- Lekker Tafelen - https://lekkertafelen.nl -

Lekkers van de molenaar; Passie op je bord

Lekkers van de molenaar

Zeg ken jij de molenaar? Hij woont bij jou om de hoek! Met zijn ambacht kun jij echt Lekker Tafelen. We vertellen je wat meer over zijn assortiment, zijn vakmanschap en het lekkers dat jij met zijn ambacht kunt creëren. Uiteraard beperken we ons tot de korenmolen.

De molenaar, ambachtsman in hart en nieren

Werken als een molenpaard. Dat gezegde ken je vast of je kunt je er een voorstelling bij maken. Het staat symbool voor iemand die heel hard werkt. De molenaar, ook wel mulder genoemd, staat daar ook om bekend. Hard werken voor weinig geld. Ja, ook in vervlogen tijden toen molenaar nog een veelvoorkomend beroep was, kon de molenaar niet leven van zijn loon. Hij moest er vaak van alles bij doen om in zijn onderhoud te voorzien. Dat is heden ten dage niet anders. Molenaar zijn is vakmanschap, en daar moet je echt voor leren! Toch wordt het vak vaak op vrijwillige basis uitgevoerd.

We stellen de molenaar aan je voor [1]

Van graan tot meel

In korenmolens (er zijn meerdere types) wordt graan vermalen tot meel. Dat lijkt simpel toch. Iedereen weet dat. Wie zich er echter goed in verdiept zal tot de ontdekking komen dat er heel veel te ontdekken valt. We vertellen je graag meer over het graan dat gemalen wordt in de molen, maar ook over het meel dat overblijft. We leggen uit wat de verschillen zijn tussen diverse soorten meel, wat gluten zijn en meer.

Graansoorten: Grondstoffen van de molenaar [2]

Meel en Bloem: Tussen molenaar en bakker [3]

Baktips: Van meel tot….

Nu we weten wat er in de molen gemalen wordt weten we ook wat het assortiment van de molen is. We gaan echter nog een stapje verder. Want wat kun jij met dat assortiment. Welk meel gebruik je voor welk baksel, en wat is het effect van de diverse soorten meel op jouw eindresultaat.

Baktips: Welk meel gebruik jij? [4]

De vijf belangrijkste redenen om bakmixen te vervangen door molenaarsmeel [5]

Ideeën: Lekkers van de molenaar

Het royale assortiment van een molenwinkel nodigt uit om in de keuken aan de slag te gaan. Vergeet de kant-en-klare mixen en leer omgaan met de basis: Meel. Deze manier van werken is niet alleen gezonder, maar ook voordeliger, overzichtelijker. We hebben een aantal ideeën voor je op een rij gezet. Met deze basis krijg je ongetwijfeld de smaak te pakken.

Recepten van de molenaar [6]

Bezoek eens vaker een molen

Mijn kinderen zijn er dol op! Een bezoekje aan de molen, en dan naar huis met een flinke zak volkoren pannenkoeken meel. De molen is een ontdekkingsreis voor jezelf, en als je kinderen hebt gaan ze maar al te graag mee. Tegenwoordig komt meel van het industrieterrein. In hermetisch afgesloten bouwwerken wordt meel geproduceerd dat vervolgens onder de meest wilde benamingen in de schappen van je supermarkt terecht komt. Je weet niet wat ermee gebeurt, wat ze er in stoppen en bovendien zit er in het kantoor ernaast een marketingmanager die jou probeert te laten geloven dat hij het beste meel verkoopt. De molenaar staat ook niet bekend als de meest eerlijke persoon maar de vertrouwensband, het vakmanschap en de beleving in de molen winnen gelukkig weer terrein. We ontdekken langzaam maar zeker dat er hier nog heel veel winst te behalen valt. Wij bevelen dan ook van harte aan om vaker een molen te bezoeken.