Meringue recepten – Met maar twee ingrediënten en veel lucht maak je de lekkerste meringue. Van bros, krokant tot zacht en romig. Met meringue maak je er een feestje van.
Verschillende soorten meringue
Er zijn veel soorten meringue, en dan gaat het niet over de vorm, maar over de manier van klaarmaken. Iedere manier heeft weer andere eigenschappen. Er is Hollands schuim, dat wordt koud bereid, Italiaans schuim, waarbij de suiker wordt verhit en Duits schuim waarbij de eiwitten met de suiker worden verwarmd. Iedere bereiding levert weer een ander eindresultaat. Je vindt hier dus niet alleen meringue recepten, maar in het artikel hieronder worden ook de verschillende soorten uitgelegd.
Meringue; alle soorten op een rij
Meringue, heerlijke luchtige, krokante schuimpjes. We vertellen je welke soorten er zijn en hoe je die verschillende soorten maakt.
Dit is wat je moet weten over het perfect stijfkloppen van eiwit
Dat je eiwit in een schone en vetvrije kom moet kloppen is algemeen bekend. Maar wist je dat je hier het beste een glazen of een roestvrijstalen kom voor kunt nemen? In plastic zitten vaak krassen en daar gaat vuil in zitten. Hierdoor kun je het minder goed vetvrij maken. Maar eiwit kloppen heeft nog meer geheimen. Je leest ze in het artikel hieronder.
Eiwit opkloppen tips en tricks
Lukt een eiwit opkloppen niet? Wij geven je tips en tricks bij het eiwit opkloppen. De reden dat het niet lukt staat hier ongetwijfeld in.
Perfecte meringue maken; dit zijn de basisregels
Nu kunnen de lekkerste meringue recepten op een rij staan, maar met de basisregels wordt het je het een stuk makkelijker gemaakt:
- Werk schoon, zorg dat alles vetvrij is. Ook je gereedschap en je grondstoffen.
- Zorg dat er alleen eiwit in de kom zit, in eigeel zit vet.
- Klop rustig en niet op volle snelheid, voor een mooie luchtige meringue, zonder grote luchtbellen.
- Hoeveel suiker je gebruikt is bij meringue erg belangrijk, verminder niet zomaar de hoeveelheid suiker omdat het je te veel lijkt. In schuim zit nu eenmaal veel suiker en dat heeft zijn redenen.
- Gebruik de soort suiker die in het recept vermeld wordt, kristalsuiker heeft heel andere eigenschappen dan poedersuiker of basterdsuiker.
Meringue bewaren; dit is waar je op moet letten
Onder dit artikel vind je meerdere meringue recepten. Maar hoe bewaar je die meringue? Droge meringue kun je prima bewaren en nog best lang ook. Zorg ervoor dat er geen vocht bij kan, want schuim is droog en trekt vocht aan. Eenmaal vochtig kun je ze weggooien. Het beste is een goed afsluitbare plastic trommel of koekblik. Zipp lock zakjes werken ook prima. Zorg er wel voor dat hier zo min mogelijk lucht in zit, want ook in lucht zit vocht. Meringue die je gebruikt bij pavlova en bijvoorbeeld de lemon meringue pie kun je niet bewaren, die heeft een houdbaarheid van maximaal 2-3 dagen, afhankelijk van de luchtvochtigheid van de omgeving.
Meringue recepten
Van meringue kun je de leukste en lekkerste dingen maken. Ieder recept heeft weer een ander kenmerk, droog, of juist heerlijk zacht of met een smaakje. Maak mooie kransjes als cadeau, schuimnestjes als dessert of een lemon meringue pie met zijn heerlijk zachte structuur. En wil je eens een heel ander schuimpje? Maak dan eens de karamelschuimpjes. Met onderstaande meringue recepten gaat het je lukken.
Wil je verse eiwitten gebruiken voor je meringue die niet in de oven gaat? Maak dan Italiaans of Frans schuim, hier wordt het eiwit verhit waardoor de schadelijke bacteriën gedood worden en iedereen er van kan genieten.
Mini pavlova
Met wat eiwit en suiker maak je deze mini pavlova. Gebruik als nagerecht met ijs of gevuld met slagroom, bavaroise of vers fruit.
Schuimpjes voor de feestdagen
Kerstmis is de ideale tijd om je eens lekker uit te leven in de keuken. Deze schuimpjes voor de feestdagen zijn te leuk om ze niet te maken.
Mokka salted karamel schuimpjes; Heerlijke schuimpjes met een licht bittertje
Wat te doen met overgebleven eiwitten? Nou, deze Mokka salted karamel schuimpjes maken bijvoorbeeld. Zo maak je van weinig ingrediënten een lekkernij.
Lemon meringue pie (Citroenschuimtaart)
Een friszure citroentaart met een wolk van luchtige meringue. De lemon meringue pie is een klassieker en met dit recept maak jij hem zelf!
Eiwit en suiker maken samen pure magie
Hoe verwerk je meringue? Check onderstaande meringue recepten
Meringue kun je perfect gebruiken om desserts of gebak een extraatje te geven. Die mooie gebakken schuimpjes zijn prachtig als decoratie. Maar ook die gebroken plak, die bedoeld was voor de taart, kun je prima gebruiken om Eton mess te maken of om een taart mee af te werken. Maar ook een appel, of rabarbertaart krijgt meer allure en smaak door het gebruik van meringue. Maak een heerlijke rol van zachte meringue of juist een brosse taart van droog schuim. Je ziet de mogelijkheden zijn eindeloos en dan te bedenken dat alles gemaakt is van eiwit en suiker. Met onderstaande recepten kun je heerlijk experimenteren.
Drie desserts van schuimpjes; gooi overtollige eiwitten niet weg!
Van overtollige eiwitten maak je schuimpjes. Mooi opgelost! Gebruik die schuimpjes voor één van deze drie desserts van schuimpjes.
Salzburger nockerln
Mijn vader wilde vroeger altijd in het Oostenrijkse Salzburgeen Salzburger nockerln gaan eten en dat feest bestaat nog altijd.
Rabarbertaart met schuim
Rabarber en schuim, zoet en zuur. Ze zijn elkaars tegenpolen en vullen elkaar perfect aan. Probeer zeker deze rabarbertaart met schuim.
Chocolade-schuimtaart met limoen curd
Vergeet de monchou-taart en zet deze chocolade-schuimtaart tijdens een verjaardag op tafel. Iedereen gaat hiervan smullen!
Citroenmousse met een toef van eiwitschuim
Verwen jezelf na de maaltijd met deze frisse en luchtige citroenmousse. De decoratie van eiwitschuim zorgt voor een zoete tegenhanger.
Rabarber aardbeien compote met schuim
Een heerlijk ouderwets gerecht met een moderne twist. Mijn moeder maakte deze rabarber aardbeien compote met schuim al. Een heerlijk dessert!
Schuimtaart met rabarber en witte chocolade
Lekker knapperig zoet schuim met fris zure rabarber en witte chocolade. De schuimtaart met rabarber en witte chocolade is heerlijk bij een kop koffie of thee.
Eieren
Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.