Curry recepten – Curry eten is tegenwoordig helemaal hot. De kookboeken voor het maken van dergelijke hoofdgerechten zijn niet aan te slepen en de kant-en-klaar producten in de supermarkt waarmee je makkelijker zelf een curry zou kunnen maken ook niet. Die kookboeken zijn soms wel handig, die kant-en-klaar producten heb je niet nodig. In dit artikel en de bijbehorende artikelen lees je alles over curry. Hoe je die zelf maakt, welke ingrediënten je er voor nodig hebt en het verschil tussen een Indiase en een Thaise curry. Je krijgt verschillende curry recepten waarmee jij de show steelt aan tafel. Daarnaast krijg je ook nog eens de recepten voor currysoepen, bijgerechten én voor het maken van je eigen currypasta’s.
Curry maken; de drie basisprincipes voor alle Indiase curry recepten
Strikte regels voor het maken van welke curry recepten dan ook bestaan niet. Curry maken is een creatief proces. Dus kies de hoofdingrediënten zelf en houd je verder aan de drie basisprincipes voor het maken van een Indiase curry. Dan kan er weinig mis gaan en creëer je makkelijk je eigen curry.
Curry maken; de drie basisprincipes
Er zijn zoveel heerlijke curry's, en ze zijn helemaal niet moeilijk te maken. Lees alles over de drie basisprincipes voor zelf curry maken.
Zelf currypasta maken
Bij het maken van oosterse hoofdgerechten als Thaise curry gebruik je, in tegenstelling tot het klaarmaken van een Indiase curry recepten, een currypasta. Die kun je natuurlijk gewoon bij de toko of in de supermarkt kopen. Dat is makkelijk, en de meeste zijn ook best goed te eten. Wat wel vervelend is, is dat ze vaak boordevol zitten met allerlei toevoegingen als conserveringsmiddelen, kleurstoffen en zout. Daarnaast is het moeilijk in te schatten hoeveel peper er in verwerkt is, en dus hoe scherp je gerecht uitvalt. Dat probleem los je op door je currypasta zelf te maken. Voordeel is dat je je eigen, verse currypasta compleet kunt aanpassen aan jouw smaak. Daarnaast zitten er geen onnodige toevoegingen in. Uiteraard is een verse currypasta minder lang houdbaar dan een pasta uit een potje vol conserveringsmiddelen. Maar ook dat probleem los je makkelijk op. Je kunt currypasta heel goed, in porties, invriezen. Dat is gelijk een goede reden om wat meer te maken. Zo heb je altijd een goede currypasta op voorraad. En hoe kom je dan aan het recept voor currypasta? Nou, dat vind je hieronder. Er zijn recepten voor rode currypasta, groene currypasta en gele currypasta. Probeer ze allemaal eens!
Uiteraard is een verse currypasta minder lang houdbaar dan een pasta uit een potje vol conserveringsmiddelen. Maar ook dat probleem los je makkelijk op. Je kunt currypasta heel goed, in porties, invriezen. Dat is gelijk een goede reden om wat meer te maken. Gebruik een ijsblokjeslade om makkelijke porties te maken. Als ze bevroren zijn doe je ze over in een diepvriesdoosje of zakje. Zo heb je altijd een goede currypasta op voorraad, die makkelijk te doseren is en te gebruiken voor allerlei curry recepten.
Lekker bij de curry
Een curry is geen hoofdgerecht op zich. Het is altijd een onderdeel van een maaltijd, die is samengesteld uit verschillende gerechten. Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt als bijgerecht is rijst. Je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om witte rijst bij een curry te serveren. Maar is het niet veel leuker, en lekkerder, om bij een Indiase curry naast rijst een of meer andere Indiase gerechten te serveren?
Lekker verfrissend is een gerechtje als Raïta. Dat is een verfrissende en verkoelende saus, die wordt gemaakt van komkommer, yoghurt en verse munt. Natuurlijk krijg je het recept!
Ook naan is iets wat eigenlijk wel bij een currymaaltijd hoort. Uiteraard kun je ze kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is veel lekkerder, en veel leuker. Het is heel makkelijk en je hebt er niet eens een oven voor nodig.
Raita; uit de Indiase keuken
Bij een pittige Indiase curry serveer je om de brand te blussen raita, een lekker fris bijgerechtje met komkommer op basis van yoghurt.
Zelf naanbrood bakken
Heb je zin in een keuken experience? Ga eens zelf naanbrood bakken. Dat is makkelijker dan je misschien denkt en zó leuk om te doen.
Heerlijke curry recepten om zelf mee aan de slag te gaan
Natuurlijk vind je op Lekker Tafelen de allerlekkerste curry recepten. Voor allerlei soorten curry’s, maar ook voor currysoep en de bijbehorende gerechten. Zo zet jij makkelijk een complete currymaaltijd op tafel.
Eenvoudige curry vol verse groenten en kip
Met dit recept voor eenvoudige curry kan iedereen curry maken zonder een ellenlange boodschappenlijst. Ideaal voor in de slowcooker.
Indiase Mughal curry met cashewnoten
Maak eens een Indiase Mughal curry met cashewnoten en je zult zien dat zelf curry maken echt niet zo moeilijk en geweldig lekker is!
Curry maken met kip, jij kan het ook!
Zelf de heerlijkste curry met kip maken is echt niet zo moeilijk. Volg het recept en je zult versteld staan hoe makkelijk en lekker dat is.
Verse zalmmoot in groene currysaus
Heb je een etentje en wil je eens iets anders, serveer dan eens een verse zalmmoot in groene currysaus. Makkelijk en bijzonder lekker!
Curry van aubergine; met varkensvlees
Al eens een curry van aubergine geproefd? Zo niet, dan wordt dat wel eens tijd. Een gerecht met varkensvlees en lekker veel groente!
Vadouvan yoghurt curry; met kip
Een curry die snel op tafel staat? Vadouvan yoghurt curry met kippendijfilet kun je binnen een half uurtje serveren!
Eierbloemencurry; een vegetarische aanrader!
Is curry altijd spicy? Nee, hoor! Proef de milde eierbloemencurry, vol verse ingrediënten als verse tomaten, doperwten en eieren. Lekker!
Kabeljauw in stevige curry
Een heerlijke stevige curry in combinatie met kabeljauw, is het perfecte gerecht dat je zo op tafel tovert. Een bordje vol smaak en textuur.
Currysoep
Houd je van curry, maar wil je voor de afwisseling een iets anders oosters hoofdgerecht? Denk dan eens aan een currysoep! Als een gewone curry al comfortfood is, dan is curry soep dat nog veel meer. Currysoep is veelzijdig en in allerlei smaken te maken. Maak hem kruidig, pittig of zelfs heerlijk romig, het kan allemaal. Je past een recept voor een dergelijke soep dan ook heel makkelijk aan naar je eigen smaak.
Currysoep is ook nog eens heel gezond. Ze zitten boordevol groenten, die al dan niet worden gepureerd. Vaak zijn ze vegetarisch, soms zit er ook wel kip of vis in. Je krijgt hier wat recepten om zelf mee aan de slag te gaan.
Currysoep moet je absoluut een keer ontdekken
Een currysoep kun je op heel veel manieren maken, maar hij zit altijd boordevol smaak en is heerlijk verwarmend.