- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Milkshake zelf maken in vier varianten

Milkshake, vier het zonnetje uitbundig – Mooi weer geeft direct een vakantie sfeer; je zit lekker buiten op je terras te genieten van het zonnetje. Nu nog een lekkere koele milkshake. Helemaal niet zo moeilijk om zelf te maken en bovendien krijg je ook nog eens een berg vitaminen binnen omdat er in eigengemaakte fruitshakes vóóral lekker vers fruit [1] gaat in plaats van kant-en-klare fruitsiroop die barst van de suiker.


Een milkshake of een smoothie?

Wist je trouwens het verschil tussen een smoothie [1]en een milkshake? In een milkshake zit altijd ijs en een melkproduct, in een smoothie zit groente [2] en/of fruit en soms ook een melkproduct; vaak is dat dan yoghurt. Smoothies kunnen zowel zoet als hartig zijn met bijvoorbeeld spinazie of rode bietjes.

Ananas- en kiwi shakes worden snel bitter

Milkshakes kun je maken van bijna alle soorten vers fruit, maar met verse ananas en kiwi moet je oppassen. Deze bevatten een enzym dat de eiwitten afbreekt en de smaak van je shake bitter maakt. Zuivel [3] en dit enzym gaan niet samen. Als je de shake direct opdrinkt zul je het waarschijnlijk niet merken, maar laat je hem een poosje staan dan wordt je shake bitter, wat natuurlijk zonde is. Wil je echt graag een shake met ananas of kiwi neem dan fruit uit blik of kook het fruit een paar minuten in een scheutje water met citroensap en laat dit weer afkoelen voor gebruik.

Coole shakes

Zorg er bij het maken van je milkshake voor dat je melk en de glazen goed koud zijn om een lekker koele shake te krijgen. Zet de glazen desnoods een tijdje in de vriezer. Pureer eerst je fruit met een klein beetje sap of melk zodat de shake mooi glad wordt, neem hiervoor altijd mooi rijp fruit want wanneer je fruit nog een beetje hard is krijg je korreltjes in je shake en dat maakt het mondgevoel minder prettig. Voeg je yoghurt toe doe dit dan op het laatste moment en blender kort, want yoghurt wordt namelijk erg vloeibaar (dun) door het blenderen. De shake’s en smoothie’s zijn op 2 manieren te maken, in een smalle hoge beker met een staafmixer of met de blender; het is maar net wat je in huis hebt.

Aardbeien milkshake

Neem 2 mooie aardbeien en leg deze opzij. Haal van de rest het kroontje en blender deze samen met het citroensap tot een egale emulsie. Zet de machine uit en voeg er het ijs en de melk aan toe en blender tot het ijs goed vermengd is. Verdeel je milkshake over 2 glazen. Snijdt de 2 achtergehouden aardbeien van onder in en steek ze op de rand van je glazen, steek er een rietje in.

Banaan limoen milkshake

Haal de schil van de bananen en breek ze in stukken, blender deze met het limoensap tot een egale emulsie. Zet de machine uit , voeg de melk en het ijs toe en blender tot het ijs goed vermengd is. Verdeel je milkshake over 2 glazen en versier eventueel met een schijfje meloen en zet er een rietje in.

Mango milkshakes met yoghurt

Schil de mango en snijdt hem in stukken, blender mango met citroensap tot een egale emulsie. Stop de machine en voeg er de melk en het roomijs aan toe. Blender tot het ijs goed vermengd is. Zet de machine stop en voeg er de yoghurt aan toe, blender kort door. Verdeel de milkshake over 2 glazen en steek er een rietje in.

Chocolade milkshakes

Breng de slagroom aan de kook en schenk deze over de in stukjes gebroken chocolade, roer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Doe alles samen in de blender en laat deze draaien tot het een egale emulsie is. Verdeel de milkshake over 2 glazen en steek er een rietje in.

Mokka milkshakes

Doe alles tezamen in de blender en laat de machine draaien tot het ijs er goed doorheen zit. Verdeel over 2 glazen en steek er rietjes in.

Links en afbeeldingen in dit bericht van www.lekkertafelen.nl:
  1. smoothie : https://lekkertafelen.nl/?s=smoothie