specials

Spitskool; recepten met een zachte zomerkool van eigen bodem

Recepten met nieuwe aardappelen
Specials

Recepten met nieuwe aardappelen; ze zijn net uit de grond en dat proef je!

asperges met vis
Specials

Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Eieren

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)
  • Jam met minder suiker, maar met lekker veel vers fruit (in 10 minuten)
  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief