• Team
  • Adverteren
  • Abonneren
  • Contact
  • Privacy
zaterdag, september 23, 2023
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Specials

Meringue recepten; van schuimpjes tot krokante schuimlagen

Inclusief handige tips om merinque te maken en te bewaren

door Connie Derks
in Specials
0
0
meringue

Meringue recepten – met maar twee ingrediënten en veel lucht maak je de lekkerste meringue. Van bros, krokant tot zacht en romig met meringue maak je er een feestje van.

Verschillende soorten meringue

Er zijn veel soorten meringue, en dan hebben we het niet over de vorm, maar over de manier van bereiden. Iedere manier heeft weer andere eigenschappen. Er is Hollands schuim deze wordt koud bereid, Italiaans schuim waar de suiker wordt verhit en Duits schuim waar de eiwitten met de suiker worden verwarmd. Iedere bereiding levert weer een ander eindresultaat. We hebben dus niet alleen meringue recepten, maar in het artikel hieronder leggen we ook de verschillende soorten uit.

Meringue; Alle soorten op een rij

meringue
Kookschool

Meringue, heerlijke luchtige, krokante schuimpjes. We vertellen je welke soorten er zijn en hoe je die verschillende soorten maakt.

Check het recept of lees de info

Dit is wat je moet weten over het perfect stijfkloppen van eiwit

Dat je eiwit in een schone en vetvrije kom moet kloppen is algemeen bekend, maar wist je dat je hier het beste een glazen of een roestvrijstalen kom voor kunt nemen? Plastic bevat vaak krassen en daar gaat vuil in zitten. Hierdoor kun je deze minder goed vetvrij maken. Maar eiwit kloppen heeft nog meer geheimen. Je leest ze in het artikel hieronder.

Eiwit opkloppen tips en tricks

eiwit opkloppen
Kookschool

Lukt een eiwit opkloppen niet? Wij geven je tips en tricks bij het eiwit opkloppen. De reden dat het niet lukt staat hier ongetwijfeld in.

Check het recept of lees de info

Perfecte meringue maken; dit zijn de basisregels

We kunnen de lekkerste meringue recepten op een rij zetten, maar met deze basisregels maken we je het een stuk makkelijker.

  • Werk schoon, zorg dat alles vetvrij is, ook je gereedschap en je grondstoffen.
  • Zorg dat er alleen eiwit in de kom zit, eigeel bevat vet
  • Klop rustig en niet op volle snelheid voor een mooie luchtige meringue zonder grote luchtbellen.
  • Hoeveel suiker je gebruikt is vooral bij meringue erg belangrijk, verminder niet zomaar de hoeveelheid suiker omdat het je te veel lijkt. Schuim bevat nu eenmaal veel suiker en dat heeft zijn redenen.
  • Gebruik de soort suiker die in het recept vermeld wordt, kristalsuiker heeft heel andere eigenschappen dan poedersuiker of basterdsuiker.

Meringue bewaren; dit is waar je op moet letten

Onder dit artikel vind je meerdere meringue recepten. Maar hoe bewaar je die meringue? Droge meringue kun je prima bewaren en nog best lang ook. Zorg ervoor dat er geen vocht bij kan, want schuim is droog en trekt vocht aan. Eenmaal vochtig kun je ze weggooien. Het beste is een goed afsluitbare plastic trommel of koekblik. Zipp lock zakjes werken ook prima. Zorg er wel voor dat hier zo min mogelijk lucht in zit, want ook lucht bevat vocht. Meringue die je gebruikt bij pavlova en bijvoorbeeld de lemon meringue pie kun je niet bewaren, deze heeft een houdbaarheid van maximaal 2-3 dagen afhankelijk van de luchtvochtigheid van de omgeving.

Meringue recepten

Van meringue kun je de leukste en lekkerste dingen maken. Ieder recept heeft weer een ander kenmerk, droog, of juist heerlijk zacht of met een smaakje. Maak mooie kransjes als kado, schuimnestjes als dessert of een lemon meringue pie met zijn heerlijk zachte structuur. En wil je eens een heel ander schuimpje? Maak dan eens de karamelschuimpjes. Met onderstaande meringue recepten gaat het je lukken.

Wil je verse eiwitten gebruiken voor je meringue die niet in de oven gaat? Maak dan Italiaans of Frans schuim, hier wordt het eiwit verhit waardoor de schadelijke bacteriën gedood worden en iedereen er van kan genieten.

Schuimpjes voor de feestdagen
Koekjes

Schuimpjes voor de feestdagen

Kerstmis is de ideale tijd om je eens lekker uit te leven in de keuken. Deze schuimpjes voor de feestdagen zijn te leuk om ze niet te maken.

Mini pavlova schuimnestje om te vullen
Kookschool

Mini pavlova; schuimnestje om te vullen

Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)
Taart

Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)

Een friszure citroentaart met een wolk van luchtige meringue. De lemon meringue pie is een klassieker en met dit recept maak jij hem zelf!

Mokka salted karamel schuimpjes
Bakken

Mokka salted karamel schuimpjes; Heerlijke schuimpjes met een licht bittertje

Wat te doen met overgebleven eiwitten? Nou, deze Mokka salted karamel schuimpjes maken bijvoorbeeld. Zo maak je van weinig ingrediënten een lekkernij.

Vorige Volgende

 

Eiwit en suiker maken samen pure magie

Hoe verwerk je meringue? Check deze meringue recepten

Meringue kun je perfect gebruiken om desserts of gebak een extraatje te geven. Die mooie gebakken schuimpjes als decoratie, maar ook die gebroken plak die bedoeld was voor de taart kun je prima gebruiken om Eton mess te maken of om een taart mee af te werken. Maar ook een appel, of rabarbertaart krijgt meer allure en smaak door het gebruik van meringue. Maak een heerlijke rol van zachte meringue of juist een brosse taart van droog schuim. Je ziet de mogelijkheden zijn eindeloos en dan te bedenken dat alles gemaakt is van eiwit en suiker. Met deze recepten kun je heerlijk experimenteren.

Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!

Desserts van schuimpjes
Nagerecht

Van overtollige eiwitten maak je schuimpjes. Mooi opgelost! Gebruik die schuimpjes voor één van deze drie desserts van schuimpjes.

Check het recept of lees de info
zomers taartje kwark rode bessen
Taart

Zomers taartje met kwark en rode bessen

Gebakken kwarktaart met verse rode bessen. Een heerlijk zomers taartje waaraan iedereen in één keer ziet dat je het zelf gemaakt hebt.

nockerln
Nagerecht

Salzburger nockerln

Mijn vader wilde vroeger altijd in het Oostenrijkse Salzburgeen Salzburger nockerln gaan eten en dat feest bestaat nog altijd.

Chocolade-schuimtaart
Taart

Chocolade-schuimtaart met limoen curd

Vergeet de monchou-taart en zet deze chocolade-schuimtaart tijdens een verjaardag op tafel. Iedereen gaat hiervan smullen!

Meringue rol met pecannoten
Gebak

Meringue rol met pecannoten | Slechts 5 ingrediënten!

Simpel gebak met een luxe uitstraling, dat is deze meringue rol. Maar 5 ingrediënten en een klein beetje werk maar een groots resultaat.

Rabarber-meringue taartjes
Nagerecht

Rabarber-meringue taartjes

Maak in het rabarber seizoen eens deze rabarber-meringue taartjes. Het frisse van de rabarber gaat perfect samen met het zoete van de merinque.

Rabarbertaart met schuim
Taart

Rabarbertaart met schuim

Rabarber en schuim, zoet en zuur. Ze zijn elkaars tegenpolen en vullen elkaar perfect aan. Probeer zeker deze rabarbertaart met schuim.

Vorige Volgende
DeelPin16Tweet

Gerelateerde Artikelen & Recepten

eieren in beslag
Kookschool

Eieren in beslag; wat doen ze daar eigenlijk in?

soufflé basisrecept
Kookschool

Soufflé; Basisrecept of kooktechniek? Praktijktips op een rij

eiwit opkloppen
Kookschool

Eiwit opkloppen tips en tricks

Omelet met spinazie
Lunch

Omelet met spinazie, zalm en kaas

Eiercurry met paksoi
Curry

Eiercurry met paksoi

Gekookte eieren met gerookte zalm
Recepten

Gekookte eieren met gerookte zalm

frittata
Hoofdgerecht

Frittata; Omdat je niks weg wil gooien

Broccoli soufflé
Lunch

Broccoli soufflé

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Uitgelicht

Sucadelappen
Specials

Sucadelappen; minder vet dan riblappen

Wat zijn nou precies sucadelappen en wat is het verschil met ander runderstoofvlees? Lekker Tafelen zet het voor je op een rijtje!

Check het recept of lees de info
Oesterzwammen

Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!

Gebraden kip

Gebraden kip; Sharing food bij uitstek

haring

Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!

Recept in de picture

Zelf heerlijke kipburgers maken van kipgehakt
Vleesgerechten

Kipburgers maken; dat doe je zelf van lekker vers kipgehakt

Een kipburger bij de maaltijd of op een broodje is heerlijk. En, zelf kipburgers maken is absoluut niet moeilijk. Maak ze van vers kipgehakt.

Check het recept of lees de info
zelf soezen maken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Gevulde aardappelen met paprika en lente-ui

Handige kooktips

zelf soezen maken
Bakken

Zelf soezen maken; de lekkerste soezen bak je zelf

Bijna niemand wil zelf soezen maken. Het lijkt veel werk en ze kunnen mislukken. Maar met dit recept en deze tips bak jij perfecte soezen.

Check het recept of lees de info
Een voorgerecht serveren

Een voorgerecht serveren; heel veel redenen om dat vaker te doen

Mosselen bewaren

Mosselen bewaren, Zo doe je dat het best

Zoek een lekker recept

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten

Lekker koken en bakken met verse ingrediënten:

  • Aardappels
  • Groenten
  • Fruit
  • Vlees
  • Vis
  • Kaas
  • Zuivel
  • Eieren

Reacties van onze lezers

  • Redactie op Blauwe kaas dressing
  • mike op Blauwe kaas dressing
  • 'mariet mooren op Varkenshaas medaillon met kruidenboter
  • Redactie op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Vertessen Gilberte op Vruchtenbowl; ouderwets lekker met vers fruit
  • Redactie op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Willy tenkink op Aardappelbrood; snel je eigen brood bakken
  • Connie Derks op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Linda Logtenberg op Spitskool met ei – Na een tip van mijn lokale groenteboer
  • Connie Derks op Aardappelmuffin van geraspte aardappel

Abonneer op onze nieuwsbrief










  • Adverteren
  • Recepten
  • Verse ingrediënten
  • Kookschool
  • Wat eten we vandaag?

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Voorgerecht
    • Bijgerecht
    • Salade
    • Soep
    • Saus
      • Dressing
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotel
      • Pannenkoeken
      • Pastagerechten
      • Pizza
      • Quiche
      • Rijstgerechten
      • Curry
      • Spatzle
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Wokken
    • Nagerecht
    • Hapjes
    • Drankjes
    • Bakken
      • Brood
      • Cake
      • Gebak
      • Hartig
      • High Tea recepten
      • Koekjes
      • Taart
  • Ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Seizoenen
    • Voorjaar
    • Zomer
    • Herfst
    • Winter
  • Abonneren
  • Team
  • Contact
  • Log in
  • Schrijf in

© 2023 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved. Hosted by Savvii

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen